Οι «μη λύσεις» του Φερέιρα δίνουν λύσεις στον Παναθηναϊκό

Οι «μη λύσεις» του Φερέιρα δίνουν λύσεις στον Παναθηναϊκό

Το γεγονός - αδιαμφισβήτητο κατά γενική ομολογία - είναι πως ο Παναθηναϊκός που παρουσιάζει ο Ζεσουάλδο Φερέιρα από αγώνα σε αγώνα αρέσει. Και μάλιστα αρέσει πολύ.

Είναι μια ομάδα που έχει καλή κυκλοφορία της μπάλας, αυτοματισμούς, επιθετικό πλουραλισμό, πατάει εύκολα περιοχή με πολλούς διαφορετικούς παίκτες και έχει συνεχή κίνηση με γρήγορο ρυθμό.

Και καθώς όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με θετικά αποτελέσματα, οι «πράσινοι» φιγουράρουν στην κορυφή της βαθμολογίας «ζεσταίνοντας» παράλληλα τον κόσμο τους που αν δει να συνεχίζονται αυτές οι εμφανίσεις θα επανακάμψει στο γήπεδο.

Πέρα από το γεγονός, όμως, που όπως αναφέραμε παραπάνω δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, υπάρχει και μια… ενδιαφέρουσα υπόθεση εργασίας.

Και αυτή αφορά το κατά πόσο ο Παναθηναϊκός του Ζεσουάλδο Φερέιρα θα παρουσιαζόταν όπως παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή, αν ο Πορτογάλος τεχνικός είχε στη διάθεσή του όλους εκείνους τους παίκτες που του έχουν στερήσει οι τραυματισμοί.

Θα έπαιζε χωρίς κλασικό φορ αν ήταν ετοιμοπόλεμοι οι Τοτσέ και Ρούντολφ (αν και ειδικά ο Ούγγρος με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτει μάλλον θα αποτελέσει «συν» όταν ενσωματωθεί στην ενδεκάδα, παρά ανασταλτικό παράγοντα σε όσα αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε); Θα έδινε τόσο χρόνο συμμετοχής στον Κλέιτον (που τόσο βοηθά στην ανάπτυξη...) αν δεν είχαν τραυματιστεί ο Νίνης και ο Χριστοδουλόπουλος; Θα χρησιμοποιούσε τόσο κοντά στην περιοχή τον Λέτο (που, μοιραία, στο νέο του ρόλο και να θέλει δεν μπορεί να κάνει… κατάχρηση ντρίμπλας);

Πολλές φορές μια «ανορθόδοξη» διάταξη μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από μια ορθολογική. Και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός που παίζει τον τελευταίο καιρό χωρίς σέντερ  φορ φτάνει πιο εύκολα στο γκολ απ’ ό,τι αν έπαιζε με έναν κλασικό στράικερ. Αφενός επειδή η δουλειά μοιράζεται, πατάνε περιοχή περισσότεροι ποδοσφαιριστές και η ομάδα δεν τα περιμένει όλα από έναν, αφετέρου επειδή αυτοί που πατάνε περιοχή ακριβώς επειδή δεν το συνήθιζαν ως τώρα κάνουν το απρόβλεπτο - για τον αντίπαλο - που δεν έχει προλάβει να «διαβάσει» τα καινούργια δεδομένα της ομάδας του Παναθηναϊκού.

Βέβαια, από την στιγμή που η ομάδα «λειτουργεί» με τον συγκεκριμένο τρόπο και μάλιστα σχεδόν άριστα, ελάχιστη σημασία έχουν οι διάφορες υποθέσεις εργασίας. Ενδεχομένως μάλιστα να είναι και άδικες για τον Πορτογάλο τεχνικό υπό την έννοια ότι έχει καταφέρει να μετατρέψει τα μειονεκτήματα της ομάδας του (απουσίες λόγω τραυματισμών) σε πλεονεκτήματα που την οδηγούν σε αγωνιστική βελτίωση και επιτυχίες.

Όπως επίσης θα πρέπει να του αναγνωριστεί το γεγονός ότι εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως δούλεψε στο μεγάλο διάστημα της αγωνιστικής απραξίας του «τριφυλλιού» (αφού βάσει προγράμματος έπαιζε με τις «αόρατες» ομάδες Α και Β, ενώ στη συνέχεια είχε υποχρεώσεις η Εθνική) την ομάδα του ώστε να παρουσιαστεί περισσότερο φρέσκια, ξεκούραστη και με μεγάλη αγωνιστική διάθεση.

Ακόμα και η εκτίμηση ότι ο Εργοτέλης παρουσιάστηκε ιδιαίτερα κακός και αυτό έκανε τον Παναθηναϊκό να φανεί περισσότερο, έχει και… ανάποδη ανάγνωση: Mπορεί ο Παναθηναϊκός να ήταν τόσο καλός που να έκανε τον Εργοτέλη να φανεί ότι βρίσκεται σε τόσο κακή αγωνιστική ημέρα.

Και σε κάθε περίπτωση, ο Παναθηναϊκός απέδειξε σε ένα ακόμα παιχνίδι ότι έχει πια τον… τρόπο του με τις μικρές ομάδες, αυτές που τα προηγούμενα χρόνια του είχαν στερήσει ακόμα και πρωταθλήματα.

Εκεί που οι υποθέσεις… εργασίας θα έρθουν ξανά στο προσκήνιο είναι στην περίπτωση που ο Παναθηναϊκός δεν καταφέρει να περάσει τα σοβαρά τεστ που έχει μπροστά του. Με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, με την ΑΕΚ στην κοινή τους έδρα και με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη.

Εκεί θα πρέπει να αποδείξει ο Ζεσουάλδο Φερέιρα ότι διαθέτει κι άλλα όπλα στη φαρέτρα του ικανά να «σκοτώσουν» πιο επικίνδυνους «εχθρούς» απ’ αυτούς που έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα.

Στα παιχνίδια που εκ των πραγμάτων ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να παρουσιάζεται τόσο επιθετικογενής, θα φανεί αν υπάρχει πλάνο για να λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά και ισορροπημένα, όταν ο Φερέιρα θα πρέπει να «αφαιρέσει» κάτι από την εμπροσθοφυλακή για να θωρακίσει τα μετόπισθεν.

Εκτός αν δεν μπει καν στον κόπο να το κάνει. Ποιος ξέρει; Μπορεί να είναι οπαδός του «δόγματος» που πρέσβευε η μεγάλη Βραζιλία του ’70 που δεν έπαιζε άμυνα επειδή πίστευε ότι «όσα γκολ κι αν δεχθεί η ομάδα θα βάλει πάντα ένα παραπάνω»…

Αν, βέβαια, ο Παναθηναϊκός ξεπεράσει με επιτυχία τους σκοπέλους που έχει μπροστά του, τότε οι υποθέσεις εργασίας θα κλειδωθούν στο ντουλάπι, θα πεταχτεί το κλειδί και όλοι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τη δουλειά του Πορτογάλου τεχνικού.

Μέχρι τότε εμείς θα περιμένουμε και οι οπαδοί του «τριφυλλιού» θα κάνουν όνειρα.…

YΓ. Μετά από τα… κατορθώματά του στην ελληνική οικονομία ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Γιώργος Παπανδρέου πέτυχε ένα ακόμα: «Κατάφερε» να κάνει τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να ξεχάσουν τον Τζίγγερ στα συνθήματά τους!



Λεβερκούζεν: Φεύγει ο Μπονιφάτσε - Κλείνει Μπέιερ
Λεβερκούζεν: Φεύγει ο Μπονιφάτσε - Κλείνει Μπέιερ
Παναθηναϊκός AKTOR: Κυκλοφόρησαν κι εξαφανίζονται τα εισιτήρια για τα playoffs της EuroLeague
Παναθηναϊκός AKTOR: Κυκλοφόρησαν κι εξαφανίζονται τα εισιτήρια για τα playoffs της EuroLeague
ΠΑΟΚ - Κλαμπ Μπριζ: Σκληρή ανακοίνωση για περιστατικά μεταπώλησης εισιτηρίων στη ρεβάνς
ΠΑΟΚ - Κλαμπ Μπριζ: Σκληρή ανακοίνωση για περιστατικά μεταπώλησης εισιτηρίων στη ρεβάνς
Παναθηναϊκός AKTOR: Επιβράβευση για τους οπαδούς - Γενική είσοδος με Περιστέρι
Παναθηναϊκός AKTOR: Επιβράβευση για τους οπαδούς - Γενική είσοδος με Περιστέρι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved