Να κρατήσει ζωντανό το πείραμα της Ξάνθης

Δημοσίευση: Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 16.50


Με την τηλεόραση να δείχνει απ’ ευθείας την συγκέντρωση και τα επεισόδια στο Σύνταγμα και σ’ όλη την χώρα και με την επικαιρότητα στον Παναθηναϊκό να αφορά αποκλειστικά και μόνο στις εξελίξεις με τον πρίγκιπα, θα πρέπει να βρω τώρα την όρεξη, το κουράγια, αλλά και τις σκέψεις, να μιλήσουμε ξανά για το ποδόσφαιρο.


Ελπίζω να καταλαβαίνετε, ότι αντικειμενικά είναι δύσκολο.

Και πέρα από την εγγενή δυσκολία που αντιμετωπίζουμε, όποτε επιχειρούμε να μιλήσουμε αποκλειστικά για ποδόσφαιρο και ειδικά στον Παναθηναϊκό. Καθώς μια ματιά μόνο στα… μηνύματα που ακολουθούν, σε πείθουν, πως το ποδόσφαιρο σαν τέτοιο και η ομάδα αυτή καθ’ αυτή, είναι πάντα σε δεύτερο πλάνο, στην σκέψη των περισσότερων τουλάχιστον, απ’ όσους επιχειρούν να συμμετέχουν στην σχετική διαδικασία.

Σημάδια των καιρών και των… Παναθηναϊκών, έτσι όπως γαλουχήθηκαν χρόνια τώρα είναι αυτά, αλλά τι να κάνουμε. Έτσι μετ’ εμποδίων μάθαμε να κουβεντιάζουμε για το ποδόσφαιρο σ’ αυτήν την ομάδα, έτσι θα συνεχίσουμε.

Μια παρατήρηση μόνο πριν περάσουμε στο δια ταύτα της επόμενης μέρας ποδοσφαιρικά.

Μου έκανε πραγματικά εντύπωση στους σχολιασμούς του προηγούμενου άρθρου μου, το ποσοστό των μηνυμάτων που ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με ένα μόνο παίκτη, τον… Κατσουράνη.

Είναι πάγιο πια χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας. Να μπορείς δηλαδή να λες ότι γουστάρεις συνολικά γι’ αυτήν και να μην ενοχλείται κανείς. Να επιτρέπεται να την αποδοκιμάζεις εν χορώ την ώρα που παίζει, αλλά αυτό να μην θεωρείται… εμπάθεια ή… πολεμική στην ομάδα και να επιδοκιμάζεται κιόλας σαν… έκφραση αποδοκιμασίας του ενός ή του άλλου. Να αποδοκιμάζονται στην διάρκεια του αγώνα ποδοσφαιριστές της, να σηκώνονται χυδαία πανώ σε βάρος ποδοσφαιριστών της την ώρα που παίζουν, να προπηλακίζονται και να δέρνονται ακόμα παίκτες και προπονητές της, ακόμα και ενδιάμεσα της προσπάθειάς τους μέσα στο γήπεδο, αλλά και πάλι αυτό να μην θεωρείται… εχθρική ενέργεια ή να μην αποδοκιμάζεται και να μην καταδικάζεται σαν καταστροφικό για την ομάδα και την αποστολή της.

Αλλά παρ’ όλα αυτά, οι ίδιοι άνθρωποι, να σηκώνονται εφ’ όπλου λόγχης σαν μια γροθιά και να… αγανακτούν ή να ανακαλύπτουν εμπάθειες, πολεμική και δεν ξέρω γω τι άλλο, αν τολμήσεις να… ψελλίσεις έστω και για μια φορά, ότι συγκεκριμένοι παίκτες… δεν ήταν καλοί σε ένα παιχνίδι. Ακόμα και όταν προκαλούν με την αγωνιστική τους συμπεριφορά, ακόμα και όταν ολοφάνερα σε κάποια παιχνίδια δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.

Μιλάμε για ένα απίστευτο πέπλο προστασίας και κυριολεκτικά ασυλίας. Τέτοιο, που αν το είχε συνολικά η ομάδα τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει περίπτωση να μην είχε στην τροπαιοθήκη της μερικά ακόμα τρόπαια.

Δεν μπορώ να βρω λογική εξήγηση σ’ αυτό. Εκτός από ένα μόνο πράγμα που είναι το πιο προφανές. Το ότι στον Παναθηναϊκό διαχρονικά, παίκτες, παράγοντες, προπονητές ακόμα και δημοσιογράφοι, αντιμετωπιζόντουσαν με βάση το τίνος θεωρούσαμε κάθε φορά τον καθένα και όχι με βάση αυτή καθ’ αυτή την όποια αξία, προφορά και άποψή τους σε ότι αφορά τους τελευταίους.

Παλιά αρρώστια αυτή, αλλά για όσους έτσι έμαθαν να λειτουργούν χρόνια τώρα, πολύ δύσκολο να αλλάξει.

Για να πάμε παρακάτω λοιπόν, έστω και… συντροφιά με αυτή την αρρώστια.

Ο Παναθηναϊκός στην Ξάνθη, δεν κέρδισε απλά. Δεν ήταν αυτό αν προτιμάτε το βασικό κέρδος από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Το κέρδος ήταν, η διαπίστωση, πως μπορεί να παίξει διαφορετικά απ’ ότι τον είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Μπορεί να είναι πιο γρήγορος, πιο αποτελεσματικός ακόμα και πιο όμορφος ποδοσφαιρικά, αν λειτουργήσει σωστά από πλευράς ποδοσφαιρικής λογικής.

Το ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι, το κέντρο του, ήταν όχι μόνο διαφορετικό σε πρόσωπα, αλλά πολύ πιο ορθολογικό, αν ο Παναθηναϊκός το… πετάξει σαν συμπέρασμα και μείνει μόνο στην νίκη, θα έχει χάσει το πολυτιμότερο πράγμα, απ’ όσα κέρδισε σ’ αυτό το παιχνίδι.

Βέβαια, στο παιχνίδι με τον Εργοτέλη, έχει ένα… ελαφρυντικό στο να μην επιτρέψει να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, σε σχέση με το αν πραγματικά θέλει ο Φερέίρα να καθιερώσει την αλλαγή που δοκίμασε και του έπιασε στην Ξάνθη, καθώς υπάρχει η τιμωρία του Βιτόλο λόγω αποβολής.

Απ’ αυτή την άποψη, δεν θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε, αν ο Φερέίρα θα επιμείνει σε κέντρο φρεσκαδούρα, ανταγωνιστικό και πιο ορθολογικό σε σχέση με αυτό που παρακολουθούσαμε μέχρι τώρα.

Παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι με τον Εργοτέλη, ακριβώς λόγω της ιδιομορφίας που έχει από πλευράς φανερής διαφοράς δυναμικότητας, θα μπορέσει να μας επιτρέψει να διαπιστώσουμε την λογική με την οποία σκοπεύει να κινηθεί ο Παναθηναϊκός στο συγκεκριμένο θέμα.

Το θέμα όμως και το ζητούμενο, δεν έχει να κάνει με ένα και μόνο παιχνίδι, ή πολύ περισσότερο μόνο στο παιχνίδι με τον Εργοτέλη.

Αλλά είναι, αν ο Παναθηναϊκός θα κρατήσει ζωντανό το «πείραμα» της Ξάνθης, ένα πείραμα, που ελπίζω να μην ήταν απλά… πείραμα. Αλλά επιλογή που ήρθε μετά από ποδοσφαιρική σκέψη και όχι σαν αποτέλεσμα… αντικειμενικών συνθηκών λόγω κόπωσης, τραυματισμών και τα σχετικά.

Αυτό θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Αλλά παρ’ όλα αυτά, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι καθοριστικό στοίχημα για την μετέπειτα αγωνιστική συμπεριφορά αλλά και αποτελεσματικότητα του Παναθηναϊκού. Κάτι που θα συμφωνούνε οι περισσότεροι, ότι όχι μόνο δεν αξίζει, αλλά είναι απαράδεκτο να υποταχθεί σαν λογική και πρακτική, στην προστασία ή στο στενό ατομικό συμφέρον μεμονωμένων μονάδων της ομάδας.

Επιτέλους κάποια στιγμή στον Παναθηναϊκό, θα πρέπει η ομάδα, το συμφέρον της και η ανταγωνιστικότητα και αποτελεσματικότητά της, να μπουν πάνω από πρόσωπα, συμπάθειες και πάσης φύσεως… συντεχνίες.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

6 σχόλια
 • κορέα/εκουαντόρ Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 12:41 Συντάχθηκε από κορέα/εκουαντόρ

  Συμφωνώ με τα περισσότερα από αυτά που αναφέρονται στο άρθρο σου.
  Το πιο αξιοπρόσεκτο είναι αυτό που λες, ότι στην ομάδα μας ποτέ δεν ήταν πάνω από τους παίκτες.Έτσι είναι πραγματικά.
  Ποτέ η πλειοψηφία των παικτών της ομάδας δεν ταυτίστηκε μαζί της.
  Το περίεργο είναι δε,ότι ποτέ γι αυτούς τους παίκτες δεν υπήρξε μια μέρα καθυστέρησης πληρωμής του μισθού τους.Έχουν από τη δεκαετία του 80 τις καλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις.Είναι αθλητές του μεγαλύτερου συλλόγου της χώρας.
  Είναι πράγματι απορίας άξια αυτή η νοοτροπία και αφορά κυρίως πρωτοκλασάτους παίκτες μας.Με το που θα γίνουν βασικά στελέχη της ομάδας, ως δια μαγείας, αρχίζει μια συμπεριφορά σε όλα τα επίπεδα,που αν μη τι άλλο,όπως ανέφερα πιο πάνω, δεν ταυτίζεται με τα συμφέροντα της ομάδας.Αυτό, αντανακλάται πολλές φορές και μέσα στο γήπεδο.
  Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου αν η κάθε φορά στάση τους θα πλήξει την ίδια τους την ομάδα.Το μόνο που τους ενδιαφέρει ειναι ο εαυτούλης τους και μόνο αυτός.Δε ματώνουν για την ομάδα τους.Ίσα ίσα κάνουν τα αποδυτήρια άνω κάτω, όταν η ομάδα τους είναι πρώτη στη βαθμολογία και ετοιμάζεται να πάρει το πρωτάθλημα.Αλλά τι στα κομμάτια επαγγελματι/ σμός είναι αυτός,να προσπαθείς να αποτύχει η ομάδα σου, με την οποία έχεις υπογράψει παχυλό συμβόλαιο.Παραδείγματα τέτοιων συμπεριφορών παικτών της ομάδας ,ειδικά την τελευταία δεκαετία, υπάρχουν πολλά.
  Η πρώτη ενέργεια της οποιασδήποτε νέας διοίκησης,εκτός του πολύ βασικού θέματος να καθαρίσει το χώρο της διαιτησίας,θα πρέπει να είναι η σοβαρή επέμβαση στο ζήτημα,που προσπάθησα πιο πάνω να θέσω.

 • γιαννης ζουγανελης Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 11:50 Συντάχθηκε από γιαννης ζουγανελης

  δεν νοειτε σημερα στο κεντρο της ομαδος να ξεκιναει χωρις βιτολο

 • ck patra Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 07:39 Συντάχθηκε από ck patra

  ΕΠΕΙΔΗ ΗΜΟΥΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΣΟΥ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ..ΕΓΩ ΗΡΘΑ ΚΑΘΑΡΑ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΣΗ ΚΑΘΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟ SITE,ΕΙΤΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ,ΥΠΗΡΞΕ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΣΟΥ ΜΙΑ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΑΙΧΤΗ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ(ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ)..ΑΥΤΟ ΟΛΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ 3(ZECA,VITOLO,SIMAO)..
  P.S.ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΕΙΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
  ΕΥΓΕΝΙΚΑ

 • psy13 Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 06:43 Συντάχθηκε από psy13

  Δεν διαφώνησε κανείς με αυτά που είπες. Ενοχλεί ο τρόπος που το κάνεις.
  Συμφωνώ μαζί σου ότι για να παίξει καλά μία ομάδα χρειάζεται γρήγορα χαφ.
  Και εγώ προτιμώ τους τρεις που έβαλε στην Ξάνθη.
  Αλλά θα συμπληρώσω ότι χρειάζεται επίσης και τα πλάγια μπακ να μπορούν να ανεβαίνουν και να βοηθάνε στην επίθεση αλλά να ξαναγυρνάνε στη θέση τους. Επίσης
  να μπορούν να κάνουν ντρίπλα και να βγάζουν και καμμιά σέντρα εντός γηπέδου.
  Σε αυτά δυστυχώς υστερούμε πολύ. Ειδικά δεξιά που δεν υπαρχει Λέτο για να κρύψει
  τη γύμνια μας.

 • Giorgospg13 Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 02:09 Συντάχθηκε από Giorgospg13

  Κωστα δικιο εχεις σε οσα λες για το κεντρο της ομαδας αλλα τι σου φταιει το παιδι ο Βιτολο? Αυτοι ειναι ικανοι να τον φανε και να τον βγαλουν αχρηστο επειδη ειπες εσυ οτι πρεπει να παιζει! Μπορει ας πουμε να τον βγαλουν αργο οπως τον Ματος!! Δεν φτανει δηλαδη που για να παιξει πρεπει να παρει τη θεση του αγαπημενου Ελληνα διεθνη, γραφει και ο Γκοντζος οτι με Βιτολο εχουμε ορθολογικο κεντρο. Εκτος αποστολης τον βλεπω τον Ισπανο!!!

 • MaTsaS 1908 Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 20:43 Συντάχθηκε από MaTsaS 1908

  Κωστα ειναι οπως τα λες. Για πρωτη φορα απολαυσα στρωτο ποδοσφαιρο(πασες με την μια, εναλλαγη θεσεων) σε αυτην την ομαδα, παρολιγο να ξεχασουμε πως ειναι να βλεπεις και λιγο θεαμα και οχι μονο να μιζεριαζουμε.
  Και μην χαμπαριαζεις απο τους γνωστους-αγνωστους, πλεον ειναι ολο και λιγοτεροι

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.