Τους φόβισε και γι’ αυτό θα… αλλάξουν

Δημοσίευση: Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2011 21.49

Ο Παναθηναϊκός από δω και πέρα, δεν έχει σαν στόχο απλά και μόνο να κρατήσει το τέμπο και τις εμφανίσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα. Αυτό είναι τουλάχιστον αυτονόητο για τον οποιοδήποτε.

Το θέμα για τον Παναθηναϊκό, είναι να πατήσει σ’ αυτά που έχει κάνει μέχρι τώρα και πάνω απ’ όλα να τα αναπροσαρμόσει στις απαιτήσεις και στις συνθήκες που θα βρει από δω και πέρα. Και οι οποίες νάστε σίγουροι, πως θα είναι εντελώς διαφορετικές απ’ αυτές που συνάντησε μέχρι τώρα. Και από πλευράς αγωνιστικής και από πλευράς εξωαγωνιστικών δεδομένων.

Για να το κάνουμε και πιο λιανά.

Ο Παναθηναϊκός απέκτησε μερικά χαρακτηριστικά πλέον στο παιχνίδι του. Με βασικότερο το τρέξιμο, το κλέψιμο της μπάλας, τις καλές ατομικές ενέργειες και την πυκνόητα στις γραμμές του.

Στοιχεία, που ακόμα κι αν τα διέθεταν οι παίκτες του, ακόμα και αν ήθελε ο Φερέϊρα να τα βάλει στην ομάδα τόσο καιρό, αντικειμενικά αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει, με άξονα από πίσω προς τα μπρος τους Τζόρβα, Κατσουράνη,. Καραγακούνη, Ζιλμπέρτο, Νίνη, Σισέ. Για πολλούς και διάφορους λόγους, κυριότερος εκ των οποίων είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε η μεσαία του γραμμή. Και για να προλάβω εδώ πιθανούς… πονηρούς. Προφανώς και δεν λέω ότι οι συγκεκριμένοι ή έστω κάποιοι απ’ αυτούς δεν είναι μεγάλοι παίκτες. Αλίμονο άλλωστε. Και για να προλάβω και τους… επόμενους πονηρούς, προφανώς και οι Ζιλμπέρτο, Σισέ ήταν παίκτες κλάσης που είναι τιμή μας που έπαιξαν στον Παναθηναϊκό και πουπολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να ξαναδούμε τέτοιους. Δεν λέω αυτό και δεν μιλάω για αυτό, για την αξία δηλαδή των συγκεκριμένων παικτών που προανέφερα. Αλλά στα χαρακτηριστικά που είχαν σαν ποδοσφαιριστές οι συγκεκριμένοι.

Για να γίνει πιο καθαρό αυτό που κουβεντιάζουμε, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα δεκαέξι γκολ που πέτυχε ο Παναθηναϊκός μέχρι τώρα. Αν εξαιρέσει λοιπόν κάποιος, τα γκολ απ’ τα στημένα, που επίσης φαίνεται ότι έχει δουλευτεί αρκετά τελευταία, θα παρατηρήσει ότι όλα τα υπόλοιπα γκολ, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Στο ξεκίνημά τους τουλάχιστον. Κι αυτό είναι, ότι προέρχονται από βάσεις που βγαίνουν, μετά από κλέψιμο της μπάλας στην μεσαία γραμμή.

Αυτό ακριβώς είναι και το στοιχείο, που από την μια αντικειμενικά δεν γινόταν να το έχεις ειδικά με χαφ τους Καραγκούνη, Κατσουράνη, Ζιλμπέρτο, Νίνη και που από την άλλη, είναι το νέο στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Κι εδώ όμως είναι και το νέο στοίχημα για τον Παναθηναϊκό, τον Φερέϊρα και τους παίκτες του.

Το ότι δηλαδή, μέχρι τώρα, κακά τα ψέματα, η εικόνα του Παναθηναϊκού τα τελευταία δυο χρόνια, έδωσε το δικαίωμα και δημιούργησε την αίσθηση σε όλους τους αντιπάλους του, ότι μπορούν να τον κερδίσουν. Κι έτσι έπαιζαν απέναντι στον Παναθηναϊκό μέχρι τώρα. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη τακτική που ακολούθάει πια ο Παναθηναϊκός, με την προσθήκη του στοιχείου που προαναφέραμε στον χώρο του κέντρου, λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά και θεαματικά.

Καθώς από την στιγμή που έχεις χαφ με τα χαρακτηριστικά που έχουν πια οι μέσοι του Παναθηναϊκού και ο αντίπαλός σου έχοντας άγνοια του κινδύνου παίζει για να σε κερδίσει, ,μπορείς και βρίσκεις τελικά χώρους και χρόνους να κινηθείς με το που παίρνεις μπάλα και γίνεσαι κυρίαρχος του παιχνιδιού. Πόσο μάλλον, όταν διαθέτεις παίκτες που έχουν πια δυνατότητες για ατομικές ενέργειες και ντρίμπλα (Λέτο, Κουίνσι, Ζέκα, Κλέϊτον) που εξασφαλίζει αριθμητικό πλεονέκτημα και όταν το έχεις δουλέψεις κιόλας και μπορείς πια να λειτουργείς και με αυτοματισμούς στις επιθετικές ενέργειές σου.

Το θέμα όμως από δω και πέρα, είναι ότι ο Παναθηναϊκός τρόμαξε πολύ κόσμο με τις εμφανίσεις του. Ο Παναθηναϊκός έστειλε σαφέστατο μήνυμα στους αντιπάλους του στην Ελλάδα, ότι με αυτή την ομάδα ξεχάστε τα όνειρα και τις ελπίδες ότι θα πάς να την χτυπήσεις. Και προσαρμοστείτε στο πως θα την γλιτώσετε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και εντυπώσεις.

Κι έτσι θα αντιμετωπίζουν τον Παναθηναϊκό, όλες οι ελληνικές ομάδες από δω και πέρα. Κι έτσι θα τον αντιμετωπίσει και η ΑΕΚ την Κυριακή αλλά και ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη. Και δεν λέω καν για τα παιχνίδια με τις μικρότερες θεωρητικά ομάδες και ειδικά στο ΟΑΚΑ.

Κι αυτό θα διαφοροποιήσει αισθητά τα δεδομένα που αντιμετώπιζε ο Παναθηναϊκός μέχρι τώρα στο παιχνίδι του. Καθώς πια, δεν θα χρειάζεται απλά να… σταματάει και να… κλέβει την μπάλα από τον αντίπαλό του κέντρο. Αλλά θα χρειάζεται να έχει σχέδιο και τρόπους να συνεχίζει να λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά και θεαματικά όπως τώρα, έχοντας συνεχώς σχεδόν την μπάλα στο χώρο του κέντρου και χωρίς μάλιστα ιδιαίτερη προσπάθεια για να την… κλέψει.

Επόμενα το βάρος πια, θα αρχίσει να φεύγει σιγά-σιγά από τους Σιμάο, Κατσουράνη, Ζέκα σε ρόλο ανασταλτικό και βοηθητικό μπροστά. Και θα περνάει στο πως οι χαφ πια, θα λειτουργήσουν σωστά και δημιουργικά μαζί με τους μπροστινούς, σε μικρότερους χώρους και με πιο πολλούς αντιπάλους μπροστά τους.

Είναι σίγουρο λοιπόν, πως ο Παναθηναϊκός που είδε όλη η Ελλάδα με Ξάνθη, Εργοτέλη και ειδικά με ΠΑΟΚ, αυτά θα αντιμετωπίζει από δω και πέρα σε αγωνιστικό επίπεδο. Και εκεί θα πρέπει να ρίξει πλέον το βάρος στην τακτική και την ανάπτυξή του. Η ταχύτητα, το πάθος, η ομοιογένεια και οι αυτοματισμοί που δείχνει να έχει κατακτήσει μέχρι τώρα, σαφέστατα δίνουν ένα δείγμα γραφής που σε κάνει αισιόδοξο ότι θα βρει τις λύσεις και σ’ αυτό το πρόβλημα. Άλλωστε και αυτό, το ξεπέρασμα δηλαδή των δεδομένων που θα αντιμετωπίζει πια στο γήπεδο, έχει και την ομορφιά αλλά και την αξία του. Καθώς αντικειμενικά θα ανεβάσει σε ακόμα πιο ψηλό και ανταγωνιστικό επίπεδο, την ομάδα που στήνει πλέον με εντυπωσιακό τρόπο ο Φερέϊρα.

Όσο για το άλλο κομμάτι. Το τι δηλαδή πιθανά θα αντιμετωπίσει εξωαγωνιστικά πλέον ο Παναθηναϊκός, καθώς με τις εμφανίσεις του όχι μόνο τρόμαξε, αλλά και… ξύπνησε αρκετούς, είναι άλλη κουβέντα. Και μακάρι να μην χρειαστεί να την κάνουμε. Αν και γι’ αυτό, δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

3 σχόλια
  • greenjury Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2011 20:46 Συντάχθηκε από greenjury

    Μιά ζωή βλέπω ημιμαθείς δημοσιογράφους να κριτικάρουν με ύφος 1000 καρδιναλίων τη δουλειά εξειδικευμένων προπονητών, κάποιοι απο τους οποίους είναι και αναγνωρισμένοι διεθνώς. Με το που γίνει δηλαδή μιά στραβή εσείς οι ίδιοι τους στήνετε στον τοίχο. Δεν νομίζεται κι εσείς κύριε γκότζο μας, πως όταν γίνει και μια στραβή στην πρόγνωση των ειδικών δημοσιογράφων σαν κι εσάς πως πρέπει να λάβετε κι εσείς την ίδια ακριβώς κριτική και το ίδιο ακριβώς στήσιμο στον τοίχο, το οποίο εφαρμόζετε ανελιπώς σε κάθε προπονητή; Φυσικά η κριτική θα γίνει με το ίδιο ακριβώς ύφος 1000 καρδυναλίων, που εφαρμόζετε κι εσείς τόσα χρόνια στους άλλους. Γιατί ο κύριος φερέιρα δέν πετάει έξω την ιερή αγελάδα ονόματι κατσουράνη κύριε γκότζο;Μηπως παίρνει χαρτάκι; Για την ιερή αγελάδα σπυρόπουλου-βύντρα βέβαια δέν έχω ακούσει ποτέ κατηγορία όλως τυχαίως αλλα θα το προσπεράσω.Με το που έβγαλε τον βύντρα κύριε γκότζο μας στο επόμενο μάτς επειδή χάρισε γκόλ στον αντίπαλο, βγείκε κάποιος γκότζος να μιλήσει για στημένες απο φήμες εκ παιανίας 11κάδες και ιερές αγελάδες. Αλήθεια τώρα που παίζει ο σιμάο, ο φερέιρα σταμάτησε να παίρνει χαρτάκι; Οταν ερχόταν υπέρβαρος και δέν έπαιζε, μόνο τότε έπαιρνε χαρτάκι ο φερέιρα;

  • Makis13 Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2011 08:33 Συντάχθηκε από Makis13

    Και όλα αυτά είναι δουλειά του Φερρέιρα...που τόσο "συμπαθείς" και που απο την αρχή και με την πρώτη ευκαιρία θα πεις πάλι "τα γνωστά καλά σου" λόγια για αυτόν...

  • Νεοφύτου Νεόφυτος Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2011 09:59 Συντάχθηκε από Νεοφύτου Νεόφυτος

    Φιλε Κωστα νομιζω οτι τα πραγματα ειναι πολυ πιο απλα απο οτι τα παρουσιαζεις. Με Ξανθη στο 23' ειμασταν 2-0 μπροστα, με Εργοτελη 1-0 απο το 7' και με ΠΑΟΚ επισης προηγηθηκαμε σχετικα νωρις, στο 33' 0-1. Αρα εκ των πραγματων οι αντιπαλοι αναγκαστηκαν να βγουν μπροστα αφου εχαναν κατι που δεν εγινε για παραδειγμα με Ατρομητο...Αρα δεν νομιζω οτι ειναι τοσο θεμα μεταλλαξης αγωνιστικης συμπεριφορας που φυσικα υπαρχει αλλα το αυτονοητο για μια ομαδα οταν προηγηθει νωρις στο σκορ. Και για να μην ξεχνιομαστε στην Τουμπα το κλεψιμο το εκανε ο Κατσουρανης :)

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.