Eίναι στο χέρι... όλων!

Eίναι στο χέρι... όλων!

 Αν το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είχε… κατορθώσει να αυτο-απαξιωθεί πολύ καιρό πριν, τα φετινά play off θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μακράν τα πιο συναρπαστικά από καταβολής του θεσμού.

 Όχι ότι ακόμα κι έτσι παύουν να είναι συναρπαστικά, απλώς στην συγκεκριμένη περίπτωση πέφτουν κι αυτά θύμα της γενικότερης μιζέριας, καχυποψίας, βίας και μισαλλοδοξίας που επικρατεί φέτος στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Και είναι πραγματικά κρίμα, γιατί πρόκειται για μια σειρά αγώνων όπου το απρόβλεπτο καραδοκεί σε κάθε στροφή, τα φαβορί μετατρέπονται σε αουτσάιντερ και οι πρώην «καταδικασμένοι» σε εν δυνάμει πρωταγωνιστές.

Πώς αλλιώς άλλωστε θα μπορούσε ο Παναθηναϊκός που μία αγωνιστική πριν κινδύνευε να μείνει εκτός Ευρώπης και έβλεπε το… φάντασμα Κουτσουπιά να πλανάται πάνω από την Παιανία να έχει αυτή τη στιγμή (κι ας είναι τρίτος στην βαθμολογία) το προβάδισμα για την κατάκτηση της πρωτιάς;

΄Η πότε άλλοτε από καταβολής του θεσμού, με δύο αγώνες να απομένουν για την ολοκλήρωση των play off, είχαν και οι τέσσερις ομάδες που μετέχουν σ’ αυτά την δυνατότητα να κρατούν την τύχη τους τα χέρια τους; Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει φέτος. Δεν είναι μόνο ο Παναθηναϊκός που πάει να κάνει την μεγάλη ανατροπή, ούτε ο πρωτοπόρος αυτή τη στιγμή ΠΑΟΚ που ενδεχομένως να του αρκεί ακόμα και η ισοπαλία στο ΟΑΚΑ κόντρα στους «πράσινους» για να πανηγυρίσει την τελευταία αγωνιστική στην Τούμπα κόντρα στον Ολυμπιακό Βόλου την συμμετοχή του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν είναι ούτε καν η – αναμφισβήτητα ανεβασμένη αγωνιστικά - ΑΕΚ που αν καταφέρει να περάσει αλώβητη από το ματς με την ομάδα του Αχιλλέα Μπέου θα τα παίξει όλα για όλα κόντρα στους «πράσινους» την τελευταία αγωνιστική (εκτός βέβαια αν ο ΠΑΟΚ φύγει με «διπλό» από το ΟΑΚΑ). Είναι και το γεγονός πως ακόμα και αυτός ο «ρυθμιστής» του θεσμού, Ολυμπιακός Βόλου γνωρίζει πως του αρκεί ένα θετικό αποτέλεσμα απέναντι στην ΑΕΚ για να επιτύχει το στόχο της ευρωπαϊκής εξόδου, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα στερήσει από την «Ενωση» την πρωτιά στη βαθμολογία, αναγκαία συνθήκη για να βρεθεί ο ίδιος στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

Ισως γι’ αυτό, άλλωστε η ανακοίνωση της «Ενωσης» που ακολούθησε μετά τα τεκταινόμενα στο παιχνίδι των «Δικεφάλων», δεν εξαντλείται στον χθεσινό της αντίπαλο αλλά αφήνει στο περιεχόμενό της αιχμές για άλλους «ευεργετηθέντες» από την δική της ήττα στην Τούμπα.

Η «κιτρινόμαυρη» ανακοίνωση βέβαια προεξοφλεί ακριβώς το γεγονός ότι σ’ αυτό το μίνι πρωτάθλημα ειδικά η «Ενωση» δεν κρατάει την τύχη της στα χέρια της, αφού κάποιοι έχουν βάλει σκοπό τους να της στερήσουν με κάθε μέσο την δυνατότητα κατάκτησης της πρωτιάς.

Και καθώς μπορεί, όπως κάθε ανακοίνωση οποιασδήποτε ομάδας, να ενέχει μεν το στοιχείο της υπερβολής, αλλά να μην στερείται βάσης, το μόνο βέβαιο είναι πως οι δύο αγώνες που απομένουν θα πάρουν πραγματικά «φωτιά» αφού όχι μόνο όλοι θα έχουν μεγάλα κίνητρα για τη νίκη αλλά και όλοι θα υποπτεύονται και θα κατηγορούν όλους.

Eπί της ουσίας, πάντως, ο Παναθηναϊκός που αγωνίστηκε χρονικά πρώτος, αφού ξεπέρασε το ψυχολογικό σοκ του πρώτου ημιχρόνου όπου κινδύνεψε βάσιμα σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις να δεχθεί γκολ από τον Ολυμπιακό Βόλου, επανήλθε στο δεύτερο ημίχρονο με μια εμφάνιση από αυτές που είχε ξεχάσει εδώ και πολύ καιρό. Πήρε έτσι μια εύκολη, όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι, νίκη και απέκτησε άλλο αέρα που του δίνει ψυχολογικό αβαντάζ ενόψει των δύο αγώνων που απομένουν. Σ΄ αυτούς βέβαια θα πρέπει να επαναλάβει ίσως και να βελτιώσει την χθεσινή εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου για να ελπίζει στην ολική επαναφορά που θα τον φέρει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Πιθανότατα δε, η χθεσινή του επικράτηση σε συνδυασμό με την νίκη του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ στην Τούμπα, που φέρνει τον «Δικέφαλο του Βορρά» στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, θα κινητοποιήσει τον κόσμο του «τριφυλλιού», που παρά τις διχαστικές τάσεις που παρουσίασε στον αγώνα με τον Βόλο, θα σπεύσει να ενισχύσει την ομάδα στο κομβικό, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, παιχνίδι της προσεχούς Κυριακής. Aν τα καταφέρει απέναντι στον ΠΑΟΚ θα έχει πια να «διαχειριστεί» με τεράστιο πλέον αβαντάζ τον - κεκλεισμένων των θυρών - αγώνα του κόντρα στην «Ενωση» στην κοινή τους έδρα με όλη την γνώση του τι θα του προσφέρει για το «σώσιμο» της χρονιάς, το τρίποντο την τελευταία αγωνιστική, με όλη την εμπειρία που ο ίδιος διαθέτει από «διεκπεραίωση» υποθέσεων με επιτυχή έκβαση σε αγώνες play off, ενδεχομένως και με ψυχολογικό πλεονέκτημα αν η «Ενωση» δεν έχει καταφέρει να περάσει αλώβητη από τον Βόλο.

Για τον ΠΑΟΚ που θα τα παίξει «όλα για όλα» σε ένα και μόνο παιχνίδι, αυτό του ΟΑΚΑ αφού όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην τελευταία αγωνιστική το έργο του κόντρα στον Ολυμπιακό Βόλου κάθε άλλο παρά δύσκολο αναμένεται (αφού όπως αναφέραμε η ομάδα της Μαγνησίας δεν θέλει πρώτη την «Ενωση») η απουσία του Πάμπλο Γκαρσία συνιστά την μεγαλύτερη δυνατή απώλεια που θα μπορούσε να του τύχει. Ο Ουρουγουανός είναι «κομμένος και ραμμένος» για παιχνίδια σαν αυτό που θα θελήσει – και συνήθως «του βγαίνει»… - να παίξει ο «Δικέφαλος του Βορρά», απέναντι στους «πράσινους». Σε ένα γήπεδο μάλιστα που ειδικά τη φετινή σεζόν κυριολεκτικά «βραχυκυκλώνει» όποιος εκ των δύο Αθηναίων κι αν είναι αντίπαλός του. To μεγάλο «στοίχημα» για τον ίδιο θα είναι ακριβώς αυτό: Nα κατορθώσει έστω και για έναν αγώνα, τον πλέον καθοριστικό της σεζόν να «ξορκίσει» τα φαντάσματα του Ολυμπιακού Σταδίου και να πάρει χωρίς το «πρώτο βιολί» του - στην διαχείριση τέτοιων αγώνων - το αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει να ονειρεύεται ότι μπορεί το Σεπτέμβρη να «κουνήσει το σεντόνι» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οσο για την ΑΕΚ που έχει μπει ήδη στο «τριπάκι» της μουρμούρας για τα όσα συνέβησαν στην Τoύμπα (όχι άδικα όπως αναφέραμε παραπάνω, αλλά σίγουρα όχι και απόλυτα δικαιολογημένα) η μεγαλύτερη παγίδα είναι ακριβώς αυτή: Να θεωρήσει εκ των πραγμάτων χαμένη την υπόθεση της πρωτιάς και να περάσει αυτή η αίσθηση στο DNA των ποδοσφαιριστών και του προπονητή της (αν δεν έχει ήδη συμβεί αυτό) με αποτέλεσμα να χάσει με κάτω τα χέρια στο Βόλο και στη συνέχεια να παραδοθεί άνευ όρων στο άδειο από οπαδούς της ΟΑΚΑ στον αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ας ελπίσουμε ότι θα ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά της άμεσα και θα γυρίσει το… διακόπτη από την γκρίνια για τον αγώνα της Τούμπας στο πείσμα που οφείλει να έχει μια ομάδα του διαμετρήματός της για να αποδείξει ότι μπορεί να διεκδικήσει στο χορτάρι αυτά που - θεωρεί ότι - της στέρησε η διαιτησία στο προηγούμενο παιχνίδι της.

ΥΓ. Σαφώς και μπορούσε καλύτερα ο Σιδηρόπουλος στην Τούμπα. Θύμα της γνωστής διαιτητικής ασθένειας του συμψηφισμού, μετά το πέναλτι που δεν έδωσε στον ΠΑΟΚ επιχείρησε να… ισορροπήσει στερώντας σφυρίγματα από την «Ενωση».

ΥΓ1. Απαράδεκτη η κίνηση του Πάμπλο Γκαρσία, θύμισε έντονα την πρώτη χρονιά του στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ. Ακόμα κι αν θεωρεί εαυτόν θιγμένο από την απόφαση του διαιτητή δεν νομιμοποιείται να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο.

ΥΓ2. Κίνηση με ιδιαίτερη σημασία η αγκαλιά - αφιέρωση του Τζιμπρίλ Σισέ στον «βαλλόμενο» από παντού τον τελευταίο καιρό προπονητή του, Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ο γεννημένος νικητής Γάλλος θέλει πολύ την έξοδο του Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ (ανεξάρτητα από το αν θα είναι ο ίδιος του χρόνου στο «τριφύλλι» ή όχι) και γνωρίζει πολύ καλά πως για να επιτύχει κάτι τέτοιο η ομάδα του χρειάζεται την συμβολή του προπονητή της για τα δύο παιχνίδια που απομένουν.



Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved