«Προβλήματα για τον ΕΔΟΕΑΠ»

«Προβλήματα για τον ΕΔΟΕΑΠ»

To μέλος του Δ. Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, Τζώρτζια Κοντράρου είπε τα ακόλουθα στη γενική συνέλευση του Οργανισμού: "Στη διοίκηση,  η οποία απέρχεται,  πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι  προσωπικά ήμουν μειοψηφία.

Αποφεύγω να χρησιμοποιήσω τον όρο αντιπολίτευση γιατί πιστεύω ότι ο ΕΔΟΕΑΠ στη σημερινή κρίσιμη περίοδο που διανύει,  ΔΕΝ  έχει την   πολυτέλεια σύμπτυξης μετώπων / συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Επειδή όμως απολογούμαι σε εσάς που με τιμήσατε με την  ψήφο σας πριν δύο χρόνια,  οφείλω να σας πω ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις  συναίνεσα σε ότι αφορά τα διοικητικά δρώμενα του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου  προσπαθώντας πάντα να τεκμηριώνω την αντίθεση μου σε μια σειρά αποφάσεων οι οποίες πιστεύω ότι μείωσαν τα συμφέροντα του ΕΔΟΕΑΠ και των ασφαλισμένων.

Πρόκειται για αποφάσεις οι οποίες  ελήφθησαν ύστερα από αμελέστατη προετοιμασία. Αποφάσεις που στερούνται επαγγελματικών κριτηρίων, ορθής κρίσης και εν τέλει πνεύματος χρηστής διαχείρισης.

Στις αποφάσεις αυτές βρέθηκα απέναντι και δημόσια,  όχι απλώς διαφοροποιήθηκα αλλά και συχνά τις  κατήγγειλα.
Που βρίσκεται σήμερα ο ΕΔΟΕΑΠ;

Δραματική μείωση των εσόδων λόγω κατάρρευσης των διαφημιστικών  δαπανών.

Κακοδιαχείριση  και διόγκωση των λειτουργικών δαπανών.

Σταθερά  πλέον δημιουργείται ένα πρωτογενές έλλειμμα σε ετήσια βάση ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ μόνο το 2010 το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 8% των αποθεματικών μας κεφαλαίων.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Σημαίνει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ πλέον έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε προβληματικό Ταμείο.

Φταίει, άραγε,  μόνο η κρίση για την  δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται για το μέλλον του Ταμείου μας?

Για την κατάσταση αυτή είχαμε ήδη όλοι προειδοποιηθεί με την αναλογιστική μελέτη του 2008.

Η πλειοψηφούσα ομάδα  στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, δυστυχώς υποτίμησε τα ευρήματα εκείνης της μελέτης – για να είμαι ακριβής τα αγνόησε πλήρως  -    και συνέχιση αμέριμνα    με νοοτροπία σπατάλης την διαχείριση των πόρων του Ταμείου.

Ακριβές και αχρείαστες παροχές,πελατειακές εξυπηρετήσεις για την εύκολη ψήφο και τη διαιώνιση της υφιστάμενης και σήμερα, διοικητικής πυραμίδας του ΕΔΟΕΑΠ ,
επικίνδυνη διαχείριση   των επενδυμένων πόρων του Ταμείου, που αποδείχθηκε τελικά εξαιρετικά ζημιογόνος,  έργα βιτρίνας και αχρείαστες αναβαθμίσεις υποδομών,
περίεργη στάση, εντός ή εκτός εισαγωγικών, με αποτέλεσμα την υπογραφή λεόντειων  συμβάσεων,ερασιτεχνισμοί,  μικροπρέπειες, ιδιοτελείς σκοπιμότητες, μικροκομματισμός     είναι μεταξύ άλλων οι βασικές  παράμετροι που αθροίζουν   τη σημερινή εικόνα του Ταμείου.

Σε όλα αυτά τα δεδομένα που συμπυκνώνουν  την άποψη μου για τον πυρήνα των προβλημάτων,  θα ήταν παράλειψη να μην  προσθέσουμε την αθρόα είσοδο νέων ασφαλισμένων,  χωρίς καμία μελέτη,   μέσα από συνοπτικές διαδικασίες εγγραφών που επιτελούνται στην ΕΣΗΕΑ και στην ΕΠΗΕΑ.

Ήδη ο ΕΔΟΕΑΠ, όπως  όλα δείχνουν, έχει πολύ περισσότερα ασφαλισμένα μέλη από αυτά που μπορεί να αντέξει  εγγυώμενος την εκπλήρωση και ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους.

Συνάδελφοι

Η κρίση την οποία ζούμε πλήττει με σφοδρότητα τα ΜΜΕ.

Ήδη η διαφημιστική δαπάνη,  από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι σήμερα, έχει μειωθεί πάνω από 50%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα τα προερχόμενα από τον αγγελιόσημο είναι μειωμένα κατά 50% . ‘Εχει χαθεί δηλαδή η μισή χρηματοδότηση του Ταμείου μας.
Αν με ρωτήσετε ποια είναι η πρόβλεψη μου,  πιστεύω ότι βραχυπρόθεσμα – μόλις τα επόμενα τρία χρόνια -  η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη.

Και όσοι περιμένουν εντυπωσιακές ανακάμψεις συνεκτιμώντας τη γενικότερη κατάσταση  της χώρας μάλλον θα διαψευστούν  οικτρά.

Το Ταμείο μας και εμείς πρέπει να ζήσουμε κατ΄αρχήν με τους πόρους τους οποίους διαθέτουμε.

Χρειάζεται επειγόντως να σκεφτούμε εναλλακτικούς τρόπους  έτσι ώστε να μην  αποδεκατισθεί το αποθεματικό κεφάλαιο του Ταμείου το οποίο αποτελεί την εγγύηση για όλα τα δικαιώματα μας.
Και ο μόνος τρόπος για αυτό είναι ο άμεσος φραγμός της χωρίς όρια διεύρυνση του αριθμού των ασφαλισμένων.

Απευθύνω έκκληση στις συνδικαλιστικές  ηγεσίες του κλάδου να συναισθανθούν πλέον την ευθύνη τους σ ΄ αυτό το καίριο ζήτημα.

Χρειάζεται να εκλογικευθούν άμεσα οι λειτουργικές δαπάνες του Ταμείου,  οι οποίες, την τελευταία τριετία,  υπερακοντίστηκαν στα ύψη από αχρείαστες ρυθμίσεις  και ποικιλώνυμες τακτοποιήσεις.

Το μισθολόγιο του ΕΔΟΕΑΠ καλπάζει τα τελευταία τρία χρόνια, τόσο πολύ,  που θα το ζήλευαν ακόμη και ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες, εν αντιθέσει  με ότι συμβαίνει στην πραγματική αγορά εργασίας.

Οι συμβάσεις για παροχή  υπηρεσιών από τρίτους, είτε στην πρωτοβάθμια, είτε στη δευτεροβάθμια  περίθαλψη αυξήθηκαν σκανδαλωδώς σε ότι αφορά το κόστος τους. Απαιτείται άμεσα επαναδιαπραγμάτευση συνολικά από μηδενική βάση.

Απαιτούνται και μικρές λογικές και μελετημένες θυσίες  προκειμένου να στερεώσουμε ξανά την ασφάλεια του Ταμείου μας.

Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Αλλά, κυρίως,  χρειάζεται αλλαγή της ομάδας στη διοίκηση  του ΕΔΟΕΑΠ.

Η άγνοια σήμερα κοστίζει, ο ερασιτεχνισμός καταστρέφει, η μικροπολιτική υστεροβουλία εξαρθρώνει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Σε μια τέτοια νοοτροπία βρέθηκα απέναντι και σε αυτά τα δύο χρόνια όπως και παλαιότερα.

Ειδικά με την Ελένη Σπανοπούλου πρέπει να σας εξηγήσω, για μια ακόμη φορά, ότι ανθρωπίνως μου είναι συμπαθέστατη.
Κοινωνικώς, θα μπορούσαμε να πούμε πολλά.

Σε ότι αφορά  όμως την κουλτούρα διοίκησης που εισήγαγε στον ΕΔΟΕΑΠ οφείλω να σας ομολογήσω ότι μας χωρίζει χάος.

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ δεν θεμελιώνεται με ενέργειες δημοσίων σχέσεων, με ενέργειες αθέμιτου επηρεασμού των ασφαλισμένων, με μικρά, ευκαιριακά, εξατομικευμένα ανταλλάγματα που αθροιζόμενα διαλύουν  τον Οργανισμό  μας και υποθηκεύουν το μέλλον των ασφαλισμένων.
Στη δικιά μου νοοτροπία η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ θέλει καθαρή αποτίμηση της κατάστασης, επεξεργασία συγκεκριμένου πλάνου και μέτρων   διαχείρισης των σημερινών εκτάκτων καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί.

Και, όλα αυτά με μοναδικό  γνώμονα την  κατοχύρωση του βασικού πυρήνα των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και τον  σεβασμό στο αύριο του συνόλου των μετόχων του Ταμείου μας".



Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ θα περιμένει τον Μπερνάρ μέχρι την τελευταία στιγμή
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ θα περιμένει τον Μπερνάρ μέχρι την τελευταία στιγμή
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved