Το παραμύθι του πρίγκιπα

Το παραμύθι του πρίγκιπα

«Δεν έχω καταλάβει καλά τι έγινε στη φάση. Κοίταξα μπροστά και είδα τον τερματοφύλακα της Μπαρτσελόνα να βγαίνει. Μέχρι εκεί. Μετά δεν ξέρω τι συνέβη. Ούτε που θυμάμαι πόση ώρα έμεινα αναίσθητος. Μπορεί να ήταν ένα λεπτό, μπορεί και πέντε...»

Λένε ότι δεν χρειάζεται καν ένα λεπτό και θα το καταλάβεις. Την κρίσιμη εκείνη στιγμή, σαν κακόγουστη φάρσα, κάποιος έχει ήδη έτοιμη την μπομπίνα με το ασπρόμαυρο φιλμ όλης σου της ζωής περιμένοντας να κόψεις το ένα και μοναδικό εισιτήριο. Για τον Ντάμε Ν' Ντόι, ωστόσο, εκείνη την μέρα, η αυλαία δεν έπεσε ποτέ. Στις 2 Νοεμβρίου του 2010, δεν ήταν το χέρι του Θεού, αλλά το χέρι του συμπαίκτη του, Γέσπερ Γκρόνκιερ, που τράβηξε αμέσως τη γλώσσα του έξω, όταν εκείνος βρέθηκε λιπόθυμος στο έδαφος μετά από χτύπημα του Βίκτορ Βαλντέζ, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης Κοπεγχάγης - Μπαρτσελόνα, για τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Η τελεία δεν μπήκε ποτέ και το χέρι, αρχικά του Γκρόνκιερ και έπειτα του ιατρικού επιτελείου της ομάδας του, υπέγραψε το «συνεχίζεται» στο «παραμύθι της ζωής του».

Το κάλεσμα για την πύλη...

Ένα παραμύθι στον κόσμο του οποίου θαρρείς και τον προσκάλεσε ο άνθρωπος που το υπηρέτησε πιστά όλη του τη ζωή. Το διασημότερο «παιδί» της Δανίας και μεγαλύτερος παραμυθάς του κόσμου, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ο Ντάμε δεν θα μπορούσε να κλείσει τα αυτιά του ακόμα και αν έπρεπε να προσφέρει ως θυσία τη ζέστη, τον ήλιο και τη θάλασσα της Ελλάδας που πάντα του έφτιαχναν την διάθεση αντικρίζοντάς τα όταν ξυπνούσε (υποστηρίζει ο ίδιος).

Ίσως όμως η πύλη προς τη Βαλτική Θάλασσα και τον Σκανδιναβικό Βορρά, συνάμα με ένα μείγμα από χρώματα και αισθήσεις -οι οποίες παραπέμπουν σε ένα «ονειρικό» κόσμο περασμένων εποχών που εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους- να ήταν και η πύλη που διαβαίνοντας την ο Ν' Ντόι «απελευθέρωσε μαγικά» τα πειστήρια όλων όσων ακούγονταν στην αρχή της καριέρας του. (ο Τόνι, παίκτης-σύμβολο για την Ακαντέμικα (απ' όπου και έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ο Ν' Ντόι) και πρώην πρωταθλητής Πορτογαλίας με την Μπενφίκα, έφθασε στο σημείο να συγκρίνει τον Ντάμε ακόμη και με τον Εουσέμπιο στα πρώτα του βήματα).

Τα κλειδιά…

Καλύτερα πειστήρια δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν άλλα από τα τέρματα με τα οποία βοήθησε την Κοπεγχάγη να κάνει το «repeat» στην πρώτη του χρονιά ως «λιοντάρι», τα φετινά 13 γκολ στη λίγκα- καθιστώντας τον ως «βασικό συστατικό» της συνταγής που έχει οδηγήσει την Κοπεγχάγη στο σημαντικό ρεκόρ των 51 βαθμών σε 19 αγώνες, με 50 γκολ στην επίθεση, μόλις 15 τέρματα παθητικό και στην μεγαλύτερη διαφορά από τον δεύτερο σε διακοπή του πρωταθλήματος (19 βαθμούς μπροστά από την 2η Οντένσε)- αλλά και η συμβολή του στην καλύτερη πορεία ομάδας από τη Δανία στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Όχι μόνο πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 3-2 του επαναληπτικού με την Μπάτε Μπορίσοφ στα προκριματικά, αλλά τόσο η κεφαλιά που χάρισε τη νίκη στην Κοπεγχάγη στο 87' στην πρεμιέρα των ομίλων κόντρα στη Ρούμπιν Καζάν, όσο και το γκολ που άνοιξε το δρόμο για την νίκη επί της πρώην ομάδας του μέσα στο ΟΑΚΑ, ξεκλείδωσαν  την πόρτα που οδηγούσε στη φάση των 16 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Παιδί ξανά…

Στο πάρκο του Τίβολι και στο ιδιόμορφο λούνα παρκ που φιλοξενείται στην πρωτεύουσα της Δανίας φαίνεται ο Ντάμε Ν' Ντόι ξαναβρήκε τη χαρά και την όρεξη για ποδόσφαιρο όπως τότε που ήταν παιδί στην Τίες της Σενεγάλης. Εκεί που έκανε τα πρώτα του βήματα προερχόμενος από αθλητική οικογένεια, αφού τόσο ο μεγάλος του αδελφός που ήταν επίσης ποδοσφαιριστής, αλλά και η αδελφή με τα ξαδέλφια του , Φιλίπ και Μαλέγιε ασχολούνται με τον αθλητισμό. Ήταν μάλιστα ο μάνατζερ του αδελφού του Οσμάν που είδε τον μικρό Ντάμε να αγωνίζεται στην Ζαν Ντ' Αρκ αναγκάζοντας το 2006, την Αλ Σάαντ από το Κατάρ να πληρώσει 500.000 ευρώ για να τον αποκτήσει.

Τον τίτλο στο επόμενο κεφάλαιο του παραμυθιού του όμως, φαίνεται πως τον είχε βάλει ο ίδιος ο αδερφός του. Τον Γενάρη του ίδιου χρόνου, ακολουθώντας τα χνάρια του, θα βρει ποδοσφαιρική «στέγη» στην πορτογαλική Ακαντέμικα λίγο μετά αφού ο Οσμάν την εγκαταλείψει για το Ριάντ και τη Αλ Σαμπάντ.

Αυτός, αυτοκίνητο ήθελε!

Οι εμφανίσεις του, ιδιαίτερα τη δεύτερη χρόνια στην Πορτογαλία, θα γιγαντώσουν τη φήμη του στο εξωτερικό, «πυροδοτώντας» το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων και όλα δείχνουν πως το άλμα στην καριέρα του είναι θέμα χρόνου.

Το σενάριο με πρωταγωνίστρια την Πόρτο και απόκτησή του το καλοκαίρι ως ελεύθερο, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες αλλά ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που τελευταία στιγμή θα κλέψει τον ρόλο.
Ρόλο κομπάρσου θα παίξει η ίδια η Ακαντέμικα που στόχευε να προχωρήσει σε μονομερή ανανέωση του συμβολαίου του, ώστε να δέσει τον ποδοσφαιριστή. Στο σενάριο όμως, ο Γκοντίνιο - πρώην πρόεδρος της πορτογαλικής ομάδας «πεθαίνει» νωρίς αφού θα αναγκαστεί σε παραίτηση όταν αποδείχθηκε ότι προσπάθησε να πάρει την υπογραφή του Σενεγαλέζου σε νέο συμβόλαιο, τη στιγμή που εκείνος απλά ζήτησε να αγοράσει αυτοκίνητο! Η Ακαντέμικα έτσι θα χάσει μέσα από τα χέρια της χωρίς κανένα αντίτιμο έναν παίκτη, που ο Τύπος παρουσίαζε ως ένα ανερχόμενο αστέρι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Ο νέος τους ήρωας!

Και ενώ για την ορθοδοξία ξημέρωνε μια μεγάλη γιορτή, οι φίλοι του Παναθηναϊκού δεν έδειχναν να γιορτάζουν τη μεταγραφή του τον Μάιο του 2007. Το όνομά Dame NDoye προκάλεσε σύγχυση όχι μόνο για τις ποδοσφαιρικές ικανότητες του αλλά και για τη σωστή προφορά του καθώς στην μετάφραση δεχόταν διαφορετικών ερμηνειών... Νταμ Ν' Ντόι, Ντάμε Εντογιέ, Ντάμε Εντόι για να διευκρινίσει ο ίδιος με την άφιξή του πως λέγεται Ντάμε Ν' Ντόι. Οι εμφανίσεις του στα φιλικά παιχνίδια θα αποδειχθούν ανώτερες πέραν κάθε προσδοκίας, ακόμα και του πιο αισιόδοξου φίλου του «τριφυλλιού». Ειδικά στην Ρώμη, θα αποτελέσει το κεντρικό πρόσωπο αφού εκτός ότι ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του, θα γίνει και στόχος ρατσιστικών συνθημάτων.

«Ίσως επειδή έβλεπαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν αυτά που περίμεναν απέναντί μας και προσπαθούσαν να μας σταματήσουν με ξύλο! Στους αμυντικούς, ειδικά, δεν αρέσει να τρέχει τόσο γρήγορα ο επιθετικός, γιατί δεν μπορούν να τον πιάσουν. Ούτε να τους ντριμπλάρουν και να τους εκθέτουν. Και έτσι αναγκάζονται να χτυπάνε, για να τον σταματήσουν. Αυτό έγινε και χθες. Για τους οπαδούς της Λάτσιο, απλά έχω να πω ότι δεν είναι σωστά πράγματα αυτά και δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιου είδους συμπεριφορές σε ένα ποδοσφαιρικό ματς», θα πει για τον αγώνα στις ελληνικές εφημερίδες που πλέον έχουν βρει το νέο τους ήρωα.

Μετά και τον τσαμπουκά με τον Παρασκευά Άντζα στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση, ο Ν΄ Ντόι θα αισθανθεί πρίγκιπας κερδίζοντας μια περίοπτη θέση στην συνείδηση των «πράσινων» οπαδών που θα τον λατρέψουν. Σύντομα θα κερδίσει και τις εντυπώσεις με την αγωνιστική του συμπεριφορά, αναγκάζοντας τη διοίκηση του Παναθηναϊκού να τον καλέσει για να υπογράψει νέο συμβόλαιο με ρήτρα παραχώρησης 15 εκ. Ευρώ!

Η ρετσινιά…

Ένας εξωαγωνιστκός όμως και πάλι λόγος, θα δώσει τη θέση του στέμματος, στη ρετσινιά του «θεατρίνου» αφού μια αψιμαχία με τον Τραϊανό Δέλλα, θα τον βρει στο χορτάρι της «Λεωφόρου» τραυματισμένο(;). Ο ίδιος, όπως και ο Δέλλας θα αθωωθεί αλλά θα «σημαδευτεί» και θα το κουβαλά δίκαια ή άδικα μέχρι το τέλος της σεζόν. Θα προκαλέσει με «θέατρο» αντιπάλους, αρκετές ακόμα φορές αναγκάζοντας μάλιστα τον τότε προπονητή του, Πεσέϊρο να μιλήσει για το θέμα σε μια συνέντευξη Τύπου. Ο Πορτογάλος τεχνικός θα παραδεχθεί ότι του έχει κάνει παρατηρήσεις, ώστε να σταματήσει να έχει τέτοια συμπεριφορά, όμως καλεί τους διαιτητές να μην τον αντιμετωπίζουν με εμπάθεια.

Και ο Δράκος...

Στα περισσότερα παραμύθια με πρίγκιπες είθισται να υπάρχει και δράκος. Το παραμύθι του Ν' Ντόι δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση με τον Χενκ Τεν Κάτε να κερδίζει με ευκολία το ρόλο στην οντισιόν. Ο Ολλανδός τεχνικός, παρόλο που πίστευε στο ταλέντο του νεαρού Ντάμε, απογοητεύτηκε από το πολύ κακό πρόσωπο που έδειξε στην προετοιμασία της Αυστρίας, με αποτέλεσμα να τον θέσει εκτός πλάνων τη στιγμή που αρχικά ο Παναθηναϊκός, ούτε που συζητούσε το ενδεχόμενο παραχώρησής του.

Δεν είναι η μοναδική…

Πανιώνιος και ο Ηρακλής θα ενδιαφερθούν για την απόκτησή του, όμως στις 14 Αυγούστου η παραχώρησή του στον ΟΦΗ είναι γεγονός. Και, μάλιστα, με ελεύθερη μεταγραφή... Ο πρίγκιπας όμως, είναι αποφασισμένος να πάρει πίσω το στέμμα του και να δώσει στο παραμύθι του το «happy end» που του αξίζει.

«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι στο Ηράκλειο και στον ΟΦΗ. Πέρυσι είχα πάει σε μια μεγάλη ομάδα και σήμερα βρίσκομαι σε μια άλλη μεγάλη ομάδα. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ σε όλους είναι ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να είμαι στη βασική ομάδα και σε κάθε αγώνα θα δίνω τα πάντα για να κερδίζει η ομάδα μου, πάντα με τη συνολική προσπάθεια των συμπαικτών μου», θα δηλώσει ο Ν’ Ντόι κατά την άφιξή του στο Ηράκλειο, έχοντας πάντα το πίσω μέρος του μυαλού του το μεγάλο σκοπό, το μεγάλο όνειρο:

«Ποτέ δεν ξέρεις αν έχει τελειώσει ένα κεφάλαιο στη ζωή σου. Το όνειρο για μεγάλη καριέρα δεν έχει τελειώσει. Θέλω να ξαναπαίξω σε μια μεγάλη ομάδα και ο Παναθηναϊκός δεν είναι η μοναδική» θα υποστηρίξει.

Τη μέρα που θα σκότωνε το δράκο…

Στον ΟΦΗ επέρχεται η αγωνιστική του αναγέννηση και ο πρίγκιπας θα βρει το άλογό του. Πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις κρατά σχεδόν μόνος, σαν άλλος «μολυβένιος στρατιώτης», την φλόγα της παραμονής αναμμένη και περιμένει πως και πως τη μέρα που θα σκοτώσει τον δράκο...

Πιο κατάλληλη ευκαιρία δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το ματς με τον Παναθηναϊκό του Χενκ Τεν Κάτε. «Θα δείτε τι παιχνίδι θα κάνω. Θέλω να αποδείξω ότι άξιζα μια θέση στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. Θα τα δώσω όλα για να κερδίσουμε», έλεγε στους συμπαίκτες του αλλά για άλλη μια φορά θα επιβεβαιωθεί το ρητό του θυμόσοφου λαού μας πως όταν κάνεις σχέδια, ο Θεός τα βλέπει και γελάει, ακόμα και αν είσαι πρίγκιπας στο δικό σου παραμύθι.

Η εξαφάνισή του, λίγο πριν το ματς, θα δώσει τροφή για σχόλια, με τους οπαδούς του ΟΦΗ να φωνάζουν μέσα στο γήπεδο για την απουσία του. Για συμφωνία με τον Παναθηναϊκό μέχρι και κοπάνα του Ν' Ντόι από το ξενοδοχείο και νυχτοπερπατήματα ως το πρωί διέδιδαν οι κακές γλώσσες! Ο Ν' Ντόι πρωταγωνιστούσε και πάλι, δια της απουσίας του αυτή τη φορά…

«Είναι καλός παίκτης, αλλά δεν είναι ο Μαραντόνα», θα απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά το ματς ο Χενκ Τεν Κάτε, ενώ και ο τότε προπονητής του ΟΦΗ, Γιάννης Μαντζουράκης, όχι μόνο δεν θα ξεδιαλύνει την κατάσταση αλλά θα την περιπλέξει ακόμα περισσότερο.

«Τον ετοίμασα για να παίξει. Όταν προετοίμασα το παιχνίδι τον ρώτησα αν είναι καλά για να παίξει και μου είπε ότι είναι καλά. Μετά όμως δεν ήταν στο πούλμαν. Ρωτήστε την εταιρία για τα περαιτέρω. Από τη στιγμή που ο Ν' Ντόι δεν ήταν στο πούλμαν, εγώ δεν ξέρω. Η εταιρία θα σας απαντήσει».

Η εταιρία δεν θα απαντήσει ποτέ επίσημα ενώ και η αποκάλυψη του Φανούρη Βατσινά πως υπήρχε σχετικό συμφωνητικό με τον Παναθηναϊκό για τον πρώτο χρόνο δεν θα αποδειχθεί ποτέ.

Η γαλήνη στο βλέμμα…

Ο πρίγκιπας- ασφυκτιώντας στο βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί γύρω από αυτόν, χωρίς αυτόν- πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας, έβαζε πλώρη για «το λιμάνι των εμπόρων» (Κobenhavn) με τις αναμνήσεις από το ποδοσφαιρικό πέρασμα στη χώρα μας να μπορούσαν να είναι και καλύτερες, όπως είχε χαρακτηριστικά πει.

Ακόμη και έτσι όμως, κάθε που ο σκανδιναβικός ήλιος δύει τις πρώτες απογευματινές ώρες, δίνοντας τη θέση του στις ατελείωτες νύχτες του μακρινού βορρά, εκείνος επισκέπτεται ένα ελληνικό εστιατόριο που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη μιλώντας τα λίγα ελληνικά που έμαθε στο διάστημα παραμονής του στην Ελλάδα..

Ποιός ξέρει. Ίσως απλά του λείπει η ζέστη και το καλό φαγητό, ίσως πάλι και να σχεδιάζει κάποτε να επιστρέψει για να... σκοτώσει το δράκο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η γαλήνη στο βλέμμα της Μικρής Γοργόνας που ατενίζει προς το λιμάνι της πόλης, δύσκολα θα τον αφήσει να φύγει...

Ως πρίγκιπας άλλωστε έχει επωμιστεί με το βαρύ φορτίο να οδηγήσει τη «σταχτοπούτα» της φάσης των 16 του Champions League ακόμα πιο μακριά… Ποτέ δεν ξέρεις, στα παραμύθια όλα γίνονται…

Το παραμύθι του πρίγκιπα



O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved