Σπανοπούλου: «Υγιές και όχι ευγενές το ταμείο του ΕΔΟΕΑΠ»

Σπανοπούλου: «Υγιές και όχι ευγενές το ταμείο του ΕΔΟΕΑΠ»

Για την τροπολογία ένταξης του ΕΔΟΕΑΠ στον ΕΟΠΥΥ και την σχεδιαζόμενη επαναφορά της προς ψήφιση στη βουλή μίλησε η πρόεδρος του ταμείου των δημοσιογράφων, Ελένη Σπανοπούλου.

Σε δηλώσεις της στο NovaΣΠΟΡ FM 94,6 η Σπανοπούλου χαρακτήρισε πραξικοπηματική την επαναφορά της καταψηφισθείσας τροπολογίας Στουρνάρα ως μέρος του πολυνομοσχεδίου, ενώ τόνισε πως το ταμείο των δημοσιογράφων είναι υγιές και όχι ευγενές, όπως παρουσιάζεται.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ:

Για την τροπολογία Στουρνάρα για την ένταξη του ταμείου των δημοσιογράφων στον ΕΟΠΥΥ: «Η υπόθεση του κ. Στουρνάρα ιδιαίτερη. Πρόκειται για ένα πραξικόπημα που πήγε να διαπράξει ο κ. Στουρνάρας. Η τροπολογία που πήγε να περάσει και δεν πέρασε ήταν μια ήττα για τον ίδιο και την ελληνική κυβέρνηση. Πώς ένας άνθρωπος που δεν έχει την ψήφο του ελληνικού λαού χτυπά το χέρι στο τραπέζι; Είπε ότι όσο είναι υπουργός στη χώρα δεν θα επιτρέψει να υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι στην Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να έχουν όλοι οι Έλληνες υγιή ταμεία. Ο κ. Στουρνάρας είναι ένας τεχνοκράτης, ένα εργαλείο αυτή τη στιγμή. Όπως απέτυχε ο κ. Παπαδήμος, θα αποτύχει και ο κ. Στουρνάρας. Και κανείς τους δεν εκλέχθηκε από τον ελληνικό λαό. Ο κ. Στουρνάρας ρίχνει σε μια ζαριά τη ζωή της Ελλάδας. Οι βουλευτές μας πρέπει να καταλάβουν πως ψηφίζοντας τα μέτρα καταστρέφουν την Ελλάδα, ενώ η καταψήφισή τους δίνει μια ανάσα στη χώρα. Ό,τι θα γίνει για όλους τους Έλληνες, θα γίνει για όλους εμάς. Ή όλοι μαζί θα σωθούμε ή όλοι μαζί θα καταστραφούμε. Είναι μια εβδομάδα κόλασης για τον τόπο και την πατρίδα μας. Εξαρτάται από την περηφάνια και την αξιοπρέπεια που θα δείξουν οι 300 της Βουλής των Ελλήνων».

Για την επαναφορά της τροπολογίας προς ψήφιση στη Βουλή: «Έχουμε την πληροφόρηση ότι θα επαναφέρει την τροπολογία με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο, ενταγμένη σε ένα σύνολο μέτρων. Βεβαιωθήκαμε ότι ο κ. Στουρνάρας παραμένει αμετάπειστος. Κατά τη γνώμη μου… στουρνάρι. Μέσα στο Κοινοβούλιο, η τροπολογία που δεν επιτρέπει να καταστραφούν τα υγιή ταμεία, καταψηφίστηκε. Γιατί, λοιπόν, ο κ. Στουρνάρας την επαναφέρει; Είναι προαπαιτούμενο της τρόικας; Έχει πει η τρόικα να καταστραφεί η κοινωνική ασφάλιση όλων των Ελλήνων; Περιμένουμε η τροπολογία που καταψηφίστηκε να μην επανέλθει στο πολυνομοσχέδιο. Από εκεί και πέρα, βέβαια, θα δώσουμε κι εμείς τον αγώνα μας με όλο τον ελληνικό λαό».

Για τα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία: «Αυτή η τροπολογία πολλοί θέλουν να φαίνεται ότι θέλει να συμπεριλάβει τους δημοσιογράφους σε ένα ενιαίο ταμείο και τονίζουν ότι η καταψήφισή της τους εξαιρεί. Δεν είναι αυτή η αλήθεια. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι μαζί με πολλούς άλλους κλάδους, όπως τους δικηγόρους, τους φαρμακοποιούς κ.α., έχουν καταφέρει να έχουν όχι ευγενή, αλλά υγιή ταμεία. Υπάρχουν στην Ελλάδα τέσσερα αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία, που έχουν ομοσπονδία. Αυτό που καταφέραμε εμείς, πρέπει να το επιδιώξουμε για όλο τον ελληνικό λαό. Το να πάει ένα υγιές ταμείο να καλύψει τα ελλείμματα του ελληνικού δημοσίου και τις λαμογιές δεν είναι σωστό. Δεν ζητάμε εξαίρεση. Λέμε ότι καταστρέψανε την κοινωνική ασφάλιση του ελληνικού λαού. Τα ταμεία μας, όπως ο ΕΔΟΕΑΠ, δεν επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία. Δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτά δεν τα λέει ο κ. Στουρνάρας και τα παπαγαλάκια. Ευχαρίστως να ενταχθούμε σε έναν εύρωστο κι όχι έναν άρρωστο και καταβαραθρωμένο ΕΟΠΠΥ. Το ταμείο το δικό μας και κάποια άλλα δεν είχαν σχέση με το ελληνικό κράτος, γι’ αυτό σώθηκαν. Ας πούμε ότι είμαστε ‘ρετιρέ’. Πρέπει, λοιπόν, να πάμε όλοι στο υπόγειο; Όχι, το υπόγειο πρέπει να ανέβει προς τα πάνω. Ο μεγαλογιατρός που παίρνει φακελάκι δεν έχει καμία σχέση με τον γιατρό που κάνει εφημερίες στον Ευαγγελισμό. Ο φαρμακοποιός στην Πρέβεζα δεν έχει καμία σχέση με αυτόν που έχει ένα μεγάλο φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας. Δεν θα απολογηθώ για τους δέκα συναδέλφους μας που ελπίζω με νόμιμο τρόπο να έβγαλαν αρκετά χρήματα. Το περασμένο τρίμηνο είχαμε έξι απόπειρες αυτοκτονίας από δημοσιογράφους. Δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι αυτοί που βλέπετε στο γυαλί. Εμείς είμαστε 20.000 ψυχές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά ο κλάδος μας με τις οικογένειές μας μετρά 70.000. Πάνε να μας στρέψουν τον έναν εναντίον του άλλου. Το έχουν καταφέρει κι αυτό, να λέμε ‘να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα’».

Για την ψήφιση της τροπολογίας από δημοσιογράφους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας: «Υπάρχουν εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είναι δημοσιογράφοι κι επέλεξαν τη γραμμή του κόμματος κι όχι την καταψήφιση των μέτρων. Επέλεξαν να ψηφίσουν την τροπολογία, δηλαδή τη διάλυση του ταμείου μας. Δικαίωμά τους, αλλά πλέον δεν ανήκουν στα ταμεία μας. Δεν θα ξαναέρθει να πάρει κανένας φάρμακα με απόδειξη. Μοναδική εξαίρεση η Σοφία Βούλτεψη, που έκανε προσπάθεια να πείσει τον κ. Στουρνάρα να αποσύρει την τροπολογία».
 
Για τα χρήματα που παίρνει το ταμείο (ΕΔΟΕΑΠ) από εισφορές εργαζομένων και από το αγγελιόσημο: «Το αγγελιόσημο υπάρχει από την κατοχή, όταν αντιλήφθηκαν κάποιοι δημοσιογράφοι πως δεν είχαν χρήματα για να θάψουν έναν συνάδελφο. Η κυβέρνηση δημιούργησε το αγγελιόσημο από τότε. Όλα τα χρήματα όλων των φορολογούμενων πήγαιναν σαν ‘νεκρές’ καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας και πριν 30 χρόνια άρχισαν να τοκίζονται. Αυτά τα χρήματα, τα δικά μας, οι δικές μας εισφορές, κάλυπταν τα ελλείμματα του ελληνικού δημοσίου. Το 1997, από την περίοδο του κ. Σημίτη, οι διοικήσεις των ταμείων είχαν δικαίωμα να επενδύσουν και εκτός Τράπεζας της Ελλάδας. Το ταμείο μας έχει δύο πόρους, τις εισφορές των ασφαλισμένων και το αγγελιόσημο. Το αγγελιόσημο είναι ένας πόρος, που μετακυλύεται στους επιχειρηματίες και ο κλάδος μας συμμετέχει στην παραγωγή υπεραξίας. Η ενημέρωση είναι όρος δημοκρατίας. Ο επιχειρηματίας Τύπου απαλλάχθηκε από την εισφορά για να υπάρχει πλουραλισμός των μέσων. Το 80% των εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ είναι από το αγγελιόσημο και το 20% από εισφορές εργαζομένων. Οι εργοδότες δεν πληρώνουν-νόμιμα-εισφορά. Στην κοινωνική ασφάλιση παγκοσμίως εισφέρουν το κράτος, ο εργοδότης και οι εργαζόμενοι. Αυτό που κάνει ο κ. Στουρνάρας είναι λάθος. Του είχα πει ‘Γιάννη, σε ένα χρόνο θα με κοιτάξεις στα μάτια και θα μου ζητήσεις συγγνώμη’».



Παραμένει και τη σεζόν 2024/25 στη Νεπτούνας ο Βόβορας
Παραμένει και τη σεζόν 2024/25 στη Νεπτούνας ο Βόβορας
Θρήνος στο NBA: Πέθανε στα 33 του ο Ντάριους Μόρις
Θρήνος στο NBA: Πέθανε στα 33 του ο Ντάριους Μόρις
LaLiga: Η Τζιρόνα έστεψε Πρωταθλήτρια τη Ρεάλ Μαδρίτης – Έφτασε τα 36 τρόπαια η «βασίλισσα»
LaLiga: Η Τζιρόνα έστεψε Πρωταθλήτρια τη Ρεάλ Μαδρίτης – Έφτασε τα 36 τρόπαια η «βασίλισσα»
Οι κληρώσεις στα προκριματικά του EURO σε Εθνική Νέων κι Εθνική Παίδων
Οι κληρώσεις στα προκριματικά του EURO σε Εθνική Νέων κι Εθνική Παίδων
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved