Σιμάο - Βιτόλο, οι βάσεις του Φερέιρα

Δημοσίευση: Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 05.01

Χαίρετε κύριοι. Όπως συμβαίνει πάντα μετά από καλά αποτελέσματα στον Παναθηναϊκό υπάρχει μια ευφορία.

Η αλήθεια είναι πως η εικόνα της ομάδας του Φερέιρα στην Ξάνθη ήταν καλή. Μέχρι την αποβολή του Βιτόλο ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε τέλεια τη βοήθεια και την ώθηση που του έδινε ο άνεμος. Έβγαλε σε αυτό το διάστημα αυτοματισμούς και η ανάπτυξή του ήταν σίγουρα ελκυστική. Στο δεύτερο ημίχρονο και μετά τα δύο γκολ της Ξάνθης επιστρατεύτηκε η ψυχή αλλά χρειάστηκε και η βοήθεια από τον Φερέιρα που με την είσοδο του Κάντε θωράκισε την άμυνά του.

Προσωπικά συμφωνώ πολύ με τον Θέμη που και στο κείμενό του αλλά και στην εκπομπή ισχυρίστηκε πως το παιχνίδι στην Ξάνθη ήταν ειδικών συνθηκών και δεν προσφέρεται για συμπεράσματα. Είναι δεδομένο πως η δύναμη του αέρα όπως έκανε στο δεύτερο ημίχρονο τη μπάλα να φεύγει σαν τορπίλη και στο πρώτο έδινε φτερά στους παίκτες του Παναθηναϊκού και εμπόδιζε τους αμυντικούς της Ξάνθης. Όμως δεν γίνεται κανένας να αμφισβητήσει την προσπάθεια των παικτών του Φερέιρα να παίξουν με τη μπάλα κάτω και να ανοίξουν την αντίπαλη άμυνα με ορθολογικό τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό ο Πορτογάλος προπονητής να αντιληφθεί πως τη δυνατότητα στους Λέτο, Κουίνσι να είναι τόσο επιθετικοί και να πρεσάρουν ψηλά την έδωσε η ταυτόχρονη συμμετοχή του δίδυμου Βιτόλο, Σιμάο.

Στην Ελλάδα προσπαθώντας να δείξουμε πως γνωρίζουμε το σύγχρονο ποδόσφαιρο το βλέπουμε ανάποδα και ακυρώνουμε τη λογική. Σε οποιαδήποτε δεκαετία και αν βρισκόμαστε για να μπορείς να επιτεθείς πρέπει να έχεις καλή  αμυντική λειτουργία. Αν πίσω μπάζεις πολύ απλά δεν θα έχεις κατοχή για να μπορέσεις να χτίσεις το επιθετικό σου πνεύμα. Το πρέσινκ ψιλά χωρίς αμυντική ασφάλεια πίσω είναι κωμικό και μπορεί να σε εκθέσει ανεπανόρθωτα. Ο Βαλβέρδε επειδή έχει τους Μέλμπερκ – Αβραάμ στο κέντρο της άμυνας έχει την ευχέρεια σε κάποια παιχνίδια να χρησιμοποιεί περισσότερους επιθετικογενείς παίκτες από μέση και μπροστά χωρίς να το πληρώνει στα αποτελέσματα.

Στην πράξη βέβαια χωρίς δεμένο κέντρο η ομάδα του είναι χειρότερη αλλά κάποιες φάσεις θα τις γλιτώσει ο Μέλμπερκ, υπάρχει και ποιότητα μπροστά οπότε και η λάθος ποδοσφαιρική προσέγγιση του Βαλβέρδε δεν φαίνεται πάντα στα αποτελέσματα. Στον Παναθηναϊκός όμως με τα στόπερ που στελεχώνουν το ρόστερ δεν υπάρχει η πολυτέλεια να παρουσιαστεί με σοφτ ποδοσφαιριστές στον άξονα. Ειδικά από τη στιγμή που ο Φερέιρα φαίνεται πως σχεδιάζει έναν Παναθηναϊκό που ο επιθετικός του αλλά και οι δύο εξτρέμ του θα παίζουν πολύ ψηλά.

Για να μπορέσει όμως η τριάδα Ρούντολφ, Λέτο, Κουίνσι να μένει για αρκετό διάστημα ψηλά θα πρέπει να  το επιτρέψουν οι χαφ που θα παίζουν στον άξονα. Αν ο Πορτογάλος τεχνικός επιστρέψει σε διατάξεις με τους Κατσουράνη, Ζεκά στο κέντρο θα έρθουν παιχνίδια που θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Το δίδυμο Σιμάο, Βιτόλο αποδείχθηκε στην πράξη πως μπορεί να κάνει πολύ πιο επιθετικό τον Παναθηναϊκό καθώς απελευθερώνει σίγουρα 3 παίκτες. Στο παιχνίδι με την Ξάνθη ο Ζεκά έμεινε πιο χαμηλά στο πλάι για να βοηθάει στο μαρκάρισμα τον Μαρσελίνο και οι Κλέιτον, Λέτο, Κουίνσι είχαν απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Αν στηριχτεί αυτή η λογική και δεν αποδειχθεί πως η συγκεκριμένη διάταξη παρουσιάστηκε απλά για να πάρει ανάσες ο Κατσουράνης, ο Παναθηναϊκός μπορεί να κερδίσει πολλά. Ο Φερέιρα με αυτόν τον τρόπο θα έχει ενεργούς όλους τους ποδοσφαιριστές που μπορούν να τον βοηθήσουν.

Προσέξτε αν θεωρήσουμε δεδομένο πως στον κορμό της ομάδας βασικό δίδυμο στα χαφ θα είναι οι Βιτόλο, Σιμάο, τότε αναγκαστικά ο Κατσουράνης θα πάει στα στόπερ. Από τη στιγμή που στον άξονα γι' αυτόν δεν θα υπάρχει χώρος ο Φερέιρα υποχρεωτικά θα ψαχτεί για να βρει τον τρόπο που θα τον χωρέσει στην ομάδα. Είναι σίγουρο πως με αυτούς τους δύο αμυντικούς χαφ μπροστά του και με τον Μπουμσόνκ δίπλα του θα παίξει με την εμπειρία του και με την ποδοσφαιρική ευφυΐα που διαθέτει για πλάκα τη θέση.

Ο Κατσουράνης σαν στόπερ έχει για πλάκα άλλα 3 χρόνια ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο. Και το γεγονός πως διαβάζει τις φάσεις θα τον βοηθήσει να καλύπτει λάθη του Μπουμσόνκ και του ακραίου μπακ. Και προσέξτε ο Κατσουράνης για στόπερ είναι γρήγορος, για χαφ είναι αργός. Με αυτήν τη λογική θα ωφεληθεί και η Εθνική καθώς ο Κατσουράνης θα βγάλει πιο εύκολα την σαιζόν παίζοντας σαν στόπερ. Ο Πορτογάλος τεχνικός αδικεί συστηματικά τον Καραγκούνη. Είναι φανερό πως στη δική του φιλοσοφία ο ίδιος πιστεύει πως ο Κάρα δεν είναι απαραίτητος. Δεν γίνεται όμως να αγνοεί τη χρησιμότητά του σε παιχνίδια ειδικών συνθηκών και όταν η ομάδα του δέχεται πίεση.

Αποδείχθηκε πως ήταν έγκλημα που δεν τον εμπιστεύτηκε στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια το καλοκαίρι. Στους αγώνες λοιπόν που χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση στο κέντρο η τριάδα Βιτόλο, Σιμάο, Καραγκούνη σου εξασφαλίζει καλή αμυντική λειτουργία. Όταν θα θες να διατηρήσεις δίδυμο στον άξονα αλλά δεν μπορείς να έχεις έναν εκ των Σιμάο, Βιτόλο ο Καραγκούνης είναι πολύ πιο χρήσιμος από τον Κατσουράνη. Έχοντας μόνο δυο αμυντικούς χαφ πρέπει αυτοί να μπορούν να πάνε να πρεσάρουν ψηλά. Ο Κατσουράνης παίζει τη θέση με το στόμα και τα ματιά. Στην Ξάνθη για παράδειγμα το μοναδικό λάθος που έκανε ο Φερέιρα είναι όταν αποβλήθηκε ο Βιτόλο δεν έβαλε τον Καραγκούνη που μπορεί να πρεσάρει, να κρατήσει μπάλα αλλά τον Κατσουράνη και έτσι ο Παναθηναϊκός αμύνθηκε περισσότερο παθητικά και άφησε χώρους στο πλάι.

Μονιμοποιώντας το δίδυμο Σιμάο, Βιτόλο  βοηθάς και κρατάς φρέσκους  τους Καραγκούνη, Κατσουράνη και κάνεις πιο εύκολη τη ζωή και των υπόλοιπων. Αποδείχθηκε στην πράξη πως με αυτό το δίδυμο οι Λέτο, Κουίνσι απελευθερώνονται σε μεγάλο ποσοστό από τα αμυντικά τους καθήκοντα. Δίνεται επίσης η δυνατότητα στον Ζεκά να απελευθερωθεί από τα δύσκολα καθήκοντα στο χώρο του κέντρου (που θα τον δυσκολέψουν πολύ όταν ανεβαίνει το επίπεδο του αντιπάλου) και του δίνουν τη δυνατότητα να βελτιωθεί παίζοντας στα δεξιά. Ενώ πολύ καλύτερα θα νιώσουν και οι δύο ακραίοι μπακ. Όταν έχεις σαν δίδυμο τους Σιμάο, Βιτόλο είναι εύκολο όταν ο αντίπαλος εξτρέμ έχει τη μπάλα ο ένας να βοηθάει τον μπακ που είναι στην πλευρά του και ο δεύτερος χαφ να καλύπτει μόνος του τον άξονα.

Ακόμα και ο Σπυρόπουλος θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν θα ξέρει πως στις περισσότερες φάσεις διαγώνια θα τον καλύπτει ο Βιτόλο. Δυστυχώς ο Ισπανός χαφ πήρε δύο αυστηρές κίτρινες με την Ξάνθη και θα περιμένουμε για να δούμε αν από ανάγκη πήγε ο Φερέιρα σε αυτήν τη λογική ή αποτελεί συνειδητή επιλογή για το μέλλον. Επαναλαμβάνω πως βάση ρόστερ το επιθετικό ποδόσφαιρο που έχει στο μυαλό του ο Φερέιρα μόνο με τη συνύπαρξη Σιμάο, Βιτόλο μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε βάθος χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεται όλη η ομάδα και ο Πορτογάλος τεχνικός μπορεί να εκμεταλλευτεί άλλο του το υλικό.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

5 σχόλια
 • Jannis Vlantikas Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 09:25 Συντάχθηκε από Jannis Vlantikas

  Αγαπητε Κε Charilae6,εχετε δικιο για τον παραλληλισμο,αλλα δεν ειχα καμια προθεση για συγκριση μεταξυ των.Απλα αναφερω οτι ενας καλος αμυντικος χαφ και τετοιος πιστευω οτι ειναι ο Κος Κατσουρανης,μπορει ανετα να προσαρμοστει σε αυτη τη θεση διοτι και συμβολαιο εχει ,που δεν προκειται να διαγραφει,αλλα και με τα σημερινα δεδομενα ο εν λογω, μπορει ανετα να προσφερει περισσοτερο απο λυσεις τυπου Σαριεγγι η Καντε (μαζι με τον Μπουμσονγκ) Φιλικα ,ευχαριστω..

 • Charilaos 6 Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 21:43 Συντάχθηκε από Charilaos 6

  Κύριε Jannis Vlantikas

  Είναι τουλάχιστον ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ να παραλληλίζετε τον Κατσουράνη με αυτά τα ιερά τέρατα... Αλλά και πάλι, ο Κατσουράνης είναι πιο παλαίμαχος και απ το Γιούρκα και απ το Νίνη, οπότε οπουδήποτε και να παίξει δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα.

  Θα σας πω κάτι και όσοι θυμούνται θα το επιβεβαιώσουν: Η καριέρα του Κατσουράνη, έκλεισε όταν έφυγε ο Τεν Κάτε, τις εμφανήσεις που έκανε τότε δεν τις ξαναματαέκανε...

  Φιλικά!

 • Jannis Vlantikas Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 19:44 Συντάχθηκε από Jannis Vlantikas

  Θα ηθελα να κανω ενα σχολιο πανω σε αυτα που γραφετε.Οντως ο Κος Κατσουρανης θα ειναι πολυ καλυτερος σαν στοπερ και σας θυμιζω π.χ.Matthias Sammer η και Lothar Matthäus. Και οι δυο ιδιοφυιες, εγκεφαλικοι ποδοσφαιριστες των Borussia Dortmund και Bayern München οι οποιοι και οι δυο μετα απο καταστροφικους για την καριερα τους τραυματισμους,εκαναν, απο αναγκη να επανελθουν στην ομαδα τους,αποδεχομενοι,τη θεση του Libero,σε επιστημη!Ο ιδιος ο μεγαλος Franz Beckenbauer ειπε οτι ο Sammer ηταν ο συνεχιστης της φημης της θεσης του!Ο δε Matthäus,σας θυμιζω παιζοντας αυτη τη θεση ανακυρρηχτικε δυο χρονιες ποδοσφαιριστης της χρονιας στην Γερμανια σε ηλικια 40 ετων !!!Ευχαριστω..

