Και του χρόνου

Δημοσίευση: Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2011 14.45

Γυρνάμε πίσω στον χρόνο, στις 28 Φεβρουαρίου 2011. Κείμενο με τίτλο «Η κόλαση είναι οι άλλοι», που μπορείτε αν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρο εδώ.

 

Βρισκόμαστε στις επόμενες μέρες μετά τα αίσχη του «Καραϊσκάκης» και στο τότε κείμενο συζητάγαμε τα όσα έχουν συμβεί στο ελληνικό πρωτάθλημα απ’ όλες τις ομάδες. Μια απαρίθμηση δηλαδή των όσων είχαν κάνει μέχρι τότε τα χουλιγκάνια Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΑΕΛ, κτλ. Αφού τελείωνε η καταμέτρηση του αίσχους, το κείμενο συνέχιζε ως εξής:

Διαφορές φυσικά και υπάρχουν. Στην κλίμακα της αρρώστιας και της καφρίλας κάποιοι είναι ψηλά, κάποιοι στη μέση, κάποιοι πιο χαμηλά. Τα πράγματα είναι απλά. Αν είσαι κομμάτι της αρρώστιας, βλέπεις μόνο το τι κάνουν οι άλλοι. Αυτό κάνουν οι διοικήσεις, οι οργανωμένοι τους, ο οπαδικός τους Τύπος κι οι βαμμένοι ρεπόρτερ κι αρθρογράφοι των αντικειμενικών μέσων.

Αν είσαι υγιής, τότε σε όποια ομάδα κι αν ανήκεις καταλαβαίνεις πως μπορεί να μην είναι όλοι ίσοι στην κλίμακα της αρρώστιας, αλλά είναι 100% όμοιοι σε δύο πράγματα. Στο γεγονός πως όλοι είναι άρρωστοι και στον τρόπο που το αντιμετωπίζουν. Ισχύει για κάθε έναν ξεχωριστά και δεν αλλάζει, ό,τι κι αν κάνουν οι υπόλοιποι.

Αν παρόλα αυτά, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι ποιος είναι ο χειρότερος, η απάντηση είναι προφανής. Χειρότερη είναι η ομάδα που υποστηρίζετε, γιατί γι’αυτήν θα έπρεπε να ντρέπεστε, όχι να βρίσκετε άλλοθι στην αρρώστια των απέναντι.

Οι μήνες πέρασαν κι ο Ζοτς κάνει δηλώσεις μετά τον τελικό της ντροπής στο ΟΑΚΑ. «Ξέρω πως τα ίδια γίνονται στο ΣΕΦ. Αλλά, πιστεύω πως το σωστό είναι να μιλάς για τους δικούς μας οπαδούς και γι’ αυτό είμαι πραγματικά απογοητευμένος».

Επιτέλους, ένας υγιής άνθρωπος να κοιτάξει την καμπούρα του, να καταλάβει πως πρέπει να ντρέπεται για ό,τι συμβαίνει στην ομάδα του, ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι άλλοι. Ανεξάρτητα. Ένας άνθρωπος να πει το αυτονόητο, ένας άνθρωπος «από μέσα», όχι σαν εμάς που κοιτάμε απ’ έξω όσα συμβαίνουν σε χορτάρι και παρκέ.

Ο Ζοτς δεν είπε μόνο αυτό: «Αυτό συζητάγαμε με τους παίκτες στα αποδυτήρια. Δεν μας δίνουν την ευκαιρία να γιορτάσουμε τον τίτλο όπως πρέπει. Τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα. Ευτυχισμένος για τους παίκτες και τον κόσμο που ήρθε, στεναχωρημένος γι’αυτούς που μπήκαν μέσα».

«Δεν μας δίνουν την ευκαιρία να γιορτάσουμε τον τίτλο». Σας θυμίζει κάτι; Πάμε να θυμηθούμε τι συζητάγαμε εδώ για την απονομή του Κυπέλλου Ελλάδας, μετά από άλλον έναν τελικό της ντροπής, αυτόν της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο:

Οι οθόνες αρχίζουν να γεμίζουν από χαμογελαστά πρόσωπα. Από ανθρώπους που ανήκουν στα θύματα της αρρώστιας, που δεν μπορούν να χαρούν όσο θέλουν. Άνθρωποι που είναι αναγκασμένοι να σηκώσουν ένα κύπελλο μπροστά σ’ένα διαλυμένο γήπεδο. Που είναι αναγκασμένοι να χαρούν μ’αυτούς που από την αρχή μέχρι το τέλος του ματς έκαναν τα πάντα για να βρομίσουν το Κύπελλο που θα σηκώσουν.

Εικόνες και σκέψεις καρμπόν. Όμως, ανθρώπους σαν τον Ομπράντοβιτς δεν έχουμε πολλούς. Κι έτσι, δεν θα ακούσεις το «κοιτάω τι κάνουμε εμείς» από ανθρώπους του ποδοσφαίρου μας. Θ’ακούσεις απ’όλους το χιλιοειπωμένο «ναι, αλλά κι οι άλλοι, μπλα, μπλα, μπλα». Δεν θα ακούσεις «δεν μας αφήνουν να χαρούμε οι ίδιοι μας οι οπαδοί». Θ’ακούσεις τα «ευχαριστούμε τον υπέροχο κόσμο».

Το ευτύχημα είναι πως υπάρχει κάποιος με το ειδικό βάρος του Ομπράντοβιτς να βγει και να πει την απλή, ξεκάθαρη αλήθεια. Το δυστύχημα είναι πως ο Ζοτς κι η εκπληκτική ομάδα του είναι κι αυτοί ανάμεσα στα θύματα της αρρώστιας των «δικών τους», των πράσινων, ακριβώς όπως η ομάδα των Αγγελόπουλων είναι θύμα της αρρώστιας των κόκκινων.

Και το μεγαλύτερο δυστύχημα είναι πως ο Ζοτς, παρότι βγαίνει και λέει την αλήθεια, αναγκάζεται κι αυτός να πει πως «εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, οι οπαδοί πρέπει να το αλλάξουν». Γιατί σ’αυτό το κομμάτι ο Ζοτς δεν λέει την αλήθεια, δεν έχει δίκιο.

Ναι, μερικά πράγματα δεν είναι στο χέρι του μπασκετικού Παναθηναϊκού κι Ολυμπιακού. Δεν μπορούν μονομιάς οι διοικήσεις να σταματήσουν το γαϊτάνακι της αλητείας που βλέπουμε σχεδόν σε κάθε αναμέτρηση των δύο ομάδων, εδώ και πολλά χρόνια.

Όμως, οι πόρτες δεν ανοίγουν μόνες τους, ώστε να μπαίνουν σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ όποιοι και όσοι γουστάρουν και να διεξάγονται τα ματς σε συνθήκες Βαγδάτης. Και τα εμετικά πανό που «παραδοσιακά» πλέον κοσμούν τις κερκίδες σε Φάληρο και Μαρούσι δεν είναι και τόσο δύσκολο να κατέβουν μερικά λεπτά αφού κρεμαστούν.

Όμως, παραμένουν, μένουν στην θέση τους, μένουν μέσα στο οπτικό μας πεδίο όταν παρακολουθούμε το ματς, βάζουν τον πόλεμο των χουλιγκάνων στο σπίτι μας. Κι όταν οι ομάδες δεν κάνουν ούτε τα απλά, ούτε αυτά που όντως είναι στο χέρι τους, τότε δύσκολα μπορείς να πεις πως δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη και πως πρέπει μοιρολατρικά να περιμένουν από τους αρρώστους να γίνουν από μόνοι τους καλά.

Γιατί είναι ουτοπικό να περιμένεις κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πλήξουν επανειλημμένα την ίδια τους την ομάδα. Είναι ουτοπικό να περιμένεις πως θ’ αφήσουν το ματς να τελειώσει κανονικά, όταν τους αφήνεις να ξεκινάνε τον αγώνα με τους δικούς τους όρους, τα πανό τους, τις κροτίδες τους και τους παρακαλάς από μικροφώνου να κάτσουν καλά.

Κι η αλήθεια είναι πως τουλάχιστον φέτος, το «έργο» ξεκίνησε αλλιώς. Ο αγώνας στο ΣΕΦ για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος έγινε με σαφώς καλύτερες συνθήκες από τις συνήθεις πολεμικές. Το ίδιο έγινε και στον πρώτο αγώνα των τελικών στο Φάληρο. Στην 2η, όμως, αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ, το κλίμα κι οι συνθήκες ήταν «όπως πάντα».

Οι άρρωστοι κόκκινοι δεν θα μπορούσαν να το αφήσουν έτσι, το ΣΕΦ άλλαξε μορφή στον 3ο τελικό και είχε την «κλασική» εικόνα, που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Μοιραίο ήταν να  φτάσουμε στο αίσχος του 4ου τελικού, να δούμε έναν από τους μεγαλύτερους αγώνες στη ιστορία του μπάσκετ να αμαυρώνεται από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Και του χρόνου, με υγεία.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

5 σχόλια
 • nassosk Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2011 14:08 Συντάχθηκε από nassosk

  Κι όμως η ευκαιρία είναι ιστορική για τον Παναθηναϊκό...

  Τα έχει σαρώσει όλα. ΟΛΑ. Και τώρα οι Γιαννακόπουλοι θέλουν να ξεκουραστούν.

  Μήπως η χρονιά που έρχεται θα έπρεπε να αφιερωθεί στο να βάλουν ένα λιθαράκι για την επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ; Μήπως ήρθε η ώρα αντί για μπάσκετ να διδάξουν ήθη οι παίκτες και ο Ζοτς; Μήπως είναι ώρα, όπως λέει κι ένας φίλος πιο κάτω, για ένα ή περισσότερα κρύα ντους και άμεση ρήξη της ομάδας - όχι της ΚΑΕ - με ότι και όποιον συντηρεί αυτό το ξερατό; Να ακούσουμε και μια δήλωση χωρίς περιστροφές: "Aγαπητοί κύριοι, ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ στο γήπεδο. ΜΗΝ ΕΡΧΕΣΤΕ."

 • panaOt Τρίτη, 07 Ιουνίου 2011 00:44 Συντάχθηκε από panaOt

  Και να προσθέσω και κάτι ακόμα. Δε τους επιβραβεύεις με την απονομή. Ας το πάρει σπίτι του ο Φώτσης!

 • KOBE BRYANT Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2011 20:54 Συντάχθηκε από KOBE BRYANT

  ο μαζικος αθλητισμος σε χωρες με τα οικονομικοπολιτισμικοπνευματικα χαρακτιριστικα της ελλαδας (3κοσμικες με απλα λογια) εξυπηρετει συγκεκριμενους κοινονιολογικους σκοπους.- Το αγωνιστικο κομματι ειναι side-effect. Με αυτη την εννοια "καλως" γεινονται οσα γεινονται στα ΣΤΑΔΙΑ, αυτος ειναι και ο κυριως(ανομολογειτος)ο σκοπος τους...Ο ζοτς ειναι πολυ ευφηης ηθοποιος για να ξεχασει τα λογια/εκφρασεις του ρολου του(καθε χρονο τα ιδια λεει)....Παμε τωρα και στο αγωνηστικο....Ο,τι πλερωνεις παιρνεις (90%) στον συγχρονο μαζικο αθλητισμο και ο Παο στο μπασκετ (οπως ο Θρυλος στην μπαλα) τα τελευταια 10 χρονια(η διαρκεια εχει σημασια) εχει βαλει αρκετα περισσοτερα χρηματα(και σιγουρα πιο μελετημενα). Σε οτι αφορα την διατησια, στην μπαλα οι μαρινακομπεοι, στο μπασκετ οι γιανακοπ. Τι να κανουμε, οι τζιγγεροαγγελοπ ειναι πιο elegant αγορια.....περα ομως απο την αναμενωμενη διαιτιτικη ευνεια (που σε καποια περιπτωση δεν ελαβε τις ridiculous διαστασεις του περσινου σχεδον απιστευτου διαιτιτικα 3 τελικου) ο ΠΑΟ φετος ειχε πολυ καλυτερο υλικο απτον Θρυλο. 7 παιχταραδες ΜΕ εμπειρια(διαμαντ,νικολας,σατο,φωτσης,μαριτς,βατιστ,τσαρτσαρης) εναντιον 3(μιλος,σπαν,μπουρου. ο νεστερο οff, o papalouk way past his prime,sorry)τι να περιμενεις...παιζω με παπανικολαου και εχεις σατο, ξεκιναω μαυροκεφ και ξεκινας Φωτση(so underated in greece,μαλλον επειδη δεν ειναι δηθεν.Μπορει οι διαμαντιδοπαπαλουκ να εκαναν μεγαλυτερη καριερα αλλα ο "air-fotsis" ειναι το μεγαλυτερο ταλεντο που εβγαλε το ελληνικο μπασκετ ever,τον γκαλη τον εβγαλε το αμερικανικο ) βαζω Γλυνιαδακη και βαζεις τον περσινο ΜVP της ευρολιγκας(μαριτς), βαζω πριντεζη και βαζεις Τσαρτσαρη.....ε, υπο αυτες τις συνθηκες,και τον καλαφα να ειχε απεναντι ο μεγας ντουντα παλι θα εχανε...ποσο μαλλον που ειχε εναν ισως ισαξιο....ως φιλος του ΟΣΦΠ (πρωτα ομως του αθληματος γιαυτο και θαυμαστης του ΠΑΟ)ειμαι ικανοποιημενος απο την ομαδα στους τελικους.....αυτα.

 • john1 Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2011 18:57 Συντάχθηκε από john1

  Μημπως μπηκαν να πανηγυρισουν οπως ειπε και ο Μαρινακης? Οταν ο προεδρος μιας ομαδας δικαιολογει ετσι τους οπαδους της ομαδος του πριν λιγο καιρο τι θες να κανουν μερικοι ανεγκεφαλοι οπαδοι?

 • pitgastone Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2011 16:39 Συντάχθηκε από pitgastone

  Την λύση με τους κάφρους μπορούν να την δώσουν μόνο οι αθλητές και οι προπονητές τους ... πρέπει για πρώτη φορά (νομίζω θα είναι και η τελευταία) να κάνουν κάτι σοκαριστικό ... οι παίχτες του γηπεδούχου μαζί με τον προπονητή να σηκωθούν και να φύγουν από τον γήπεδο μόλις συμβεί το παραμικρό παρατράγουδο εις βάρος των αντιπάλων τους(είτε αυτό λέγεται χυδαίο σύνθημα ή ρίψη αντικειμένων ή οτιδήποτε άλλο από αυτά). Αυτό θα σοκάρει τον κόσμο αλλά θα έχει φυσικά ένα τίμημα που θα είναι η απώλεια ενός τίτλου για τον σύλλογο και κάποιων πριμ για τους ίδιους. Πρέπει όμως να συμβεί (δυστυχώς οι διαιτητές δεν έχουν την δύναμη να ξεκινήσουν τις διακοπές αγώνων μόνοι τους) και μακάρι να το ξεκινήσει η ομάδα μου (ΠΑΟ) και ας χάσει κάποιον τίτλο ...

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.