Αν είχαν ανέβει και στη Θεσσαλονίκη, καλά θα ήταν

Δημοσίευση: Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2011 23.04

Η αναμενόμενη εκτόξευση από τον Άρη, εξελίχθηκε τελικά σε ανώμαλη προσγείωση για τον Παναθηναϊκό. Ο οποίος αυτή την στιγμή, έχει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα και από την ήττα από τον Άρη. Κι αυτό είναι η διαχείριση αυτού του αποτελέσματος.

Το λέω αυτό και ξεκινάω απ’ αυτό, γιατί ξέρω για ποια ομάδα μιλάω. Για την ομάδα που είναι η μακράν πιο ευάλωτη σε αυτό που συνηθίζουμε να λέμε περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω της.

Με βάση λοιπόν τα πόσα έχουμε δει τα προηγούμενα παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός θα περάσει μια δύσκολη εβδομάδα. Θα αρχίσουν όλοι να αναζητάνε με λύσσα εξιλαστήρια θύματα. Θα αρχίσουν επίσης αναλύσεις, που θα μηδενίζουν εντελώς όλη την προηγούμενη παρουσία του και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο.

Για μένα αυτό, θα είναι εντελώς καταστροφικό. Κι επειδή θα γίνει λογικά από Παναθηναϊκούς, θα πως εντελώς αυτοκαταστροφικό.

Ο Παναθηναϊκός για να αντισταθεί σ’ αυτή την πίεση που θα δεχθεί, έχει ένα μόνο όπλο. Να την αντιμετωπίσει σαν ΟΜΑΔΑ. Συνολικά δηλαδή. Να ανανεωθεί φυσικά, να διορθώσει λάθη, να επιμερίσει ευθύνες, να φρεσκάρει όσους δείχνουν κουρασμένοι σωματικά και ψυχολογικά. Αλλά όλα αυτά να τα κάνει σαν ομάδα.

Προστατεύοντας ταυτόχρονα με σταθερότητα και αυταπάρνηση, κάθε «κομμάτι της».

Κι όχι να δώσει βορά τον προπονητή, ή ένα παίκτη, ή δυο παίκτες, ή ένα παράγοντα, ή οτιδήποτε άλλο, στον κόσμο, για να… περάσει η μπόρα και βλέπουμε. Αν παρασυρθεί σ’ αυτό, ο Παναθηναϊκός, θα έχει κυριολεκτικά αυτοκτονήσει. Και θα πετάξει μια χρυσή ευκαιρία, για μια χρονιά που αλλιώς την περίμεναν όλοι κι αλλιώς πάει να τους βγει.

Και κάτι ακόμα πριν περάσουμε σ’ αυτό καθ’ αυτό το παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός σε συνολικό επίπεδο σαν οργανισμός (διοίκηση, προπονητής, παίκτες, κόσμος) καλείται για πρώτη φορά φέτος στο πρωτάθλημα, να διαχειρισθεί μια μίνι κρίση. Ένα άσχημο αποτέλεσμα έστω. Θα πρέπει λοιπόν να σταθεί και σ’ αυτό σαν μεγάλη ομάδα. Με ψυχραιμία, με ποδοσφαιρική λογική και με αίσθημα προστασίας, αλληλοκάλυψης και συσπείρωσης όλων των κομματιών του.

Πάμε τώρα στο παιχνίδι. Λέω συνεχώς και στα άσχημα και στα καλά, ότι η ομάδα συνήθως μέσα στο γήπεδο, βγάζει τον τρόπο και την λογική που προετοιμάστηκε γι’ αυτό το παιχνίδι. Κι ο Παναθηναϊκός, φάνηκε να μην έχει προετοιμαστεί κατάλληλα. Και δεν εννοώ εδώ προπονητικά και τέτοια. Αυτά είναι άλλη κουβέντα και θα την κάνουμε και παρακάτω.

Μιλάω όμως κυρίως, για το ότι ο Παναθηναϊκός, τσίμπησε στο… τυράκι και έκανε την προετοιμασία του για το συγκεκριμένο παιχνίδι, σε… ξένο γήπεδο.

Η διαιτησία, οι ανακοινώσεις, η αίσθηση της αδικίας, η… πρεμούρα ότι ο αντίπαλος κάτι ετοιμάζει με Θεοδωρίδη, με Καλόπουλους και δεν συμμαζεύεται, επικέντρωσε την ενασχόληση του Παναθηναϊκού συνολικά σαν οργανισμού όλη την εβδομάδα, όχι εκεί που υπερείχε, δηλαδή στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, αλλά σε ένα γήπεδο ξένο, ανασφαλές σαν αίσθηση και σαφέστατα αντιποδοσφαιρικό.

Αν μάλιστα η συζήτηση που κυριαρχούσε το Σάββατο το βράδυ στο ξενοδοχείο που έμενε η αποστολή, ήταν αυτή που… έβγαινε σαν αντίδραση του Παναθηναϊκού στην διαιτησία του Παπά στο Καραϊσκάκη, τότε δεν ήταν καθόλου περίεργο αυτό που είδαμε με το ξεκίνημα του αγώνα.

Καθώς ο Παναθηναϊκός την πλήρωσε ακριβά αυτή την ατμόσφαιρα.

Είδαμε στο ξεκίνημα του αγώνα, τον πιο χύμα και εκνευρισμένο Παναθηναϊκό της φετινής χρονιάς. Με τους παίκτες να δείχνουν ότι έδιναν μεγαλύτερη προσοχή και σημασία στα σφυρίγματα του Σπάθα, παρά στους παίκτες του Άρη που έκαναν ότι ήθελαν. Πόσο μάλλον, που ο Σπάθας τους έπαιξε πολύ… έξυπνα σ’ αυτό τον τομέα, δίνοντάς τους συνεχώς στο πρώτο ημίχρονο αφορμές για να νοιώσουν ότι δικαιολογημένα τα είχαν μαζί του, με τον απαράδεκτο τρόπο που χειρίστηκε τις κίτρινες κάρτες.

Τρανταχτό παράδειγμα ο Λέτο, ο οποίος έφαγε δυ9ο κλαδέματα εν ψυχρώ, έχασε εντελώς την ψυχραιμία του, εκβίαζε τις προσπάθειές του και φάνηκε να ηρεμεί και να… ξαναχαμογελά στο γήπεδο, μόνο όταν στα τελευταία λεπτά το παιχνίδι έμοιαζε να έχει κριθεί και δεν υπήρχαν αντοχές και κουράγια ούτε καν για νεύρα.

Από κει και πέρα και σε σχέση με το καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός δεν ανέβηκε ποτέ στην Θεσσαλονίκη. Άφησε στην Αθήνα, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον είχαν μέχρι τώρα πρώτο και καλύτερο. Κι εδώ θα πω τον προβληματισμό μου, που όσοι θυμούνται τον είχα ξεκινήσει από την αναφορά μου στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τον Άρη.

Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός έδειξε να μην έχει φρεσκάδα και αντοχές στο παιχνίδι του. Κι αν στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, αυτό αφορούσε δυο-τρεις παίκτες του, στο παιχνίδι με τον Άρη ήταν μια συνολική εικόνα. Λίγο μπάλα να έχεις παρακολουθήσει, καταλαβαίνεις με την μία ότι τα περισσότερα από τα ατομικά λάθη στην άμυνα, οι χαμένες μονομαχίες και η ανυπαρξία στο κέντρο ακόμα και ποδοσφαιριστών όπως ο Σιμάο και οι εντελώς μισές «σκοτωμένες» και χωρίς τελείωμα επιθετικές προσπάθειες, είχαν ολοκάθαρα την αφετηρία τους, στην έλλειψη δυνάμεων, φρεσκάδας και καθαρού μυαλού της πλειοψηφία των παικτών του Παναθηναϊκού.

Ήθελαν δηλαδή, ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν, αλλά ήταν ολοφάνερο ότι… δεν μπορούσαν. Δεν είχαν το κουράγιο να το κάνουν. Κι αυτό φάνηκε και από την εντελώς ανύπαρκτη αντίδραση από κάθε άποψη, μόλις το σκορ έγινε 3-1.

Ο Παναθηναϊκός, φάνηκε δηλαδή συνολικά στο παιχνίδι με τον Άρη, σαν οργανισμός, σαν πάγκος και σαν ομάδα, «κουρασμένος», χωρίς φρεσκάδα, χωρίς ιδέες και χωρίς κουράγιο να παλέψει ένα παιχνίδι που του γύρισε εντελώς στραβά.

Συμβαίνουν αυτά  στο ποδόσφαιρο, αλλά απ’ την άλλη, θα πρέπει να το δει αυτό ο Παναθηναϊκός και να το αντιμετωπίσει.

Τέλος. Θα παρατηρήσατε, ότι απέφυγα να θίξω επί μακρόν, συγκεκριμένα ατομικά λάθη, από συγκεκριμένους παίχτες, ή να μιλήσω ατομικά για την απόδοση μεμονωμένων παικτών.

Το κάνω για δυο λόγους. Πρώτον γιατί πιστεύω, ότι με εξαίρεση τους Σπυρόπουλο και Καπίνο και με σαφέστατα τραγικούς τους Σαριέγκι, Βύντρα, Κατσουράνη, Λέτο, Κλέϊτον, συνολικά ο Παναθηναϊκός ήταν τραγικός.

Και δεύτερον, γιατί ξέρω, πως ο Παναθηναϊκός, είναι εξαιρετικά ευάλωτος και… επιρρεπής σε τέτοιες καταστάσεις, στο ατομικό φόρτωμα ευθυνών που σας είπα και στην αρχή του άρθρου. Απ’ αυτή την άποψη, δεν θα κατόρθωνα κάτι παραπάνω, εκτός από το να… συμβάλλω και εγώ στην δημιουργία αυτού του κλίματος ευρέσεως θυμάτων γι’ απόψε και μετά βλέπουμε…

Κι αυτό δεν το κάνω, πέρα απ’ όλα τα υπόλοιπα, γιατί σαν είναι εντελώς λάθος σαν ποδοσφαιρική προσέγγιση και δεν βοηθάει στο να βγουν συνολικά τα συμπεράσματα που πρέπει για τον Παναθηναϊκό.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

12 σχόλια
 • κορέα/εκουαντόρ Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2011 15:14 Συντάχθηκε από κορέα/εκουαντόρ

  Κώστα,
  η ομάδα, ως οργανισμός όπως λες, δεν παίζει σε ξένο γήπεδο, ούτε τσιμπάει στο...τυράκι, όταν:
  1. αντιδρά στην, απ όλους παραδεκτή ως ύποπτη ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
  2. οι παίκτες συζητούν μεταξύ τους τη σφαγιαστική διαιτησία ΠΑΠΠΑ στο Καρα'ι'σκάκη
  3. ο ΛΕΤΟ δεν κρατάει την ψυχραιμία του, όταν τρώει,όπως παραδέχεσαι, δυο εν ψυχρώ κλαδέματα.
  Ισα ίσα αυτή η αντίδραση ήταν πολύ μικρή σε σχέση με όλα όσα παίχτηκαν την περασμένη βδομάδα σε βάρος της ομάδας με προφανή στόχο να έρθει το αποτέλεσμα που επιθυμούσαν οι απέναντι.
  Εδώ και μια 15ετία είμαστε θεατές του ίδιου κακόγουστου επαναλαμβανόμενου έργου και δυστυχώς για την ομάδα η αντίδραση είναι ελάχιστη, για να μην πω στην ουσία ανύπαρκτη.
  Εάν λοιπόν δεχτούμε ότι παίζουμε σε ξένο γήπεδο, όταν ψιλοαντιδρούμε στα όργια που ξετυλίγονται μπροστα στα μάτια όλων,είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι το παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ανίκητο και θα ζει και θα βασιλεύει στον αιώνα τον άπαντα.
  Τότε οι απαιτήσεις για κατακτήσεις πρωταθλημάτων και πόρων από το Τσάμπιονσ λιγκ πάνε περίπατο.
  Τότε λοιπόν γιατί συμμετέχεις σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα, όπου αφήνεις το γήπεδο ελεύθερο στον αντίπαλο.
  Όλοι διαπιστώνουν την ύπαρξη αυτής της σαπίλας,που επικρατει 15 χρονια στο ελληνικό ποδόσφαιρο,αλλά κανένας δεν τολμάει να αναλάβει δράση εναντίον της.
  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΑΠΟΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΣΤΟΙ
  ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ και δεν τρέχει τίποτε.
  Όχι,η ομάδα, επαναλαμβάνω πρέπει να αντιδράσει γιατί αυτά που γίναν την προηγούμενη βδομάδα ήταν μόνο η αρχή αυτών που σίγουρα θα ακολουθήσουν από αυτούς ,που μόλις σε είδαν στο συν 5 τρομοκρατήθηκαν και έβαλαν ξανά όλα τα μέσα για να σε μπλοκάρουν και σε πρώτη φάση το πέτυχαν.
  ΑΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

 • Σ. Νίνης Ιτέα Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2011 15:02 Συντάχθηκε από Σ. Νίνης Ιτέα

  Δημήτρης
  Είναι η 1η φορά που θα συμφωνήσω απολύτως με κάποιο σχόλιό σου...Και πρέπει να το καταλάβετε ότι η ομάδα και ΟΛΟΙ οι παίχτες θέλουν στήριξη!

 • DaredEvil Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2011 14:59 Συντάχθηκε από DaredEvil

  Είμαι φίλος του ΠΑΟ και θέλω να πιστεύω ότι αυτό που με διαχωρίζει από άλλους οπαδούς ειναι το κριτικό πνεύμα και η αντικειμενική αντίληψη των πραγμάτων.Ο φίλος Oesterreicher με κάλυψε πέρα ως πέρα, από εκεί και ύστερα τα μοιρολόγια και ο καταλογισμός ευθυνών δεν είναι τίποτα περισσότερο από χαρακτηριστικό της φάρας μας, ένας αγώνας ήταν (που η ήττα δεν ήταν ποτέ εκτός προγράμματος-να μην ξεχνάμε πως έχουμε πάρει νίκες με τον Αρη) και τίποτα περισσότερο αυτού.Να στηρίξουμε την ομάδα και να μην στοχοποιούμε παίκτες μας, ΟΧΙ βασιζόμενοι σε έναν αγώνα.

 • Δημητρης Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2011 02:42 Συντάχθηκε από Δημητρης

  μωρε καλα σας τα λεει ο αρθογραφος οτι ειστε αυτοκαταστροφικοι.
  πριν 3 χρονια η 4 δεν θυμαμαι που ηθελε μια γερμανικη ομαδα τον βυντρα πεσατε ολοι πανω στον τζιγκερ να τον φατε αν τον δωσει,την επομενη χρονια κρεας ο βυντρα και να φυγει.
  την επομενη χρονια που πηρατε πρωταθλημα,τι παιχταρας ειναι ο βυντρα και ισως ο πολυτημοτερος παιχτης και τα σχετικα κωλοτουμπιστικα.
  φετος ξανα μανα κωλοτουμπα οτι ειναι κρεας και δεν κανει για τον παναθηναικο και οτι παιζει με μεσσον κτλ κτλ κτλ.

  αντε και να πω οτι παιζει με μεσσον,με μεσσον επαιζα και επι τεν κατε;
  με μεσσον επαιζε και επι νιομπλια; με μεσσον παιζει και τωρα; με μεσσον επαιζε τοσα χρονια με ολους τους προπονητες που ειχατε;


  αντε ας το δεχτω οτι εχει μεσσον στα δοιηκιτικα και τον χωνουν στην 11δα συνεχεια,στην εθνικη επι ρεχαγκελ ειχε κι εκει μεσσον;;;; αντε ειχε κι εκει,τωρα επι σαντος εχει παλι μεσσον;
  αν το παλικαρι εχει επιτελους τοσο μεσσον να του πω κανα δυο καλα λογακια μπας και με βολεψει κι εμενα σε κανα καλο ποστο.


  ελεος πια με τις κωλοτουμπες και με την κριτικη που κανετε χωρις να ανοιξετε λιγο το μυαλο σας.

 • CISSE ή TORGELE? LETO ή ROMERO? Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2011 22:17 Συντάχθηκε από CISSE ή TORGELE? LETO ή ROMERO?

  ΓΚΟΝΤΖΟ ΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΣΟΥ ΜΕΤΟΧΟΥ ΚΡΕΜΑΝΕ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΕΣΥ

 • bagne Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2011 20:50 Συντάχθηκε από bagne

  ειναι τυχαιο οτι μολις επεστρεψε ο λουκας σταματησε να δουλευει η δεξια πλευρα μας ? ( λουκα-ζεκα-κατσουρανη-λετο)

 • PUNK13 Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2011 15:49 Συντάχθηκε από PUNK13

  Κωστα σε ολα καλα αλλα μην ξεχνιομαστε.Θεωρω οτι λογο της αδυναμιας σου σε Βυντρα κ Σαριεγκι(αμπαλοι,θεωρω οτι για καμια ομαδα στην Ελλαδε δεν κανουν για βασικη 11αδα)δεν τουσ κρινεις ενω ευθυνονται κ για τα 3 γκολ.Στο παρελθον μια χαρα αναφερωσουν σε παιχτες ως ενοχους αποτυχιων..ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ,ΜΠΑΣΙΝΑΣ,ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ,ΠΑΠΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ.Τωρα γιατι,τι αλλαζει κ δεν μιλας??

 • DeadMan Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2011 15:16 Συντάχθηκε από DeadMan

  Ο Σαριεγκι δεν κανει κ αυτο το ξερουμε 4 χρονια τωρα...δε χρειαζεται να στοχοποιηθει απο αλλους,το κανει μονος του!
  Αλλα σε γενικες γραμμες εχεις δικιο για την στοχοποιηση και τον Παναθηναικο...Θυμαμαι τα τελευταια χρονια πολλα παραδειγματα.
  Για το 'πρωταθλημα' της Ριζουπολης εφταιγε ο..Λυμπε,για αυτο του 2005 ο Μπασινας,,ενω το απολυτο παραδειγμα γελοιοτητας ειναι ο Παπαδοπουλος (αφου τους εχει γλεντησει πρωτα αλλεπαληλες φορες τους γαυρους,και μαλιστα εναν χρονο πριν μεσα στο τηγανι με τον Αντωνακη τερμα) που...εστειλε το πεναλτι ΕΠΙΤΗΔΕΣ (!) και καλα πανω στον Αντωνακη το φιλο του...Μετα φυσικα εφταιγε ο Γιαννακης ο Γκουμας για ολες τις διαρροες και παει λεγοντας...Αρα μιλαμε για αρρωστια που δεν κοιταει διοικησεις,προσφορα του παιχτη κλπ...

 • antonyp Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2011 15:10 Συντάχθηκε από antonyp

  Κριμα που υπαρχουν Παναθηναικοι σαν και εσενα φιλε μου που ξερουν τοσο μπαλα.

 • Oesterreicher Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2011 15:10 Συντάχθηκε από Oesterreicher

  Νομιζω οτι η προσεγγιση σας ειναι λιγο λαθος και αδικει τον Παναθηναικο.Στον αγωνα παιζουν 2 ομαδες και οχι μια. Ο Αρης εχει ενα πολυ πολυ καλο υλικο και απλα εως τωρα δεν ειχε προπονητη να το αξιοποιησει.Ισως αν το εκμεταλευοταν να ηταν τωρα στις 2-3 πρωτες θεσεις.Χθες ο Αρης δεν εδωσε κανενα δικαιωμα στον ΠΑΟ να διεκδικησει το παραμικρο.οτι και να εκανε ο ΠΑΟ θα εχανε.μην τα ισοπεδωνουμε ολα.Παιζει και η καυτη ατμοσφαιρα τον ρολο της που σαφως επηρεαζει υπερ του γηπεδουχου.Ηταν απλα μια ηττα απολυτα εντος προγραμματος και δε καταλαβαινω γιατι τοσοι κραδασμοι.Η ομαδα θα συνεχισει οπως πριν την ηττα και ολα θα πανε καλα

 • Σ. Νίνης Ιτέα Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2011 14:09 Συντάχθηκε από Σ. Νίνης Ιτέα

  antonyp
  Όποιος ξέρει μπάλα καταλαβαίνει ότι ο Βύντρα σωστά προλαβαίνει τον Καπίνο...

 • antonyp Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2011 11:49 Συντάχθηκε από antonyp

  Αμα μου λες οτι ο Σπυροπουλος ηταν εξαιρεση χθες, νομιζω οτι με κοροιδευεις.Το παιδι επιθετικα ειναι ανυπαρκτο και αμυντικα απλα υπαρχει.Ο δε Βυντρα ειναι αυτος παιρνει χωρις κανεναν λογο την μπαλα μεσα απο χερια του Καπινο και βαζει τελευταια φαση του ημιχρονου τον Αρη μεσα στην περιοχη με κορνερ.Ο γνωστος Βυντρα δηλαδη

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.