Η ελπίδα και η προσγείωση

Η ελπίδα και η προσγείωση

Αν η άνοιξη συνιστά για τους οπαδούς των ελληνικών ομάδων ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια που απουσιάζουν οι επενδυτές από το ποδόσφαιρο συστατικό ελπίδας, συνηθέστατα το καλοκαίρι αποτελεί την απόλυτα ανώμαλη προσγείωση σε μια ζοφερή πραγματικότητα.

 Ανοιξη ήταν όταν «εκατομμύρια πράσινες καρδιές» συντονίστηκαν σε έναν παλμό, στο συλλαλητήριο της ελπίδας των οπαδών του Παναθηναϊκού για την είσοδο σε μια νέα εποχή. Αν κοιτάξει όμως κανείς πίσω, στο τότε και στο τώρα του Παναθηναϊκού μόνο θλίψη μπορεί να αισθανθεί.

Ανοιξη ήταν και όταν πέρυσι, λίγο πριν τελειώσει το πρωτάθλημα με το νταμπλ να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα οι «πράσινοι» έκαναν όνειρα για την εκτόξευση της ομάδας τους και τη μετεξέλιξή της σε μια ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική δύναμη με βάση τη δυναμική που φαινόταν να διαθέτει εκείνη τη χρονική στιγμή.

Για να έρθει το καλοκαίρι και να διαψευστούν οικτρά οι προσδοκίες όλων, καθώς η πολυμετοχικότητα ναυάγησε και η επιστροφή στις «πρακτικές» του παρελθόντος δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία για το πού ακριβώς θα κινηθεί η ομάδα όχι μόνο την σεζόν που διανύουμε, αλλά ουσιαστικά (αν κάνει δεν αλλάξει εντυπωσιακά) και τις επόμενες.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή «παίζουν» σενάρια επιστροφής του Δημήτρη Μελισσανίδη στην ΑΕΚ, με τις συναντήσεις, τις συζητήσεις, ακόμα και τα… νεύματα του «τίγρη» να αποκτούν στη φαντασία των οπαδών σημειολογική σημασία για να αποδειχθεί  λίγους μήνες μετά πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, εκτός από το… μπάτζετ της «Ενωσης» που συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο.

Τα ίδια πάνω κάτω και στη Θεσσαλονίκη. Οι επενδυτές στον ΠΑΟΚ κάνουν την εμφάνισή τους αρχές της Ανοιξης (φέτος οι Αραβες… πρωτοτύπησαν και εμφανίστηκαν στο καταχείμωνο για να τηρήσουν σιγήν ιχθύος στη συνέχεια) για να έρθει το καλοκαίρι και ο Θοδωρής Ζαγοράκης να καταστήσει σαφές στους οπαδούς του «Δικεφάλου του Βορρά» πως μόνο αν βάλουν εκείνοι πλάτη θα προχωρήσει η ομάδα.

Επενδυτή ψάχνει - αλλά δεν βρίσκει… - και ο Αρης που επίσης στηρίζεται στους οπαδούς του, επενδυτή αναζητά και ο Ηρακλής. Μάταια, όμως…

Οσο μάλιστα περνάει ο καιρός και η Ελλάδα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην κρίση, τόσο πιο δύσκολα θα βρίσκονται οι «επενδυτές» όχι μόνο  ως «Μεσσίες» για τις ελληνικές ομάδες, αλλά έστω ακόμα και ως «συστατικό ονείρων» απ’ αυτά που κάνουν τους οπαδούς να ελπίζουν σε καλύτερες  μέρες για την ομάδα τους.

Και όσο συμβαίνει αυτό, τόσο μεγαλύτερη αξία θα αποκτά η κίνηση του Σωκράτη Κόκκαλη να παραδώσει τη σκυτάλη του Ολυμπιακού στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Ολυμπιακός ήταν ίσως η μοναδική ομάδα που ακολούθησε την ακριβώς αντίθετη διαδρομή. Από την άνοιξη της αβεβαιότητας και της ρευστότητας προχώρησε στο καλοκαίρι της ελπίδας και τελικά στην επιβεβαίωση που ήρθε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Αυτό το μέλλον που προδιαγραφόταν ζοφερό για τον οπαδό του Ολυμπιακού, με την ομάδα του να έχει τερματίσει πέμπτη στη βαθμολογία, να αλλάζει προπονητή εν μέσω θέρους, να αποκλείεται από την Ευρώπη πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της, με έναν μαγικό τρόπο μετατράπηκε σε μια πραγματικότητα που ξεπερνούσε και τις πιο υψηλές προσδοκίες.

Ο Ολυμπιακός φέτος δεν κέρδισε απλώς τον τίτλο. Κέρδισε την ομαλή διαδοχή σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης (που, μπορεί να έχει τεράστιες ομοιότητες με το παλιό, αλλά αυτό το γεγονός από μόνο του δεν εξασφάλιζε την «αναίμακτη» μετάβαση). Κέρδισε την βιωσιμότητά του μέσω της απευθείας πρόκρισης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ σε μια εποχή που το οικονομικό του άνοιγμα είχε γίνει θέμα συζήτησης, αλλά και τριβής. Και παράλληλα κέρδισε τον χρόνο και την ηρεμία που θα επιτρέψει στον μεγαλομέτοχό του, απαλλαγμένο από το άγχος της «απόδειξης» ότι αποτελεί άξιο διάδοχο του άξιου  προκατόχου του (ανεξάρτητα  από τις ενστάσεις που υπάρχουν, δικαίως ή αδίκως, από τους αντιπάλους τους, για τον τρόπο που εδραιώθηκε αυτή η αξία…) να κάνει κινήσεις συνετές και ουσιαστικές, όπως είναι για παράδειγμα η «ελληνοποίηση» του «ερυθρόλευκου» ρόστερ.

Κάτι που θα δυσκολευόταν να επιχειρήσει αν ο Ολυμπιακός δεν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα και υποχρεωνόταν παρά το δεδομένο το «άνοιγμά» του να προχωρήσει σε «μεταγραφές αεροδρομίου», προκειμένου να εξασφαλίσει μέσω δύσκολων προκριματικών τη συμμετοχή του στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Αν μάλιστα Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν καταφέρουν να βρουν τις αρμόζουσες οικονομικές λύσεις που αναζητούν, τότε αυτά που κέρδισαν φέτος οι «ερυθρόλευκοι» ενδέχεται να σηματοδοτήσουν την αφετηρία για μια νέα εποχή «ερυθρόλευκης» κυριαρχίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο…



Formula 1: Poleman ο Φερστάπεν με επιβλητικό τρόπο! – Έκανε το «1-2» η Red Bull
Formula 1: Poleman ο Φερστάπεν με επιβλητικό τρόπο! – Έκανε το «1-2» η Red Bull
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τις μάχες επιβίωσης στη Super League και Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τις μάχες επιβίωσης στη Super League και Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι
«Κόκκινη τρέλα» για τον Ολυμπιακό: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
«Κόκκινη τρέλα» για τον Ολυμπιακό: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
Παναθηναϊκός AKTOR: Μόνιμη γιορτή στο ΟΑΚΑ, επέστρεψαν τα παιδικά χαμόγελα!
Παναθηναϊκός AKTOR: Μόνιμη γιορτή στο ΟΑΚΑ, επέστρεψαν τα παιδικά χαμόγελα!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved