Όταν περιφρονείς ακόμα και τους… Θεούς

Δημοσίευση: Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 14.07

Ξεκινώντας και πριν μπούμε στην ουσία της σημερινής κουβέντας. Ο Παναθηναϊκός προφανώς και μπορεί να προκριθεί στην ρεβάνς με την Μακάμπι. Με οποιαδήποτε ενδεκάδα και με οποιοδήποτε προπονητή και με οποιοδήποτε κλίμα και αν επικρατεί στο ΟΑΚΑ. Απλά και μόνο, γιατί εξακολουθεί ακόμα και σε πείσμα των… πάσης φύσεως προσπαθειών που γίνονται και από τον… ίδιο, να λέγεται ακόμα Παναθηναϊκός.

Το θέμα είναι από κει και πέρα, πόσο προσπαθεί ο ίδιος να βελτιώσει τις πιθανότητες υπέρ του.

Κι εδώ ερχόμαστε στην ουσία της κουβέντας.

Παρακολουθώντας το ρεπορτάζ όλης της εβδομάδας, για το πώς σκέφτεται ο Φερέιρα να χτυπήσει την πρόκριση και ειδικότερα μόλις έγινε γνωστή η αποστολή για το συγκεκριμένο παιχνίδι με τον αποκλεισμό του Σιμάο, ένας τίτλος μου ήρθε στο μυαλό για το σημερινό κομμάτι.

Ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Δεν τον έβαλα τελικά, γιατί έπρεπε να αποφασίσω πριν, σε ποιόν τελικά… Θεό απευθύνω τα… παρακάλια μου.

Κι εκεί συνάντησα όντως σημαντικές δυσκολίες.

Τον ένα Θεό, τον… κανονικό δηλαδή αυτόν της… Χριστιανοσύνης, θα έπρεπε να τον ξεχάσω, μετά την… ασέβεια να χαρίσουμε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων την φανέλα του… Σέργου Μαρίνου ως Παναθηναϊκός. Ακόμα κι αυτός ο… Μεγαλοδύναμος δηλαδή, έχει τα όριά του στην… φιλευσπλαχνία και στα περιθώρια… συγχώρεσης.. Άσε που μετά από κάτι χιλιάδες χρόνια, θα έπρεπε να του ζητήσουμε να κάνει θαύμα ακόμα μεγαλύτερο κι απ’ αυτό του Ιησού που περπάτησε πάνω στα νερά της λίμνης Γενησαρέτ χωρίς να βυθισθεί. Δηλαδή να κάνει τον Κατσουράνη να παίζει μόνος του στο κέντρο και όχι μόνο… να τρέχει για ενενήντα λεπτά αλλά να… κόβει κιόλας. Ε, με το συμπάθιο κιόλας φίλοι μου, αλλά άμα είχα την δύναμη να ψήσω κοτζάμ… Θεό να κάνει τέτοιο… θαύμα, ειλικρινά θα προτιμούσα να του ζητήσω κάτι άλλο παρά αυτό.

Έτσι μου απόμεινε μονάχα ο… Θεός της μπάλας να απευθυνθώ.

Αλλά εδώ τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δύσκολα. Καθώς και με το δίκιο του κι αυτός, έχει κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο που μπορεί να… επέμβει. Το ποδόσφαιρο. Την μπάλα. Κι αυτά που γίνονται εδώ πέρα στον Παναθηναϊκό, λυπάμαι, αλλά με το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν έχουν καμιά σχέση. Οπότε τι να του ζητήσω του… έρμου του Θεού τ5ης μπάλας; Να… αλλάξει ειδικότητα, για να μας βοηθήσει να προκριθούμε;

Η θεωρία δηλαδή, ότι παίζουμε επιθετικά από το πρώτο λεπτό, σημαίνει ότι βάζουμε περισσότερους… επιθετικούς απ’ ότι αμυντικογενείς και παίζουμε… χωρίς κέντρο, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.

Μόνο εδώ. Μόνο στην Ελλάδα, επιθετικό παιχνίδι σημαίνει βάζω τέσσερις επιθετικούς στην ενδεκάδα και αμυντικό δεν βάζω κανένα. Αυτά είναι κομπογιαννίτικα πράγματα. Αλχημείες που δεν γίνονται πουθενά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Σ’ αυτό τουλάχιστον, που το επιθετικό παιχνίδι, έχει να κάνει με τον προσανατολισμό και την τακτική με την οποία μπαίνεις στο γήπεδο. Επιθετικό παιχνίδι, σημαίνει ότι συνολικά το παιχνίδι της ομάδας σου, είναι προσανατολισμένο σε ένα συγκεκριμένο στόχο προς τα μπρος.

Αλλά συνολικά όμως. Από τον τερματοφύλακα ακόμα. Από την επιθετική άμυνα που πρέπει να παίζεις. Και κυρίως από τον επιθετικό τρόπο που πρέπει να κόβεις και να κλέβεις την μπάλα, πριν προλάβει να πάρει ανάσα και να ανασυνταχθεί μέσα στο παιχνίδι ο αντίπαλός σου.

Λυπάμαι που πια, αναγκάζομαι να μιλάω για την άλφα-βήτα του ποδοσφαίρου.

Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ομάδα, που να προσπαθεί να παίξει επιθετικά χωρίς να κόβει στο κέντρο του γηπέδου και κυρίως σ’ αυτό.

Για παράδειγμα, η θεωρητικά πιο επιθετική ομάδα στον κόσμο αυτή την στιγμή, η Μπαρτσελόνα, μπορεί και παίζει συνεχώς και για ενενήντα λεπτά επιθετικά, γιατί έχει μια απίστευτη δυνατότητα ΝΑ ΚΟΒΕΙ και να ΚΛΕΒΕΙ την μπάλα στο χώρο του κέντρου.

Κι αντίστροφα, δεν είναι ότι όλες οι ομάδες που πάνε να την παίξουν, ακόμα και οι μεγαλύτερες, αποφασίζουν να παίξουν αμυντικά απέναντί της για να γλυτώσουν.

Αναγκάζονται να παίζουν έτσι, πολύ απλά, γιατί δεν μπορούν ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΨΟΥΝ και να ΤΗΣ ΚΛΕΨΟΥΝ την μπάλα ειδικά στο χώρο του κέντρου, για να παίξουν διαφορετικά.

Τι να λέμε τώρα δηλαδή; Να φτιάχνουμε δικές μας ποδοσφαιρικές πατέντες και θεωρίες, που πια δεν πιάνουν ούτε καν σ’ αυτό το ελληνικό πρωτάθλημα, για να βολεύουμε μια ζωή τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας και των δημοσιογράφων;

Δεν καταλαβαίνει κανείς πια σ’ αυτή τη χώρα, πως όλες αυτές οι σοφιστείες και οι σαχλαμάρες των… ελλήνων ειδικών αναλυτών του ποδοσφαίρου, καλές είναι για κατανάλωση. Αλλά όταν πας να παίξεις ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ ποδοσφαιρικούς αγώνες και μάλιστα με όχι τίποτε σπουδαίες και καλές ομάδες, αλλά απλά με ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ποδοσφαιρικές ομάδες και ποδοσφαιριστές, αυτά σκορπίζονται σαν φτερό στον άνεμο μέσα στο αγωνιστικό χώρο;

Κι εδώ είναι η μεγάλη απορία μου. Ειλικρινά το λέω.

Καλά εμείς όλοι. Καλά εδώ στην Ελλάδα. Πες ότι όλα αυτά αποτελούν την φυσιολογική συνέπεια, μιας πιάτσας που έχει μάθει το ποδόσφαιρο τόσα χρόνια συζητώντας με τους Αλέφαντους και τα… κεφτεδάκια του. Ή ακόμα και ενός κόσμου, που μαθαίνει και γνωρίζει… τα μυστικά της μπάλας, είτε από αυτούς, τους… μαθητές του Αλέφαντου και του «Αναστό» δηλαδή, ή από τις αναλύσεις του… Γκώνια όταν κριτικάρει τον… Μουρίνιο, τον Βενγκέρ, τον Φέργκιουσον και τον Καπέλο στην τηλεόραση μετά τα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πες λοιπόν, πως λίγο πολύ αυτά είναι φυσιολογικά.

Αλλά κι ο Φερέϊρα; Είναι ποτέ δυνατόν, προπονητής που έφτασε τα εξήντα πέντε, ζώντας και δουλεύοντας τριάντα χρόνια στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και γενικότερα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, να θεωρεί μετά απ’ όλα αυτά, ότι παίζω επιθετικά σημαίνει παίζω με… πολλούς επιθετικούς και χωρίς κέντρο;

Είναι ποτέ δυνατόν; Τι διάολο γίνεται εδώ πέρα και στο τρίμηνο πάνω όποιος έρχεται, ξεχνάει κι αυτά που ήξερε και μετατρέπεται με μαθηματική ακρίβεια σε… Αλέφαντο με… μεταφραστή;

Δεν ξέρω ειλικρινά, αλλά εμένα αυτό δεν μου φαίνεται φυσιολογικό. Δεν γίνεται δηλαδή ο Φερέϊρα στην Πόρτο να αποφάσιζε να παίξει ένα παιχνίδι χωρίς κέντρο, επειδή… ήθελε να παίξει επιθετικά. Δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε να το έκανε ποτέ, ούτε καν να το σκέφτηκε ποτέ. Εδώ λοιπόν γιατί το κάνει; Τον… υποχρεώνει κάτι ή κάποιος να το κάνει;

Απάντηση πραγματικά δεν μπορώ να δώσω. Και νομίζω ότι ακόμα κι αν… έκαναν την καρδιά τους πέτρα και αποφάσιζαν να με βοηθήσουν την τελευταία στιγμή και οι… δύο Θεοί, και ο… κανονικός δηλαδή και αυτός της… μπάλας, ακόμα κι αυτοί απάντηση σ’ αυτό δεν θα μπορούσαν να δώσουν.

ΥΓ 1: Καλά για την περίπτωση του αποκλεισμού του Σιμάο, δεν μπορώ ειλικρινά να πω τίποτε. Απλά σηκώνω τα χέρια ψηλά. Γιατί ακόμα κι αν πάρω σαν δεδομένο αυτό που ειπώθηκε, ότι ήταν… χάλια στο πρώτο παιχνίδι, τότε αναρωτιέμαι τι ακριβώς άρεσε στον Φερέιρα στο συγκεκριμένο παιχνίδι από τον… Καντέ για παράδειγμα, ή τι ακριβώς του αρέσει τόσο καιρό στον… Τζόρβα και δεν κουνιούνται με τίποτε από την ενδεκάδα.

ΥΓ 2: Επιμένω ακόμα και μετά απ’ αυτά. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να προκριθεί. Έστω κι έτσι. Έστω και με όλα αυτά. Απλά ξαναλέω, ότι ο… ίδιος πια, κάνει την αποστολή του πολύ πιο δύσκολη.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

13 σχόλια
 • MICLAND Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011 10:07 Συντάχθηκε από MICLAND

  Είναι καιρός πλέον να πεταχτούν έξω από τη γήπεδο τα οργανωμένα σκουπίδια διότι δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην ομάδα.
  Το οικονομικό όφελος είναι ανύπαρκτο αφού τα έσοδα από τα εισιτήριά τους υπολείπονται των προστίμων που επιβάλλονται στην ομάδα, εξαιτίας των επεισοδίων που συχνά προκαλούν.
  Η ενθάρρυνση της ομάδας κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι και αυτή ανύπαρκτη .
  Η συμπεριφορά τους στην εξέδρα διακρίνεται από απίστευτη χυδαιότητα, από συνεχείς αποδοκιμασίες κατά συγκεκριμένων παικτών και κατά της ομάδας.
  Συμπαρίστανται μόνο όταν η ομάδα πετάει (τι χρειάζεται τότε ?) αλλά και πάλι η χυδαιότητα είναι παρούσα .

 • MICLAND Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011 11:51 Συντάχθηκε από MICLAND

  τις καλές ομάδες τις απαρτίζουν πρωτίστως αθλητές.
  με ταβερνιάρηδες και ντακότες ομάδα δεν γίνεται !

 • marcisio Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011 04:14 Συντάχθηκε από marcisio

  Ρε Κώστα γιατί κάθεσαι και λες σοβαρά πράγματα; Του άλλου του φταίνε ο Βύντρα κι ο Σπυρόπουλος. Και τον Μαικον με τον Αλβες να φέρεις αν οι πλάγιοι μπακ σου δεν έχουν καμία κάλυψη και αναγκάζονται να πάιζουν μόνιμα ένας εναντίον δύο, αυτόι θα γίνεται. Πόσο μυαλό θέλει πια από ορισμένους;

 • ROJO BOTON Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011 01:21 Συντάχθηκε από ROJO BOTON

  H.."ΟΞΥΔΕΡΚΕΙΑ" ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ!
  ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΗΣΥΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ...

 • george 2 Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011 00:34 Συντάχθηκε από george 2

  πολυ ωραιο αρθρο.μακαρι να περασουμε

 • nik13 Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 23:25 Συντάχθηκε από nik13

  πραγματι εχεις δικιο σε πολλα και ο φερειρα δεν ειναι προπονητης για τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ μας, ομως οταν ειχαμε σοβαρους προπονητες τυπου μαρκαριαν τους διωχναμε επειδη πηρανε την ομαδα -9 και το χανανε με ισοβαθμια.και μετα μπλεξαμε με πολλους μαθητευομενους μαγους.και σε αυτο εφταιγε η τοτε διοικηση η οχι?

 • skiadas 76 Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 21:49 Συντάχθηκε από skiadas 76

  εγω πιστευω οτι ο simao mate junior ειναι εγκαθετος του tzigger για να χαλασει το ομορφο κλιμα της ομαδας μετα της απανωτες μας νικες!!!Κωστα με τον ΤΖΟΡΒΑ τι γινεται;;;με αυτον τον απολυτα δημοσιογραφικο παιχτη!θελει να φυγει;;με τις τελευταιες του εμφανισεις σιγουρα θα εχει πολλες προτασεις!!!τον Galinovic τον φαγαμε σε μια νυχτα ενω τον Αλεξη τον στηριζουμε !!!ειπαμε παιχτης της εθνικης μας!!!!

 • ΠΑΡΗΣ 13 Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 20:35 Συντάχθηκε από ΠΑΡΗΣ 13

  ΚΩΣΤΑ ΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Κ-Α-Τ-Α-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Ο.ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΟΤΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΟΤΑΝ ΠΑΙΖΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ 3 ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΧΑΦ (Π.Χ ΒΡΕΜΗ 2009)

 • costis Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 19:56 Συντάχθηκε από costis

  τωρα θα φας και τον φερεϊρα επειδη πειραξε το πουλεν σου; για τον σπυροπουλο και τον βυντρα θα μας πεις κατι; μηπως εχεις καταλαβει πως λογο σπυρο-βυντρα-σαριεγκι χασαμε απο την οντενσε στην αθηνα;

 • Itgp Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 18:19 Συντάχθηκε από Itgp

  Επιτέλους ενα άρθρο που μιλαει για ποδόσφαιρο. Καλή μας επιτυχία

 • Jake Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 17:40 Συντάχθηκε από Jake

  Γκόντζο, είσαι τόσο γκαντέμης που ότι λές -ακόμα κι αν είναι σωστό θεωρητικά- βγαίνει το αντίθετο.
  Οπότε πραγματικά σ' ευχαριστώ για το σημερινό άρθρο σου. Μετά από αυτό είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το "θαύμα" θα γίνει και θα σε αποστομώσει και ο Φερέϊρα και ο Κατσουράνης...


  Πέρα από την πλάκα, το σχήμα που τα "ρεπορτάζ" λένε, δηλαδή με τους Βύντρα, Καντέ, Μπουμσονγκ, Σαριέγκι στην άμυνα, Ζεκά, κατσουρ, Νίνη κέντρο και τους Κουίνσι, Τοτσέ Λέτο στην επίθεση, μπορεί κάλλιστα να γίνει 3-4-3 στον αγωνιστικό χώρο με Μπουμσόνγκ - Κατσού - Καντέ, οπότε στο κέντρο θα ανέβουν τα ακραία μπακ και ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ μπορεί να βγούν καλύτερα τα μαρκαρίσματα με τους Βύντρα - Ζεκά - Νίνη - Σπυρόπουλο με την απαραίτητη αλληλοβοήθεια και αλληλοκάλυψη από τους εξτρέμ και την αντίστοιχη βοήθεια του δεξιού ή αριστερού στόπερ ανάλογα με την πλευρά που επιτίθετααι η Μακάμπι.

 • palios Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 17:20 Συντάχθηκε από palios

  η μακαμπι παρόλο που μας κέρδισε ειναι μια πολυ μέτρια ομαδα και ισως αυτο βλεπει ο φερειρα και ρισκάρει τοσο πολυ...

  το θεμα ειναι να δούμε αυτο που σκέφτεται για μια φορα στο γήπεδο,γιατι μέχρι τωρα ο τροπος που παίζει η ομαδα ειναι σαν μην εχει καμια οδηγία απο το παγκο και κανένα σχέδιο

  αν υπάρχει πλάνο,καιρος ειναι να το δούμε στο γήπεδο και ας μην προκριθούμε,να δουμε πάλι ενα ΠΑΟ μετα απο χρονιά με αγωνιστικό προσανατολισμό

 • coskat67 Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 14:30 Συντάχθηκε από coskat67

  Εμένα αυτό που με προβλιματίζει είναι πάλι με την ίδια άμυνα; Με αυτούς δεν φάγαμε 3 γκολ; Δεν θα έπρεπε να αλλάξει κάτι σε αυτό τον αγώνα;

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.