Break για τίτλο

Break για τίτλο

Τι κι αν τη φετινή σεζόν μετρούσε τρεις ήττες στις αναμετρήσεις με τον «αιώνιο» αντίπαλό του; Τι κι αν μπήκε με μειονέκτημα έδρας στη σειρά των τελικών της Α1; Tι κι αν το παιχνίδι του φέτος χαρακτηρίζεται περισσότερο απο κάθε άλλη φορά από «νεκρά διαστήματα» που στοιχίζουν; Ο Παναθηναϊκός είναι εδώ, «παρών», αποφασισμένος να διατηρήσει τα σκήπτρα του πρωταθλητή Ελλάδας για μια ακόμα χρονιά.

 Και το απέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο το βράδυ της Πέμπτης, σπάζοντας το πλεονέκτημα έδρας του Ολυμπιακού μέσα στο ΣΕΦ. Σε ένα break που μπορεί άφοβα να χαρακτηριστεί break τίτλου.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως το πρωτάθλημα έχει κριθεί, επειδή οι «πράσινοι» πήραν αγωνιστικό και ψυχολογικό προβάδισμα από το πρώτο κιόλας παιχνίδι. Η σειρά των τελικών έχει πολύ δρόμο ακόμα και με τον ίδιο τρόπο που ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη στο ΣΕΦ, μπορεί να την πάρει και ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ.

Το θέμα όμως είναι: Πόσο ακόμα οι «ερυθρόλευκοι» εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορεί να συμβεί αυτό, όταν βλέπουν πως ο αντίπαλός τους με χαρακτηριστική ευκολία «εξουδετερώνει» από το πρώτο κιόλας παιχνίδι της σειράς των τελικών το πλεονέκτημα που οι ίδιοι με τόσο κόπο κατέκτησαν στον μαραθώνιο της κανονικής περιόδου;

Και από την άλλη, πόσο εύκολο είναι ο έμπειρος Παναθηναϊκός να αυτοεγκλωβιστεί στην νίκη του στο ΣΕΦ και να επιτρέψει στον εαυτό του να χαλαρώσει στη συνέχεια, θεωρώντας πως τα πάντα έχουν κριθεί; Ιδιαίτερα όταν στον πάγκο του έχει τον «μετρ» στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, Ζέλικο Ομπράντοβιτς;

Το παιχνίδι στο ΣΕΦ στο ξεκίνημα θύμισε τα τρία προηγούμενα ματς που οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν τον αντίπαλό τους. Ο Ολυμπιακός πήρε στην αρχή τα ηνία του αγώνα και εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έπαιζε με βοήθειες στον Σπανούλη, πήρε πολλά ελεύθερα σουτ που τα εκμεταλλεύτηκε κατάλληλα, παρόλο που δεν διαθέτει τους κλασικούς σουτέρ. Σ' αυτό το διάστημα ο Δημήτρης Διαμαντίδης πάλευε μόνος του απέναντι στους «ερυθρόλευκους» για να κρατήσει τον Παναθηναϊκό κοντά στο σκορ, αλλά επειδή ακριβώς είναι τέτοια η κλάση του συγκεκριμένου παίκτη, το κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο.

Στη συνέχεια, όμως, ο Ομπράντοβιτς άλλαξε τακτική, πήγε το παιχνίδι στο ένας εναντίον ενός, σταμάτησε να δίνει τα ελεύθερα σουτ που «πλήρωσε» στο πρώτο δεκάλεπτο, θωράκισε την άμυνά του και εκμεταλλευόμενος την απουσία του Μπουρούση (που βγήκε για να πάρει ανάσες) βρήκε λύσεις (αφού οι «ερυθρόλευκοι» στερούνται και των υπηρεσιών του Νεστέροβιτς) «χτυπώντας» μέσα στην ρακέτα με τον Μπατίστ και παίρνοντας «ανέλπιστη» βοήθεια από τον Μάριτς.

O Ολυμπιακός εκνευρίστηκε, παγιδεύτηκε στο παιχνίδι της «υπομονής» που τόσο καλά γνωρίζει να παίζει ο Παναθηναϊκός και χωρίς αξιόπιστο 3άρι (αλλά και 4άρι...) και με επιθέσεις σπασμωδικές που δεν ήταν προϊόν συνεργασίας, έχασε τη συνοχή του. Ακόμα κι έτσι ο Σπανούλης με πέντε πόντους στα τελευταία λεπτά του αγώνα παραλίγο να πάρει μόνος του το παιχνίδι για λογαριασμό του Ολυμπιακού, όμως το τρίποντο (2ο μόλις του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι) του εξαφανισμένου σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, αλλά πάντα με «κρύο αίμα» εκεί που πρέπει, Αντώνη Φώτση, έβαλε οριστικό τέλος στις ελπίδες των γηπεδούχων και ουσιαστικά σφράγισε τη νίκη των «πράσινων».

Με τη νίκη αυτή ο Παναθηναϊκός παίρνει σαφώς το ψυχολογικό προβάδισμα για την συνέχεια. Γιατί ακριβώς διαθέτει τη στόφα της ομάδας αλλά και τους παίκτες που έχουν «περπατήσει»  πάμπολλες φορές αυτή τη διαδρομή και γνωρίζουν κάθε στροφή του δρόμου και κάθε δυσκολία του.

Αντίθετα, ο «λαβωμένος» Ολυμπιακός δεν διαθέτει τους παίκτες που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο όταν η μπάλα «καίει». Ο Σπανούλης δεν έχει βρει ακόμα τα «πατήματά» του, εξαιτίας του τραυματισμού του, ο Παπαλουκάς έχει μεγαλώσει, ο Τεόντοσιτς είναι τη μία φορά ο ηγέτης και την άλλη ο «τρελός του χωριού», ο Μπουρούσης μοιάζει απελπιστικά μόνος.

Στο ΟΑΚΑ την Κυριακή ο Ολυμπιακός θα κληθεί να αποδείξει ότι η πρώτη φετινή ήττα από τον Παναθηναϊκό δεν τον επηρέασε, συνεχίζει να «επενδύει» ψυχολογικά στις τρεις νίκες της φετινής περιόδου και διαθέτει την ψυχή για να ανακτήσει το πλεονέκτημα έδρας μέσα στο άντρο του αντιπάλου.

Αν τα καταφέρει, η σειρά των αγώνων ξεκινά από την αρχή και η δίψα του τίτλου αρχίζει και πάλι να σιγοκαίει στα μάτια των παικτών του.

Αν όχι, ο Παναθηναϊκός αναγορεύεται αυτόματα σε φαβορί και ετοιμάζεται να πανηγυρίσει ένα ακόμα πρωτάθλημα, ίσως και πολύ πιο εύκολα απ' ό,τι θα φανταζόταν…



Ο Κώστας Νικούλι στο ΟΠΑΠ Game Time: Για τη φιέστα της ΑΕΚ, το ντέρμπι με Ολυμπιακό και την τέχνη
Ο Κώστας Νικούλι στο ΟΠΑΠ Game Time: Για τη φιέστα της ΑΕΚ, το ντέρμπι με Ολυμπιακό και την τέχνη
Παναθηναϊκός: «Ανάβει φωτιές» η Mundo Deportivo για τον Φώτη Ιωαννίδη
Παναθηναϊκός: «Ανάβει φωτιές» η Mundo Deportivo για τον Φώτη Ιωαννίδη
ΑΕΚ - Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
ΑΕΚ - Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Ο «τελικός της χρονιάς» στην Μπολόνια για τον Παναθηναϊκό AKTOR - Η ώρα και το κανάλι
Ο «τελικός της χρονιάς» στην Μπολόνια για τον Παναθηναϊκό AKTOR - Η ώρα και το κανάλι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved