Ποδόσφαιρο - Αρρώστια, 0-4. Part II

Δημοσίευση: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012 11.39

Στα ίδια μέρη και στα ίδια λόγια βρεθήκαμε ξανά. Ο τίτλος του κειμένου είναι ίδιος μ’ αυτόν που είχε το κείμενο μετά το περσινό ντέρμπι στο Φάληρο. Η μόνη αλλαγή είναι πως έβαλα μυαλό.

Πέρσι είχα ξοδέψει πάρα πολλές ώρες για να ετοιμάσω αρκετά βίντεο και να τα χρησιμοποιήσω σ’ ένα κείμενο που ήταν scout report του ντέρμπι που ερχόταν. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, μετά τα όσα έγιναν στο Καραϊσκάκης, αναρωτιόμουν τι μαλάκας πιάστηκα, που τσάμπα δούλεψα για να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και το χορτάρι μου «απάντησε» με αρρώστια.

Εξαίρεση

Φέτος, όπως είδατε, δεν έγραψα απολύτως τίποτα ως preview του αγώνα. Αφενός, άκουγα και διάβαζα κι εγώ όπως όλοι πως τα πράγματα προβλέπονται πολύ άσχημα, όσον αφορά την πλευρά των χουλιγκάνων, αφετέρου θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να δείξω πως διδάχθηκα από το περσινό μου πάθημα. Και, δυστυχώς, το δίδαγμα ήταν «κάτσε να γίνει το ματς, να υπάρχει κανονικό ποδόσφαιρο ν’ ασχοληθείς και γράφεις τότε, η κουβέντα πριν έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει τσάμπα, μην κάνεις το ίδιο λάθος».

Δεν το έκανα, αλλά προφανώς δεν μπορώ να ισχυριστώ πως χαίρομαι για την όποια «δικαίωση». Πώς να χαρείς; Για χρόνια λέμε και γράφουμε πως «όταν όλοι μιλάνε για επεισόδια, δεν γίνονται ποτέ, στα κουφά γίνεται πάντα ο χαμός».

Ε, φτάσαμε να ζήσουμε και την εξαίρεση του κανόνα. Όλοι να ακούν, όλοι να γνωρίζουν, όλοι να λένε την κλασική ατάκα πως «δεν θα γίνει κάτι τώρα που το λένε όλοι» και τελικώς να ζούμε την εξαίρεση.

Να ξέρουμε πως «αν ο Ολυμπιακός κερδίζει, το ματς δεν θα τελειώσει» και να βλέπουμε να συμβαίνει αυτό ακριβώς. Έτσι μου το είπε «κάποιος που ξέρει» σε μια συζήτηση που είχαμε την Παρασκευή. Έτσι ακριβώς το είπε, έτσι ακριβώς συνέβη. Καμία παρέκκλιση, όλα στον πόντο.

Μεγάλοι ηττημένοι

Και τώρα που φτάσαμε να ζήσουμε κι αυτόν τον νέο, μεγάλο θρίαμβο της αλητείας, θα δούμε πάλι το γνωστό σενάριο. Λίγκα, παράγοντες και μεγαλομέτοχοι ομάδων, πολιτικοί, ποδοσφαιρικά θεσμικά όργανα, όλο το τσούρμο των υπευθύνων θα μας πουν πως είναι διατεθειμένοι να δώσουν λύσεις, έχουν προτάσεις και ξέρουν τον τρόπο. Το παρελθόν μας λέει πως μετά θα ξεχαστούν, θα τσακωθούν και θα μείνει απαράλλαχτο το στόρι που λέει πως τα πράγματα καλυτερεύουν, μόνο για να γίνουν ακόμα χειρότερα στη συνέχεια.

Και μένει ο υγιής κόσμος, ο μεγάλος ηττημένος από τη χούντα της αλητείας. Όλοι εσείς που είτε έχετε εξοριστεί από τα γήπεδα, είτε είστε αναγκασμένοι να πηγαίνετε σε αυτά και να βιώνετε συνθήκες που ούτε σας εκφράζουν ούτε σας ρώτησε ποτέ κανείς για τη γνώμη σας γι’ αυτές. Όλοι εσείς, που κάνετε το λάθος και παρόλα αυτά, συνεχίζετε να μιλάτε με καλά λόγια για τα καλόπαιδα της εξέδρας τους, γιατί είναι λέει παρόντες, βοηθάνε την ομάδα, φωνάζουν, λίγοι είναι οι κακοί στις τάξεις τους και «οι απέναντι» είναι χειρότεροι.

Την καμπούρα μας

Σας το έγραφα και πέρσι, με αφορμή τις επόμενες μέρες μετά το ντέρμπι στο Φάληρο. Μην παρασύρεστε και σκέφτεστε με τη λογική της σύγκρισης. Δεν έχει νόημα να επιχειρηματολογείτε διαρκώς για το «πως κι οι απέναντι κάνουν τα ίδια και χειρότερα» και να προσπαθείτε να βγάλετε λάδι τα καλόπαιδα της δικιάς σας ομάδας. Στη ερώτηση ποια ομάδα κάνει τα μεγαλύτερα αίσχη, μέσα κι έξω από τα γήπεδα στους αγώνες, η απάντηση είναι πάντα η ίδια. Η δικιά μας.

Η δικιά μας ομάδα, αυτή θα πρέπει να μας απασχολεί, όχι η σύγκριση με τους απέναντι, που απλώς οδηγεί στο συμπέρασμα πως είναι όλοι εγκληματίες, απλώς σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Όχι πάλι

Το τι έχει συμβεί στο παρελθόν, το τι έχουν κάνει οι υπόλοιποι δεν πρέπει να αλλοιώνει το δικό μας αίσθημα ευθύνης, άρα και ντροπής, για τις τραγικές στιγμές της δικιάς μας ομάδας. Κι όπως πέρσι ντρεπόμουν για όσα έκανε συνολικά ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι του Φαλήρου, ελπίζω κι υποθέτω το ίδιο να κάνουν οι περισσότεροι απ’ τους φίλους του Παναθηναϊκού.

Κι όπως πέρσι χαρακτήριζα βαθιά αρρώστους όσους οπαδούς του Ολυμπιακού επιχειρηματολογούν και προσπαθούν να αλλάξουν την πραγματικότητα και να βγάλουν λάδι τα όσα συνέβησαν στο Φάληρο, το ίδιο θα νιώσω και τώρα για όσους οπαδούς του Παναθηναϊκού σκέφτονται να ταχθούν υπέρ των όσων συνέβησαν χθες στο ΟΑΚΑ ή να τα δικαιολογήσουν στο όνομα μιας υποτιθέμενης ή όχι αδικίας.

Κι όπως πέρσι θεωρούσα απαράδεκτη την ενδο-Ολυμπιακή στοχοποίηση όσων φίλων της ομάδας, επώνυμων ή όχι, είχαν «τολμήσει» να πουν πως ντρέπονται για όσα έγιναν στο Φάληρο, το ίδιο θα σκεφτώ αν στις επόμενες μέρες συμβεί το ίδιο μεταξύ και του κόσμου του Παναθηναϊκού. Όχι πάλι τα ίδια.

Η λίστα κι η γενική εικόνα

Όλοι, ανεξαρτήτως της ομάδας που υποστηρίζετε, μπορείτε να σκεφτείτε πως είχαμε πολλά «Ποδόσφαιρο-Αρρώστια 0-4» πέρσι, σε Τούμπα, σε Καραϊσκάκης, σε ΟΑΚΑ, στην Λάρισα, στον τελικό του Κυπέλλου, κτλ. Επιπλέον, είχαμε κι άλλες τέτοιες «συντριβές» και σε άλλα σπορ, ενώ στην λίστα προστίθενται και τα φετινά κατορθώματα κι η σεζόν ακόμα έχει δρόμο.

Όλα αυτά τα θλιβερά γεγονότα της λίστας έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους, το ξέρω, μη μου τις υποδείξετε με σχόλια. Αντί να εστιάζετε στις εμφανείς διαφορές και να κατηγορείτε για «εξομοίωση και τσουβάλιασμα», απομακρυνθείτε όσο μπορείτε από την εικόνα, να την δείτε από μακριά, να χαθούν οι λεπτομέρειες που σας μπερδεύουν.

Βγείτε όσο μπορείτε πιο έξω απ’ αυτήν και θα δείτε πως όλοι, όλων των χρωμάτων, ζείτε διαρκώς το ίδιο έργο. Μιας ακόμη ήττας, ενός ακόμα θριάμβου των άρρωστων κομματιών της ομάδας σας, που σας βιάζουν με τόσους διαφορετικούς τρόπους, που δεν έχουν πια καμία σημασία οι διαφορές, γιατί το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: ο βιασμός και τα σχόλια που ακολουθούν.

Πολύ περισσότερο

Η όποια αρρώστια, αυθόρμητη ή οργανωμένη, σας κερδίζει κατά κράτος. Σε κόκκινο, σε πράσινο, σε κιτρινόμαυρο, σε ασπρόμαυρο φόντο. Σε Καραϊσκάκης, ΟΑΚΑ, Τούμπα, σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, σε άντρες και γυναίκες. Όπου θέλει, όποτε θέλει, όπως θέλει. Αρκεί να θέλει. Όλους σας, ανεξαρτήτως ιδιότητας ή ομάδας, σας κατατροπώνει κατά βούληση.

Σκεφτείτε μόνο τα τελευταία 2-3 χρόνια και συνειδητοποιείστε πως όλοι, ανεξαρτήτως της ομάδας που υποστηρίζετε, έχετε δει την ίδια σας την ομάδα, το δικό της άρρωστο κομμάτι, να σας διασύρει και να διασύρεται μαζί σας. Ανήκετε, όλοι σας, στους ηττημένους. Πληγώνεστε, όλοι σας, όχι μόνο από τους «εχθρούς», αλλά και από τον ίδιο σας τον σύλλογο. Κι αυτό σας ενώνει όλους, πολύ περισσότερο από όλα αυτά που πιστεύετε πως σας χωρίζουν.


Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

9 σχόλια
 • Greg7 Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012 21:57 Συντάχθηκε από Greg7

  ρε φίλε, όταν διαβάζω τα κειμενά σου, η τσαντίλα μου για το συνάφι των δημοσιογράφων γίνεται μεγαλήτερη..

  Έκανα το λάθος, δεν είναι το μόνο, χθες βράδυ να δω τη Δίκη. Σε παρακαλώ δώσε αυτό που έχεις γράψει εδώ στον καλεσμένο στην εκπομπή συναδελφό σου(;) να το διαβάσει, αν μπορεί. Μετά να ξαναδεί την εκπομπή μπας και αλλάξει ρότα σε αυτά που λέει γιατί είναι επικίνδυνος, όπως δυστυχώς και πολλοί άλλοι(@# εμάς τα κάναμε μαντάρα, τουλάχιστον να προλάβουμε τα παιδιά μας μη πέσουν στην ίδια λακούβα).

  Παιδί της 7 είμαι Θέμη(παιδί 43 χρονών χαχα) και για 30 χρόνια έχω φάει τα χιλιόμετρα με το κουτάλι για να βλέπω, όσο μπορώ, την ομάδα μου. Ανήκω εδώ και πολλά χρόνια στους ηττημένους. Ηττημένος γιατί δεν μπορώ πλέον να πάω το ταξιδάκι μου στη Τούμπα(μια περίπτωση αυτή υπάρχουν πολλές), να δω τα φιλαράκια μου πάνω, και μετά να πάω στο γήπεδο να τραγουδίσω για την ομάδα μου. Δεν μπορώ γιατί μου έβαλαν τη στάμπα του κάφρου και το αποδέχτηκα γιατί ήμουν, εδώ και πολλά χρόνια θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι.

  Για πόσο ακόμα θα κρατήσει η καταδίκη μας και ποιός θα μας κρίνει;
  Οι αρμόδιοι φορείς; Έχουν μειώσεις μισθών που να τρέχουν τώρα..
  Οι συναδελφοί σου; Ανοίκουν στους νικητές Θέμη έτσι απλά. Δεν μπορώ να διακρίνω κάποιες διαφορές, στους περισσότερους, σε αυτά που ακούω ή διαβάζω, σε σχέση με τους κοκκινοπρασινοκιτρινόμαυρους δικούς μας νικητές. Αν βλέπεις εσύ, καλό θα ήταν να γράψεις κάτι. Αν το έχεις κάνει ήδη, σχώρναμε που δεν το είδα.

  Για την ώρα φιλαράκι θα νιώθω καλά που ανήκω έστω στους ηττημένους που κάποια στιγμή, καλό θα ήταν, να γεμίσουμε τις νεκρές ζώνες, πρώτα απ' όλα, στις ζωές μας και μετά στα γήπεδά μας..Να'σαι καλά.

 • ΜΑΝ1942 Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012 14:48 Συντάχθηκε από ΜΑΝ1942

  ,,,,ΧΑΝΩ ΦΙΛΟΥΣ,,ΕΙΜΑΙ ΞΕΝΥΚΤΗΣ,ΘΕΛΩ ΡΑΔΙΟ,,,,
  ,,,ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΦΙΛΕ ΘΕΜΗ,,,,,ΑΝΤ ΤΣΑΡΛΥ,,,

 • οτιναναι Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012 23:16 Συντάχθηκε από οτιναναι

  Τι γινεται με την εκπομπη Θεμη ?

 • Nostradamos Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012 17:08 Συντάχθηκε από Nostradamos

  Θέμη, ευτυχώς που υπάρχουν πένες σαν την δική σου που δεν υπάρχουν τα οπαδικά γυαλιά. Συνέχισε έτσι. Είσαι από τους λίγους που δεν κουκουλώνουν και δεν αβαντάρουν κανέναν και πραγματικά εγώ προσωπικά χαίρομαι να σε διαβάζω... Για το χάλι στα γήπεδα φταίμε όλοι μας. Μην ξεχνάμε πως ένας ποδοσφαιρικός αγώνας είναι ένα κομμάτι της κοινωνιάς μας.

 • Rocco Siffredi Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012 15:52 Συντάχθηκε από Rocco Siffredi

  Πολύ απλά Θέμη ένα ντέρμπι διαφήμιση του Ελληνικού ποδοσφαίρου και της Ελληνικης κοινωνίας

  τραγικό θέαμα , μέτριοι παίχτες , κάφροι οπαδοί ,κάφροι δημοσιογράφοι και παράγοντες και για κερασάκι η Ελληνική αστυνομία να κάνει αυτό που ξέρει μόνο

 • Τζ Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012 13:06 Συντάχθηκε από Τζ

  Αlonso σε σενα αναφερεται το κειμενο. Ελεος

 • Pit13 Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012 12:46 Συντάχθηκε από Pit13

  Κανεις ενα τεραστιο λαθος φιλε Θεμη. Εχεις λανθασμενη εντυπωση για τον "υγιή κόσμο". Τουλαχιστον στο ποσοστο που καταλαμβανει στο γηπεδο. Γιατι αν αυτο που ειδα χθες γυρω μου (Θυρα 8) δεν μπορει να χαρακτηριστει σαν υγειες. Ενθουσιασμος και χειροκροτημα καθε φορα επαιρνε φωτια ενας ματατζης. "Ετσι" και "μπραβο" και "δειξτε τους" και "καντε τους" καθε φορα που τσιμπαγανε εναν ματατζη και τον ξυλοφορτωνανε. Εβλεπα γυρω μου κοσμο που αντιδρουσε στο "υπερθεαμα", λες και αυτοι που σπααγαν τα κεφαλια τους δεν ηταν ανθρωποι! Μιλαμε για διψα για μπαχαλο. Δεν το πιστευα αυτο που εβλεπα διπλα μου, ειδικα σε μια θυρα πολιτισμενων υποτιθεται ανθρωπων.

  Μετανοιωσα που μετα απο μερικα χρονια αποφασισα να αλλαξω θυρα και να πηγαινω στην 8, αλλα οι οργανωμενοι της 1 ειναι πολυ πιο πολιτισμενοι απο αυτους τους υποκριτες. Τους "υγειης" φιλαθλους. Τα επισοδεια με εχουν κουρασει, και πιστευα μεχρι τωρα οτι οσοι τα κανουν ειναι απλα βλακες και αποτελουν μειοψηφια. Αλλα τα πραγματα δεν ειναι ετσι. Μειοψηφεια ειναι οι πραγματικα υγειεις ανθρωποι, (οχι φιλαθλοι). Και αναμεσα στους ηλιθιους χουλιγκανους και τους υποκριτες ψεφτοπολιτισμενους, προτιμω τους ηλιθιους.

  Και για να μην αφησουμε απ εξω τα αγγελουδια της αστυνομιας, θα πω το εξης. Αν θεωρησουμε οτι εγω σαν ανθρωπος ειμαι βλακας, δεν θα γινω εξυπνος αν βαλω στολη και εργαστω στην ΕΛ.ΑΣ. Οποτε τα "...τι θα γινει ρε βαζελακια, θα γινουμε..." και οι υπολοιπες προκλησεις μην κανουν εντυπωση σε κανεναν. Η βλακεια δεν εχει ουτε χρωμα, ουτε επαγγελμα.

  Εσυ Θεμη, συνεχισε ετσι, χρειαζοντε φωνες σαν τη δικια σου. Μακαρι να υπηρχαν πολλοι σαν εσενα, αλλα οπως θα παρατηρησεις αν το καλοσκευτεις, οι υγειεις αποτελουν δυστυχως μειοψηφεια.

 • Alonso Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012 12:38 Συντάχθηκε από Alonso

  Όταν εμπαίζει τον κόσμο ένα ολόκληρο σύστημα, όταν τον κοροιδεύει και τον προκαλεί καθημερινά με φόντο τα συμφέροντα συγκεκριμένης ομάδας - τύπου - ενός ολόκληρου συστήματος, αυτά είναι τα αποτελέσματα.

 • Μαν Μαρ Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012 12:03 Συντάχθηκε από Μαν Μαρ

  Πρεπει επιτελους να ιδρυθει ενα κινημα, ενας συλλογος των νορμαλ οπαδων που απλως θελουν να πηγαινουν στο γηπεδο παρεα με τη παρεα τους και ας ειναι γαβροι, βαζελοι και χανουμια. Η προσπαθεια του Sportfm περσι με μια κοινη κερκιδα στεφθηκε απο αποτυχια, με κατι εισιτηρια για αγωνες...της Εθνικης ελλαδας που αμφιβαλλω αν δωθηκαν στην πλειονοτητα τους κιολας. Ας κανουμε κατι για το ρημαδι το ποδοσφαιρο γιατι σε λιγο, αν οχι τωρα, μονο αυτο θα απομεινει ως αποκουμπι της σκοτεινης καθημερινοτητας

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.