Ποδοσφαιρική Ελλάδα... ψάξου!

Ποδοσφαιρική Ελλάδα... ψάξου!

Τι κι αν σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως έχουν στην άκρη του μυαλού τους το ενδεχόμενο οι καταιγιστικές εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο να έχουν μόνο σκοπό τον αποπροσανατολισμό από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και το… μεσοπρόθεσμο;

Από το βράδυ της Τετάρτης όταν και άρχισε να σκάει σαν το… τσουνάμι το θέμα με τους στημένους αγώνες δεν υπήρξε οπαδός ομάδας που να μην ασχολήθηκε με το θέμα με τον τρόπο που μόνο ένας οπαδός μπορεί: Kαταδικάζοντας δηλαδή συλλήβδην και άνευ δίκης  όλους τους αντίπαλους και διατηρώντας το τεκμήριο της αθωότητας μόνο για τους εμπλεκόμενους που σχετίζονται με την δική του ομάδα.

Και κάθε φορά που «έσκαγε» ένα νέο όνομα άρχιζαν όλοι να ψάχνονται για το τι και το πώς. Ολόκληρη η φίλαθλη Ελλάδα έχει κάνει πια μότο της την περιβόητη φράση που φέρεται να είπε ο Αχιλλέας Μπέος στον Βαγγέλη Μαρινάκη σε εκείνες τις κασέτες για τις οποίες πρωτομίλησε πριν μερικούς μήνες ο Αλέξης Κούγιας.

Τώρα όμως τα πράγματα είναι κομμάτι διαφορετικά. Δεν έχουμε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που υπάγονται σε όρους παραγραφής. Εχουμε μια ογκωδέστατη δικογραφία που μπορεί να δέσει χειροπόδαρα το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού ποδοσφαίρου αν επιτραπεί στην εισαγγελέα που άνοιξε την υπόθεση να φτάσει ως το τέρμα.

Μέχρι τότε (και αν…) όμως ο καθένας είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Και όσο είναι αθώος τόσο οι συζητήσεις, οι υποθέσεις και οι αναλύσεις θα δίνουν και θα παίρνουν.

Το χορό βέβαια ξεκίνησαν πρώτοι εκείνοι που είδαν πως στη δημοσιοποίηση των ονομάτων δεν  υπάρχει κανένας που να έχει σχέση με την ομάδα τους. Γι΄ αυτό και ο Σταύρος Αδαμίδης βγήκε πρώτος πρώτος και μίλησε σχετικά. Γι’ αυτό και η ΑΕΚ έβγαλε πρώτη απ’ όλους ανακοίνωση. Σου λέει, τόσο καιρό φωνάζουμε ότι μας έχουν πιει το αίμα, ότι μας έχουν αδικήσει με χίλιους δυο τρόπους κι αυτό πάει τώρα να αποδειχτεί στην πράξη με τα ονόματα όσων μας έχουν βλάψει να είναι στην πρώτη γραμμή των υπόπτων. Οπότε φέρτε πίσω τους τίτλους που μας κλέψατε και όσοι είναι ένοχοι να πάνε στη φυλακή.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη τηρεί στάση αναμονής. Μπορεί να μην έχει ακουστεί μέχρι στιγμής κανένα όνομα που να τον αφορά με εξαίρεση κάποιες συνομιλίες Ψωμιάδη - Πατέρα, μπορεί να μην έχει καλέσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών για τα…. περαιτέρω κάποιον δικό του παράγοντα, μπορεί οι ενδείξεις για «στημένα» να αφορούν δικούς του αγώνες, στους οποίους να έχει αδικηθεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει.

Θα μου πεις, για να αντιδράσει θα πρέπει να υπάρχει και διοίκηση και στο «τριφύλλι» αυτό τον καιρό είναι… ρεμπέτ ασκέρι. Ενας Γόντικας μόνο υπάρχει που τρέχει για όλα.

Αν όμως οι διοικούντες δεν αντιδρούν, οι οπαδοί έχουν ξεσαλώσει. «Τα λέγαμε και δεν μας πίστευαν» φωνάζουνε οι μισοί. «Να αφαιρεθούν οι τίτλοι από τον Ολυμπιακό» φωνάζουν οι υπόλοιποι. «Και να υποβιβαστεί στη Β’ Εθνική και να πάμε εμείς απευθείας στους ομίλους του Τσαμπιολί. Και να μην κατεβεί ο Παναθηναϊκός στο νέο πρωτάθλημα αν δεν γίνουν όλα όπως πρέπει».

Αυτό το τελευταίο όμως ενδέχεται να συμβεί ακόμα και ανεξάρτητα από τη βούληση των «πρασίνων». Θέλω να πω δηλαδή ότι μόνο εύκολο δεν είναι να ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή τα πράγματα.

Γιατί θα μπουν στη μέση και οι άλλες ομάδες που έχουν συμφέρον και θα απαιτήσουν τώρα που δείχνει να «σπάει το απόστημα» να ανοίξουν οι φάκελοι με τις αδειοδοτήσεις. Σου λέει όταν γίνονται αυτά τα πράγματα με τους στημένους αγώνες, δεν θα έχουν γίνει ανάλογα σκάνδαλα στο θέμα των αδειών;

Μάνι μάνι σε Ηράκλειο, Καβάλα και Θεσσαλονίκη επικρατεί αναβρασμός. «Να μας δείξουν πώς πήραν οι υπόλοιποι τις άδειες», φωνάζουν στον ΟΦΗ. «Εμάς μας έριξαν για τις φορολογικές ενημερότητες και οι άλλοι παρουσιάζονταν άψογοι με λεφτά από τον παράνομο τζόγο», φωνάζουν στον Ηρακλή. «Να πληρώσουν οι Ψωμιάδηδες και να αφήσουν την ομάδα ήσυχη», φωνάζουν στην Καβάλα που έχουν τον δικό τους νταλγκά, βλέποντας τις προσπάθειες συγχώνευσης της ομάδας τους με τον «Γηραιό».

Κι αυτά είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα. Ολες οι ομάδες της Super ή της Football League που έχουν «θέμα» θα απαιτήσουν να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Και με το δίκιο τους εδώ που τα λέμε.

Τo ζήτημα όμως είναι πως όσο περισσότερο θα προχωράει η υπόθεση (αν προχωρήσει όπως είπαμε και παραπάνω) όλο και καινούργια ονόματα θα βγαίνουν στη φόρα, όλο και περισσότεροι θα βρίσκονται μπλεγμένοι. Οπότε «παίζει» ακόμα και αυτοί που τώρα εμφανίζονται καθαροί να αποδειχθούν στο τέλος… βρώμικοι.

Εκείνοι πάντως που δίνουν πραγματικό ρεσιτάλ είναι οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Μπορεί επίσημα η ομάδα τους να δηλώνει πως όσα συμβαίνουν δεν την αγγίζουν (κι αυτό είναι λογικό να κάνει κάθε ομάδα, αφού μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου παραμένει αθώα) αλλά οι ίδιοι έχουν ταλαντευτεί περισσότερο απ’ ό,τι στο ντέρμπι της 19ης Φλεβάρη.

«Αμα είναι μπλεγμένος ο Μαρινάκης, να πληρώσει ο ίδιος και την ομάδα να την αφήσουν ήσυχη», λένε οι μισοί.

«Τι φταίει ο Μαρινάκης, ακόμα και στις συνομιλίες που του ζητάει ο Μπέος να προστατέψει τους διαιτητές, έχει δικαίωμα να το κάνει ως πρόεδρος της Super League», λένε οι υπόλοιποι.

«Εχουν στοχοποιήσει τον πρόεδρό μας, ενώ για τον Πατέρα που ακουγόταν στις άλλες κασέτες ούτε γάτα ούτε ζημιά» να λένε κάποιοι τρίτοι.

«Ας πειράξουν την ομάδα και οι Αγανακτισμένοι του Συντάγματος θα μοιάζουν με γατάκια μπροστά στη δική μας οργή» να λένε κάποιοι άλλοι. «Κατασκήνωση θα κάνουμε στο Σύνταγμα και θα βάλουμε τους τσολιάδες να κρατάνε πανό της Θύρας 7» συμπληρώνουν.

Κι όταν κάποιοι προσπαθούν να πουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή όποια ομάδα βρεθεί μπλεγμένη θα πρέπει να πληρώσει, ανεξάρτητα αν είναι η δική μας ή αλλουνού, οι άλλοι μισοί αναπολούν τον Σωκράτη Κόκκαλη.

«Πρόεδρε, θα τα βλέπεις όλα αυτά που συμβαίνουνε από τη βίλα σου στη Μύκονο και θα έχεις τρελαθεί στα χοχοχο», λένε. «Εδωσες έτοιμο, στρωμένο μαγαζί με υποδομές και προπονητήρια και ο άλλος κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να μας φέρει ένα βήμα πριν την καταστροφή». Και εκεί ακριβώς τους πιάνουν και οι τύψεις για όσα κατά καιρούς είχανε… σούρει στον Σωκράτη για κάποιες από τις επιλογές του.

Οσο για τον νυν πρόεδρο; Κρατάνε τις αποστάσεις τους. Από τη μια αισθάνονται την ανάγκη να τον στηρίξουν θεωρώντας ότι έκατσε πάνω στην κέντα επειδή η Πολιτεία θέλει να αποσπάσει την προσοχή από το μεσοπρόθεσμο και ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους, από την άλλη θυμώνουν για τις συναναστροφές του με τον Αχιλλέα Μπέο που θεωρούν ότι είναι αυτές που οδήγησαν τα πράγματα σ’ αυτή την κατάσταση.

Δεν λείπουν βέβαια και οι… πραγματιστές. «Το πολύ πολύ σου λέει να παίξουμε στη Football League τη νέα χρονιά», λένε. «Θα δώσουμε ενδιαφέρον και σ’ αυτή τη Λίγκα. Θα κάνουμε και τις εκδρομές μας σε Δράμα, Σέρρες, Κομοτηνή, Βέροια, θα φάμε τα σουβλάκια μας στη Λιβαδειά και θα ανεβούμε αέρας και πάλι στη Σούπερ Λίγκα».

Κι εκεί που τους περνάει ο θυμός για όσα γίνονται στο ποδόσφαιρο, αρχίζουν να ασχολούνται με τα όσα διαρρέουν για τον Μπουρούση και το μπάσκετ. «Μπράβο στον ηγέτη, τον χαλκέντερο τον γίγαντα που δεν υπολόγισε την υγεία του για να βοηθήσει την ομάδα» να λένε οι μισοί. «Και για τους Αγγελόπουλους καλά τα λέει, τέτοια… κορόιδα που πιάνονται τέτοια συμπεριφορά από μέρους του τους χρειάζεται», να συμπληρώνουν.

«Κάτι ήξερε ο Ντούντα που τον είχε πετάξει ένα μήνα εκτός ομάδας, γι’ αυτό τον λένε σοφό» να σιγοντάρουν οι υπόλοιποι.

Μιλάμε τώρα πως ο Μπουρούσης έχει μεγάλο… σουξέ από την ώρα που διέρρευσαν οι διάλογοι με τον Ψωμιάδη. Οι μισοί οπαδοί θέλουν να τον δουν όχι απλά εκτός ομάδας, αλλά εκτός Ελλάδας, οι άλλοι μισοί θέλουν να τον παραδώσουν οι Αγγελόπουλοι… βορά στο λαό του θρύλου στη μέση του ΣΕΦ.

Για τον συγκεκριμένο παίκτη όμως λένε τα δικά τους και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. «Τελικά 10 ντόπες μας έδειχνε στο Βερολίνο, όχι 10 μέρες» να λένε οι μισοί. «Παραγγελιά στον πεθερό έκανε κι εμείς τον παρεξηγήσαμε» να λένε οι υπόλοιποι.

Κι ενώ η υπόθεση των «στημένων» φαίνεται να έχει πολύ δρόμο ακόμα, εκείνο που προκαλεί τελικά πραγματικό δέος είναι το παιχνίδι που παίζεται με το Στοίχημα. Σκάνδαλα στην Ιταλία, σκάνδαλα στη Γερμανία, σκάνδαλα και στην Ελλάδα, άμα ένα κουπόνι έχει 80 αγώνες είναι ζήτημα οι δέκα να είναι καθαροί. Πρέπει δηλαδή αυτός που δεν έχει τα κονέ, που δεν είναι δικτυωμένος και δεν έχει πληροφορίες, αλλά πάει με γνώμονα μόνο την εικόνα των ομάδων ή την παράδοση, να είναι πολύ τυχερός για να ποντάρει πάνω σε καθαρό παιχνίδι και να μην κλάψει τα λεφτά του.

Αυτό βέβαια είναι μια άλλη υπόθεση. Από τα σύννεφα δεν έχει δικαίωμα να πέφτει κανείς. Αυτά που συμβαίνουν τώρα όλοι τα υποψιάζονταν. Απλά σήμερα υπάρχουν αποδείξεις και ονόματα. Οποιος παίρνει το ρίσκο να παίξει θα πρέπει να είναι έτοιμος να υποστεί και τις συνέπειες. Και μέσα σ' αυτές είναι και η πιθανότητα τα λεφτά του να κάνουν φτερά, επειδή τα πόνταρε σε ένα «στημένο» παιχνίδι.

Τα έχει αυτά όμως ο τζόγος. Πώς το λέει και η γνωστή φράση; «Ο πίνων μεθά και ο παίζων χάνει»…



Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Euroleague: Ισοφάρισε η Μονακό τη Φενέρμπαχτσε μετά από ντέρμπι
Euroleague: Ισοφάρισε η Μονακό τη Φενέρμπαχτσε μετά από ντέρμπι
Η απονομή του χρυσού στον Λευτέρη Πετρούνια
Η απονομή του χρυσού στον Λευτέρη Πετρούνια
Basketball Champions League: "Έπεσε" μαχόμενο το Περιστέρι
Basketball Champions League: "Έπεσε" μαχόμενο το Περιστέρι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved