Eνα ρεκόρ που κράτησε 48 χρόνια… (photos+videos)

Eνα ρεκόρ που κράτησε 48 χρόνια… (photos+videos)

Εντάξει, ο Μάικλ Φελπς έχει πλέον κερδίσει τα περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια (19) από κάθε άλλον αθλητή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Πόσα, όμως, γνωρίζετε για τον άνθρωπο που κρατούσε το συγκεκριμένο ρεκόρ μέχρι χθες (31/07) το βράδυ;

Ηταν η Λαρίσα Λατίνινα, μια ασπρομάλλα πλέον, πρώην αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, που έχει αποσυρθεί από τη δράση εδώ και σχεδόν μισό αιώνα!

Ως αθλήτρια της πρώην Σοβιετικής Ενωσης κέρδισε 9 χρυσά μετάλλια και το ρεκόρ των 18 συνολικά ολυμπιακών μεταλλίων της παρέμενε ακατάρριπτο από το 1964!

Η Λατίνινα, 77 ετών σήμερα, βρέθηκε ανάμεσα στους θεατές του Νorth Greenwich Arena, προκειμένου να παρακολουθήσει τους τελικούς του ομαδικού γυναικών και έλαβε ένα θερμότατο χειροκρότημα όταν το πρόσωπό της εμφανίστηκε στον πίνακα των αποτελεσμάτων, μόλις ολοκληρώθηκαν οι προσπάθειες των αθλητριών.

Σηκώθηκε επάνω, έγνεψε και ένα μεγάλο χαμόγελο ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό της, καθώς ο εκφωνητής του σταδίου την παρουσίαζε στο κοινό.

Πριν ξεκινήσουν οι αγώνες στάθηκε στην κεντρική αίθουσα της αρένας κρατώντας στα χέρια της ένα αναψυκτικό από τα Starbucks. Οι θεατές περνούσαν δίπλα της καθ’ οδόν προς τις θέσεις τους. Κανείς δεν της ζήτησε αυτόγραφο. Κανείς δεν της έριξε δεύτερη ματιά.

«Μερικές φορές με αναγνωρίζουν στα μαγαζιά», λέει. Στη Μόσχα, εννοεί.

«Μερικές φορές…», επαναλαμβάνει.

Και νάτην τώρα εδώ στο North Greenwich Arena, όπου διεξάγεται το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής, παρέα με την κόρη της Τατιάνα, περιμένοντας από ώρα σε ώρα σε ένα άλλο στάδιο, ο Μάικλ Φελπς να σπάσει το δικό της ρεκόρ.

«Είμαι ήρεμη, πάντα έτσι αντιδρώ», λέει μέσω διερμηνέα. «Και είμαι και αρκετά χαρούμενη που βρέθηκε επιτέλους κάποιος να ξεπεράσει το δικό μου ρεκόρ».

Παύση…

«Επιτέλους», λέει και σταματάει ξανά.

«Το οποίο ρεκόρ κρατάει εδώ και 48 χρόνια», προσθέτει.

Και ναι, υπάρχει περηφάνια σ’ αυτή τη δήλωση. Και γιατί να μην υπάρχει; Για 48 ολόκληρα χρόνια, από το 1964, κανείς δεν μπορούσε να το αγγίξει. Κανείς δεν το πλησίασε καν.

lar4

Ο Πάαβο Νούρμι, ο σπουδαίος Φινλανδός δρομέας, ολοκλήρωσε την καριέρα του με 12 μετάλλια. Ο Μαρκ Σπιτς και ο Ματ Μπιόντι, οι δύο μεγάλοι Αμερικανοί κολυμβητές είχαν 11. Ο «πολύς» Καρλ Λιούις κατέκτησε 10. Η Λατίνινα 18. Οσα ο Καρλ Λιούις και η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Σίρλεϊ Μπαράσοφ (κατέκτησε 8) μαζί.

Γεννημένη στο Κέρσον, ένα λιμάνι στην Μαύρη Θάλασσα στη Νότια Ουκρανία, πρωτοασχολήθηκε με το μπαλέτο για να στραφεί σύντομα στην ενόργανη γυμναστική. Και μάλλον σωστά έπραξε!

Η Λατίνινα είναι η μόνη γυναίκα αθλήτρια που έχει κερδίσει 9 χρυσά μετάλλια. Κατέκτησε έξι μετάλλια για λογαριασμό της Σοβιετικής Ενωσης στη Μελβούρνη το 1956, έπειτα άλλα 6 στη Ρώμη το 1960 και στη συνέχεια 6 ακόμα στο Τόκιο το 1964.

Κέρδισε 2 φορές το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό, την κορωνίδα των μεταλλίων στην ενόργανη γυμναστική το ’56 και το ’60. Κέρδισε τρεις φορές χρυσό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους. Κέρδισε μετάλλιο σε κάθε όργανο που πήρε μέρος, σε τρεις Ολυμπιάδες με μόνη εξαίρεση την δοκό ισορροπίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης, το ’56, όταν τερμάτισε 4η.

Ηταν, όπως έλεγαν οι προπονητές της ένα εξωτερικό περίβλημα γεμάτο ομορφιά και χαμόγελο, που μέσα του διατηρούσε έναν πυρήνα από χάλυβα. Δεν πέρασε εύκολα παιδικά χρόνια. Ο πατέρας της σκοτώθηκε στη μάχη του Στάλινγκραντ και η μητέρα της έδωσε μάχη για να τη μεγαλώσει.

«Πεινάσαμε όταν ήμουν μικρή», λέει. «Ηταν δύσκολα».

Η Λατίνινα ολοκλήρωσε την καριέρα της μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1966 και έγινε προπονήτρια της Εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής, θέση που διατήρησε μέχρι το 1977. Στη διάρκεια της θητείας της ως εθνικής προπονήτριας οι αθλήτριες της Σοβιετικής Ενωσης κέρδισαν χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, 1972 και 1976.

Η γνώμη της για την Νάντια Κομανέτσι ξαφνιάζει: «Η Νάντια είχε στο πλευρό της μια πολύ καλή εταιρεία δημοσίων σχέσεων», επισημαίνει.

«Θεωρήθηκε η καλύτερη γυμνάστρια όλων των εποχών επειδή βαθμολογήθηκε με 10. Όμως, ξεχνάτε ότι η ενόργανη γυμναστική είναι υποκειμενικό άθλημα, τη βαθμολογία την δίνουν κριτές. Στην γυμναστική, το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι να κερδίσει κανείς το σύνθετο ατομικό. Αυτό σε όλη την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μόνο δύο αθλήτριες το έκαναν παραπάνω από μία φορά. Εγώ και η Βέρα Κασλάβσκα. Νομίζω λοιπόν ότι, όσον αφορά την ενόργανη γυμναστική, αν θα έπρεπε να επιλέξετε, θα έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα σε μας τις δυο», λέει με σιγουριά.

Η συζήτηση γυρίζει στον Μάικλ Φελπς. Η Λατίνινα δεν έχει παρά μόνο καλά λόγια γι’ αυτόν, καθώς τον γνώρισε νωρίτερα φέτος σε κάποια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη.

«Μου έκανε πολύ καλή εντύπωση. Είναι πολύ ανθρώπινος. Πολύ προσιτός και προσγειωμένος. Και απ’ όσο μπορώ να δω, πολύ ταλαντούχος επίσης. Νομίζω ότι θα τα καταφέρει να σπάσει το ρεκόρ μου», είπε.

Κάτι που ο Αμερικανός πρωταθλητής κατάφερε ήδη το βράδυ της Τρίτης…

Eνα ρεκόρ που κράτησε 48 χρόνια… (photos+videos)



Αντσελότι:« Αύριο ο Κουρτουά, με Μπάγερν θα παίξει ο Λούνιν»
Αντσελότι:« Αύριο ο Κουρτουά, με Μπάγερν θα παίξει ο Λούνιν»
Europa Conference League: O Ελ Κααμπί MVP των πρώτων ημιτελικών
Europa Conference League: O Ελ Κααμπί MVP των πρώτων ημιτελικών
EURO 2024: Η UEFA άναψε το πράσινο φως για 26 παίκτες
EURO 2024: Η UEFA άναψε το πράσινο φως για 26 παίκτες
Μεταγραφές, Ντόρτμουντ: Τέλος ο Ρόις - Αποχωρεί στο τέλος της σεζόν
Μεταγραφές, Ντόρτμουντ: Τέλος ο Ρόις - Αποχωρεί στο τέλος της σεζόν
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved