Στα όρια της τρέλας

Δημοσίευση: Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2011 06.15

Χαίρετε κύριοι. 

Το ποδόσφαιρο είναι από τη φύση του δύσκολο άθλημα. Τα τελευταία χρόνια έχει γεμίσει τα προγράμματα των ομάδων με παιχνίδια και με αυτόν τον τρόπο αυξήθηκε τόσο ο βαθμός δυσκολίας του, όσο και η επικινδυνότητα του αθλήματος, καθώς ο οργανισμός των ποδοσφαιριστών εξουθενώνεται.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. καθώς υπάρχει και η άρρωστη ελληνική νοοτροπία. Πραγματικά στη χώρα μας το βλέπουμε μέσα από ένα περίεργο πρίσμα το άθλημα. Οι προτεραιότητες, αλλά και οι απαιτήσεις που υπάρχουν δεν συμβαδίζουν με τη λογική. Παρακολουθώντας τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί μετά την ήττα του Ολυμπιακού στην Τρίπολη, τα συναισθήματα που μπορείς να νιώσεις είναι αηδία, προβληματισμός και την απορία για ποιόν λόγο να συμβαίνουν όλα αυτά; Μετά από ένα παιχνίδι που ο Ολυμπιακός πλήρωσε μια μεγάλη του επιτυχία, ήρθε η επιστροφή του 77χρονου «ράμπο», ο οποίος δήλωσε πως έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή και επιτέθηκε σε όσους ευθύνονται που ο Μιραλάς δεν έχει κερδίσει κάρτες από τον αντίπαλό τους. Μια ημέρα αργότερα η ΚΕΔ ένιωσε πως είναι το κατάλληλο χρονικό σημείο να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση ο Καλόπουλος. Πραγματικά, είναι να γελάει κανείς που λέει και ο Σηρίγος.

Αυτόν που προσωπικά λυπάμαι περισσότερο είναι τον Βαλβέρδε. Μπαίνω στη θέση του προπονητή που από την περασμένη σαιζόν έχει σαν στόχο να κάνει τον Ολυμπιακό ανταγωνιστική ομάδα στην Ευρώπη και τα καταφέρνει μέσα από πολλές αδεξιότητες που προέκυψαν στην πορεία. Το ποδόσφαιρο έχει γίνει όμως τόσο δύσκολο και επειδή οι υποχρεώσεις είναι συνεχόμενες, δεν μπορείς ποτέ να ηρεμήσεις. Ο Ολυμπιακός Τετάρτη βράδυ έπαιζε στο Βελοντρόμ, Κυριακή στην Τρίπολη. Οι ποδοσφαιριστές του που είχαν αδειάσει από φυσικές και ψυχικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να πιάσουν απόδοση που θα τους επέτρεπε να κερδίσουν τον αγώνα. Για να βρεθεί ο Ολυμπιακός με αυτήν την υπεροχή στο ρόστερ στο -5 έχουν σίγουρα συμβεί λάθη και από τον προπονητή. Όμως είναι ανθρώπινο όταν στις δύο σεζόν στον Ολυμπιακό έχεις πάρει από τον Ιανουάριο τα πρωταθλήματα να εστιάσεις στον ανώτερο στόχο. Και ο Βαλβέρδε αυτές τις ημέρες νιώθει δικαιωμένος γιατί τον ανώτερο στόχο τον πέτυχε. Ανεξάρτητα τι θα γίνει στο τελευταίο παιχνίδι με την Άρσεναλ, ο Ολυμπιακός πάλεψε και τα 5 ματς που έδωσε στον όμιλο. Σε μια οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα που οι άνθρωποι που εργάζονται γύρω από το ποδόσφαιρο θα σεβόντουσαν το άθλημα η συζήτηση θα πήγαινε σε τελείως διαφορετικά θέματα.

Μέχρι σήμερα ελάχιστοι έχουν εστιαστεί στους πραγματικούς λόγους που ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο -5. Και το αστείο είναι πως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και είναι φανερό πως μέχρι σήμερα στα παιχνίδια της Super League δεν υπάρχει εσκεμμένη αλλοίωση. Ο Βαλβέρδε στην Τρίπολη κυρίως πλήρωσε που για διάφορους λόγους αποφάσισε να χρησιμοποιήσει κατά 10/11 την ίδια ενδεκάδα που έβαλε στο Βελοντρόμ. Είναι όμως θέμα προτεραιοτήτων. Στη Λίβερπουλ όταν μια εποχή οι επιθετικοί της δεν σκόραραν πήραν τον Ίαν Ρας για να τους βελτιώσει στην τελική προσπάθεια. Στον Ολυμπιακό βλέπουν τον Μιραλάς με νεύρα να έχει μείνει μακριά από τα γκολ και επιστρατεύουν τον Θεοδωρίδη για να τονίσει με ενοχλητικό τρόπο στα ραδιόφωνα που ο Μιραλάς δέχεται και δεν παίρνει κίτρινες κάρτες. Επαναλαμβάνω είναι θέμα αισθητικής και προτεραιοτήτων. Αυτοί που πρέπει να μείνουν ψύχραιμοι αυτόν τον καιρό είναι όσοι βάλλονται από τον επικοινωνιακό πόλεμο που δημιουργείται. Πρώτα απ' όλους ο Βαλβέρδε που πριν καλά καλά περάσει μια εβδομάδα από τη μεγάλη νίκη στο Βελοντρόμ που φέρνει τον Ολυμπιακό κοντά στο στόχο της πρόκρισης στους 16 ακούει έναν άνθρωπο που τον επέλεξε η διοίκηση να ισχυρίζεται πως έρχεται σε μια δύσκολη χρονική στιγμή. Ο Βάσκος προπονητής μας έχει δείξει με τη στάση του πως σέβεται το άθλημα και ποτέ του άλλωστε δεν έψαξε για ψεύτικα άλλοθι ούτε δικαιολόγησε με τη συμπεριφορά του άσχημες στιγμές του συλλόγου που ήταν ο ίδιος παρόν. Θα πρέπει να κρατήσει τα αποδυτήριά του και τους παίκτες του συγκεντρωμένους. Ξέρετε είναι άσχημο να μπει στο μυαλό των ποδοσφαιριστών ότι αδικείται σκόπιμα ειδικά όταν δεν συμβαίνει. Στη χειρότερη περίπτωση τους δημιουργεί ψεύτικο άλλοθι που του επιτρέπει να είναι χαλαροί και στην καλύτερη εκνευρισμό την ώρα των παιχνιδιών.

Ο Βάσκος τεχνικός βέβαια με τη στάση του δεν μας δίνει το δικαίωμα να πιστέψουμε πως θα αφήσει οποιονδήποτε δημοσιογράφο που πουλά φτηνό οπαδιλίκι ή τον Θεοδωρίδη να του χαλάσει τα αποδυτήρια. Με δεδομένο πως ο Ολυμπιακός λογικά θα παίξει Ευρώπη και μετά τη διακοπή των εορτών, ο Βαλβέρδε θα πρέπει να βρει τον τρόπο που η ομάδα του θα μπορεί να παίζει με την απαιτούμενη ένταση μετά από ευρωπαϊκό παιχνίδι. Προσέξτε αναφέρομαι στον επόμενο αγώνα. Ο προηγούμενος είναι θέμα προσήλωσης και συγκέντρωσης κάτι που λύνεται στα αποδυτήρια, καθώς δεν έχει να κάνει με έλλειψη δυνάμεων. Τα πράγματα όμως μετά από ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι είναι δύσκολο γιατί οι ποδοσφαιριστές εξαντλούνται στην προσπάθεια να αντεπεξέλθουν στο ρυθμό του αγώνα. Μην ρωτάτε πως τα καταφέρνουν στο εξωτερικό γιατί στις περισσότερες χώρες το ποδόσφαιρο παίζεται σε πολύ πιο έντονους ρυθμούς απ' ότι στην Ελλάδα. Το πρώτο πράγμα δηλαδή που πρέπει να πετύχει ένας προπονητής για να φτιάξει ανταγωνιστική ομάδα στην Ευρώπη είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για να πιάσουν οι παίκτες του αυτούς τους ρυθμούς.

Όταν όμως ο ποδοσφαιριστής είναι συνηθισμένος σε πιο ήπια μορφή αγώνα είναι φυσιολογικό να νιώθει εξαντλημένος μετά το τέλος του ευρωπαϊκού παιχνιδιού. Ο Βαλβέρδε, λοιπόν, πρέπει οπωσδήποτε να μεγαλώσει τον αριθμό διαθέσιμων ποδοσφαιριστών. Έκανε λάθος στην Τρίπολη που δεν χρησιμοποίησε τους Φετφατζίδη, Πάντελιτς από την αρχή, αλλά και αυτοί από μόνοι τους δεν φτάνουν. Αν θες πορεία στο Champions League και πρωτάθλημα, με μια ενδεκάδα και δύο αλλαγές η σεζόν δεν βγαίνει. Χρειάζεται βελτίωση του υπάρχων δυναμικού, δουλειά με τους ποδοσφαιριστές που μέχρι σήμερα δεν έχουν πιάσει και σίγουρα μεγαλύτερη προσοχή στις μεταγραφές. Από τον επικοινωνιακό πόλεμο που έχει δημιουργηθεί βάλλεται και η ΚΕΔ. Είναι δεδομένο πως τα όσα ακολούθησαν από τις αποκαλύψεις που έλαβαν χώρα το περασμένο καλοκαίρι απελευθέρωσαν τους Έλληνες διαιτητές και φέτος σφύριζαν καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Πραγματικά, δεν μπορεί να το χωρέσει ανθρώπινος νους το λόγο που μια ημέρα μετά τον θόρυβο που δημιούργησε η δίκαιη ήττα του Ολυμπιακού στην Τρίπολη ένιωσαν την ανάγκη για επιστροφή του Καλόπουλου.

Για οποιοδήποτε λόγο και αν αυτό έγινε το timing ήταν άστοχο και επικίνδυνο. Φοβάμαι πως όλο το βάρος πέφτει στον διαιτητή που καλείται να σφυρίξει στο Βικελίδης την Κυριακή. Όλη η Ελλάδα θα περιμένει να δει τι θα σφυρίξει  για να δει που πάει από εδώ και μπρος η κατάσταση. Και ανάλογα με τα σφυρίγματα του θα βγαίνουν και συμπεράσματα για τη χρησιμότητα του Θεοδωρίδη και για τους λόγους που επιστρατεύτηκε ο Καλόπουλος. Αν ο Παναθηναϊκός πάρει σφυρίγματα, επαναφορά Καλόπουλου θα σημαίνει για πολλούς πως ήταν σαμποτάζ και οι φωνές του Θεοδωρίδη παραδοχή αδυναμίας. Αν τα σφυρίγματα τα πάρει ο Άρης τότε ο Καλόπουλος θα είναι επίδειξη δύναμης και ο Θεοδωρίδης ο άνθρωπος που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Σε κάθε περίπτωση κάποιοι φρόντισαν η ατζέντα να φύγει από το υγιές ποδοσφαιρικό κομμάτι και να ξαναγίνει το περιβάλλον άρρωστο. Μόνο έτσι άλλωστε θα υπάρχει λόγος για να κρατούν τη θέση τους και να πληρώνονται για να μιλάνε να γράφουν και να δρουν σε ένα άθλημα που δεν γνωρίζουν και ούτε θέλουν να μάθουν.

ΥΓ. Το κείμενο γράφτηκε πριν το μεγάλο διπλό του ΠΑΟΚ και ανέβηκε αργότερα εξαιτίας τις απεργίας. Στο επόμενο κείμενο θα μιλήσουμε για την ομάδα του Μπόλονι.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

5 σχόλια
 • pitgastone Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2011 14:47 Συντάχθηκε από pitgastone

  Όλα τα λεφτά η αντιπαραβολή της Λιβερπουλ και του Ιαν Ρας με τον ΟΣΦΠ και τον Θεοδωρίδη .... Μπράβο Τσάρλυ ...

 • frikarismenos Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2011 14:14 Συντάχθηκε από frikarismenos

  Τσαρλυ δυστυχως εχεις απολυτο δικιο σχετικα με το Θεοδωριδη. Καποιοι απο εμας προσπαθουμε να τα γραψουμε σε ολυμπιακα σαιτ, τονιζοντας οτι με τετοιες κινησεις χανεται η ουσια και γυρναμε σε νοοτροπιες αλλων εποχων. Το αποτελεσμα ειναι να μη δημοσιευονται τα σχολια μας ειτε να δεχονται αρνητικη κριτικη απο τους "ολυμπιακαρες". Ειναι κριμα να βλεπει κανεις οτι η αγαπη για την ομαδα παιρνει λαθος μορφες...

 • naughty boy Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2011 13:23 Συντάχθηκε από naughty boy

  Νομίζω είναι χαρακτηριστικό (και δεν έχω δει κάποιον να το χρησιμοποιεί ως παράδειγμα) ότι φέτος πετάει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος δεν έχει Ευρώπη. Πέρσι το πρωτάθλημα το πήρε αέρα ο Ολυμπιακός ο οποίος δεν είχε Ευρώπη. Πρόπερσι ο ΠΑΟΚ διεκδίκησε στα ίσια το πρωτάθλημα μέχρι την 25η αγωνιστική (ας μη θίξω το λόγο που το έχασε από εκεί και μετά) μην έχοντας Ευρωπαϊκά παιχνίδια, ενώ και ο εντέλει πρωταθλητής πέταξε την Ευρώπη παραδιδόμενος σε μια "του χεριού του" ομάδα για να μπορέσει να χτυπήσει το πρωτάθλημα και εντός γηπέδου ("η ανάσα του ΠΑΟΚ ήταν καυτή" κατά τα λεγόμενα του Νιόπλια). Αυτό ως γεγονός και μόνο δείχνει πολλά!

  Σε ότι αφορά την επιστροφή Θεοδωρίδη - Καλόπουλου, πλαισιώνεται και από αποχώρηση Αντωνακάκη - Φάκου (οι οποίοι σε μια σοβαρή χώρα θα είχαν κατ εμέ αποπεμφθεί από πέρσι, όχι επειδή ενοχλούν αρκετά τους παράγοντες των ομάδων, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο) και φυσικά τον επικείμενο διωγμό του Βασσάρα. Απλά τραγικά και γραφικά πράγματα. Ελπίζω να αποδείξει η μεθαυριανή διαιτησία ότι είναι και άσκοπα.

  Κατά τα άλλα ωραίο άρθρο, περιμένουμε με αγωνία το επόμενο για το μεγάλο διπλό της ΠΑΟΚάρας!!!

 • Johnnywalker Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2011 12:34 Συντάχθηκε από Johnnywalker

  2012 έχουμε και στον Ολυμπιακό πανηγυρίζουν για την επιστροφή του θεοδωρίδη!! Πιστεύω Τσάρλυ έχεις διαβάσει άρθρα στις κόκκινες εφημερίδες του στύλ:"Τρέμε Σοφοκλάκο", "Κρυφτείτε βάζελοι" κτλ.Όλα φταίνε δηλαδή εκτός απο τον Ολυμπιακό.Προσπαθούν να περάσουν ένα κλίμα ότι όλα είναι κατά του ολυμπιακού: διαιτησία,παρασκήνιο, μέχρι και ότι οι άλλοι είναι ντοπαρισμένοι!Εκ των πραγμάτων όταν ασχολήσε με τέτοια πράγματα και δεν ψάχνεις να βρείς που κάνεις εσύ(στον ολυμπιακό αναφέρομαι) λάθος,το παιχνίδι είναι χαμένο!Και αυτό πάλι με τον Καλόπουλο τι ήταν;Εγώ δίνω διπλή ερμηνεία kai εξηγούμαι:Είτε επιστρατεύτηκε για να φέρει τις ισσοροπίες στο "και καλά" πράσινο παρασκήνιο είτε για να αποδειχτεί ότι το περσινό "χειρουργείο" ήταν κάτι τυχαίο και ότι κάτι χρωστάει στο ΠΑΟ....Οποιος και αν είναι ο λόγος είναι περα ως πέρα λάθος η επιστροφή του!

 • kostas 13 Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2011 09:29 Συντάχθηκε από kostas 13

  Μπράβο Τσάρλυ πολύ ωραίο άρθρο..

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.