Οι θεοί παραμένουν Έλληνες

Δημοσίευση: Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2011 17.34

Χαίρεται κύριοι

Επιτέλους βρήκαμε αφορμή για να γελάσουμε. Μετά από καιρό έγινε στη χώρα μας κάτι που μπορεί να μας κάνει χαρούμενους και μας δίνει το δικαίωμα να βγάλουμε για λίγο το μυαλό μας από την καθημερινή μας μιζέρια.

Το παιχνίδι με τους Κροάτες ήταν τόσο σημαντικό που δεν προσφέρεται για ποδοσφαιρικές αναλύσεις μόνο για πανηγυρισμούς αλλά και φυσικά ανυπομονησία για να σφραγιστεί την Τρίτη το εισιτήριο στη Γεωργία. Προσπαθώντας να δούμε αποστασιοποιημένα και ήρεμα τον αγώνα είναι φανερό πως οι Κροάτες είναι καλύτεροι σε ατομικό ταλέντο από εμάς.

Κυκλοφόρησαν με ευκολία τη μπάλα για 60 λεπτά, μας κράτησαν σε αυτό το διάστημα στο μισό γήπεδο, δεν υπολόγισαν όμως πως όσο μας κρατάνε ζωντανούς γινόμαστε και πιο επικίνδυνοι. Ο Σάντος για πολλούς λόγους είναι άξιος συγχαρητηρίων.

Το να διαδεχτείς το Ρεχάγκελ μόνο εύκολο δεν ήταν. Πέτυχε όμως επειδή είχε τον ρεαλισμό και την ευφυΐα να μην βγάλει την ομάδα από τις γραμμές που είχε χαράξει ο προκάτοχός του. Απλά προσπάθησε να μεγαλώσει λίγο το τρένο για να χωρέσουν μέσα και άλλοι επιβάτες κάνοντας πιο εφικτή την κλίση στην Εθνική.

Μας προστάτεψε ο Μπίλιτς

Η αρχική σύνθεση όμως του παιχνιδιού είχε δύο λάθη. Ο Τζιόλης παίζοντας δεξιά στην τριάδα του κέντρου έκανε πολύ μεγάλη ζημιά στην ανάπτυξη της ομάδας. Ήταν πολύ βαρύς, δεν μπορούσε να μας βοηθήσει να έχουμε καλή ανάπτυξη, δεν κρατούσε μπάλα και οι συνεχείς λάθος μεταβιβάσεις του μας κράταγαν πίσω.

Στο να μείνουμε για 60 λεπτά στο μισό γήπεδο έπαιξαν ρόλο οι συνεχείς κακές μεταβιβάσεις του Τζιόλη, το γεγονός πως οι πλαϊνοί μας επιθετικοί (Σαμαράς, Σαλπιγγίδης) αλλά και η επιλογή του Μπίλιτς να μας πρεσάρει ψηλά. Ο τεχνικός των Κροατών σωστά διέγνωσε πως θα έχουμε πρόβλημα αν αρχίσει την άμυνά του από το ύψος της περιοχής μας και πολύ έξυπνα  έδωσε βάρος στην πίεση των ακραίων μας μπακ.

Βλέπετε το 4-3-3 το παίζουμε με εξτρέμ επιθετικούς και στον άξονα είχαμε δύο βαριά κορμιά και τον Καραγκούνη. Γι' αυτόν το λόγω άφησε για πρώτη φορά το 4-4-2 που εφαρμόζει (ο Μπίλιτς στο συγκεκριμένο σύστημα κάνει ένα τρικ στις πλευρές και την αλλάζει κάπως τη λογική του) κατεβάζοντας την ομάδα του με τρία σέντερ φορ.
Όπως δηλαδή η Εθνική μας, η Κροατία χρησιμοποίησε και αυτή δύο επιθετικούς στις πλευρές για να κρατήσουν χαμηλά τους Τοροσίδη, Ζαραδούκα.

Το γεγονός αυτό όμως έκανε αδύναμη την Κροατία στην τελική ενέργεια. Παίζοντας με τρεις σέντερ φορ και τον βαρύ πλέον Κράνιτσαρ πίσω από τον επιθετικό, έμενε πολύ χαμηλά ο Μόντριτς και δεν υπήρχε κανένας που να μπορεί  να πάει σε προσωπική ενέργεια. Εδώ μας προστάτεψε ο Μπίλιτς. Τώρα έχουμε κερδίσει και όλοι είναι καλοί.

Όποιος θέλει να δει ήρεμα το παιχνίδι εκτός από το πρόβλημα που είχαμε με τον Τζιόλη είναι φανερό πως οι Τοροσίδης, Βύντρα είναι σαν ποδοσφαιριστές πολλά επίπεδα πάνω από τον Ζαραδούκα. Το γεγονός πως δεν προτιμά ο Σάντος να χρησιμοποιήσει τους δύο καλύτερούς μας μπακ στις πλευρές (βάζοντας τον Βύντρα με ανάποδο πόδι) δεν το πληρώσαμε λόγω Μπίλιτς. Ειδικά στα πρώτα 30 λεπτά ο Ζαραδούκας έκανε μόνο λάθος μεταβιβάσεις ενώ όταν αναγκαζόταν να παίρνει την κίνηση του Εντουάρντο ο Τσορλούκα έμενε τελείως αμαρκάριστος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ήταν όταν η μπάλα πήγαινε στην απέναντι πλευρά τότε ο μέχρι πρότινος μπακ του Βόλου προσπαθούσε σωστά τακτικά να κάνει τον τρίτο στόπερ αλλά ο σωματότυπός του δεν του επέτρεπε να πάρει χώρο στην άμυνα. Σε μια φάση μάλιστα στο 17ο λεπτό με μια εύκολη διαγώνια πάσα που έβγαλαν οι Κροάτες θα εξελισσόταν σε τετ-α-τετ αλλά αναίτια την ακούμπησε ο Εντουάρντο και τους έβγαλε οφ σάιντ. Το λάθος του Μπίλιτς ήταν πως δεν χρησιμοποίησε παίκτη καλό στο ένας με έναν πάνω στον Ζαραδούκα.

Αν δεν ήταν τιμωρημένος ο Σρνα θα έπαιζε αυτός μπροστά από τον Τσορλούκα. Με την απουσία του όμως ήμασταν τυχεροί που δεν πήγε στην ίδια λογική δηλαδή διεισδυτικό παίκτη τύπου Ράκιτιτς στα δεξιά αλλά έβαλε επιθετικό και πήγε να δημιουργήσει ρήγματα με τον υψηλόσωμο μπακ.

Το δεκάλεπτο που μίλησαν οι θεοί

Οι Κροάτες ήταν καλύτεροι αλλά ακίνδυνοι και δεν υπολόγισαν πως δεν είναι δυνατόν σε ένα ιστορικό αγώνα ο γηπεδούχος να τελειώσει το παιχνίδι χωρίς να πάρει κάποια στιγμή την ενέργεια που θα του δώσει ένα χρονικό διάστημα κυριαρχίας.

Εμείς γνωρίζαμε πως όσο είμαστε στο 0-0 θα έρθει το δικό μας δεκάλεπτο. Ελπίζαμε σε αυτό το διάστημα να σταθούμε τυχεροί και  στις μια δυο φάσεις που θα δημιουργήσουμε να μας φερθεί με αγάπη η μπάλα. Την στρογγυλή θεά είναι φανερό πως συνεχίζουν να την επηρεάζουν οι θεοί του Ολύμπου.

Ο Φωτάκης στον αγωνιστικό χώρο μπήκε στο 62ο λεπτό. Από εκείνο το σημείο μπορέσαμε να αλλάξουμε μια δυο πάσες στο κέντρο. Το γεγονός αυτό ελευθέρωσε τον Καραγκούνη και του έδωσε το δικαίωμα να πάρει μέτρα με τη μπάλα και επίσης μπόρεσαν οι δύο ακραίοι μπακ να ανέβουν ψηλά δημιουργώντας προϋποθέσεις να επιτεθούμε.

Αυτό που περιμέναμε ήταν ένα κόρνερ, μια στημένη φάση. Η αμυντική τετράδα του Μπίλιτς έτσι και αλλιώς δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, έβγαζε και το ματς χωρίς πίεση οπότε όταν τους βάλαμε τη μπάλα στην περιοχή κατέρρευσαν. Στο δεύτερο συνεχόμενο κόρνερ η άμυνα άνοιξε λες και τους ρίξαμε χειροβομβίδα.

Ακόμα και σε αυτό το σημείο ήμασταν τυχεροί καθώς στο κατάλληλο σημείο βρέθηκε ο πιο τεχνικά προικισμένος ποδοσφαιριστής μας. Με το γκελ που πήρε η μπάλα το χτύπημα ήταν εύκολο για έναν παίκτη με τη δικιά του τεχνική. Αν δεν βάλεις σωστά όμως το πόδι σου ο κίνδυνος να πάει η μπάλα στα πουλιά είναι μεγάλος.

Η στρογγυλή θεά όμως στήθηκε τέλεια στον  μοναδικό ποδοσφαιριστή που είχαμε στο γήπεδο που ξέρει πως να την κουμαντάρει. Ο Σαμαράς την χτύπησε απαλά σαν εραστής της και όταν η μπάλα μπήκε στα δίχτυα εκσπερμάτωσε μαζί του όλη η Ελλάδα.

Ο μεγάλος Έλληνας

Το Ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί στο μέλλον να βγάλει πολλούς ποδοσφαιριστές όλων των ειδών. Αυτό που δεν δουλεύεται, δεν αντιγράφεται, δεν διδάσκεται είναι η ψυχή. Και ποδοσφαιριστής με την ψυχή, το πάθος, την καρδιά, την αγάπη και την αφοσίωση σε αυτό που κάνει σαν τον Καραγκούνη δεν είναι εύκολο να ξαναβγεί εύκολα.

Έχω στο μυαλό μου κάποια στιγμή να κάνω ένα κείμενο αφιέρωμα στην πορεία του στο οποίο θα προσπαθήσω να με βοηθήσει και ο ίδιος. Περιμένω όμως πρώτα να σταματήσει την καριέρα του γιατί βλέπω πως είναι ακόμα πεινασμένος.

Θυμάμαι και γελάω που το καλοκαίρι είχα διαβάσει από έναν άνθρωπο που πιθανόν να έχει βάλει περίεργες προτεραιότητες στη ζωή του πως στην Παιανία μπαίνουν Νίνηδες και βγαίνουν Καραγκούνηδες.

Δεν ξέρω το τι είχε στο μυαλό του όταν το έγραφε αλλά όσο και αν φαίνεται περίεργο το έγραψε αξιώτικα. Κλείνω το κείμενό μου με την ευχή το Ελληνικό ποδόσφαιρο να βγάλει  έναν ακόμα ποδοσφαιριστή με την ψυχή του Καραγκούνη. Σας ευχαριστούμε γιατί μας θυμίσατε πόσο τιμητικό είναι να είσαι Έλληνας.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

4 σχόλια
 • NASTAZIA Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011 16:03 Συντάχθηκε από NASTAZIA

  Είναι τρομερό πώς ακόμη και σε σχολιασμό για την Εθνική Ελλάδος.......βγάζουμε τις καφρικές μας καταβολές!!!

  Όλα τα σχόλια μαρτυρούν ότι δυστυχώς εμείς οι Έλληνες έχουμε πάψει πια να γινόμαστε ΕΝΑ στα δύσκολα. Μόνο για λίγο και αυτό για να παινέψουμε τους δικούς μας «πράσινους» ή «κόκκινους» παίκτες της Εθνικής.

  Ήμουν στο γήπεδο και χειροκρότησα όλους τους παίχτες που μπήκαν ή βγήκαν στις αλλαγές...............αλλά είναι θλιβερό που η σειρά πίσω από εμένα χειροκρότησε τον Τοροσίδη που βγήκε αλλά όχι τον Βύντρα που μπήκε καθώς ήταν Ολυμπιακοί και η σειρά μπροστά από εμένα το αντίθετο καθώς ήταν Παναθηναϊκοί!!!!

  Κρίμα να διαβάζουμε μόνο οπαδικά σχόλια!!!
  Αλλά τί να περιμένει κανείς από τους οπαδούς όταν συγκεκριμένες αθλητικές εφημερίδες (ταγμένες στους πράσινους ή στους κόκκινους) επέλεξαν την επόμενη ημέρα να βάλουν πρωτοσέλιδο αντίστοιχα δικούς τους παίκτες!!!

  Και όλα αυτά τα γράφω όντας η ίδια φίλαθλος της μίας από τις δύο αναφερόμενες ομάδες και μάλιστα με διαρκείας...........στο ποδόσφαιρο!!!

 • Andreas4 Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011 09:49 Συντάχθηκε από Andreas4

  Καλή η ψυχή και το πάθος του Καραγκούνη σ'ένα νικηφόρο ματς αλλά δεν φτάνει. Αν το αποτέλεσμα ήταν ανάποδο όλοι θα λέγανε, πρόσπαθησε ο Καραγκούνης αλλά μόνο η ψυχή δεν έφτανε για να αποκρούσει το ταλέντο των Κροατών. Κι επιτέλους δεν υπάρχει ένας άνθρωπος να του πει ότι ξεφτιλίζει τον εαυτό του αλλά κι εμάς σαν Έλληνες, όταν φοράει το Εθνόσημο, με τα καραγκιοζιλίκια και τα τινάγματα στον αέρα όταν τολμάει κάποιος να τον ακουμπήσει; Σε μια φάση στο 1ο ημίχρονο του δίνει ένα φάουλ ο Γουέμπ, που θα του έδινε ούτως ή άλλως γιατί μπορεί να μην ήταν σκληρό αλλά ήταν καθαρό φάουλ κι ο Καραγκούνης χτυπιέται σαν το ψάρι. Σε σημείο να γελάσει και ν'απορήσει κι ο Γουέμπ με την θεατρινίστικη παράσταση του. Μ'αποτέλεσμα βέβαια να μην δώσει τα επόμενα τρία σκληρά μαρακαρίσματα Κροατών σε δικούς μας, που κάποιο απ'αυτά μπορεί και να το σφύριζε και φάουλ και να'παιρνε καμιά ανάσα η άμυνα μας που την είχανε κλείσει στο μισό γήπεδο. Και σ΄όλο το υπόλοιπο ματς ο Γουέμπ τον έβλεπε με μισό μάτι. Καλά κι ο Γουέμπ δεν έχει κάνει λίγα, τα ξέρω, αλλά κι οποιοσδήποτε άλλος, σοβαρός, διαιτητής να ήταν το ίδιο θα έκανε. Αυτό νομίζω ότι εννοεί κι ο φίλος που συγκρίνει Νίνη με Καραγκούνη. Γιατί, μακάρι να επανέρθει το παληκάρι πιο δυνατό από πριν, κι αυτός έχει αρχίσει να Καραγκουνίζει.

 • komni Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011 09:18 Συντάχθηκε από komni

  Οκ καλά ο "Τόρο" σε αυτό συμφωνούν και οι πέτρες, αλλα έλεος ρε παιδια, έλεος, ο άμπαλος ο Βίντρα? Πές μας τώρα ότι είναι καλύτερος και από τον Μανιάτη, η τον Τζαβέλα. Μόνο κατς ξέρει να παίζει και να ειναι τυχερός που δεν αποβάλεται κάθε 2 παιχνίδια.('Ενα μέσα, ένα έξω εννοώ). Δεν γίνεται να βάζουμε σε καμμια σύγκριση τον Βύντρα που απλά είναι μια νέα "Βερσιόν" Καλιτζάκη όχι μόνο με τον Ζαραδούκα αλλα με κανένα άλλον μοντέρνο μπακ τουλάχιστον σε αυτον τον πλανήτη.

 • Νικήτας Καίσαρης Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2011 22:43 Συντάχθηκε από Νικήτας Καίσαρης

  " Ο Σαμαράς την χτύπησε απαλά σαν εραστής της και όταν η μπάλα μπήκε στα δίχτυα εκσπερμάτωσε μαζί του όλη η Ελλάδα ", Τσαρλυ φράση.Μπράβο πολύ ωραίο άρθο, συμφωνώ μαζί σου ειδικά σε αυτά που γράφεις για τον Ζαραδούκα.

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.