 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞ. Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 17:55 Συντάχθηκε από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞ.

  Επειδή ήμουν στην Ξάνθη, είναι εντελώς εσφαλμένο να αποδίδει κανείς την καλή εικόνα της ομάδας ως το 30' στον αέρα, που στο 1ο μέρος δεν ήταν τόσο δυνατός. Απόδειξη ότι και με τον αέρα εις βάρος της, με την αποβολή του Βιτόλο η Ξάνθη ανέβηκε στα 10-15 τελευταία λεπτά. Αντίθετα, στο 2ο ημίχρονο ο άνεμος έγινε τόσο καθοριστικός παράγοντας του ματς, που σε ένα ελεύθερο του Σαριέγκι η μπάλα λίγο έλειψε να γυρίσει μέσα στην περιοχή (!) και να γίνει έμμεσο...
  Στα τακτικά τώρα, εγώ κρίνω την ομάδα από όσα είδα σε κανονικές συνθήκες αγώνα, 11 με 11, κυρίως στο πρώτο 20λεπτο: όταν έπαιζαν μαζί Βιτόλο - Σιμάο, οι οποίοι καθάριζαν ανασταλτικά, έχοντας μαζί τους έναν τρίτο χαφ που μαρκάρει, τον Ζέκα. Στο διάστημα αυτό τις περισσότερες επιθέσεις της η ομάδα τις δημιούργησε από τους πλάγιους μπακ. Γιατί σε αντίθεση με κάθε μηδενιστή, εγώ πιστεύω πως το δίδυμο των πλάγιων μπακ του Παναθηναϊκού είναι το καλύτερο του πρωταθλήματος, συνεπείς στη αξίια τους (με άνεση στο "8") αμυντικά κι επιθετικά: ο Ολυμπιακός έχει τον καλύτερο δεξιό μπακ και... κανέναν αριστερά, ο ΠΑΟΚ τον καλύτερο αριστερό και τον... τίποτα δεξιά, η δε ΑΕΚ παίζει χωρίς μπακ. Πόσο καλοί παίκτες είναι ο Βύντρα με τον Σπυρόπουλο φαίνεται όταν λείπουν (θυμηθείτε Μαρίνο στην Ξάνθη ή Ιωαννίδη με Κέρκυρα, Γιάννενα).
  Για το αν θα συνεχίζουν να παίζουν μαζί Σιμάο και Βιτόλο στο εξής, όλα τα ματς δεν είναι ίδια: ο Εργοτέλης στο ΟΑΚΑ, για παράδειγμα, δεν είναι Ξάνθη στα πηγάδια. Γενικότερα, ωστόσο, ο Φερέιρα δείχνει υπερβολική προτίμηση στον Κατσουράνη, που μαρκάρει με τα μάτια...
  Θέλω όμως να σημειώσω κάτι άλλο: η όλη παρουσία του Βιτόλο, που ακόμη δεν έχει καπαρώσει θέση στην 11άδα (κι όχι μόνο λόγω τραυματισμών), είναι απόδειξη του πόσο απαξιώνουμε τους παίκτες μας: προφανώς για τον Φερέιρα πρώτη επιλογή είναι ο Σιμάο. Αυτός ξεκίνησε και στον Ατρόμητο, αλλά η αποβολή άλλαξε τα δεδομένα... Ο Βιτόλο μπορεί στον ΠΑΟΚ να έμοιαζε "σούπερμαν", αλλά στον Παναθηναϊκό δεν υπολογίζεται από τον καθ' ύλην αρμόδιο για καλύτερος του υποτιμημένου Σιμάο.

 • Michael G. Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 13:03 Συντάχθηκε από Michael G.

  Τσαρλυ, " την αναγκη φιλοτιμια ποιουμενος" ο Πορτογαλος φαινεται οτι βρηκε και το σχημα...κι'ας τον θαβαμε (πρωτος απο ολους με κειμενα σε εσενα) ολο το καλοκαιρι με την Οντενσε και την Μακαμπι, γιατι δεν κατεβαζει ενα ενισχυμενο κεντρο για να " προστατευει" το οποιο αδυναμο αμυντικο διδυμο...keep your finger cross, που λενε οι εγγλεζοι να το συνεχισει!

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.