Τα στημένα Σαριέγκι και ο Σπυρόπουλος

Δημοσίευση: Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011 19.48

Χαίρετε κύριοι

Μπήκαμε στην καυτή εβδομάδα. Λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος για τα δύο φιλικά της Εθνικής βρήκαμε χρόνο και πιάσαμε από νωρίς την κουβέντα για το ντέρμπι.

Την περασμένη εβδομάδα αναλύσαμε τον τρόπο που κινήθηκαν οι δύο αιώνιοι μέχρι σήμερα και ήρθε η ώρα να μπούμε πιο βαθιά στην ανάλυση του παιχνιδιού. Από τη στιγμή που έχουμε χρόνο μπροστά μας καλύτερα να ανοίξουμε τη συζήτηση σε περισσότερα άρθρα συνεχίζοντας κάθε φορά να παίρνουμε διαφορετικά κομμάτια του παιχνιδιού. Σήμερα θα ασχοληθούμε με το που μπορεί να χτυπήσει ο Ολυμπιακός, που υπερτερεί και πως μπορεί να αναδείξει τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού και στο επόμενο κείμενο θα κάνουμε την ίδια συζήτηση από την πλευρά του Παναθηναϊκού.

Δεν βγαίνουν τα μαρκαρίσματα

Μπαίνοντας για λίγο στο μυαλό του Βαλβέρδε είναι δεδομένο πως βλέποντας την άμυνα του Παναθηναϊκού να χάνει όλες τις κεφαλιές στην περιοχή από μια κοντή ομάδα όπως η ΑΕΚ θα έτριβε τα χέρια του. Σε αυτό το κομμάτι ο Ισπανός τεχνικός δεν χρειάζεται να κάνει πολλά πράγματα. Η δουλειά στα στημένα έχει γίνει ήδη. Ο Ολυμπιακός ανεβάζοντας ψηλά την πολύ καλή αμυντική του τετράδα έχει τον τρόπο να κλείσει τον αντίπαλο στο μισό του γηπέδου και να γεμίζει την αντίπαλη περιοχή παίρνοντας στημένα αλλά πολλές φορές και στη ροή του αγώνα.

Ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκης εκμεταλλεύεται πως οι Έλληνες διαιτητές σφυρίζουν εύκολα το φάουλ, έχει και καλούς εκτελεστές και πολλούς παίκτες να απειλήσουν με το κεφάλι. Αν εξαιρέσουμε τον Ιμπαγάσα που συνήθως είναι ο εκτελεστής οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το δικό τους χώρο στην αντίπαλη περιοχή και να γίνουν απειλητικοί. Στο Βικελίδης ο Ολυμπιακός πήρε και τα τρία του γκολ με στημένα και ο Φερέιρα σίγουρα θα πρέπει να δουλέψει πολύ ώστε η άμυνά του να αντέξει σε αυτό το κομμάτι. Ειδικά αν δεν προλάβει ο Βύντρα και ο Παναθηναϊκός παίξει με ακραίους μπακ τους Μαρίνο, Σπυρόπουλο τα μαρκαρίσματα δεν βγαίνουν. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει ούτε τον κλασικό στράικερ που θα μπορέσει να τον γυρίσει πίσω ο προπονητής του για να δώσει ύψος στην άμυνά του.

Η εύκολη λοιπόν εντολή που μπορεί να δώσει ένας προπονητής είναι να μην δίνουν φάουλ οι παίκτες του κοντά στην περιοχή τους. Στα λόγια όμως όλα είναι εύκολα και μπορείς να ζητήσεις οτιδήποτε, στο γήπεδο όμως τίποτα δεν είναι απλό. Στο Καραϊσκάκης ο Ολυμπιακός στημένα θα πάρει, παίκτες θα ανεβάσει οπότε ο Φερέιρα θα πρέπει να πείσει ποδοσφαιριστές με επιθετική νοοτροπία όπως οι Λέτο, Κουίνσι που είναι πιο δυνατοί και έχουν μεγαλύτερο όγκο από τους Σπυρόπουλο, Μαρίνο, Ζεκά να μπουν στην περιοχή τους και να πάρουν μαρκαρίσματα.

Στη μπάλα τίποτα δεν είναι σίγουρο και δεν είναι απίθανο γκολ από στημένο που φαίνεται πιο εύκολο για τον Ολυμπιακό να τα βρει ο Παναθηναϊκός. Στα χαρτιά πάντως οι ερυθρόλευκοι έχουν φανερό πλεονέκτημα στη μάχη του αέρα και δύσκολα δεν θα βρουν φάσεις αν μπορέσουν να γεμίσουν την περιοχή του Παναθηναϊκού.

Το εξαντλητικό πρέσινκ των Λέτο, Κουίνσι, Ζεκά

Αν έχουν κάτι να φοβούνται οι ερυθρόλευκοι είναι η φόρμα του Παναθηναϊκού και η απίστευτη ενέργεια που βγάζουν στο παιχνίδι τους αυτήν την εποχή. Η λογική λέει πως αν οι παίκτες του Βαλβέρδε επιτεθούν με ασφάλεια η άμυνα του Παναθηναϊκού δεν θα αντέξει. Ουσιαστικά για να παίξει άμυνα η ομάδα του Φερέιρα χρειάζεται τη μπάλα ή το παιχνίδι να διεξάγετε μακριά από την περιοχή της. Τα διαστήματα πάντως που ο Ολυμπιακός είναι επιθετικός θεωρητικά μπορεί να βρει πολλούς χώρους για να χτυπήσει. Στην πράξη βέβαια είναι πολύ δύσκολο για τον Ολυμπιακό να ανεβάσει χωρίς συνέπιες την αμυντική του τετράδα ψιλά. Καθώς ο Παναθηναϊκός που βλέπουμε στα τελευταία 4 παιχνίδια πρεσάρει εξαντλητικά τους αντίπαλους αμυντικούς με τους Κουίνσι, Λέτο, Ζεκά.

Ειδικά σε ένα παιχνίδι που θα βρίσκεται στο ύψος της σέντρας η πρώτη γραμμή άμυνάς του δεν θα είναι εύκολο για τούς αμυντικούς παίκτες του Ολυμπιακού να βρουν με ασφάλεια κατοχή μπάλας ώστε να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να κλείσουν για μεγάλα διαστήματα στα καρέ του τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα του Φερέιρα, πρεσάροντας ψηλά αποσυντονίζει τον αντίπαλο και με αυτόν τον τρόπο κρύβει τις δικές της αδυναμίες. Στις περιπτώσεις που οι ερυθρόλευκοι θα σπάσουν το αρχικό πρέσινκ θα μπορούν να βγάλουν με ευκολία φάσεις για γκολ. Είτε με ομαδική προσπάθεια είτε απομονώνοντας τους Σπυρόπουλο, Σαριέγκι.

Η μάχη Τοροσίδη-Κουίνσι

Πηγαίνοντας στο ντέρμπι με την λογική που έδωσε τις καλές εμφανίσεις στα τελευταία παιχνίδια το ερώτημα είναι πως θα καταφέρει ο Φερέιρα να κρατήσει τη δυνατή πλευρά του Ολυμπιακού. Στα δύσκολα παιχνίδια που έδωσαν στα Πηγάδια, στην Τούμπα και με την ΑΕΚ στην καλή πλευρά του αντιπάλου βρίσκονταν ο Ζεκά. Ο Ζεκά φάσεις δεν τελειώνει. Παρότι παίζει σε μια ομάδα που είναι πολύ επιθετική και τον ελευθερώνει πολύ εύκολα έχει ακόμα μηδέν ασίστ και γκολ. Όμως στο χώρο του μπροστά από τον μπακ λειτουργεί άψογα. Τόσο αμυντικά βοηθώντας τον Μαρίνο να βγάλει χωρίς να εκτεθεί δύσκολα παιχνίδια αλλά και στον τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού. Όποτε ακουμπάει σε αυτόν η μπάλα δεξιά στο ύψος της σέντρας είτε με ντρίπλα είτε με πάσα η επιλογή του είναι τέτοια που βοηθάει τον Παναθηναϊκό να βγάλει επίθεση. Αυτή τη φορά όμως η καλή πλευρά του αντιπάλου δεν είναι αυτή που βρίσκεται ο Ζεκά.

Ακόμα δεν είναι σίγουρο αν ο Μιραλάς θα μείνει δεξιά (ή με την επιστροφή του Φουστέρ θα πάει στα αριστερά) σε κάθε όμως περίπτωση αν ο Τοροσίδη βρει μέτρα θα κάνει δύσκολο το απόγευμα του Σπυρόπουλου. Με δεδομένο πως ο Σιμάο έχει να επιτηρεί τον Ιμπαγάσα αλλά και να βοηθάει τα στόπερ, ο Κουίνσι θα πρέπει να είναι σοβαρός στον αμυντικό του ρόλο καθώς μόνο αυτός μπορεί να κρατήσει ψιλά τον Τοροσίδη.

Το ζευγάρι Τοροσίδη, Κουίνσι είναι πολύ ενδιαφέρον. Ο εξτρέμ του Παναθηναϊκού βγάζει απίστευτες ταχύτητες με τη μπάλα στα πόδια, είναι πολύ δυνατός αλλά πολλές φορές στην άμυνα χάνεται. Σωματικά έχει τα προσόντα να κοντραριστεί με τον Τοροσίδη ακόμα και να του δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από τι θα του βάλει ο μπακ του Ολυμπιακού. Αν δηλαδή είναι συνεπείς στο ρόλο του και δεν αφήνει μέτρα στον μπακ του Ολυμπιακού μπορεί να ανταπεξέλθει. Έχοντας όμως στο μυαλό μας τα μέχρι σήμερα παιχνίδια του έρχεται εύκολα η εικόνα ο Τοροσίδης να έχει ελεύθερα μέτρα να εκμεταλλευτεί. Και ο Τόρο είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από τον Ετό. Δεν θεωρώ απίθανο αν ο Κουίνσι δεν τα πάει καλά με τον Τοροσίδη ο Φερέιρα να αναγκαστεί να τον αλλάξει πλευρά με τον Ζεκά.

Τα όργια του Ζαϊρί

Ότι όμως και αν συμβεί ψηλά ο Βαλβέρδε θα πρέπει να έχει στο νου του κάποιες στιγμές ο εξτρέμ του (ειδικά αν είναι ο Μιραλάς) να απομονώσει τον Σπυρόπουλο. Πριν δύο χρόνια άλλωστε απέναντι στον Σπυρόπουλο έκανε όργια ο Ζαϊρί και έδωσε ένα ντέρμπι στον Ολυμπιακό που βάση της αγωνιστική κατάστασης που είχε εκείνη την εποχή η ομάδα του δεν θα μπορούσε να το πάρει. Είναι παράδοξο όμως παρότι στον Παναθηναϊκό κατά καιρούς υπήρχε χρήμα στην άμυνά του αγωνίζονται ακόμα ως βασικοί οι Σπυρόπουλος, Σαριέγκι. Πριν δύο χρόνια ο Ολυμπιακός κέρδισε μόνο και μόνο επειδή κατάφερε ο Ζαϊρί να απομονώσει τον Σπυρόπουλο και το κέντρο άμυνας του Παναθηναϊκού δεν άντεξε τον Μήτρογλου. Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως το Σάββατο δεν θα συμβεί κάτι ανάλογο.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να δούμε το αρχικό σχήμα του Ολυμπιακού για να μπούμε σε λεπτομέρειες. Συζήτηση που θα γίνει λίγο πριν το ντέρμπι, όταν θα γνωρίζουμε τις τελευταίες δοκιμές των δύο προπονητών ειδικά του Βαλβέρδε που έχει και περισσότερα ερωτηματικά με την ενδεχόμενη επιστροφή του Φουστέρ. Στο επόμενο κείμενο πάντως θα πάρουμε το ντέρμπι ανάποδα. Δηλαδή για τα διαστήματα που ο Παναθηναϊκός θα έχει την ενέργεια του αγώνα.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

7 σχόλια
 • dimis Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011 11:11 Συντάχθηκε από dimis

  Δείτε τα σχόλια του Πανουτσόπουλου και του jannis chania για να καταλάβετε γιατι το επίπεδο του Έλληνα οπαδού είναι υπό του μηδενός...Τελικά έχουμε το ποδόσφαιρο που μας αξίζει!

 • jhim Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011 10:36 Συντάχθηκε από jhim

  jannis chania, ξύπνα λίγο!!Ο Σάλπι ήταν εντελώς αδιάφορος στο ματς με τον ΠΑΟ και μην μας τρελαίνεις ότι θεωρείς παίκτη της προκοπής τον Ετο!!Χαλάρωσε λίγο...

 • giannis kalogero Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 23:34 Συντάχθηκε από giannis kalogero

  @ jannis chania

  Ρε φίλε σου λέει ότι στο επόμενό του άρθρο θα ασχοληθεί με τα επιθετικά ατού του παναθηναϊκού. Τί δεν καταλαβαίνεις από αυτό;;;;;;; Δεν σου έθιξε την ομάδα σου, μη φοβάσαι. Εσύ θα κερδίσεις!!!! Είσαι ευχαριστημένος τώρα;;; Άντε πουλάκι μου...

 • jannis chania Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 19:05 Συντάχθηκε από jannis chania

  Φιλέ Τσαρλυ εγραψες ένα ολοκληρο κατεβατο για το ντερμπυ, και δεν μας ειπες τι θα γινη στο μεγαλυτερο μερος του πεχνιδιου, δηλαδη όταν θα επιτιθετε ο ΠΑΟ.Ποιος θα κυνηγά τον Ζεκα? Ποιος θα ακλουθεί τον Κουινσι οταν κλεινει προς τους σεντερ μπακ?
  Πιος θα κοψει τις καθετες μπαλες του Κατσουρανη?
  Γιατι η αδυνατη πλευρα του ΠΑΟΚ με Σαλπι και Ετο δεν εκανε κατι απεναντι στον Σπυρο?
  Τι θα γινει όταν ο ΠΑΟ εκτελει στημενα?

 • ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 17:48 Συντάχθηκε από ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

  Τσάρλυ πολύ καλό σχόλιο,και καλή ανάλυση.Οντως είναι απαράδεκτο ο Παναθηναικός να μην έχει 4 Μπουμσόνγκ στην άμυνα και να στηρίζεται σ ενα αμούστακο παιδί 17 χρονών,που με το που θα πατήσει το πόδι του,θα τον σημαδεύουν τα αεροβόλα και τα δυναμιτάκια των κάφρων.Οπως επίσης το να έχει βασικούς το Σαριέγκι και το Σπυρόπουλο,δεν είναι ότι καλύτερο για την...καρδιακή λειτουργία των οπαδών μας!!!!!!!!Όμως ας ελπίσουμε η καλύτερη κατάσταση της μεσαίας και επιθετικής μας γραμμής να μπορέσει να κρατήσει μακριά και πίσω τους γάβρους και να σκοράρουμε πρώτοι.Πιστεψέ με ,οι άμπαλοι θα αρχίσουν τότε τις γιόμες και τις ατομικές ενέργειες.θα εκνευριστούν οι...επιστήμονες στην εξέδρα,κι αν κάτσει και κάποιο 2ο τεμάχιο,προβλέπω οριστική διακοπή.Ο ολυμπιακός εκτός του Ιμπαγάσα,δεν έχει κι αυτός παίκτες ηγέτες να γυρίσουν το παιχνίδι,αν στραβώσει εξ αρχής.Ειδικά αν δεν παίξει ο τραυματίας Ισπανός,μας βλέπω να παίρνουμε το κέντρο,γιατί η τετράδα τους ξεχνιέται εύκολα στην επίθεση,Επίσης ο γάβρος δεν έχει αυτοματισμούς,ίσα-ίσα ο καθένας θέλει δύο μπάλες μόνος του,οπότε μπορούμε άνετα να παίξουμε την κόντρα.Στο μόνο που ελπιζουν είναι στο ξύλο,τους τραυματισμούς και στην ανοχή του..κορακιού.Θα με θυμηθείς το Σάββατο το βράδυ!!!!!!!!!

 • Πάνος ΑΛ Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 14:29 Συντάχθηκε από Πάνος ΑΛ

  Πολυ καλό αρθρο Τσάρλυ.

  Μια άλλη άποψη είναι ότι μιας και ο ΠΑΟ βολεύεται και με Χ και επειδή όποια ομάδα πάει επιθετικά στο Καραισκάκη έχει πρόβλημα θα μπορούσε ο Φερέιρα να βάλει Καντέ ή Βύντρα αριστερά σε τετράδα ή και τριάδα ακόμη και να παίξει κέντρο αριστερά ο Σπυρό ο οποίος βγάζει ενέργεια και πρεσάρει καλά όταν είναι ψηλά. Σε αυτήν την περίπτωση θα βγει ο Κλέιτον ο οποίος δεν προσφέρει κ πολλά και επίσης θα έχεις και Κουίνσι απελευθερωμένο.

  Με αυτόν τον τρόπο κλειδώνεις την άμυνα και απελευθερώνεις την επίθεση. Μην κάνει ο Φερέιρα το ίδιο λάθος με Μαρκαριάν στη Ριζούπολη όπου πήγε επιθετικά και δεν είχε βάλει Γκούμα να δέσει την άμυνα. Ρισκάρει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αν θέλει.

  Ποιά είναι η γνώμη σου?

 • lamprotsaka Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011 22:07 Συντάχθηκε από lamprotsaka

  μπραβο ρε τσαρλυ επιτελους μια αναλυση με επιχειρηματα αγωνιστικα κ οχι με την προιστορια κ τη βλαχομαγκια αλλων συναδελφων σου (εκατερωθεν)...
  ελπιζω να δουμε κ καλη μπαλιτσα!

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.