Οταν αποφάσισε να αντιδράσει…

Οταν αποφάσισε να αντιδράσει…

Η ειδοποιός διαφορά για τον Ολυμπιακό ανάμεσα στα προηγούμενα δύο παιχνίδια της σειράς των τελικών και το χθεσινό του ΣΕΦ ήταν πως οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν επιτέλους να αντιδράσουν, όπως έπρεπε, στα τελευταία λεπτά του αγώνα.

Εκεί όπου τις δύο προηγούμενες φορές όταν βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο έχασαν όχι μόνο την αυτοσυγκέντρωση και την ψυχολογία τους, αλλά τα… αβγά και τα πασχάλια, χθες στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και υποχρέωσαν τον Παναθηναϊκό σε λάθη ασυνήθιστα για την εμπειρία του.

Κέρδισαν έτσι πολύ περισσότερα πράγματα από μια απλή νίκη, που δίνει παράταση στην  ελπίδα για την κατάκτηση του τίτλου. Κέρδισαν την ψυχολογία που θα τους επιτρέψει να πάνε στο ΟΑΚΑ για να διεκδικήσουν τη δυνατότητα να στείλουν τη σειρά σε ένα πέμπτο παιχνίδι στο σπίτι τους, αλλά και την αυτοεπιβεβαίωση που χρειάζονταν για το ότι συνιστούν ένα πολύ καλό και ποιοτικό σύνολο που δεν κέρδισε τυχαία δύο φορές στην κανονική περίοδο (τρεις με τον αγώνα κυπέλλου) τον «αιώνιο» αντίπαλό του.

Το αν τα παραπάνω θα τους είναι αρκετά για να πάρουν τον πολυπόθητο τίτλο δεν μπορεί να προβλεφθεί, το βέβαιο όμως είναι ότι θα προβληματίσουν αρκετά τον Παναθηναϊκό εν όψει του αγώνα της προσεχούς Κυριακής, καθώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο πρωταθλητής να θεωρήσει - πλέον - ότι το πρωτάθλημα του ανήκει.

O Ολυμπιακός ξεκίνησε φουριόζος και με τον Μπουρούση σε μεγάλα κέφια (πέτυχε τους 7 από τους 9 πρώτους πόντους της ομάδας του) πήρε κεφάλι στο σκορ, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στους δύο προηγούμενους αγώνες. Ενώ, όμως, εκείνος και ο Μαυροκεφαλίδης τα πήγαιναν πολύ καλά, η περιφέρεια του Ολυμπιακού δεν συμπεριφερόταν αναλόγως, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός που είχε εξαιρετικό passing game και πλουραλισμό στην επίθεσή του να ισορροπήσει το παιχνίδι και να περάσει μπροστά από το δεύτερο μισό του πρώτου ημιχρόνου. Οι «πράσινοι» είχαν ένα εξαιρετικό ποσοστό ευστοχίας για εκτός έδρας παιχνίδι, με αποτέλεσμα να «φιλοδωρήσουν» με 46 πόντους την «ερυθρόλευκη» άμυνα στο πρώτο ημίχρονο. Βοήθησε ενδεχομένως τους «πράσινους» και η έλλειψη άγχους που ήταν απόρροια της σιγουριάς ότι ακόμα κι αν χάσουν το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν χάνουν τον τίτλο, αφού θα έχουν ένα ακόμα match ball στο ΟΑΚΑ. Όμως, αυτή ακριβώς η «ασφάλεια»  τους γύρισε μπούμερανγκ, αφού έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους την στιγμή ακριβώς που ο Ολυμπιακός κλήθηκε να αποδείξει - και το έκανε… - ότι είχε ψυχολογικά , κυρίως, αποθέματα στο… ρεζερβουάρ του.

Στο τρίτο δεκάλεπτο που… παραδοσιακά εδώ και χρόνια είναι «πράσινο», ο Ολυμπιακός έκανε την αντεπίθεσή του και βελτιώνοντας εντυπωσιακά τις επιδόσεις του σε όλους τους τομείς κάλυψε το χαμένο έδαφος, τόσο αγωνιστικά, όσο και ψυχολογικά. Τον βοήθησε βέβαια και η έδρα του, που άρχισε να «κοχλάζει» σε εκείνο ακριβώς το χρονικό σημείο,  ανακόπτοντας  τον ρυθμό που είχαν βρει οι «πράσινοι».

Mε έναν παίκτη «ξεχασμένο», τον Μιχάλη Πελεκάνο, που βοήθησε στην κατακόρυφη βελτίωση της  κατακόρυφα την άμυνα της ομάδας του, ενώ πέτυχε και δύο καθοριστικά τρίποντα, έναν παίκτη υποτιμημένο, τον Τζαμόν Γκόρντον και έναν παίκτη που έχει αμφισβητηθεί έντονα, τον Γιώργο Πρίντεζη (πέτυχε το καθοριστικό τρίποντο που «σφράγισε» τη νίκη), ο Ολυμπιακός βρήκε τις λύσεις που χρειαζόταν και όχι μόνο ξέφυγε από τα σχοινιά όπου ήταν στριμωγμένος αλλά πέρασε και μπροστά.

Με ένα εκπληκτικό σερί 15-2 στο τέταρτο δεκάλεπτο δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που έπρεπε, παρουσιάστηκε πολύ καλύτερος από τον αντίπαλό του και δικαίως έφτασε στη νίκη που του επιτρέπει να πάει με άλλο αέρα στο ΟΑΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί, βέβαια, να είναι το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, όχι μόνο επειδή έχει το τέταρτο παιχνίδι στην έδρα του, αλλά και επειδή έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων παιχνιδιών απ’ ό,τι ο Ολυμπιακός.

Όμως, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, κάποια ψήγματα άγχους θα τα έχουν οι πρωταθλητές, αφού γνωρίζουν πλέον καλά πως σε περίπτωση που ηττηθούν για δεύτερη φορά, το τελευταίο παιχνίδι θα διεξαχθεί στην έδρα του Ολυμπιακού με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για τους «ερυθρόλευκους» από την άλλη, το χθεσινό παιχνίδι στα τελευταία του λεπτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως  παρακαταθήκη για τον τρόπο που θα πρέπει να συμπεριφέρεται αγωνιστικά και ψυχολογικά η ομάδα. Ηταν η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός αντέδρασε σωστά, όταν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και αυτό τον τρόπο αντίδρασης θα πρέπει να κάνει κτήμα του για τη συνέχεια, αν θέλει να κάνει τη μεγάλη ανατροπή.

ΥΓ. Διαφωνώ με εκείνους που θεωρούν ότι ο Παναθηναϊκός «παράτησε» το παιχνίδι και προτίμησε να «τελειώσει» τη σειρά στην έδρα του. Κυρίως επειδή κάθε άλλο παρά έχει τη νίκη στο… τσεπάκι την Κυριακή και σίγουρα δεν θα επιθυμούσε να γίνει η σειρά… ροντέο και να τα παίξει όλα για όλα σε πέμπτο ματς μέσα σε ένα «πύρινο» ΣΕΦ.

ΥΓ1. Αξίζει ιδιαίτερης μνείας η… ατάκα του Ντούσαν Ιβκοβιτς ότι «31-9 και 24-9 δεν είναι το ίδιο». Μερικές φορές καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς, ακόμα κι αν είσαι «σοφός».

ΥΓ2. «Όλα τα λεφτά» η «μονομαχία» Μπουρούση  - Διαμαντίδη.

ΥΓ3. Ο Τεόντοσιτς αδικεί μόνος του τον εαυτό του.

ΥΓ4. Η καφρίλα «ξαναχτύπησε». Ας ελπίσουμε να μην βρει μιμητές στο ΟΑΚΑ…



Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved