The past is the prologue

Δημοσίευση: Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011 18.40

Το παρελθόν είναι ο πρόλογος. Ελάχιστα πράγματα είναι όντως ουρανοκατέβατα.

Τα υπόλοιπα, που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, είναι προδιαγεγραμμένα στο παρελθόν. Ο ερχομός τους έχει δώσει τα σημάδια του, πολύ πριν συμβεί τελικώς.

Είχα γράψει ένα κείμενο τον Σεπτέμβρη, είχε δημοσιευτεί στο σάιτ που έγραφα τότε. Δεν θα σας κουράσω, θα μεταφέρω μόνο μερικές παραγράφους. Για να μπείτε στο κλίμα, έχει γραφτεί μετά τις περίφημες δηλώσεις Μαρινάκη για το “έγκλημα κατά της Ελλάδας”, που είχαν γίνει για το πέναλτι που δόθηκε στον Βύντρα στο Βικελίδης.

Σκόρπιες σκέψεις, αρκετές ώρες μετά και με όσο γίνεται περισσότερο καθαρό μυαλό: Πρώτον, δεν γίνεται να μιλάς με νεύρα. Δεν νοείται, “δεν υπάρχει”, νέτα σκέτα. Καταρχάς, όποιος θέλει να λύσει προβλήματα και να ξεβρωμίσει το ποδόσφαιρό μας, δρα. Πράττει, δεν μιλάει. Πράττει θεσμικά, τη Δευτέρα το πρωί. Αυτός που φωνάζει Σάββατο βράδυ, που χάνει τα λόγια του από τα νεύρα, δεν θέλει να διορθώσει τίποτα. Μήνυμα θέλει να στείλει, φασαρία θέλει να κάνει, κέρδος θέλει να έχει, ρόλο θέλει να παίξει.

Δέχομαι τα νεύρα ως αντίδραση χαρακτήρα, ως πάθος. Στο φινάλε, αυτό είναι το μικρόβιο στη ρημάδα τη μπάλα. Τα ακραία αυτά συναισθήματα δεν τα βρίσκεις πουθενά άλλου. Κι όπως χαίρεσαι στα άκρα, έτσι λυπάσαι στα άκρα, έτσι έχεις και νεύρα στα άκρα. Δεκτά, αρκεί πρώτον, να μην επικοινωνούνται, και δεύτερον, να μην οδηγούν σε πράξεις.

Είναι η τρίτη φορά και δεν παρουσιάζονται μόνο με αφορμή τη διαιτησία. Το πρώτο κρούσμα ήταν μετά τον αποκλεισμό στο Ισραήλ. Δεν είπα να μην έχεις νεύρα με Ντιόγο και Λίνεν. Να έχεις. Μην τα επικοινωνείς, όμως. Δεν γίνεται να βγάζεις στον Τύπο το “να μην μπουν στο αεροπλάνο”. Να διώξεις τον Λίνεν, ναι. Να στείλεις τον Ντιόγο στον Αμαζόνιο, ναι, να το κάνεις. Πράξε την επόμενη μέρα, όμως επουδενί μην δίνεις αυτό το στίγμα στον Τύπο και τον κόσμο.

Δεύτερη φορά, μετά το Καυτανζόγλειο. Δεν ήρθε η νίκη, να βάλουμε μέσ’τα τα νεύρα μας τον Μώραλη να πει πως μας σφάξανε. Την άλλη μέρα οι κόκκινες εφημερίδες, φυσιολογικό επακόλουθο, κραύγαζαν. Τρίτη φορά, το Σάββατο το βράδυ. Το πέναλτι έγινε πριν το ημίχρονο. Θες απ’τα νεύρα σου να σπάσεις τη σουϊτα; Κάντο. Δεν θα σου βάλω χέρι για το χαρακτήρα σου. Δεν γίνεται όμως να καλείς τις κάμερες και μια ώρα μετά (ενώ θα έπρεπε να έχεις ηρεμήσει) να βγαίνεις να μιλάς κατακόκκινος και να βγάζεις καπνούς απ’τα αυτιά.

Τί σόι διακυβέρνηση, τί μάνατζμεντ είναι αυτό; Αυτή είναι η εποχή Μαρινάκη; Έτσι θα τρέξει το μαγαζί; Με νεύρα κι ακρότητες, είτε πρόκειται για κάτι ενδοολυμπιακό (αποκλεισμός στην Ευρώπη), είτε πρόκειται για κάτι εκτός ομάδας (διαιτησία); Οτι ο Μαρινάκης είναι “άρρωστος ολυμπιακός” έτσι μεταφράζεται; Πώς θα διοικεί και θα φέρεται σαν τους αρρώστους (που έχουν όλες οι ομάδες), που δεν βλέπουν μπροστά τους από τον φανατισμό και τη ζοχάδα; Αυτό σημαίνει “ένας από’μας”; Ένας από τους αρρώστους, όχι ένας απ’τους κανονικούς;

Κι όλα αυτά έτυχε κι έγιναν μακριά από το “Καραϊσκάκης”. Τι θα κάνει δηλαδή ο Μαρινάκης αν κάτι (ή η ομάδα ή ο διαιτητής) δεν του αρέσει και το ματς γίνεται στο Φάληρο; Τώρα, τα νεύρα του είναι αρεστά στους άρρωστους ολυμπιακούς, που θέλουν πόλεμο κι αλαλλαγμούς απέναντι στο κατεστημένο, που νοιώθουν πως αδικούνται. Έχουν σκεφτεί αυτοί που τον χειροκροτούν, πως κάποια στιγμή η ίδια συμπεριφορά θα στραφεί κι απέναντι στην ομάδα;

Στη συνέχεια εξέφραζα την προσωπική εκτίμηση πως ο Μαρινάκης έχει φερθεί έτσι αφενός λόγω χαρακτήρα, αφετέρου λόγω των ανθρώπων που έχει επιλέξει να ακούει και να αφήνει να τον επηρεάζουν. Το κείμενο κατέληγε έτσι:

Η επιλογή του Μαρινάκη στο “με ποιούς μιλάει” είναι ο κύριος λόγος αυτής της συμπεριφοράς του. Η ομάδα πχ, το έμψυχο δυναμικό, έχει από πίσω τα λεφτά του μεγαλομετόχου και την άποψη του Κοβάσεβιτς και του Βαλβέρδε. Όμως, η “εξωτερική πολιτική” κι ο τρόπος που αυτή εκφράζεται μέχρι στιγμής, όπως κι η συμπεριφορά μετά το κάζο στο Τελ Αβίβ, έχουν πίσω τους τη σφραγίδα των “‘αλλων συνεργατών”.

Δεν ξέρω που θα οδηγήσουν τον Ολυμπιακό, σε συνδυασμό με το πάθος του Μαρινάκη. Λογικά θά’ρθουν κι επιτυχίες, και κούπες και όλα. Όμως, ούτε τίποτα στο ποδόσφαιρο θα ξεβρωμίσουν, ούτε το άρρωστο κομμάτι του Ολυμπιακού θα γιατρέψουν. Είναι θέμα “πρίσματος”.

Ο χρόνος πέρασε και τα ερωτήματα που έθετε το κείμενο απαντήθηκαν, και μάλιστα με σαφήνεια. Ο Μαρινάκης και έκανε ο,τι έκανε, και είπε ο,τι είπε, και δυο μέρες μετά παραδέχθηκε το λάθος. Επιπλέον, στην παραδοχή του λάθος, επικαλείται ακριβώς αυτά που έγγραφα τότε. “Εντονη συναισθηματική φόρτιση, χωρίς πλήρη εικόνα”.

Η δημόσια παραδοχή ενός λάθος είναι πολύ σημαντικό βήμα, γιατί είναι το πρώτο. Όταν, όμως, κάτι συμβαίνει κατά συρροήν και κατ’εξακολούθηση, τότε το mea culpa είναι απλώς η αρχή, η βάση. Το σημαντικό είναι οι πράξεις, στο πέρασμα του χρόνου. Το θέμα δεν είναι απλώς να καταλάβεις το λάθος, το θέμα είναι να μην το ξανακάνεις. Αν, φυσικά, έχεις αυτήν την πρόθεση.

Αν υποθέσουμε πως ο Μαρινάκης την έχει, τότε έχει δύο ανοιχτά μέτωπα, σύμφωνα με όσα εκτιμούσα τον Σεπτέμβρη. Το πρώτο είναι ο εαυτός του, αν όντως όλα αυτά οφείλονται στον εκρηκτικό του χαρακτήρα. Να αλλάξει δεν μπορεί, οπότε το μόνο που μένει είναι να προσπαθήσει να μην διοικεί υπό τέτοιες συνθήκες. Να αφήνει την μπόρα να περνάει.

Το δεύτερο μέτωπο είναι και το πιο σημαντικό. Αν όντως ο Μαρινάκης θέλει να το πάρει αλλιώς, αν εννοεί όσα κατά καιρούς έχει πει για τη βία και δεν κοροϊδεύει, τότε σίγουρα θα πρέπει μαζί με τον χαρακτήρα να κάνει και κάτι άλλο. Να έρθει σε ρήξη με το περιβάλλον που έχει γύρω του. Ένα κομμάτι το κληρονόμησε από τον Ολυμπιακό του Κόκκαλη, όμως ένα άλλο κομμάτι έχει και τη δική του σφραγίδα. Αφορά αυτούς που διάλεξε ο ίδιος για να ακούει, να συνδιαλέγεται και εντέλει να συνδιοικεί μαζί τους.

Αν μετρήσετε τα “αν” που έχω χρησιμοποιήσει στις τελευταίες παραγράφους, θα δείτε πως είναι πολλά. Κι όταν τα “αν” είναι πολλά, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας λιγοστεύουν. Τότε η άποψη δεν είναι εκτίμηση, αλλά ευχή, που είναι δύσκολο να βγει.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

11 σχόλια
 • Θανάσης Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 10:33 Συντάχθηκε από Θανάσης

  Θέμη..επειδη εσενα και τον Τσαρλυ σας εχω σε μεγάλη εκτίμηση..διαβαζω τι γραφεται μετα απο ότι συνεβει τελευταια.

  ΘΕΜΗΣ:Καθαρός και ξεκάθαρος λόγος..χωρις φαμφαρες και υπερβολές.Δίνεις λύσεις..ή τουλαχιστον δίνεις κατευθύνσεις γαι το που πρεπει να στραφεί ο ΟΣΦΠ χωρίς ανακρίβειες και υστερισμους.

  ΤΣΑΡΛΥ:συνχέει πολλά πραγματα μαζί..ΠΡΩΤΗ φορα τον επιασα να γραφει νευριασμένος (με το αρθρο του ΝΤΡΟΠΗ!!) και δίνει εξηγήσεις και λύσεις βασισμένος στην ανακριβεια και την παραπληροφόρηση(οτι Σισε ΚΑΙ Σιλβα πχ. θέλουν να φύγουν ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΑΥΤΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ!!!).
  Η μεγάλη σας διαφορά λοιπόν.Ενω εσυ έχεις πιο δύσκολο έργο (να γραψεις για ΟΣΦΠ) με τον φόβο να δημιουργήσεις εχθρούς ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ..τα καταφέρνεις μια χαρά (για όποιους σκεφτονται λογικά τουλάχιστον) ενω ο Τσάρλυ που έχει πιο ευκολο εργο..(να γράψει για ΠΑΟ) τα έχει κάνει μαντάρα (αντικειμενικα και οχι οπαδικα γιατι βλέπεις οτι συμφωνω ΣΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΓΡΑΨΕΙ).
  σΥΝΕΧΙΣΕ ΕΤΣΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΛΈ ΚΑΙ ΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK...μονο ένας φίλος σου έχει ως φώτο τον δαφνωστεφανομένο στο μπράτσο!!
  Με σεβασμό.

 • George Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 08:53 Συντάχθηκε από George

  Τίτλος Αρθρου "Προειδοποιήσεις Νικητιάδη".

  Σχολιο Σοβαρό: Σοβαρότητα (0) Αυτοεκτιμηση (0), Ντροπή(0), ικανότητες (0), ιδέες(έστω και από αντιγραφή) ΜΗΔΕΝ.

  Σχόλιο της Πλάκας: τώρα μπορείς να τους δώσεις και την τσουγκράνα του Πούτιν
  Ευχαριστώ για την φιλοξενία Θέμη

 • ΓΙΩΡΓΟΣ Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011 21:33 Συντάχθηκε από ΓΙΩΡΓΟΣ

  ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ, ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ Η...ΡΑΚΗ ΒΟΗΘΑΕΙ, ΝΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟ YOUTUBE!

 • ironman Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011 10:18 Συντάχθηκε από ironman

  γεια σου ρε "ολυμπιακε" καισαρη
  εσυ κι ο...Καμπουρακης

 • Ανδρεας Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011 04:16 Συντάχθηκε από Ανδρεας

  Τι να την κανουμε μια συγγνωμη,που φυσικα δεν την εννουσε αλλα τη ζητησε λογω πιεσης και σκοπιμοτητας? Την ντροπη,που ενιωσα εγω, σαν φιλαθλος πρωτα και επειτα σαν οπαδος του παναθηναικου, αλλα κι αλλοι φιλαθλοι, μπορει να την παρει πισω? Η ερωτηση φυσικα και ειναι ρητορικη. Ειμαι 19 χρονων και αισθανομαι ολα αυτα τα χρονια καποιος να μου κλεβει ενα κομματι χαρας. Mιας χαρας που μπορει να ειναι μικρη, γιατι το ποδοσφαιρο ειναι ψυχαγωγια και οχι ζωη, αλλα δεν παυει να ειναι χαρα. Δεν αντεχω αλλο κυριοι. Αφου το εγχωριο ποδοσφαιρικο προιον ειναι τοσο βρωμικο, τοτε χαρισμα σας. Εγω θα αναζητησω ποδοσφαιρικη στεγη σε καποιο προηγμενο πρωταθλημα και δεν εννοω μονο απο πλευρας θεαματος. Προηγμενο ειναι ενα πρωταθλημα που πανω απο ολα σεβεται τους φιλαθλους που το παρακολουθουν. Καλη τυχη στον ποδοσφαιρικο μεσαιωνα που δημιουργησατε.

 • stef Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011 01:37 Συντάχθηκε από stef

  δυστυχως και εσύ που τα γράφεις και τα λες αλλά και εμείς που σε διαβάζουμε και σε ακούμε ξέροθμε την απάντηση στην συντριπτική πλειοψηφία των "αν"... ε????

 • Νίκος Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011 00:37 Συντάχθηκε από Νίκος

  Καλά, εσύ δεν έγραψες ότι δεν θα δημοσιευτούν σχόλια σε γκρίκλις;

 • locopetran Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011 20:49 Συντάχθηκε από locopetran

  polu oraio ar8ro 8emi...sunexiste etsi me ton tsarlu.Eiste stis 3 korufaies ekpompes sto radio polu kalo epipedo mpravo sas

 • Dimitris Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011 20:25 Συντάχθηκε από Dimitris

  Άλλο ένα από τα καλά άρθρα του Θέμη, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε. Το φοβερό βέβαια είναι ότι αν αλλάξουμε τα ονόματα του κειμένου με άλλα από παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου ανεξαρτήτου χρώματος (πράσινο, κίτρινο, μαύρο, κόκκινο, μπλε) το νόημα παραμένει το ίδιο... Και αυτό κάτι λέει για το ποδόσφαιρο που έχουμε...

 • ernie12 Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011 19:22 Συντάχθηκε από ernie12

  wraios !!! kai sto match...!!!

 • giorgione Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011 19:13 Συντάχθηκε από giorgione

  prwth fora prwtos:P

  poly kalo k afto to arthro opws panta allwste!!!!!sigxaritiria oxi mono g to arthro alla k gia to didimo me ton charlie!!!

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.