Το πολιτισμικό σοκ του Zαν Αλέν

Το πολιτισμικό σοκ του Zαν Αλέν

 Πριν έρθει ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό στην «ακτινογραφία» που του είχαν κάνει οι ελληνικές εφημερίδες κυρίαρχο στοιχείο του βιογραφικού του ήταν η έφεση στις γκάφες.

 Ο Γάλλος αμυντικός που όλοι θυμόμαστε ότι δεν ήταν η πρώτη - ούτε καν η δεύτερη ή η τρίτη - επιλογή του «τριφυλλιού» για την κάλυψη της θέσης του στόπερ (ας όψεται η έρμη  η …φτώχεια - «δει δη χρημάτων, άνδρες πολυμετοχικοί») συνοδευόταν από αρκετά καλές συστάσεις που ανέφεραν πως επρόκειτο για έναν καλό αμυντικό με παραστάσεις από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που στο ελληνικό πρωτάθλημα θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει τη διαφορά, αλλά που όμως στην Ευρώπη η γκάφα που θα κάνει στο παιχνίδι θα είναι από αυτές που «ακούγονται». Με την έννοια ότι είναι από αυτές που στοιχίζουν.

Οποιος είδε το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Βόλου σίγουρα θυμήθηκε όσα είχαν γραφτεί στις εφημερίδες επ’ ευκαιρία της άφιξής του και έκανε παράλληλα τη διαπίστωση πως δεν χρειάζεται να παίζει ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι για να αποσυντονιστεί τόσο που να κάνει ένα λάθος που θα στοιχίσει στην ομάδα του. Μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα, αρκεί απλώς να παίξει απέναντι σε μια ομάδα που μπορεί να του προκαλέσει… πολιτισμικό σοκ.

Και το παιχνίδι στο Πανθεσσαλικό απέναντι στον Ολυμπιακό Βόλου το βράδυ της περασμένης Κυριακής προσφερόταν για ένα τέτοιο σοκ. Ο «διανοούμενος»  Ζαν Αλέν που το πρώτο πράγμα που έκανε όταν ήρθε στην Ελλάδα ήταν να επισκεφθεί την Ακρόπολη, που αγαπά παθολογικά το διάβασμα, που δεν έχει αποχωριστεί το κοστούμι και την γραβάτα του είτε πρόκειται να παρευρεθεί σε εκδήλωση υπέρ των κακοποιημένων γυναικών, είτε να επισκεφθεί το σύλλογο «Φλόγα», είτε να δώσει το παρών στην κοπή πίτας του Παναθηναϊκού, είτε σε εκδήλωση εταιρείας αθλητικών ειδών ή χορηγού εταιρείας του «τριφυλλιού», κλήθηκε να γνωρίσει τη φιλοξενία του «μπρουτάλ» Αχιλλέα Μπέου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Από την πρώτη στιγμή που τον αντίκρισε στη φυσούνα αναρωτώμενος όπως και ο προπονητής του Ζεσουάλδο Φερέιρα για το κατά πόσο είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να είναι πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας, όταν στον ίδιο θύμιζε τον ιδιοκτήτη της χασαποταβέρνας στη Χασιά (που του είχε συστήσει ο συμπατριώτης του Ραμπεσαντρατανά, ο οποίος την τίμησε δεόντως στο σύντομο πέρασμά του από την ΑΕΚ και που, εννοείται, δεν άρεσε στον λάτρη περισσότερο γκουρμέ γεύσεων Ζαν Αλέν) μέχρι την στιγμή της αποβολής του, όταν υποχρεώθηκε να κατευθυνθεί στα αποδυτήρια περνώντας δίπλα του, ο ήρωάς μας βίωνε πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Από την στιγμή που αισθάνθηκε την πρώτη… ροχάλα μέσα στον αγωνιστικό χώρο και άκουσε τα πρώτα «γαλλικά» που δεν του θύμισαν σε καμία περίπτωση τη μητρική του γλώσσα μέχρι την ώρα που παρατήρησε τα ball boys του Βόλου να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται από το γήπεδο, ανάλογα με τη διακύμανση του σκορ λες και είχαν ανακαλύψει τον αόρατο μανδύα του Χάρι Πότερ και τον φορούσαν κατά βούληση, ο ευγενής Ζαν Αλέν ζούσε την δική του προσωπική τραγωδία.

Κι αν η γκάφα είναι γι΄ αυτόν υπό νορμάλ καταστάσεις κάτι συνώνυμο της «βυντριάς» γαλλιστί, πώς ήταν δυνατόν να μην κάνει θριαμβευτική την εμφάνισή της σε ένα παιχνίδι «ειδικών συνθηκών»;  Όχι μόνο την έκανε και μάλιστα δις, αλλά λειτούργησε γι’ αυτόν λυτρωτικά με την έννοια ότι του έδωσε τη δυνατότητα να αποχωρήσει νωρίτερα απ’ ό,τι οι συμπαίκτες του από τον τόπο του… μαρτυρίου.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως οι γκάφες του Μπουμσόνγκ στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν απλά δύο ατυχείς  στιγμές που μπορεί να συμβούν στον οποιονδήποτε, αλλά γιατί ν’ αφήσουμε τις λεπτομέρειες να χαλάσουν μια ωραία ιστορία;

Αλλωστε, λαμβάνοντας υπόψιν την… μενταλιτέ του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή, σε συνδυασμό με τις συνθήκες που κλήθηκε να αγωνιστεί, ποιος μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι;



Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
Κύπελλο βόλεϊ ανδρών: Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων για το Final 4
Κύπελλο βόλεϊ ανδρών: Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων για το Final 4
ΑΕΚ: Αποκάλυψε το σλόγκαν των 100 ετών
ΑΕΚ: Αποκάλυψε το σλόγκαν των 100 ετών
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved