Το πρόβλημα είναι η έλλειψη ποδοσφαιρικής ταυτότητας

Δημοσίευση: Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011 12.58

Σ’ αυτή την επικοινωνιακή σαχλαμάρα που έχει μπλέξει ο Βγενόπουλος τον Παναθηναϊκό, δεν μπορώ πια να συμμετέχω. Και δεν μπορώ να πάρω και μέρος. Δεν έχει νόημα καν η κουβέντα πλέον. Αφού ό,τι και να πεις, σε δέκα λεπτά μπορεί να… ακυρωθεί με νέα ανακοίνωση που θα λέει… κάτι άλλο, στο οποίο και πάλι πρέπει να τοποθετηθείς και να πάρεις θέση και πάει λέγοντας.

Το ίδιο ισχύει και με το… πληρεξούσιο. Ούτε μπορώ να κάθομαι να μαδάω την μαργαρίτα με τις ώρες, για να δω αν θα έρθει, ούτε έχω όρεξη να κάνω… δικαστικό ρεπορτάζ για να διαπιστώσω το… αυθεντικέισιον της υπογραφής του πρίγκιπα και όλα τα σχετικά.

Το ότι στον Παναθηναϊκό, η καθημερινότητά μας γέμισε με ένα κάρο σαχλαμάρες,  τις οποίες κάποτε ούτε να φανταστούμε δεν μπορούσαμε ότι θα ζήσουμε, είναι άλλου παπά ευαγγέλια. Και μόνο οι… σε διατεταγμένη υπηρεσία επικοινωνιακοί σύμβουλοι, ή οι… αποκλειστικοί δημοσιογράφοι, ή οι… επαγγελματίες οπαδοί των sms σε ραδιόφωνα και σάιτ, ασχολούνται πλέον. Δικαίωμά τους.

Αλλά μην απαιτούν και απ’ όλο τον κόσμο να κάνει το ίδιο.

Κούρασαν και κούρασε και ο… εκπρόσωπός τους και η ιστορία συνολικά.

Από κει και πέρα. Έστω και μέσα σ’ αυτό τον κυκεώνα του παραλογισμού, θα προσπαθήσω να -ξανα- μιλήσουμε λίγο για μπάλα.

Με αφορμή και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια των ομάδων μας. Αλλά και μια συζήτηση, που μας βασανίζει χρόνια στον Παναθηναϊκό, ειδικά όποτε συνέπιπτε να έχουμε αυξημένες υποχρεώσεις και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη.

Παρακολουθώ λοιπόν από χθες, τις αναλύσεις και τα σχόλια για το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ. Όπως και αυτά που γίνονται μέχρι στιγμής, για τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στο Γιουρόπα Λιγκ.

Υπάρχει ένα κοινό στοιχείο στην όλη κουβέντα, που δείχνει και ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το ότι δηλαδή, όλα τα παιχνίδια αναλύονται και κουβεντιάζονται, εντελώς απομονωμένα από όλη την υπόλοιπη δραστηριότητα και παρουσία των ομάδων μας.

Τι θέλω να πω πιο συγκεκριμένα.

Η κουβέντα για το παιχνίδι του Ολυμπιακού για παράδειγμα, εστιάζεται στο πώς χειρίστηκε το συγκεκριμένο παιχνίδι ο Ολυμπιακός. Στο αν δηλαδή έπρεπε να παίξει με τόσα χαφ, με λιγότερα χαφ, με πιο επιθετικογενείς παίκτες, με πιο αμυντικογενείς παίκτες και όλα τα σχετικά.

Εν ολίγοις; Κανείς δεν κουβεντιάζει πάνω σε ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο και πρόσωπο που έχει καθιερώσει ο Ολυμπιακός και στο οποίο πάνω, να κάτσουμε να κάνουμε κουβέντα αν τα πήγε καλά ή όχι.

Το ίδιο και στις κουβέντες που ακούω για τα παιχνίδια της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Όλη η συζήτηση, αφορά την σύνθεση και το… σύστημα. Κι όταν λέμε σύστημα, δυστυχώς δεν εννοούμε την τακτική, στην οποία θα προσαρμόσουμε το σύστημα που ήδη έχουμε αποφασίσει να παίζουμε.

Δυστυχώς, δηλαδή, δεν εννοούμε το πώς η κάθε ομάδα θα προσαρμόσει την ήδη υπάρχουσα και κατοχυρωμένη σε διάρκεια αγωνιστική της ταυτότητα στις απαιτήσεις των συγκεκριμένων παιχνιδιών, αλλά στο πώς θα… αλλάξει την όποια τακτική και ταυτότητά της εν όψει του συγκεκριμένου παιχνιδιού.

Με λίγα λόγια, επί της ουσίας όλοι συμφωνούμε, όλοι καταλαβαίνουμε και όλοι αποδεχόμαστε, ότι οι ομάδες μας και συνολικά το ποδόσφαιρό μας ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ και ΔΕΝ ΕΧΕΙ συγκεκριμένη ταυτότητα και πάμε σε κάθε παιχνίδι ανάλογα με το πώς θα το δούμε, αλλά κανείς δεν το συνειδητοποιεί και κυρίως δεν το λέει.

Αυτό μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει. Μόνο στην Ελλάδα οι ομάδες και οι προπονητές, μαθαίνουν -ή αν δεν θέλουν να… μάθουν, αναγκάζονται να μάθουν για να μην χάσουν την θέση τους- να παίζουν με άλλο σύστημα κόντρα στον Εργοτέλη στο γήπεδό τους, με άλλο κόντρα στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, με άλλο κόντρα στην Μαρσέιγ στην έδρα μας, με άλλο κόντρα στην Μάντσεστερ στην Αγγλία με άλλο την Στουρμ Γκρατς στην Αθήνα και πάει λέγοντας.

Και το ξαναλέω για να καταλαβαινόμαστε. Όχι με άλλη τακτική, αλλά με άλλο… σύστημα. Γιατί την τακτική προφανώς και θα την αλλάξεις ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε παιχνιδιού.

Αλλά ακριβώς αυτό, προυποθέτει να έχεις ένα σταθερό σύστημα και στιλ, το οποίο να το έχεις δουλέψει σε μια σειρά συνθήκες και να μπορείς να το προσαρμόζεις και να το αλλάζεις ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ενός αγώνα ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Όχι να αλλάζεις το σύστημα και την ταυτότητά σου σαν ομάδα ανάλογα με κάθε ματς. Δεν υπάρχει αυτό και δεν γίνεται πρακτικά να υπάρξει στο ποδόσφαιρο.

Γιατί και στα σοβαρά τώρα. Ποιος προπονητής, ποιοι παίκτες και ποια ομάδα στον κόσμο, μπορεί να φτιάξει αγωνιστική ταυτότητα και στιλ παιχνιδιού έτσι; Πόσες δηλαδή πατέντες να υπάρχουν και πόσα διαφορετικά συστήματα για να μπορέσει να τα δουλέψει και να τα αφομοιώσει μια ομάδα;

Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι αυτό ακριβώς με τις ελληνικές ομάδες και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και οφείλεται σε ένα κράμα αδυναμίας, αλλά και έλλειψης γνώσης σχετικά με το αντικείμενο, όλων σχεδόν όσοι ασχολούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το ποδόσφαιρο,. Μηδέ εξαιρουμένων και των δημοσιογράφων, για να μην πω κυρίως των δημοσιογράφων.

Εδώ δηλαδή, δεν έχουμε με το ελληνικό ποδόσφαιρο ή μια ομάδα που έχει καθιερώσει το 4-3-3 για παράδειγμα και κοιτάμε πως το προσάρμοσε με τον Εργοτέλη ή πως το προσάρμοσε με την Άρσεναλ και να κρίνουμε αν τα πήγε καλά ή όχι..

Κι αυτό γιατί δεν έχουμε μάθει να κοιτάμε και να κρίνουμε, αν στο 4-3-3 για παράδειγμα που παίζουμε, έχουμε μάθει να το δουλεύουμε με άλλη τακτική κόντρα στον Εργοτέλη και με άλλη κόντρα στην Άρσεναλ, ακόμα και με ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ακριβώς παίκτες στην σύνθεσή του.

Αλλά το αν θα παίξουμε χωρίς αμυντικό χαφ με τον Εργοτέλη και με… τρία αμυντικά χαφ κόντρα στην Άρσεναλ. Στην στρεβλή ποδοσφαιρικά λογική, ότι επιθετικά σημαίνει να μην έχουμε παίκτες που μαρκάρουν και αμυντικά σημαίνει να μην έχουμε παίκτες που δημιουργούν και σκοράρουν.

Αυτό είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στις ομάδες μας. Στο ότι δηλαδή, έχουμε εξειδικεύσει τόσο πολύ τις θέσεις και τον ρόλο των παικτών μέσα στο γήπεδο, που ούτε στην Ιατρική δεν υπάρχει ανάλογη ειδίκευση. Έχουμε ξεχάσει δηλαδή ότι ένα αμυντικό χαφ πρέπει να ξέρει και να κόβει και να ντριπλάρει και να πασάρει και να σκοράρει.

Έχουμε ξεχάσει ότι ένα… δεκάρι, έστω όπως ακόμα το λέμε στην Ελλάδα, πρέπει και να κόβει και να πατάει ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ περιοχές. Και ξεχνάμε γενικότερα, το τι σημαίνει σήμερα στο ποδόσφαιρο, η λέξη ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ.

Αποτέλεσμα, να έχουμε φτιάξει ομάδες ολόκληρες και ένα ολόκληρο ποδόσφαιρο σαν χώρα, με… μισούς ποδοσφαιριστές, Με ποδοσφαιριστές ειδικών καθηκόντων και ειδικών δυνατοτήτων. Με ποδοσφαιριστές που είναι ιδανικοί για ματς με την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ, αλλά δεν μπορούν να είναι ούτε στην δεκαοκτάδα στο ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως αυτό όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά ποδοσφαιρικά, αλλά βυθίζει όλο και πιο πολύ το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις ομάδες μας σε αντιποδοσφαιρικές λογικές και αδιέξοδες συζητήσεις και αναζητήσεις.

Συζητήσεις και αναζητήσεις, που μπορεί πιθανόν να δίνουν λογικοφανείς εξηγήσεις για όσα είδαμε σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά που σε καμιά περίπτωση δεν ανεβάζουν ένα σκαλί παραπάνω, τόσο τις γνώσεις και την κουλτούρα μας για το ποδόσφαιρο, όσο και αυτή καθ’ αυτή την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

15 σχόλια
 • psy13 Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2011 09:43 Συντάχθηκε από psy13

  Πες τα ρε Κώστα. Τόσοι και τόσοι καθηγηταί πέρασαν από την Πανάθα (Σκάζνι,Μπάκε, Πεσσέιρο κτλ) και εμείς δεν καταφέραμε να μάθουμε δυο πράματα...

 • Δημητρης86 Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2011 02:31 Συντάχθηκε από Δημητρης86

  Σουλταν Αλ Σαουντ....ΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΦΥΓΕ!!!!

 • g r Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2011 22:56 Συντάχθηκε από g r

  exo arxisei na pisteuo oti ta sxolia den prosferoun sxedon tpta,opos KAI TO DIKO M/

 • ΚΩΣΤΗΣ ΣΤ Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2011 22:24 Συντάχθηκε από ΚΩΣΤΗΣ ΣΤ

  Πολύ σωστό και τεκμηριωμένο το άρθρο σου Κωστή. Καιρό είχε κάποιος να μιλήσει γι αυτό το δόλιο το παιγνίδι όπως το καταντήσανε οι άσχετοι και οι πανυγηριτζήδες. Οσον αφορά για τους άλλους για ποδόσφαιρο γράφεις εσύ για Βγενόπουλο αυτοί. Τόσο κόλημα με τον «σωτήρα» πια !!! Εδώ που τα λέμε τι έγινε δεν έβαλε κανένα άλλο όρο ακόμη? Να φανταστείς απο όλα αυτά επηρεασμένος πήγα στα jumbo να πάρω παιγνίδια για τα παιδιά και ζήτησα να μου τα χαρίσουν και να μου δώσουν και λεφτά να τα πάω στα σουβλάκια μετά χαχαχαχαχαχαχαχα βρε που μπλέξαμε.............. Οσον αφορά για το φίλο Βίκτωρα τσιμουδιά απο όλους.....

 • PAO γιατι ετσι Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2011 20:34 Συντάχθηκε από PAO γιατι ετσι

  Yποβαλλω αιτηση αποζημιωσης στο onsports.gr για την καταστροφη του laptop μου..
  συγκεκριμενα: Σημερα στις 9.20μμ ανοιξα το συγκεκριμενο κειμενο του κ.γκοντζου μη γνωριζοντας το περιεχομενο..καθως το διαβαζα ηταν φυσικο επομενο να εχω στομαχικες διαταραχες οι οποιες γινοταν ολο και εντονοτερες..
  με αποτελεσμα πριν προλαβω να σταματησω την αναγνωση να μου προκληθει ισχυρος εμετος.το αποτελεσμα ηταν το βραχυκυκλωμα και κατα συνεπεια η καταστροφη του laptop.
  αναμενω μια επισημη απαντηση πριν προβω σε ασφαλιστικα μετρα.

 • Elias apo Astoria Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2011 16:09 Συντάχθηκε από Elias apo Astoria

  kosta ti egine me ton stathmo den tha se akoume poia? An piges se allo stathmo pes mas se poion kai ti ora vgaineis gia na se akoume. Mas elipsan ta sxolia sou.

 • αόμματος Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2011 14:12 Συντάχθηκε από αόμματος

  Με ευχάριστη έκπληξη διάβασα το άρθρο σου. Σωστό και, ποδοσφαιρικά, τεκμηριωμένο. Μπράβο. Κρίμα να χαλάς το όνομά σου σε οπαδική εφημερίδα.
  Σημ. Είμαι Ολυμπιακός, όχι γαύρος.

 • ΑΝΤΡΕΑΣ Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2011 12:03 Συντάχθηκε από ΑΝΤΡΕΑΣ

  TO ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΠΟΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΝΕΒΑΖΗΣ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΣΑΙ ΜΗ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
  ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΑΩ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ.
  ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΗΓΜΑ ΓΙΑ ΧΑΖΟΥΣ.

 • ΣΑΚΙΣ Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011 12:40 Συντάχθηκε από ΣΑΚΙΣ

  ΑΝ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΗΠΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΗ ,ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΦΕΝΑΙΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΞΕΛΗΞΕΙΣ,Ο ΒΓΕΝΟΜΠΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΗ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΕΡΩΤΩ,ΤΙ ΘΕΣΗ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΗ Ο ΑΜΦΟΡΕΑΣ

 • kostas Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011 09:42 Συντάχθηκε από kostas

  ειστε 2 ανθρωποι που ξερετε πολυ ποδοσφαιρο(οσο αφορα αυστηρα το παιχνιδι) αλλα χαθηκατε-καήκατε ο ενας με τα παραγοντικα(εσυ) και ο αλλος με τα διαιτητικα(νικολακοπουλος). Κριμα

 • NAVI13 Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011 22:54 Συντάχθηκε από NAVI13

  Κε ΓΚΟΝΤΖΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΓΑΥΡΟΥ?...ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ?

 • velic Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011 21:16 Συντάχθηκε από velic

  ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΛΕΣ ΚΩΣΤΑ...ΜΗΝ ΑΚΟΥΣ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΜΙΓΚ

 • Πετρος13 Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011 15:45 Συντάχθηκε από Πετρος13

  Κουρασες Κωστα

 • epaggelmatias diamartyromenos Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011 14:45 Συντάχθηκε από epaggelmatias diamartyromenos

  Δεν μπορεις να μιλας αλλο για τον Βγενο αλλα καθημερινα η εφημεριδα σου σε αυτον αναφερεται.Φωναζες για "τα 2εκ του Μελισση" αλλα για τα 6,5εκ της ΓΗΠΕΛ κουβεντα.Μην αγχωνεσαι εχεις φανερωθει απο μονος σου.

 • tasos13 Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011 13:25 Συντάχθηκε από tasos13

  to na milas esi gia taktikes kai sistimata einai toulaxiston geloio...

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.