Η εικόνα, το αποτέλεσμα και ο Καπίνο

Συντάκτης: Έφη Λιόγα Δημοσίευση: Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011 13.24

Το ντέρμπι του Καραϊσκάκη μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί το ντέρμπι της ψευδαίσθησης. Είναι ένα από τα λίγα που έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια που η ανάγνωσή του αφήνει δυσαρεστημένο αυτόν που δεν «μπόρεσε» και ικανοποιημένο αυτόν που δεν «θέλησε».

Αυτή η «ανάγνωση» λοιπόν, βάσει εικόνας «δείχνει» δυσαρεστημένο τον Ολυμπιακό, βάσει  αποτελέσματος «δείχνει» ικανοποιημένο τον Παναθηναϊκό, ενώ αν θελήσει κάποιος να μιλήσει για πρόσωπα τότε θα αρχίσει και θα τελειώσει στον Στέφανο Καπίνο.

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα για ένα παιχνίδι από αυτά που είχαμε καιρό να απολαύσουμε σε επίπεδο ρυθμού και που, σε πείσμα των καιρών και της έντασης που επικρατεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, ήταν ήσυχο, χωρίς έκτροπα και σκηνές απ’ αυτές που συνήθως «καπελώνουν» τα ντέρμπι γενικότερα και τα ντέρμπι «αιωνίων» ειδικότερα.

Βάσει της εικόνας, λοιπόν, ο Ολυμπιακός αισθάνεται δυσαρεστημένος από το τελικό αποτέλεσμα, αφού δεν πήρε αυτό που αντιστοιχούσε στις ευκαιρίες που δημιούργησε και στην πίεση που άσκησε. Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν μέσα να κάνουν το παιχνίδι που συνηθίζουν χωρίς να παρεκκλίνουν απ’ αυτό, έπαιξαν μεθοδικά, ενώ αντέδρασαν σωστά όταν έμειναν πίσω στο σκορ. Δημιούργησαν ευκαιρίες, ο Ερνέστο Βαλβέρδε πήρε τα ρίσκα του (στο μέτρο του δυνατού, λαμβανομένης πάντα υπόψη της ιδιοσυγκρασίας του Βάσκου τεχνικού) και η ομάδα του θα μπορούσε να πάρει περισσότερα αν δεν τραυματιζόταν ο Μακούν. Αν όμως επιμένουν να ρίχνουν το φταίξιμο για την αναποτελεσματικότητά τους  στην τύχη, τότε βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος.

Βάσει αποτελέσματος ο Παναθηναϊκός αισθάνεται ικανοποιημένος για πολλούς λόγους. Όχι μόνο επειδή διατήρησε το προβάδισμα των δύο βαθμών από τον «αιώνιο» αντίπαλό του και κατά συνέπεια το προβάδισμα στην υπόθεση - τίτλος (αν και θα είναι εξαιρετικά αφελής όποιος πιστέψει ότι το πρωτάθλημα τελείωσε ή ότι θα είχε τελειώσει ακόμα και με «διπλό» των «πράσινων» στο Φάληρο). Αλλά και επειδή ξεπέρασε χωρίς απώλειες το κομβικό σημείο των τριών συνεχόμενων ντέρμπι, έχοντας ως βαθμολογική συγκομιδή τους επτά πόντους και ως ψυχολογική συγκομιδή το δικαίωμα να πιστεύει πως αφού πέρασε τα… ψηλά εμπόδια τα χαμηλά θα είναι γι’ αυτόν… παιχνιδάκι (αρκεί αυτή η αίσθηση να μην τον οδηγήσει στη χαλάρωση και την αλαζονεία).

Θα παραμείνει όμως υπόθεση εργασίας το πόσο καλύτερα θα μπορούσε να τα πάει στο παιχνίδι αν δεν έδινε μέτρα στον αντίπαλό του μετά το δοκάρι του Λέτο (που βέβαια αν είχε καταλήξει στα δίχτυα, θα βλέπαμε ένα διαφορετικό παιχνίδι). Κι αυτό γιατί οι «πράσινοι» δεν έπαιξαν στο Καραϊσκάκη όπως συνήθιζαν να παίζουν στα προηγούμενα παιχνίδια τους. Δεν είχαν καλή κυκλοφορία, δεν έδειξαν παρά μόνο στα πρώτα λεπτά κάποια από τα στοιχεία που είχαν δείξει στα προηγούμενα παιχνίδια τους, και όταν σκόραραν αντί να κρατήσουν τη μπάλα στο κέντρο  ουσιαστικά τη… χάρισαν στον αντίπαλο. Και εν τέλει το μόνο που τους έσωσε ήταν το καλό στήσιμο στον αγωνιστικό χώρο, οι σωτήριες παρεμβάσεις του Μαρίνου και η πολλή δουλειά στον ανασταλτικό τομέα του Σιμάο, ελλείψει γενικότερης ανασταλτικής λειτουργίας, αφού οι υπόλοιποι χαφ του «τριφυλλιού» μάρκαραν με τα… μάτια.

Σαφώς και ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι έπαιζαν στην έδρα του πιο δύσκολου αντιπάλου απ’ όσους είχαν αντιμετωπίσει μέχρι τώρα ωστόσο παραμένει η αίσθηση ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού «κάθισαν» στο αποτέλεσμα και δεν διεκδίκησαν κάτι περισσότερο.

Ως στρατηγική δεν ήταν λανθασμένη το ότι προσπάθησαν να διαφυλάξουν τα κεκτημένα τους, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί το ντέρμπι γι΄ αυτούς μια χαμένη ευκαιρία να φτάσουν στη νίκη επί του «αιωνίου» αντιπάλου τους.

Το παιχνίδι, ωστόσο, ακόμα κι έτσι τους έδωσε την ευκαιρία να παραμείνουν στην κορυφή της βαθμολογίας και με ακμαία ψυχολογία.

Παράλληλα, δε, είχαν ένα ακόμα σημαντικό κέρδος που δεν είναι άλλο από την εξαιρετική εμφάνιση του νεαρού τερματοφύλακά του, Στέφανο Καπίνο. Ο «μικρός» αν καταφέρει να κάνει βίωμά του τη φράση του προπονητή του Ζεσουάλδο Φερέιρα και να παραμείνει «ταπεινός» μπορεί να αποτελέσει λύση χρόνων για την ομάδα του και να δει το όνομά του να γράφεται με χρυσά γράμματα δίπλα σ’ αυτό των μεγάλων τερματοφυλάκων του «τριφυλλιού» (που ως γνωστόν έχει παράδοση στη συγκεκριμένη θέση - κάποια εποχή οι…  μισές ομάδες της Super League είχαν κάτω από τα δοκάρια τους τερματοφύλακες που προέρχονταν από τον Παναθηναϊκό).

Ο Καπίνο έμεινε όρθιος στο «καμίνι» του «Καραϊσκάκης», όσο κι αν οφείλει κανείς να παραδεχτεί πως η πίεση που δέχτηκε από την «ερυθρόλευκη» εξέδρα δεν είχε την παραμικρή σχέση με αυτή που ένοιωσαν στο παρελθόν άλλοι τερματοφύλακες του «τριφυλλιού» (κι αυτό δεν αποτελεί …υπόθεση εργασίας για το πώς θα αντιδρούσε σε έξτρα πίεση ούτε βέβαια είναι… εύσημο για τους οπαδούς επειδή συμπεριφέρθηκαν όπως όφειλαν να συμπεριφέρονται σε κάθε αγώνα, αλλά είναι μια διαπίστωση).

Kαι καθώς τέτοιου είδους παιχνίδια είναι αυτά που φτιάχνουν τον χαρακτήρα των ποδοσφαιριστών και κυρίως των νέων, που δεν είναι αυτό που λέμε «μπαρουτοκαπνισμένοι»,  μπορεί κανείς βάσιμα να ισχυριστεί πως ο Καπίνο το βράδυ του Σαββάτου πήρε το βάπτισμα του πυρός και από εδώ και στο εξής κανένα παιχνίδι (στο ελληνικό πρωτάθλημα τουλάχιστον) δεν θα του φαίνεται βουνό.

Οσον αφορά τέλος τον διαιτητή Γιάχο που κατάφερε να βγάλει το ματς «άβρεχτος», είναι γεγονός ότι δεν διαμόρφωσε αποτέλεσμα, παρόλο που δεν απέφυγε κάποια φαλτσοσφυρίγματα. Το να λέει όμως κανείς πως το ντέρμπι του «Καραϊσκάκης» αποτελεί τρανή απόδειξη πως μπορεί να τα βγάλει πέρα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι μάλλον η μισή αλήθεια. Κι αυτό γιατί στο ντέρμπι των «αιωνίων» δεν του «έκατσε» η «στραβή» φάση που θα δοκίμαζε τόσο τα αντανακλαστικά του όσο και τις αντοχές του στην πίεση της εξέδρας, ώστε να έχουμε το απόλυτο δείγμα γραφής…

Κατηγορία: Offsite
Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε στη σελίδα του Onsports.gr.
Rating
(5 ψήφοι)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

1 Σχόλιο
 • Anonymous Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011 16:01 Συντάχθηκε από Anonymous

  Ηταν το derby της επιβεβαιωσης την στατιστικων. Το οτι ο Ολυμπιακος κανει πολλες τελικες και ευκαιριες αλλα δεν σκοραρει δεν ειναι κατι καινουργιο. Γινετε εδω και 7 αγωνιστικες. Οποτε δεν ειναι και θεμα τυχης...

  Το οτι ο Παναθηναικος δεν κανει πολλες τελικες και ευκαιριες αλλα σκοραρει ευκολα (1 στα 4 Μ.O), ουτε αυτο ειναι καινουργιο. Ουτε καινουργιο ειναι οτι η αμυνα του δεχετε 1 γκολ ανα 12 τελικες προσπαθειες...

  Ισως τελικα στον Ολυμπιακο επρεπε να κανουν 24 τελικες αντι για 22...

  Ο Παναθηναικος στο χειροτερο του παιχνιδι τις τελευταιες 5 αγωνιστικες, πηρε βαθμο σε εκτος εδρας ντερμπι. Αντιθετα, ο Ολυμπιακος στο καλυτερο του ματς μεχρη τωρα στη Σουπερ Λινγκ, δεν κερδισε στο γηπεδο του. Σαφως και ο ενας ειναι ευχαριστημενος και ο αλλος δυσαρεστημενος και ανησυχος σε βαθμο προπαγανδας...Βλεπεις οτι το "πρωταθλημα απ' τον Οκτωβρη" δεν γινετε πραγματικοτητα.

  Ολυμπιακος = Παναθηναικος του 2010

  Δεν θα πεσω στη λουμπα για τον Γιαχο, γιατι εξακολουθω να πιστευω οτι προκειτε περι ενος μετριου, εως και κακου, διαιτητη. Ο Γιαχος εσπρωξε οσο μπορουσε, αλλα δεν τον πηγε το ματς. Ακριβως οπως το γραφεις.

  Ο Καπινο ηταν πολυ καλος και εγινε αντρας προχθες, αλλα καλα θα ειναι να σταματησει η δοξολογια των ΜΜΕ.

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.