Το «επεισόδιο» και τα αμέσως επόμενα στοιχήματα του Φερέιρα

Δημοσίευση: Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 16.34

Νομίζω πως πραγματικά επέλεξαν πολύ άσχημο τάϊμινγκ, όσοι προσπάθησαν να ασχοληθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τον Τσάκα λίγο μετά την λήξη του αγώνα με τον ΟΦΗ.

Και όσοι επίσης, επιχείρησαν να αναδείξουν σε κυρίαρχο γεγονός το ίδιο πράγμα αρκετά αργότερα και ειδικά μετά την λήξη και του αγώνα του Ολυμπιακού στην Τρίπολη με τον Αστέρα.

Κι αυτό όχι μόνο γιατί είναι τουλάχιστον περίεργο την μέρα που ο Παναθηναϊκός ξεφεύγει στην κορυφή με πέντε βαθμούς, όλος ο Παναθηναϊκός να επιχειρείται για μια ακόμα φορά να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο εκτός από την ομάδα.

Αλλά γιατί εντυπωσιάζει πραγματικά η σφοδρότητα και το… άγχος να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας με τον Τσάκα και τον πρίγκιπα –όποιος κι αν είναι αυτός που έχει… ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί τους- ακριβώς τώρα που φαίνεται να είναι θέμα ημερών η κατάληξη θετικά ή αρνητικά της όλης ιστορίας. Θέλω να πω με λίγα λόγια, ότι ακόμα και όποιος πιστεύ3ει ότι είναι μούφα η όλη ιστορία, γιατί αφού περίμενε δυο μήνες σχεδόν, δεν περιμένει τρεις-τέσσερις μέρες ακόμα, ώστε να… δικαιωθεί και να τελειώνει μια και καλή με την ιστορία;

Απλά πράγματα και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί όσο πλησιάζει η μέρα που θα φανεί τι θα γίνει τελικά, τόσο φουντώνει και πιο πολύ η αντιπαράθεση και η πολεμική. Το λογικό είναι το αντίθετο. Από την στιγμή που είσαι σίγουρος ότι είναι μαϊμού η ιστορία, περιμένεις και σε τρεις μέρες βγαίνεις και λες, ορίστε το έλεγα και πας παρακάτω.

Ειδικά αυτή την στιγμή, που όλα αυτά που υποτίθεται για μια ακόμα φορά μας αγανακτούν και μας… ντροπιάζουν, τουλάχιστον προς το παρόν και ευτυχώς, δεν έχουν ακουμπήσει την ομάδα και δεν την έχουν επηρεάσει αρνητικά στην προσπάθειά της για την κορυφή.

Λίγη περισσότερη αυτοσυγκράτηση, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και λογική απ’ όλους και ειδικά απ’ όσους κατηγορούν τον Τσάκα για έλλειψη των… συγκεκριμένων στοιχείων δηλαδή της αυτοσυγκράτησης, της ηρεμίας και της σοβαρότητας, δεν βλάπτει. Τουναντίον είναι απαραίτητη, τουλάχιστον για όσους επιμένουν ακόμα να βάζουν σε πρώτο πλάνο την ομάδα, την λειτουργία και την πορεία της στο πρωτάθλημα.

Και κάτι ακόμα για να κλείνω εδώ το σχετικό θέμα. Λυπάμαι, αλλά η πείρα μου τόσα χρόνια σ’ αυτή την ομάδα και ειδικά τα όσα ζήσαμε σ’ αυτή τα τελευταία χρόνια, για ένα πράγμα με έχουν πείσει. Ότι σπάνια για να μην πω ποτέ, οι δημόσιες αντιπαραθέσεις, οι εκδηλώσεις αγανάκτησης ακόμα και οι πιο… αυθόρμητες και οι γενικότερες συγκρούσεις ανθρώπων και καταστάσεων σ’ αυτόν τον σύλλογο, έχουν σαν αφετηρία και λόγο, την ομάδα και το συμφέρον της όπως κι αν το εννοεί ο καθένας. Συνήθως όλα αυτά αφορούν προσωπικά συμφέροντα και σχέδια και απλά η ομάδα είναι το μέσον και η αφορμή για να εκδηλωθούν. Με λίγα λόγια, γίνονται όχι για την ομάδα, αλλά με αφορμή υποτίθεται την ομάδα, για προσωπικά, επιχειρηματικά και πάσης φύσεως άλλα συμφέροντα.

Απ’ αυτή την άποψη, μου είναι εντελώς ξένα σαν αντικείμενο ταύτισης με την μία ή την άλλη, ή την παράλλη άποψη, θέση και ενέργεια και με κάνουν να ασχοληθώ μαζί τους, μόνο όταν πιστεύω πως το αποτέλεσμά τους είναι σε βάρος της ομάδας και κόντρα στο συμφέρον της την δεδομένη στιγμή.

Και με αυτό σαν… αφορμή και σαν ουσία, ας περάσουμε λίγο στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ και στο τι φάνηκε για τον Παναθηναϊκό και απ’ αυτό.

Για μένα λοιπόν, ο Παναθηναϊκός είχε δυο στόχους στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Ο πρώτος και προφανής ήταν η νίκη και η ανταμοιβή ταυτόχρονα του προπονητή και των παικτών για την προσπάθεια που έχουν κάνει μέχρι τώρα. Αυτό επιτεύχθηκε και με σχετικά άνετοι μάλιστα τρόπο.

Ο δεύτερος στόχος, ήτα να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός μετά την διακοπή του πρωταθλήματος και την αναγκαστική παρένθεση στην τακτική και λογική του στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, στους γνωστούς ρυθμούς παιχνιδιού και στην ποιότητα που είχε πριν απ’ αυτά.

Στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε σε γενικές γραμμές μόνο. Και κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο. Ο λόγος που δεν έγινε σε όλη την έκταση και διάρκεια που το είχαμε συνηθίσει αυτό, δεν ήταν μόνο το κλειστό παιχνίδι του ΟΦΗ ακόμα και μετά το γκολ που δέχθηκε. Αλλά ήταν η έλλειψη φρεσκάδας που είχαν βασικά ατού του Παναθηναϊκού και κυρίως οι Κουίνσι, Λέτο, Κατσουράνης και Κλέϊτον. Απλά η ποιότητά τους και η δυναμική του αντιπάλου τους, τους επέτρεψε να φτάσουν στην επικράτηση ακόμα και σε πιο χαμηλές ταχύτητες. Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό, αρκεί να σκεφτεί κάποιος, ότι ο Λέτο για παράδειγμα, για πρώτη φορά δεν κρατούσε πολύ την μπάλα και ειδικά στο πρώτο ημίχρονο δεν επιχείρησε ατομικές προσπάθειες, ειδικά τέτοιες που απαιτούσαν τρέξιμο με την μπάλα για αρκετά μέτρα μέσα στο γήπεδο. Ή αντίστοιχα ο Κουίνσι, ακόμα και όταν επιχείρησε δυο-τρεις φορές ανάλογες προσπάθειες, φάνηκε ότι στην τελική του επιλογή, δεν έφτανε τόσο φρέσκος και με καθαρό μυαλό όπως στα προηγούμενα παιχνίδια, με αποτέλεσμα σχεδόν πάντα να είναι βιαστική, ζορισμένη και χωρίς ευτυχή κατάληξη.

Η εξήγηση γι’ αυτό, είναι προφανής.

Και είναι ότι όλοι αυτοί οι παίκτες, έχουν συνεχή και με ένταση μάλιστα παιχνίδια στα πόδια τους, χωρίς να γίνουν σχεδόν και ποτέ αλλαγή. Και είναι λογικό να παρουσιάσουν, αν όχι σωματική, τουλάχιστον σίγουρα ψυχολογική κούραση. Πόσο μάλλον που έμπειροι σχετικά όλοι τους, καταλάβαιναν από την μορφή του αγώνα και ειδικά μετά το γρήγορο σχετικά πρώτο γκολ, ότι τόχουν το παιχνίδι ακόμα και έτσι και δεν υπήρχε προφανής λόγος πέρα από την… τέρψη όσων έβλεπαν το παιχνίδι, να ζορίσουν τους εαυτούς τους περισσότερο με συνέπειες ίσως άσχημες και για τους ίδιους και για την ομάδα.

Το καλό σ’ αυτή την περίπτωση, είναι ότι το παιχνίδι που ακολουθεί, δηλαδή αυτό με τον Άρη στην Θεσσαλονίκη, είναι τέτοιο, που αντικειμενικά θα τους κάνει να παίξουν με περισσότερη ένταση και συγκέντρωση και επομένως λογικά να ξαναδείξουν και σε διάρκεια το πρόσωπο που έδειχναν το τελευταίο διάστημα.

Από την άλλη όμως, το γεγονός, στέλνει και ένα μήνυμα στον Φερέϊρα και στην ομάδα γενικότερα. Το ότι δηλαδή ο Παναθηναϊκός, δεν έχει τις εναλλακτικές λύσεις που θα χρειαζόταν, όχι απλά για να αντικαταστήσει κάποιους παίκτες όταν χρειασθεί αυτό είτε λόγω τιμωριών, είτε λόγω τραυματισμών, αλλά ακόμα και για να δώσει ανάσες και να κρατήσει φρέσκους τους συγκεκριμένους παίκτες.

Καθώς πρακτικά για όλους τους προαναφερόμενους, μόνο ο Κατσουράνης έχει σχετικά ισότιμη εναλλακτική λύση και συγκεκριμένα το Βιτόλο. Για τους υπόλοιπους ειδικά αν συμπεριλάβουμε σ’ αυτούς και τους; Ζέκα και Σιμάο, ο Φερέϊρα είναι σαφές ότι θα έχει δυσκολίες και ότι θα χρειασθεί να δουλέψει για να βρει λύσεις, μη ακόμα και για να κατασκευάσει λύσεις με βάση το έμψυχο υλικό που διαθέτει.

Κι αυτό, μαζί με την ανάγκη να ενσωματώσει όσους τυχόν επιστρέψουν στην ομάδα, αλλά χωρίς να χαλάσει την χημεία και το τέμπο της, είναι τα στοιχήματα του αμέσως επόμενου διαστήματος για τον Πορτογάλο τεχνικό, αλλά και τον Παναθηναϊκό συνολικότερα.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

9 σχόλια
 • Xania13 Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2011 16:25 Συντάχθηκε από Xania13

  Ενω πριν 2 χρονια που περναμε νταμπλ και εσυ ασχολιοσουν με πατερα και αντωνιου ηταν σωστο ε?? Αν αυτα που λεει ο τσακας τα ελεγε ο βγενοπουλος τι πρωτοσελιδα θα ειχες??

 • Γιώργος Σμυρλής Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011 23:28 Συντάχθηκε από Γιώργος Σμυρλής

  Πολύ εύστοχες οι αναλύσεις σου και στις δύο επί μέρους ενότητες του άρθρου σου - Είναι εντυπωσιακό και ενίοτε ακατανόητο πόσο εχθρικά και χλευαστικά μεταχειρίζονται τον Τσάκα κάποια συγκεκριμένα μήντια, και μεταξύ αυτών και οπαδικά του Παναθηναϊκού - Κάνουν κυριολεκτικά ό,τι μπορούν για να ναυαγήσει η υπόθεση - Και το εύλογο ερώτημα είναι: Για ποιό ακριβώς λόγο τους έπιασε αυτή η βιασύνη; - Μπας και έχουμε καμιά ουρά από ενδιαφερόμενους επενδυτές οι οποίοι περιμένουν τον Τσάκα να αποδειχθεί μούφα για να εμφανιστούν; - Δυστυχώς ούτε ντόπιους έχουμε, και η Arboris απλά θα ψάξει να βρει..- Κατά τα άλλα όμως, αν δεν υπάρξει ενίσχυση της ομάδας στην προσεχή μεταγραφική περίοδο, δύσκολα θα βγει το πρόγραμμα - Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές ομοιότητες με τον Ολυμπιακό του Ζίκο προ δύο ετών, ο οποίος έκανε ωραίο passing game με 13-14 παίκτες, πήρε πολλές νίκες και τέλος Δεκεμβρίου τα έφτυσε (ματς με Άρη!) - Όπως λες όλα αυτά αποτελούν μία πολύ δύσκολη πρόκληση για τον Φερέιρα, και ελπίζουμε να βρει λύσεις.

 • Antiantipanathinaikos Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011 10:46 Συντάχθηκε από Antiantipanathinaikos

  ela re paidia afou pote to provlhma tou gontzou den htan o tsakas h o kokkalhs h o osfp.panta me thn thyra 13 kai tous Vgenopoulo,Patera arrwstaine

 • themis65 Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 22:06 Συντάχθηκε από themis65

  Δεν υπάρχουν Σεϊταρίδης και Ιωαννίδης. Απλά μένουν, γιατί δεν βρίσκουν ομάδα να πάνε. Είναι τελειωμένοι για τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ.
  Εκτός των άλλων που αναφέρθηκαν (Νίνης, Λάζαρος, Ρούντολφ, Τότσε και Πετρόπουλος) που είναι ή ήταν τραυματίες και των Βιτόλο, Καντέ, Μαρίνου και Καραγκούνη (για 30 λεπτά), υπάρχουν και οι νέοι που έρχονται (Μαυρέας κλπ).

 • kostas Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 19:24 Συντάχθηκε από kostas

  1. Ο Τσάκας έχει όση δημοσιότητα του δίνουμε εμείς, ή μάλλον περισσότερο εσείς οι δημοσιογράφοι. Αν δεν ασχολιόταν κανείς μαζί του δε θα τον ήξερε και κανείς. Επειδή πάντως είναι γούρικη η ενασχόληση όλου του Τύπου με τον Τσάκα, ας τον καθυστερήσει τον έλεγχο, τον πρίγκιπα και τα λεφτά κανέναν μήνα ακόμα... Χαριτολογώντας εδώ θα ήθελα να δηλώσω, ότι αν μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό του 2ου γυρου είμαστε στο +5, ΔΗΛΩΝΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΟΤΙ ΒΑΖΩ ΕΓΩ ΤΑ 15 ΕΚ. ΤΗΣ ΑΜΚ (20 εκ. δεν είναι τα σίγουρα από τους ομίλους του χρόνου;;;)
  2. Συνονόματε Κώστα λες "το ματς στέλνει και ένα μήνυμα στον Φερέϊρα και στην ομάδα γενικότερα. Το ότι δηλαδή ο Παναθηναϊκός, δεν έχει τις εναλλακτικές λύσεις που θα χρειαζόταν...". Προφανώς περιμέναμε πολύ χειρότερες καταστάσεις και έχουμε εκπλαγεί θετικά. Είμαι πλέον πεπεισμένος πως ότι και να γίνει, στα ντέρμπι του 2ου γύρου που θα κρίνουν πρωτάθλημα, ο Φερέιρα θα έχει έτοιμη την ομάδα. Έτσι έκανε πέρυσι με 4 κολλητά ντέρμπι με ήττα μόνο λόγω Καλόπουλου, έτσι και φέτος στα 3 κολλητά ντέρμπι πήρε σημαντική διαφορά στο Πρωτάθλημα. Αν μάλιστα οι παίκτες διασκεδάζουν έτσι και "χορεύουν" με τριάρες όλους τους αντιπάλους, τότε το έμψυχο δυναμικό θα μας φανεί πολύ πλούσιο στο τέλος. Πρώτη φορά πάντως θυμάμαι σε κάθε ματς να αγχωνόμαστε αν δεν νικάμε με 2 γκολ διαφορά μη γίνει καμιά στραβή στο τέλος...
  3. Περί έμψυχου δυναμικού (συν.): Έχει Καντέ εναλλακτική λύση στην άμυνα. Επίσης έχει στα μπακ τον Μαρίνο που έπαιξε πολύ καλά στα ντέρμπι, έχει Βύντρα που παίζει και αριστερά (όπως κι ο Καντέ), και τον Ιωαννίδη. Εμένα πάντως δε θα μου κάνει εντύπωση να μπει μέσα κι ο Σεϊταρίδης σε ματς που καίει να κάνει παπάδες και να μασάει μέταλλα. Πιστεύω με Φερέιρα όλα μπορεί να συμβούν. Έχει 3 επιθετικούς που δεν παίζουν αλλά προβλέπεται να επανέλθουν και ειδικά ο Ούγγρος να κάνει τη διαφορά. Στη χειρότερη θα είναι όλοι τους αλλαγή μήπως και θέλεις γκολ για να πάρεις κάποιο ματς. Χαφ: Βιτόλο: είναι όπως είπες αλλαγή, αλλά με έναν τραυματισμό μπορεί να σου παίξει άνετα βασικός. Καραγκούνης: μπορεί να σου παίξει κάποια ματς ειδικά στα αναβληθέντα με Δόξα και Λιβαδειά στο ΟΑΚΑ που θα έχουμε φουλ πρόγραμμα Κυριακή - Τετάρτη - Κυριακή, ή να σου δώσει τις λύσεις σε κλειστά παιχνίδια, ή να κρατήσει μπάλα σε παιχνίδια που ήδη προηγείσαι και θες να τα κλειδώσεις. Έχει Νίνη σε 2 μήνες, μπορεί να έχει μεταγραφή σε 1 μήνα, έχει απο πίσω Χριστοδουλόπουλο που μπορεί να παίξει σε ένα ματς που θα έχει κάρτες ο Λέτο, και κυρίως για μένα ΔΕΝ έχει κανένα μυϊκό τραυματισμό μέχρι τώρα σε παίχτη που έκανε ολόκληρη την προετοιμασία με την ομάδα...

 • arische Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 18:45 Συντάχθηκε από arische

  Μόνο ο Κατσουράνης μπορεί να αντικατασταθεί ε? Α ρε Κωστάκη ο κομπλεξισμός πρέπει να έχει και όρια.Άιντε

 • σδαδσ Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 18:41 Συντάχθηκε από σδαδσ

  Δεν υπαρχει Ρουντολφ...Σαπακι ειναι!

 • STRATOS 13 Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 17:35 Συντάχθηκε από STRATOS 13

  ΔΗΛΑΔΗ Ο ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΙΣΕΙ ΕΠΑΞΙΑ ΤΟ ΚΛΕΥΤΟΝ?

 • costis Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 17:35 Συντάχθηκε από costis

  Αν τα ακουγε ο ΤΣΑΚΑΣ στην αρχη της αστειας αυτης υποθεσης θα λεγατε οτι μποϊκοταρουν τον πριγκιψ οι σουβλατζιδες του βγενοπουλου. Αφου λοιπον ο ΤΣΑΚΑΣ το ξεφτιλισε το θεμα ως εκει που δεν παει, και αφου μας εκανε πολλακις ρεζιλι ενω κανεις δεν τον πειραζε ολο αυτο το διαστημα, πηγαν (σωστα και ειρηνικα κατα την γνωμη μου) και του ειπαν να κοψει τις γελοιοτητες. Αυτος αντι να τις κοψει, συνεχιζει τις κωλοτουμπες και τα λογια με αποκορυφωμα το "σκηνικο της λεκτικης επιθεσης ηταν στημενο απο τον Γοντικα"...(ΗΜΑΡΤΟΝ) Παντως μου κανει φοβερη εντυπωση η γνωμη σου για το φαινομενο ΤΣΑΚΑ διοτι εσυ κ. Γκοντζο μας το επαιζες παντα υποστηρικτης του ηθους και της μετριοπαθειας στην διοικηση του ΠΑΟ. Ξαφνικα τι εγινε; Περιεργα πραγματα...

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.