Απόσυρση Σόμπολου!

Απόσυρση Σόμπολου!

Με επιστολή του, ο Πάνος Σόμπολος έκανε γνωστό πως δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ:

«Αγαπητές, αγαπητοί συνάδελφοι,

Συμπληρώνονται τρεις θητείες (σχεδόν έξι χρόνια) που κατέχω, με την ψήφο σας, την προεδρία της ΕΣΗΕΑ. Με αναδείξατε με την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας πρώτο σε σταυρούς προτίμησης σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και την παράταξη που ηγούμαι «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» πρώτη σε ψήφους (ψηφοδέλτια) και πρώτη σε έδρες στο διοικητικό συμβούλιο.

Οι τρεις θητείες στην προεδρία ενός συνδικαλιστικού και πνευματικού σωματείου και μάλιστα με την ιστορία της ΕΣΗΕΑ, είναι αρκετό χρονικό διάστημα. Πάντοτε πίστευα ότι με την αλλαγή, που, επιτέλους, πρέπει να κάνουμε στο Καταστατικό, η θητεία του συμβουλίου θα πρέπει να είναι τριετής και ότι ο Πρόεδρος θα πρέπει να αποχωρεί μετά την δεύτερη θητεία.

Ολοκληρώνω, λοιπόν, την τρίτη θητεία και αποφάσισα να μην θέσω και πάλι υποψηφιότητα στις εκλογές μας που θα διεξαχθούν στις 25 και 26 Μαΐου. Ό,τι μπόρεσα να προσφέρω στον Κλάδο μας αυτά τα χρόνια προσέφερα, λίγα ή πολλά.

Κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να φεύγουμε από τα αξιώματα, να μην «γαντζωνόμαστε» σ’ αυτά και να μην ξεκολλάμε με τίποτα! Πιστεύω ότι θα πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία στους νεότερους, εμείς οι παλιότεροι. Στους νεότερους που έχουν σύγχρονες αντιλήψεις και απόψεις αρκεί, βέβαια να έχουν τη δύναμη και τη θέληση της προσφοράς στον Κλάδο.

Όλα αυτά τα χρόνια πάλεψα μέρα και νύχτα και αγωνίστηκα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κλάδου μας. Πολλά από αυτά τα προβλήματα καταφέραμε και τα λύσαμε, άλλα όχι. Πάντως πάλεψα μαζί με τους συναδέλφους της παράταξης και του Δ.Σ. και φέραμε αποτελέσματα.

Οι συγκυρίες και οι καταστάσεις στην εξαετή θητεία μου ήταν και είναι εξαιρετικά δύσκολες και απαιτούν πάνω απ’ όλα υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, λογική και αγωνιστικότητα. Μ’ αυτά τα δεδομένα πορεύτηκα και πέτυχα ό,τι πέτυχα για τον Κλάδο μας.

Είναι φυσικό να δέχεται κανείς κριτικές, άλλοτε καλόπιστες κι άλλοτε κακόπιστες. Είχα και έχω ως αρχή να μην απαντώ στη λογική εκείνων που κινούνται με δόλο ή υποκειμενικά κριτήρια.

Αποχωρώ από την προεδρία της ΕΣΗΕΑ έχοντας τη συνείδησή μου ήσυχη ότι έπραξα το καλύτερο δυνατόν. Και επειδή έχει περάσει το εσφαλμένο μήνυμα σε πολλούς συναδέλφους ότι «ο Σόμπολος δεν έκανε τίποτα» μηδενίζοντας τα πάντα, έχω υποχρέωση για την αποκατάσταση της πραγματικότητας, να αναφέρω μερικά από τα πολλά που έγιναν κατά τις τρεις θητείες μου:

•        Θεωρώ ως σημαντικότατο επίτευγμα το ότι μπορέσαμε και κρατήσαμε τα Ταμεία μας και δεν μας ενέταξαν στο ΙΚΑ όπως αρχικά προέβλεπε το σχέδιο νόμου για την ενοποίηση των Ταμείων. Με τον ασφαλιστικό νόμο Ταμεία και οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης μεγάλων Κλάδων καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν. Εμείς με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα διασώσαμε τα Ταμεία μας ΕΔΟΕΑΠ και ΤΣΠΕΑΘ και σήμερα έχουμε ένα ενοποιημένο Ταμείο το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

•        Υπογράψαμε ιδιαίτερα καλές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Για τις εφημερίδες 6,5 + 6,5 = 13% για δυο χρόνια κι άλλο ένα 13% για τα άλλα δύο χρόνια; Σύνολο 26%. Για τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα 7,2 + 7,2 = 14,4%  για τα δυο πρώτα χρόνια και 14 % για τα άλλα δυο χρόνια, σύνολο 28,4%. Κι όλα αυτά όταν οι άλλοι Κλάδοι εργαζομένων υπέγραψαν με 2%, το πολύ 3% αυξήσεις.

•        Όλοι θυμάστε το ομόλογο των 130.000.000 ευρώ του ΤΣΠΕΑΘ και τον θόρυβο που είχε προκληθεί από τα χρήματα που έχασαν τα Ταμεία των εργαζομένων όλης της χώρας. Συνάδελφοι φώναζαν κι έλεγαν ότι χάσαμε τα λεφτά μας ή ότι χάσαμε μεγάλο μέρος του ποσού. Αθόρυβα, ψύχραιμα αλλά με αποφασιστικές κινήσεις καταφέραμε να πάρουμε πίσω τα 130.000.000 και επιπλέον ένα ποσό ύψους 3.100.000 ευρώ, τη στιγμή που άλλοι Κλάδοι εργαζομένων έχασαν τεράστια ποσά.

•        Για το διαδίκτυο είχαμε καταφέρει να βάλουμε στο τελευταίο ασφαλιστικό νομοσχέδιο άρθρο, με το οποίο αναγνωρίζονταν τα ενημερωτικά sites (κρατήσεις, ΣΣΕ, εγγραφή στην ΕΣΗΕΑ κ.α.) και παράλληλα να καταβάλλεται το αγγελιόσημο στις διαφημίσεις, όπως γίνεται στις εφημερίδες το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ενώ το θέμα προχώρησε, κατατέθηκε το Ν/Σ στη Βουλή, πέρασε από τις επιτροπές και τρεις μέρες πριν από την ψήφιση, το άρθρο 67 που προέβλεπε όλα αυτά, εξαφανίστηκε δια μαγείας. Λέγεται ότι εκβίασαν την κυβέρνηση κάποιοι από τους εργοδότες και το αφαίρεσαν. Το θέμα συνεχίζουμε να το παλεύουμε με τους αρμόδιους υπουργούς κυρίους Χυτήρη και Πεταλωτή και οι υποσχέσεις τους είναι ότι στο νέο νομοσχέδιο θα περιληφθεί η τακτοποίηση του διαδικτύου.

•        Για τους ανέργους συναδέλφους, είχαμε καθιερώσει επιδοτούμενα σεμινάρια και παράλληλα πετύχαμε την ασφάλισή τους στο Ταμείο πέραν των άλλων επιδομάτων. Καθιερώσαμε και το βοήθημα Χριστουγέννων και Πάσχα, το οποίο συνεχίζει η ΕΣΗΕΑ να δίνει στους ανέργους συναδέλφους.

•        Για τους συναδέλφους συνταξιούχους πετύχαμε τρεις συνεχείς χρονιές αύξηση στο μισθό τους από 50 ευρώ στον καθένα για κάθε χρόνο (σύνολο 150€), πέραν της κανονικής αύξησης που έδινε το Ταμείο στη μηνιαία σύνταξή τους. Καθιερώσαμε και τη γιορτή των συνταξιούχων που πραγματοποιείται στην περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων ή στις αρχές τους έτους.

•        Αποτρέψαμε ως τώρα να δημοσιεύονται οι ισολογισμοί – διακηρύξεις των εταιρειών στο διαδίκτυο, όπως προβλέπει οδηγία της Ε.Ε. Πριν από δύο εβδομάδες κάποιοι από τους εκδότες και η κυβέρνηση ξανάφεραν το θέμα της μη δημοσίευσης στις εφημερίδες και πάλι το αποκρούσαμε. Επιμένουμε επειδή αν παύσει η δημοσίευση στις εφημερίδες τα Ταμεία μας θα χάσουν έσοδα περίπου 8 εκατομμύρια € το χρόνο, όλες η μικρής κυκλοφορίας εφημερίδες θα κλείσουν και πολλές εκατοντάδες συνάδελφοί μας θα μείνουν στο δρόμο.

•        Είχαμε συμβάλλει σημαντικά, επί υπουργίας Παυλόπουλου,  στο να υπογράψουν σύμβαση αορίστου χρόνου περίπου 600 συμβασιούχοι της ΕΡΤ που μέχρι τότε βασανίζονταν με τις συμβάσεις έργου.

•        Περάσαμε τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα να ασφαλίζονται στα Ταμεία μας οι συνάδελφοι που εργάζονται στις εβδομαδιαίες εφημερίδες.

•        Περνάμε διάταξη στο νέο «μίνι ασφαλιστικό», που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, με την οποία θα μπορεί ο κάθε συνάδελφος να αναγνωρίσει προϋπηρεσία έως και τέσσερα χρόνια.

Είναι πάρα πολλά τα επιτεύγματα και οι επιμέρους λύσεις των προβλημάτων του Κλάδου που πετύχαμε. Θα χρειαζόταν πολλές σελίδες να τα καταγράψω. Ανέφερα μερικά από αυτά, επειδή υπάρχουν «παπαγαλάκια» που θέλουν να παρουσιάσουν εικόνα αδράνειας.

Συνάδελφοι,

Η οικονομική κρίση που έπληξε νωρίτερα άλλες χώρες στην Ευρώπη και την Αμερική πλήττει και την Ελλάδα και μάλιστα με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Ο Κλάδος μας δοκιμάζεται σκληρά. Αυτές οι δύσκολες καταστάσεις απαιτούν ενότητα και υπευθυνότητα για να τα βγάλουμε πέρα. Ο στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι ένας: Το πώς θα έχουμε λιγότερες απώλειες από τη λαίλαπα.

Στόχος μου μέχρι τη λήξη της θητείας μου είναι να πετύχουμε δύο ακόμη σημαντικές για τον Κλάδο, στις δύσκολες αυτές μέρες που διανύουμε, ρυθμίσεις: Υπογραφή νέων ΣΣΕ και επαναφορά του πλειοψηφικού συστήματος στις εκλογές.

Ως προς το πρώτο: Την περασμένη βδομάδα πρότεινα στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ μείωση στο μισθό των εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ κατά 10% με την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις για τα δύο επόμενα χρόνια. Οι μειώσεις να γίνουν στους δημοσιογράφους που έχουν μισθό άνω των 1.301 ευρώ.

Έκανα αυτή την πρόταση για δύο βασικούς λόγους:

α) για να έχει ο συνάδελφος δουλειά και β) για να έχουμε όλοι ΣΣΕ. Πιστεύω ότι ο συνάδελφος που παίρνει π.χ. 1.500 € εάν του μειωθεί ο μισθός κατά 10% μπορεί να ζήσει και με 1.350 € ενώ αν τον πετάξει στο δρόμο ο εργοδότης δεν ζει ο ίδιος και η οικογένειά του. Είναι λαχείο το να βρει σήμερα δουλειά ο άνεργος συνάδελφός. Έθεσα πλαφόν 1.300€ και όχι π.χ. 2.000 για να υπογραφεί, επιτέλους, η ΣΣΕ και να μη βρίσκουν δικαιολογίες οι εργοδότες ότι δεν «βγαίνουν» και ότι είναι λίγοι οι υψηλόμισθοι. Πάνω απ’ όλα Δουλειά και Σύμβαση. Έχω επίγνωση του τι λέω και του τι προτείνω. Έχω πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει σήμερα στον Κλάδο των ΜΜΕ με την κρίση και τους περίπου 700 ανέργους συναδέλφους και ξέρω καλά τι αντιμετωπίζουν. Γι’ αυτό επιμένω : Δουλειά και ΣΣΕ.

Ως προς το δεύτερο: Την επαναφορά του προηγούμενου εκλογικού συστήματος του πλειοψηφικού, το έθεσα σήμερα στο Δ.Σ. και επειδή δεν έγινε συζήτηση, θα το φέρω εκ νέου στο Συμβούλιο της ερχόμενης Τρίτης για να πάρουμε απόφαση. Με το πλειοψηφικό – μεικτό που προτείνω, εκλέγονται τα μέλη του Προεδρείου απ’ ευθείας από τους ψηφοφόρους – συναδέλφους. Εκλέγει ο ψηφοφόρος τον πρόεδρο, τον γραμματέα και τους άλλους και συγκροτείται αμέσως το Διοικητικό Συμβούλιο.  Η απλή αναλογική που εφαρμόστηκε στις τέσσερις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην ΕΣΗΕΑ αποδείχθηκε στην πράξη ό,τι χειρότερο.

Στις ερχόμενες εκλογές θα πρέπει να εκλέξουμε τους πιο άξιους και τους πιο ικανούς, αυτούς που θέλουν αλλά και που μπορούν να προσφέρουν στον Κλάδο. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα εκλεγούν οι καλύτεροι για το καλό του Κλάδου και της ΕΣΗΕΑ. Οι δικές μου προσπάθειες προς τα εκεί θα κατατείνουν, έως την ημέρα της εκλογής των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ευχαριστώ πολύ

Πάνος Σόμπολος

Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ».



Πέτυχαν με μαχαίρι ποδοσφαιριστή στην Κολομβία - Κοίταζε έντρομη η βοηθός (vid)
Πέτυχαν με μαχαίρι ποδοσφαιριστή στην Κολομβία - Κοίταζε έντρομη η βοηθός (vid)
Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο
Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: «Να δώσουμε ο,τι έχουμε, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την ομάδα»
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: «Να δώσουμε ο,τι έχουμε, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την ομάδα»
Ξέφρενο πάρτι στο Μιλάνο για το 20ό πρωτάθλημα της Ίντερ (vids+pics)
Ξέφρενο πάρτι στο Μιλάνο για το 20ό πρωτάθλημα της Ίντερ (vids+pics)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved