Σουξέ σουξέ η φούστα του Σισέ

Σουξέ σουξέ η φούστα του Σισέ

Παραφράζοντας το γνωστό σύνθημα («έχει σουξέ σουξέ η…τούφα του Σισέ») που έβγαλαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού άμα τη αφίξει του Γάλλου σούπερ σταρ που έμελε να γίνει το μεγάλο τους ίνδαλμα (το σύνθημα στην light εκδοχή του, εννοείται, δεν αναφέρονταν ακριβώς στην… τούφα του), δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία ότι τα πάντα στο ντέρμπι θα κινηθούν γύρω από την… φούστα του Τζιμπρίλ.

Το στίγμα άλλωστε το έχουν δώσει ήδη οι οπαδικές εφημερίδες των δύο ομάδων, οπότε δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς φαντασία για να αντιληφθεί ότι ανάλογα με το αποτέλεσμα οι δύο αντίπαλοι θα ασχοληθούν είτε με θετικό, είτε με αρνητικό τρόπο, με τον ανδρισμό του Γάλλου άσου.

Ετσι κι αλλιώς, όμως, ο Σισέ θα ήταν το σημείο αναφοράς, είτε είχε φορέσει την φούστα είτε όχι παραμονές του ντέρμπι, αφενός επειδή είναι μόνος του ολόκληρος ο Παναθηναϊκός, αφετέρου επειδή δεν υπάρχει οπαδός του Ολυμπιακού (άσχετα αν κάποιοι το παραδέχονται δημόσια και άλλοι το ομολογούν μόνο στον εαυτό τους) που να μην «γούσταρε» έναν τέτοιο παίκτη στην δική του ομάδα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι με την είσοδο του Σισέ στον αγωνιστικό χώρο οι οπαδοί των «ερυθρόλευκων» θα αφήσουν αυτή την «καψούρα» να εκδηλωθεί. Το αντίθετο μάλιστα. Ο Τζιμπρίλ αναμένεται να έχει πράγματι την τιμητική του, αλλά με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι συνήθως εκδηλώνουν οι ερωτευμένοι στην πραγματική ζωή τέτοιου είδους επιθυμίες προς το αντικείμενο του… πόθου τους.

Γνωρίζουν άλλωστε (οι «ερυθρόλευκοι») πολύ καλά πως βελτιωμένος ή όχι, στα τελευταία ματς, ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να τα περιμένει – σχεδόν – όλα από τον Γάλλο άσο και γι’ αυτό είναι βέβαιο ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τον πτοήσουν.

Βέβαια, η προϊστορία των ντέρμπι έχει δείξει πως πολλές φορές τα πρόσωπα όπου έχει εστιαστεί η προσοχή περνούν απαρατήρητα. Είναι κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει με τα επεισόδια. Οπου μυρίζει μπαρούτι συνήθως δεν ανοίγει μύτη, ενώ παιχνίδια που δεν είναι υψηλής επικινδυνότητας μπορούν να γίνουν μπουρλότο από το πουθενά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Σισέ θα συγκεντρώσει την προσοχή στο ντέρμπι, είτε καταφέρει να αφήσει τη σφραγίδα του σ’ αυτό είτε όχι. Ο ίδιος είναι βέβαιο ότι το περιμένει και μετά από παραμονή σχεδόν δύο χρόνων στην Ελλάδα, στη διάρκεια των οποίων έχουν ξεδιπλωθεί αρκετές πτυχές της προσωπικότητάς του και τον έχουμε γνωρίσει αρκετά καλά, είμαστε κι εμείς βέβαιοι ότι του αρέσει κιόλας.

Αν όμως ο Γάλλος θα μπει στον αγωνιστικό χώρο γνωρίζοντας, προκαλώντας και περιμένοντας την αντίδραση των «ερυθρόλευκων» οπαδών, οι υπόλοιποι συμπαίκτες του θα κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστέψουν πως οι ίδιοι θα περάσουν απαρατήρητοι, επειδή οι προβολείς θα πέσουν πάνω στον Σισέ ή ακόμα χειρότερα, πως η ατμόσφαιρα του αγώνα θα είναι ανάλογη με το ήρεμο κλίμα που επικράτησε όλη την εβδομάδα.

Μπορεί τα …προεόρτια να κύλησαν σε ήρεμους ρυθμούς, αλλά μέσα στο Καραϊσκάκη θα αισθανθούν σαν τους Χριστιανούς στο Κολοσσαίο και αν δεν το έχουν ήδη συνειδητοποιήσει τόσο το χειρότερο γι’ αυτούς.

Θα πει κανείς πως όσοι από τους «πράσινους» θα παίξουν στο σαββατιάτικο παιχνίδι είναι πια «μπαρουτοκαπνισμένοι» και γνωρίζουν τι θα αντιμετωπίσουν σε τέτοιου είδους παιχνίδια, όμως και πάλι η προϊστορία έχει αποδείξει πως αυτή η γνώση συχνά δεν παίζει τον παραμικρό ρόλο στις αντοχές που ο κάθε φιλοξενούμενος επιδεικνύει όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια καυτή έδρα.

Προγνωστικά για το ντέρμπι σαφώς δεν μπορούν να γίνουν, εκτιμήσεις για το πώς θα παίξει η κάθε ομάδα, σαφώς και μπορούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος να εκτεθεί όποιος το επιχειρήσει.

Αν ο Ζεσουάλδο Φερέιρα είχε κάποια στοιχεία από τον Χενκ Τεν Κάτε αυτός ο κίνδυνος (έκθεσης) θα ήταν σχεδόν δεδομένος, επειδή όμως ο Πορτογάλος δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον Ολλανδό και καθώς οι λύσεις που έχει στη διάθεσή του είναι «κουκιά μετρημένα», περιθώρια μεγάλων εκπλήξεων δεν υπάρχουν.

Ακόμα λιγότερα περιθώρια εκπλήξεων υπάρχουν από πλευράς Βαλβέρδε, καθώς ο Ισπανός θα ακολουθήσει την πεπατημένη και δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι εν όψει ντέρμπι από τις γνώριμες γι’ αυτόν παραδοσιακές «συνταγές» του.

Το πιθανότερο θα είναι στα πρώτα λεπτά του αγώνα να γίνουμε μάρτυρες της… εφαρμογής της παροιμίας «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη» με τις δύο ομάδες να …ξεμυτάνε (αν το κάνουν…) αρκετά προσεκτικά για να φυλάξουν το σημείο της… ανατομίας τους, που οι «ερυθρόλευκες» εφημερίδες θεώρησαν ότι άφησε… εκτεθειμένο ο Σισέ φορώντας την περιβόητη πια φούστα.

Όμως κι αυτό είναι εντελώς θεωρητικό, γιατί μπορεί ένα λάθος ή μια έμπνευση της στιγμής να φέρει ένα γκολ από το πουθενά με το «καλημέρα» και να πάνε μονομιάς στράφι όλα τα σχέδια που έχουν καταστρώσει οι δύο προπονητές. Οπότε οι ίδιοι θα υποχρεωθούν να κριθούν για την ικανότητα που έχουν να αναπροσαρμόσουν σε real time τα πλάνα τους και οι παίκτες τους για την ευχέρεια που διαθέτουν στην εφαρμογή τους.

Το – σχεδόν – βέβαιο είναι πως ο Βαλβέρδε δεν πρόκειται να παρασυρθεί από τις φωνές των οπαδών της ομάδας του που θέλουν νίκη πάση θυσία, αφού γνωρίζει πολύ καλά πως ακόμα και η ισοπαλία είναι για τον Ολυμπιακό θετικό αποτέλεσμα, οπότε δεν θα εκβιάσει καταστάσεις.

Αλλωστε, για τον ίδιο ο τίτλος μετράει πολύ περισσότερο από το γόητρο της ομάδας και ως προπονητής γνωρίζει πολύ καλά πως μετά από μερικά χρόνια ελάχιστοι θα θυμούνται ποιος κέρδισε τα ντέρμπι της περιόδου 2010-2011, ενώ αντίθετα το όνομα του πρωταθλητή της συγκεκριμένης σεζόν θα γραφτεί σε όλα τα αλμανάκ.

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός «καίγεται» για τη νίκη, αλλά κι αυτός πιθανότατα θα παίξει το «παιχνίδι της υπομονής», καθώς η άμυνά του χωρίς τον Μπουμσόνγκ θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και οι Καντέ – Σαριέγκι ως άριστοι γνώστες παραδοσιακών ελληνικών (και άλλων) χορών (τσάμικο, καλαματιανό, καρσιλαμάς, ζεϊμπέκικο), δεν το έχουν σε τίποτα να ξεδιπλώσουν το χορευτικό τους ταλέντο μέσα στο Καραϊσκάκη.

Εν πάση περιπτώσει ένα ντέρμπι είναι, θα περάσει όπως έχουν περάσει όλα τα προηγούμενα και όπως θα περάσουν και όλα τα επόμενα. Ας ακολουθήσει τουλάχιστον τον ήσυχο δρόμο που κύλησε όλη η pre-game εβδομάδα και ας έχουμε να λέμε με το σφύριγμα της λήξης ότι κέρδισε ο καλύτερος.

YΓ. Χρόνια ολόκληρα ο Ολυμπιακός στηριζόταν στα ντέρμπι σε έναν παίκτη - σταρ και ο Παναθηναϊκός στο σύνολο. Φέτος συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Απομένει να δούμε αν ο Σισέ μπορεί να παίξει το ρόλο που έπαιξαν πριν απ’ αυτόν, στο αντίπαλο όμως στρατόπεδο, ο Τζιοβάνι, ο Ριβάλντο, ή ο Κοβάσεβιτς.

ΥΓ1. (για… αλκοολικούς): Η υπέρτατη ηδονή για τους «πράσινους» δεν θα ήταν να νικήσουν με γκολ του Σισέ στο Καραϊσκάκη, αλλά με γκολ του famous Govοu.

ΥΓ3. (για… αστρολογολάγνους): O Παναθηναϊκός είναι Υδροχόος και ο Ολυμπιακός είναι Ιχθύς. Η 19η Φεβρουαρίου (ημέρα του ντέρμπι) είναι η πρώτη ημέρα του ζωδίου των Ιχθύων…

ΥΓ2. (για... γαλλομαθείς): Comme des Garçons ήταν το όνομα της φίρμας της φούστας του Τζιμπρίλ Σισέ. Mάλλον θα έπρεπε να λέγεται Comme des Filles…



Λαμία-ΠΑΟΚ 1-1: Πισωγύρισμα και ο τίτλος απομακρύνεται
Λαμία-ΠΑΟΚ 1-1: Πισωγύρισμα και ο τίτλος απομακρύνεται
Ιστιοπλοΐα: Διεκδικούν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι Β. Κοκκαλάνης, Λ. Τσορτανίδης
Ιστιοπλοΐα: Διεκδικούν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι Β. Κοκκαλάνης, Λ. Τσορτανίδης
Ρόμα: Πήρε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει αθλητική δραστηριότητα ξανά ο Εντικά
Ρόμα: Πήρε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει αθλητική δραστηριότητα ξανά ο Εντικά
Super League LIVE: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, Άρης – Ολυμπιακός και Λαμία – ΠΑΟΚ
Super League LIVE: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, Άρης – Ολυμπιακός και Λαμία – ΠΑΟΚ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved