Δεκαπέντε χρόνια μετά

Δημοσίευση: Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011 18.36

Ο διαχωρισμός όσον αφορά τη μνήμη είναι σχετικά απλός. Υπάρχουν αυτά που θυμάσαι κι αυτά που δεν θυμάσαι, απλούστατο. Όσο μεγαλώνεις, όμως, αυτά που δεν θυμάσαι αρχίζουν να χωρίζονται κι αυτά σε υποκατηγορίες. Υπάρχουν αυτά που έχεις διαγράψει, που δεν υπάρχουν πουθενά στον σκληρό σου δίσκο, και αυτά που έχουν τον χώρο τους, υπάρχουν, αλλά για χρόνια έχεις χάσει τον σύνδεσμο μ’αυτά. Θαμμένα σε ένα  από τα αμέτρητα κουτάκια της μνήμης, περιμένουν ένα εξωτερικό ερέθισμα να τα βγάλει ξαφνικά στο φως.

Ένας φίλος σου σου μιλάει για ένα βράδυ πριν δέκα χρόνια και στην αρχή τον κοιτάς σαν να είναι εξωγήινος και τους λες “δεν έχει γίνει ποτέ αυτό, δεν το θυμάμαι, τά’χεις μπερδέψει”. Ξαφνικά, αρκεί μια έξτρα λεπτομέρεια στην διήγηση του, για να σου χαρίσει αυτό το χαμένο βλέμμα στα μάτια και το ανοιχτό στόμα. “Ναι, ρε συ, όντως, τώρα μού’ρθαν όλα, κι αυτό, κι εκείνο”.

Και είναι πολύ περίεργο το συναίσθημα να θυμάσαι τόσα πολλά πράγματα για κάτι που μέχρι και μερικά δευτερόλεπτα πριν αρνιόσουν πεισματικά την ίδια του την ύπαρξη κι είχες χρόνια ολόκληρα να το σκεφτείς, να το συζητήσεις, να το θυμηθείς.

Κι ήρθε αυτό το βράδυ, πριν από ένα μήνα. Ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στο Λονδίνο χωρίς να έχει καν την αναγκαιότητα για αποτέλεσμα και γύρισε με μια  νίκη που άγγιξε τα όρια του έπους και έχει ήδη ξεχωριστή θέση στο προσωπικό πάνθεον των πολύ μεγάλων συγκινήσεων και βραδιών που μας έχει χαρίσει ο αθλητισμός.

Ήδη το βράδυ αυτό έχει αποκτήσει το σήμα κατατεθέν του, την εικόνα που θα το συμβολίζει αιώνια. Δεν είναι ο Κοντρέρας, ο Γκαρσία, ο Γεωργιάδης, ο Σαλπιγγίδης, ο Αθανασιάδης, οι ήρωες εκείνης της βραδιάς. Αυτοί είναι που, μαζί με όλους τους άλλους, το έκαναν δυνατό. Αυτός που το προσωποποίησε ήταν ο τρελαμένος οπαδός. Ξέρετε ποιος είναι, τον έχετε δει.

Αυτός που τον “φώτισε” η κάμερα στα πρώτα δευτερόλεπτα μετά το γκολ του Κλάους και ο τηλεσκηνοθέτης μας έκανε τη χάρη να διαλέξει αυτόν ανάμεσα στα δεκάδες πλάνα που είχε μπροστά του και να μας τον δείξει, έστω για λίγο. Κάποιος τον τράβηξε μ’ένα κινητό, η φωτογραφία του από το τηλεοπτικό πλάνο ανέβηκε στο Ίντερνετ. Από εκεί έφτασε σε χιλιάδες λογαριασμούς σε Facebook και Twitter, στάλθηκε σε κινητά, έγινε desktop photo σε iPhones, επιλέχθηκε από δεκάδες δημοσιογράφους ως συνοδευτική φωτό στα κείμενά τους για την μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ.

Μετά τον αγώνα, πέρασα ολόκληρες μέρες να προσπαθώ να θυμηθώ. Τι μου θυμίζει αυτός ο τύπος, αυτή η φωτογραφία, αυτό το στιγμιότυπο. Δεν είναι πως μοιάζει με κάποιον γνωστό μου, ούτε μου θυμίζει άλλον οπαδό από παρόμοια περίπτωση πανηγυρισμού. Κάτι άλλο είναι, κάτι πολύ παλιό και προσωπικό, αλλά έτσι είναι ακόμα πιο δύσκολο να το θυμηθώ, αφού δεν μπορώ να ρωτήσω κανέναν, δεν μπορεί άλλος να ξέρει τι μου φέρνει στο μυαλό.

Ευτυχώς, το συναίσθημα που μου ξύπνησε αυτός ο τύπος ήταν πολύ ισχυρό και βρήκε μόνο του τον δρόμο προς το θαμμένο κουτάκι μέσα στη μνήμη: “Ο Κοντοδήμος, το βιβλίο, η τελευταία παράγραφος, αυτό είναι, αυτό, ναι”. Ο Κώστας Κοντοδήμος ήταν ο συγγραφέας, το βιβλίο ήταν η “Εισαγωγή στα σπορ”. Έξυπνο κι αστείο, υποτίθεται πως εξηγούσε το κάθε σπορ στον άσχετο με τα αθλητικά αναγνώστη. Απ’αυτό είχα κρατήσει μερικά καλά αστεία για το ποδόσφαιρο, αλλά πάνω απ’όλα την τελευταία παράγραφο. Είχα χρόνια να τη διαβάσω, να την θυμηθώ, αλλά αυτή η φωτό του οπαδού την ανέσυρε σχεδόν ατόφια απ’το μυαλό μου.

Θυμόμουν πάνω-κάτω τι έγραφε, αλλά έπρεπε να βρω το πρωτότυπο, να το ξαναδιαβάσω. Μετά από τόσες μετακομίσεις που έγιναν από τότε, δεν είχε ιδέα που βρισκόταν το βιβλίο και μια γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Μόνη λύση, ο άνθρωπος που μου το είχε κάνει δώρο. Ο Γιάννης, ο καλύτερος φίλος που είχα κάνει στην σχολή πριν από 16 χρόνια. Το πιο λογικό είναι πως μου το είχε φέρει τότε, σε μάζωξη σπίτι για τα γενέθλιά μου, ή το ‘96 ή το ’97, γιατί μου μοιάζει απίθανο να ξηγήθηκε δώρο βιβλίο όταν ερχόταν για πόκα.

Το καλό είναι πως μπορεί πια να μην πηγαίνουμε πενταήμερες στα νησιά, να μην καβαλάμε ένα τρένο “κι ο,τι γίνει”, να μην πηγαίνουμε με άλλους 20 νοματαίους για βόλτα στην Πνύκα, μπορεί η πόκα σιγά-σιγά να γίνεται τέξας κι οι μαζώξεις να έχουν γίνει γάμοι και βαφτίσια, αλλά ο φίλος υπάρχει ακόμα.

“Ναι, ρε, το θυμάμαι, το είχα, αλλά δεν ξέρω αν το έχω μετά την τελευταία μετακόμιση. Να ψάξω, ρε’συ, μόλις πάω σπίτι, αν το βρω θα σε πάρω”. Δεν με πήρε, αλλά μια ώρα αργότερα έλαβα email, με subject “Kontodhmos”. Το θαύμα της τεχνολογίας μπροστά στα μάτια μου. Το βιβλίο βρέθηκε, το κινητό του Γιάννη το φωτογράφισε, η φωτογραφία εστάλη κι η τελευταία παράγραφος του Κοντοδήμου ήταν και πάλι μπροστά μου, μετά από τόσα χρόνια.

Αυτή η παράγραφος ήρθε, με ψηφιακή μορφή φωτογραφίας, να πάρει τη θέση της στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή μου. Ακριβώς δίπλα της, μια άλλη φωτογραφία, αυτή του τρελαμένου ΠΑΟΚτζή, αυτή που ανέσυρε από τη μνήμη μου το απόσπασμα του βιβλίου, που για χρόνια είχα ξεχάσει πως κάποτε υπήρξε. Πλέον, τα είχα και τα δύο μπροστά μου. Τα λόγια και η συνοδευτική τους φωτογραφία, το νόημα κι η προσωποποίηση του, που δεν άργησε μια μέρα, αλλά χρόνια ολόκληρα. Κι αντί να σας γράψω την τελευταία παράγραφο του βιβλίου, καλύτερα να τα δείτε κι εσείς μαζί. Καλή χρονιά.

IMAG0630

AfiKmAuCEAA5cco


ΥΓ: Έπρεπε, έστω και μ’ένα μήνα καθυστέρηση, να ανταποδώσω το δώρο που πήρα με το email “Kontodhmos” κι η ανταπόδοση θα έπρεπε να είναι κάτι περισσότερο από την αναφορά στο κείμενο. Έτσι, η συνοδευτική φωτό του κειμένου, που στην αρχή σας φάνηκε άσχετη, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο Γιάννης με τη Βίκυ, σε μία στάση από το ταξίδι με τα τρένα, ή στη Φλώρινα ή στα Μετέωρα, το φθινόπωρο του 1996.

Μερικά χρόνια αργότερα θα έβγαινε και το τραγούδι, όπου κάποιος απήγγειλε “γιατί όσο περισσότερο μεγαλώνεις, τόσο περισσότερο έχεις ανάγκη αυτούς που ήξερες όταν ήσουν μικρός”.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

12 σχόλια
 • stef Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2012 11:26 Συντάχθηκε από stef

  τα σέβη μου νεαρέ!!!!!!

 • blueprince Κυριακή, 01 Ιανουαρίου 2012 18:54 Συντάχθηκε από blueprince

  Άψογος...respect!

 • Antigoni Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011 19:22 Συντάχθηκε από Antigoni

  Μερικές φορές είσαι εγωϊστής και νάρκισσος αλλά το αξίζεις ρε παλιόπαιδο. Τα σέβη μου.
  Καλή χρονιά, υγεία σε όλους και να μας χαρίζεις παρόμοια εμπνευσμένα κείμενα.

 • mofte Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011 17:27 Συντάχθηκε από mofte

  Ααααα κάτι έχεις πάθει τελευταία εσύ έχεις οίστρο...

 • geroge 2 Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011 12:59 Συντάχθηκε από geroge 2

  οχι 10 αλλα 100 χρονια θα κανεις ραδιοφωνο ακομη σε αυτην και στην αλλη ζωη.δεν υπαρχεις θεμη θα μας τρελανεις!

 • rizzlas4 Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011 10:23 Συντάχθηκε από rizzlas4

  Βούρκωσα ρε Θέμη,μπράβο σου.Καλή χρονιά σε όλους!!!

 • Λυδια Φωκα Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011 05:25 Συντάχθηκε από Λυδια Φωκα

  Συγκλονιστικο το επιλεγμενο αποσπασμα του βιβλιου...μπολιαζει μεσα μας την πιστη πως πισω απο το ασκερι της οποιας ''παραγκας'' ,ο γνησιος οπαδος καθε ομαδας δεν πρεπει να αρκειται να τρεφεται με την μαρμιτα αλλα να απαιτει το καλυτερο φιλετο...και τοτε μονο -οταν ενωσουμε τα θελω μας-θα ειμαστε σε θεση να ονειρευομαστε την ''νικη'' μας...

 • τρέλα... Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011 02:37 Συντάχθηκε από τρέλα...

  αυτό το παλικάρι, να είναι καλά, με έκανε για μέρες να χαμογελαω οπότε τον έβλεπα. Ήταν από τις λίγες στιγμές που μια εικόνα σε κάνει να νοιώθεις τόσο καλά. Νομίζω ότι όλοι εμείς που είμαστε παθιασμένοι με τις ομάδες μας, είδαμε την ψυχή μας στο πρόσωπο του. Μεγάλο αλανι πάντως... Καλή χρόνια σε όλους

 • giannhs serres Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011 01:38 Συντάχθηκε από giannhs serres

  bpabw 8emi isos to kalitero ar8rw pou exw diabasi

 • Δημήτρης1980 Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011 23:12 Συντάχθηκε από Δημήτρης1980

  Συγχαρητήρια για το ήθος σου και για τις γνώσεις σου. Καλή χρονιά να έχουμε όλοι μας.

 • Kanthar0s Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011 21:35 Συντάχθηκε από Kanthar0s

  Τα σέβη μου.

 • rokkos Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011 19:12 Συντάχθηκε από rokkos

  oraio arthro re man.oti prepei gia autes tis meres xoris analiseis ninides araves ktl.

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.