Ο Βιτόλο, ο Τοτσέ και το 4-3-3 του Φερέιρα

Συντάκτης: Έφη Λιόγα Δημοσίευση: Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 13.28

Υπάρχουν δύο «αντικειμενικές αλήθειες» σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο. Η μία έχει να κάνει με το γεγονός ότι όποιος ασχολείται μ’ αυτό δεν μπορεί να αποφύγει τον πειρασμό να λειτουργεί ως… προπονητής (της εξέδρας). Η άλλη έχει να κάνει με το γεγονός ότι ακόμα και η πιο ηχηρή μεταγραφή θα πρέπει να αποδείξει την αξία της μέσα στο γήπεδο, αφού αυτό είναι ο καθρέφτης της  χρησιμότητας του κάθε ποδοσφαιριστή.

Κι αν στην περίπτωση του Παναθηναϊκού (περί ου ο λόγος)  για την επιβεβαίωση της δεύτερης «ο καιρός γαρ εγγύς» (ίσως και όχι τόσο… εγγύς, δεδομένου ότι στα ματς με την Οντένσε θα πάει με την περυσινή ομάδα…) για την πρώτη, η επιβεβαίωση αναμένεται να είναι …διαχρονική και η μόνη απόδειξη που είναι ικανή να κλείσει στόματα (κι αυτά μόνο… προσωρινά…) θα είναι η κατάκτηση κάποιου τίτλου.

Ακόμα και λαμβάνοντας υπόψιν (πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά;) την κρίσιμη διοικητικά, αγωνιστικά και οικονομικά σεζόν που διανύει το «τριφύλλι» οι συζητήσεις για τα συστήματα και τους ποδοσφαιριστές, έγιναν, γίνονται και θα συνεχίζουν να γίνονται, ενώ είναι βέβαιο ότι κάθε αγώνας θα δίνει νέες αφορμές για αναλύσεις.

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, ανεξάρτητα από το κατά πόσο κάποιος κατέχει (ή νομίζει ότι κατέχει…) σε βάθος την… προπονητική, υπάρχουν κάποια δεδομένα που ουδείς μπορεί να παραβλέψει και που είναι ουσιαστικά αυτά από τα οποία ξεκινούν οι πρώτοι προβληματισμοί.

Πρώτο απ’ όλα είναι το γεγονός ότι ο Ζεσουάλδο Φερέιρα αρέσκεται να χρησιμοποιεί το σύστημα 4-3-3. Και δεύτερο ότι οι δύο ποδοσφαιριστές που έχει αποκτήσει ο Παναθηναϊκός μέχρι στιγμής, οι Βιτόλο και Τοτσέ (ο Κουίνσι είναι άλλη υπόθεση…) δεν φαίνεται να ταιριάζουν στο συγκεκριμένο σύστημα.

Ο Βιτόλο μπορεί να είναι ένας παίκτης εγνωσμένης αξίας που έχει αγωνιστεί χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα, δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής και ειδικά πέρυσι συνέθεσε ένα πολύ αξιόπιστο δίδυμο με τον Πάμπλο Γκαρσία στον ΠΑΟΚ, αλλά η ουσία του ζητήματος είναι ακριβώς αυτή: Oτι ο Ισπανός έχει συνηθίσει (και του ταιριάζει) να παίζει με παίκτη -  στήριγμα δίπλα του σε σύστημα με δύο αμυντικούς χαφ (πριν από τον ΠΑΟΚ έπαιζε πάλι με παρτενέρ τον Μπατιόν ή τον Νεμπεγλέρα στον Αρη). Θα ταίριαζε δηλαδή άψογα στο 4-2-3-1 που είχε συνηθίσει να παίζει τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός, αλλά είναι αμφίβολο αν μπορεί να σταθεί και να καταστεί αποτελεσματικός στο ρόλο του μοναδικού «κόφτη» μιας ομάδας στο 4-3-3. Ειδικά από την στιγμή που δεν τον βοηθάει το ύψος του και που δεν μπορεί ούτε να «κουβαλήσει» τη μπάλα, ούτε να την βγάλει μπροστά, δεν είναι δηλαδή ένας Ζιλμπέρτο Σίλβα, αλλά μόνο ένας βελτιωμένος Σιμάο.

Tα παραπάνω, βέβαια, δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση επιχείρηση απαξίωσης του Βιτόλο, άλλωστε η αξία του είναι γνωστή και αποδεδειγμένη, όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίστηκε στην Ελλάδα. Σημαίνουν όμως ότι κάθε σύστημα χρειάζεται και τους ανάλογους παίκτες που πρέπει να του ταιριάζουν για να μην καταστεί δυσλειτουργικό. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία κάθε ομάδα να διαθέτει τους κατάλληλους ανθρώπους που μπορούν να διαγνώσουν όχι μόνο τις ανάγκες της σε συγκεκριμένες θέσεις αλλά να φροντίσουν ώστε και οι παίκτες που θα αποκτηθούν να ταιριάζουν στο σύστημα με το οποίο αυτή (η ομάδα) αγωνίζεται. Και στην περίπτωση του Βιτόλο ο Παναθηναϊκός μοιάζει να μην το… παίδεψε καν, αναζητώντας μέσα από μια λίστα παικτών τον αντικαταστάτη του Ζιλμπέρτο Σίλβα, αλλά να προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση επειδή απλώς του… έκατσε η ευκαιρία.

Η περίπτωση του Τοτσέ είναι κατά τι διαφορετική, αλλά όχι εντελώς. Ο ποδοσφαιριστής απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης (κάτι που δεν είναι βέβαιο για τον Βιτόλο...) του Ζεσουάλδο Φερέιρα, ο οποίος τον γνωρίζει από το παρελθόν, ωστόσο και αυτός μοιάζει λύση ανάγκης (οικονομικής περισσότερο) στην οποία προέβη ο Πορτογάλος προπονητής επειδή το μπάτζετ δεν επέτρεπε κάτι πιο ακριβό (αν και με όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας ο Τοτσέ κάθε άλλο παρά φθηνά θα στοιχίσει τελικά στον Παναθηναϊκό).

Παρόλο, όμως, που ο Φερέιρα τον γνωρίζει και έχει δώσει το «πράσινο φως» για την απόκτησή του ΚΑΙ αυτός δεν έχει συνηθίσει να παίζει μόνος του στην κορυφή της επίθεσης, αφού στην προηγούμενη ομάδα του αγωνιζόταν με στήριγμα δίπλα του (ό,τι ακριβώς δηλαδή συζητάμε τόσο καιρό για τον Πετρόπουλο και το κατά πόσο λόγω σωματοδομής και τεχνικών χαρακτηριστικών θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε ένα ρόλο ανάλογο με αυτό του Σισέ).

Επειδή βέβαια εμείς… προπονητές της εξέδρας είμαστε και όχι κανονικοί, ας ελπίσουμε ότι ο Φερέιρα ξέρει καλύτερα και θεωρεί ότι οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές του κάνουν. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, να έχουν αποκτηθεί επειδή τους ήθελε πραγματικά και όχι επειδή τους επιβάλλει η πολιτική του μειωμένου μπάτζετ του «τριφυλλιού» (οι ενδείξεις πάντως συνηγορούν προς το δεύτερο).

ΥΓ. Η απάντηση του Φερέιρα στην ερώτηση αν έχει «καθαρή άποψη για τον Βιτόλο», ότι «ο παίκτης έχει πρόβλημα από πέρυσι, δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν μπορεί να προπονηθεί με ένταση», θα μπορούσε απλά να εξηγεί το λόγο που ο Ισπανός μέσος δεν θα είναι έτοιμος για τα προκριματικά του Champions League. Θα μπορούσε όμως και να υποδηλώνει αρνητική προδιάθεση για την απόκτηση του ποδοσφαιριστή ή έστω την απλή συναίνεσή του, χωρίς την αντίστοιχη επιθυμία του.

ΥΓ1. Είναι μια ενδιαφέρουσα υπόθεση εργασίας για τον Παναθηναϊκό το κατά πόσο είναι σώφρoν να αποκτούνται ποδοσφαιριστές που αποτελούν εισήγηση του προπονητή (και όχι ενός τεχνικού διευθυντή) όταν δεν είναι βέβαιο όχι μόνο το αν αυτός ο προπονητής θα συνεχίσει στην ομάδα και τις επόμενες χρονιές, αλλά ούτε καν το αν θα βγάλει τη χρονιά (για την Ελλάδα μιλάμε, άλλωστε). Αλλά στον σημερινό «ακέφαλο» Παναθηναϊκό «τέτοια ώρα τέτοια λόγια»…

ΥΓ2. Ανεξάρτητα από το τι θα καταφέρει να αποδείξει εντός αγωνιστικού χώρου ο Τοτσέ είναι αν μη τι άλλο άδικο να επιχειρείται προσπάθεια σύγκρισής του με τον Σισέ. Όχι μόνο επειδή δεν γίνεται σύγκριση ανάμεσα σε ανόμοια (και μη ισάξια) πράγματα αλλά και  επειδή δεν ευθύνεται ο κάθε παίκτης που «αρπάζει» μια ευκαιρία για το αν η διοίκηση της ομάδας που τον απέκτησε αποφάσισε να ρίξει κατακόρυφα τον πήχη των φιλοδοξιών της. Χώρια που τέτοιες κρίσεις - συγκρίσεις είναι άστοχο να γίνουν πριν δει κανείς τον κάθε παίκτη μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

ΥΓ3. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όπως αυτή εκφράζεται μέσω δηλώσεων συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών του «τριφυλλιού», υποδηλώνει μια «ανακούφιση» από την αποχώρηση του Σισέ από κάποιους συμπαίκτες του, που δεν φαίνεται και να τον… λάτρευαν μέσα στο σύλλογο. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε λοιπόν κατά πόσο αυτή η «απελευθέρωση» από την σκιά της ισχυρής προσωπικότητας του Γάλλου και την μονοπώληση (σχεδόν) της  λατρείας των οπαδών στο πρόσωπό του, θα «μεταφραστεί» σε έργα μέσα στον αγωνιστικό χώρο τώρα που οι ίδιοι θα υποχρεωθούν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην ομάδα.

Κατηγορία: Offsite
Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε στη σελίδα του Onsports.gr.
Rating
(9 ψήφοι)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

7 σχόλια
 • coachp Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011 16:35 Συντάχθηκε από coachp

  Αν και συμφωνώ με την αναλυση, δεν συμφωνώ με κάποια βασικά απο αυτά που λες...

  Δεν έχει σημασία τι έχουν συνηθίσει να παίζουν οι παίκτες. Άλλο δεν εχουν τα χαρακτηριστικά να σταθούν σε αυτή τη θέση κι άλλο δεν έχουν συνηθίσει.

  Επίσης. Ο Τοτσέ είναι παίκτης μιας επαφής που ξέρει να παίζει και με πλάτη. Αρα, πιθανόν να στεκεται μια χαρά σαν μόνος του.

  β) Ο Βιτόλο, όντως κάνει για το 4-2-3-1 που χωράει και τον κλέιτον μέσα...

  γ) Εχω την αίσθηση πως θα πάρει κι άλλο φορ ο ΠΑΟ, ο οποίος θα παίζει και πλάγια. Αμέσως μετά την πρόκριση επί της Οντένσε...

 • tNick Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011 00:09 Συντάχθηκε από tNick

  Opws swsta egrapse h Efh den kollaei o Vitolo sto 4-3-3 me bash ta xarakthtistika pou apaitountai gia AYTO to systhma. Ekei Qeleis xaf, pshlo dynato kormi, na pairnei tis prwtes mpales kai tis kefalies kai genika na mporei na pai3ei th Qesh MONOS tou. O Vitolo sthn Ellada ayto den mas to exei dei3ei

  Kanenas den eipe oti o Ispanos einai asxhmos paikths. Ayto poy grafete einai oti gia sygkekrimena systhmata xreiazontai paiktes me sygkekrimena xarakthristika.

  PS. Ton Souhdo ton eixe dei KAI o Ollandos kai o Kaizer kai oi 2 Qetikotatoi gia na erqei, kai o Bazexa kai o Rene. Dhladh posoi prepei na ton doun kammia ekatosth?

  Kapoios na pei toy pappou oti o Souhdos einai stopper kai oxi amyntiko xaf...

 • Efi Lioga Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 20:52 Συντάχθηκε από Efi Lioga

  @paoad: Κι όμως δεν κατάλαβες το πνεύμα του κειμένου. Κι εγώ ακριβώς αυτό γράφω, ότι δεν πρέπει να κρίνουμε κάποιον παίκτη πριν τον δούμε στο χορτάρι. Οσο για το ΥΓ1 πού βλέπεις να υπάρχει διαφωνία; Σαφώς και όλες οι σοβαρές ομάδες κάνουν πράξη τις εισηγήσεις του προπονητή. Άλλο όμως να του φέρνουν τους παίκτες με τα χαρακτηριστικά που ζητάει, στις θέσεις που κρίνει ότι υπάρχουν ελλείψεις και άλλο να φέρνουν τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές που επιθυμεί. Είθισται, βέβαια, κάθε ομάδα να φέρνει έναν τουλάχιστον παίκτη που αποτελεί… ιδεολογική προσφορά στον προπονητή, στο πλαίσιο της καλής θέλησης και συνεργασίας τους. Αλλά μέχρι εκεί... Ετσι ώστε αν κάποια στιγμή φύγει ο προπονητής, να μην έχουν μείνει … αμανάτι τα «παιδιά» του για τον επόμενο προπονητή που μπορεί να ζητάει κάτι διαφορετικό. Το πρόβλημα ειδικότερα τώρα με τον Φερέιρα είναι ότι του έχουν φέρει μεν τους παίκτες που επιθυμεί, αλλά λόγω μειωμένου μπάτζετ αυτοί οι παίκτες δεν αποτελούν τις πρώτες επιλογές του. Οσο για τον Σουριναμέζο τεχνικό που γνωρίζω πόσο μεγάλη… συμπάθεια του έχεις, είναι σαφές ότι άλλα ζήτησε και άλλα του έφεραν. Αλλά εκεί πια παίζει ρόλο και η ικανότητα, η εμπειρία και οι διασυνδέσεις του τεχνικού διευθυντή. Στοιχεία που στον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια… αγνοούνται…

 • Εfi Lioga Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 20:51 Συντάχθηκε από Εfi Lioga

  @XΡΗΣΤΟΣ: Ευχαριστώ…

 • pensierix Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 20:24 Συντάχθηκε από pensierix

  Οι σοβαρές ομάδες διαθέτουν διοίκηση.
  Οι σοβαρές ομάδες επενδύουν.
  Οι σοβαρές ομάδες διαθέτουν ακαδημίες με κοχόνες.
  Οι σοβαρές ομάδες έχουν δικό τους γήπεδο.
  Οι σοβαρές ομάδες έχουν δικό τους προπονητικό κέντρο.
  Οι σοβαρές ομάδες έχουν τμήμα σκάουτ κι αυτό με κοχόνες, όταν μάλιστα δεν είναι σε θέση να βάλουν γερά το χέρι στην τσέπη.
  Οι σοβαρές ομάδες δεν πουλάνε παίκτες τύπου Σισέ, διότι ξέρουν ότι η αξία τους δεν μετριέται μόνο με γκολ. Οι τελείως ασόβαρες ομάδες ανεβάζουν τον παίκτη στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο (βλ. επιστροφή στην εθνική Γαλλίας) και "καταφέρνουν" να τον πουλήσουν λιγότερο απ'ό,τι τον αγόρασαν.
  Οι σοβαρές ομάδες αγκαλιάζουν τον κόσμο γιατί σε αυτόν απευθύνονται.
  Οι σοβαρές ομάδες λένε την αλήθεια και δεν δημιουργούν εικόνα Αποκάλυψης τύπου "Τιτανικός", "Διαλυόμαστε", "χρωστάμε 654893930047393 εκατομμύρια". (Νόμπελ οικονομίας πρέπει να πάρει αυτός που κατάφερε να βάλει σε τάξη τον ΠΑΟ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, διότι ούτε για Τιτανικούς διαβάζουμε πλέον ούτε υπάρχει καν η υποψία αναφοράς σε οικονομική καταστροφή και διάλυση.)

  Μπορεί ο ΠΑΟ να μην πληροί καμία από τις παραπάνω προυποθέσεις, αλλά δεν πρέπει να έχουμε παράπονο: Εδωσε λευκή επιταγή στον προπονητή για να διαχειριστεί το μηδενικό (0) μπάτζετ. Το καθήκον του το έκανε και με το παραπάνω. Το μόνο που μένει τώρα είναι να επιδείξει κι ο προπονητής την ανάλογη σοβαρότητα.

  :ppppppppppppppp

 • paoad Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 18:37 Συντάχθηκε από paoad

  Κυρία Λιόγα ακόμα δεν τον είδατε, Γιάννη τον βαφτίσατε. Γιατί πρέπει να χαρακτηρίσουμε κάτι πριν καλά καλά το δούμε. Όσο για το Υ.Γ1 θα διαφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Αυτό είναι το σωστό Έφη. Έτσι λειτουργούν όλες οι σοβαρές ομάδες ανά τον κόσμο- κάνουν πράξη τις εισηγήσεις του προπονητή. Άλλωστε, είναι πρόσφατο το παράδειγμα που κάποιος παλιόφιλος Σουριναμος είχε εισηγηθεί για απόκτηση αμυντικού κιλλερ και κάποιοι ικανοί σκαουτς και τεχνικοί διευθυντές του πήραν τον Μπιάσμιρ.

 • ΧΡΗΣΤΟΣ Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 14:33 Συντάχθηκε από ΧΡΗΣΤΟΣ

  den eixa prosexei tin sigekrimeni stili toso kairo sto onsports alla to simerino keimeno einai katapliktiko. Kiria Lioga simfono apolita me tin analisi peri 4-3-3 kai tin xrisimotita tou vitolo

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.