Ο Βραζιλιάνος που γνωρίζει από… πάγο

Ο Βραζιλιάνος που γνωρίζει από… πάγο

Με τρία γκολ και τρεις ασίστ σε 14 παιχνίδια πρωταθλήματος, επτά βαθμούς από τα δικά του πόδια στα τελευταία παιχνίδια των «πρασίνων» στη λίγκα και με διάθεση να προσφέρει ακόμα περισσότερα, ο Κλέιτον φώναξε ξανά «παρών».

Πόσο εύκολο είναι για κάποιον να προσαρμοστεί σε συνθήκες… πολικές όταν έχει γεννηθεί σε μια περιοχή που η θερμοκρασία δεν πέφτει σχεδόν ποτέ κάτω από τους 20ο C όλο το χρόνο; Πόσο εύκολο είναι για κάποιον που έχει συνηθίσει από παιδάκι να κάνει «ψαλιδάκια» σε παραλίες όπως αυτή της Ιπανέμα στη Βραζιλία, να κάνει «ψαλιδάκια» στο παγωμένο χορτάρι ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου στην άλλη άκρη της γης;

Όσο εύκολο ήταν για τον Σίλβα Κλέιτον να αφήσει στα 19 του τη Βραζιλία και να ταξιδέψει μέχρι την Καλαμαριά. Ο 29χρονος μεσοεπιθετικός του Παναθηναϊκού έχει γίνει πια… Έλληνας και όχι μόνο γιατί προτίμησε να παντρευτεί μια κοπέλα από τη Λάρισα και να φτιάξει την οικογένειά του στη χώρα μας αλλά και γιατί έχει αγαπήσει τον τόπο, τις συνήθειες και τους ανθρώπους του όπως τον αγάπησαν κι αυτοί. Με τα καλά του και τα άσχημά του, με τα καλά μας και τα άσχημά μας.

Με είδωλο τον Τζαλμίνια

Ο «Κλέι» στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ήταν ένα παιδί που περνούσε ανέμελα τον καιρό του στην Βραζιλία. Ζούσε μια χαρούμενη ζωή στο Ζακαρέι του Σάο Πάολο και σίγουρα ποτέ του δεν είχε φανταστεί πως κάποια στιγμή θα παίζει ποδόσφαιρο 10.031 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του.

Η ζωή στη Βραζιλία δεν ήταν εύκολη, χωρίς απαραίτητα να πρέπει να έχεις μεγαλώσει σε «φαβέλα» για να έχεις καθημερινά προβλήματα και «σκοτούρες», όμως η Παλμέιρας ήταν η διέξοδος για τον πατέρα άρα και τον γιό. Ο Κλέιτον λοιπόν άρχισε να… κολλάει το «μικρόβιο» βλέποντας τον Τζαλμίνια να μεγαλουργεί στα γήπεδα της Βραζιλίας και να οδηγεί την αγαπημένη του ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της περιοχής του Σάο Πάολο το 1997. Αναμενόμενα, έγινε το ποδοσφαιρικό του είδωλο. Παίζουν άλλωστε και στην ίδια θέση. Άσχετα αν αργότερα τον «κέρδισε» ο μεγάλος Ζινεντίν Ζιντάν τον οποίο ως σήμερα θεωρεί κορυφαίο ποδοσφαιριστή στον πλανήτη.

Μέντορας ο Σταύρος Παπαδόπουλος

Την εποχή που ο Κλέιτον άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στην ομάδα της περιοχής του, όντας ακόμα πιτσιρικάς για να κάνει το άλμα προς μια μεγαλύτερη ομάδα της πατρίδας του, τον ανακάλυψε ο άνθρωπος που ήξερε τα κατατόπια στο Σάο Πάολο καλύτερα κι από τα στενά της Καλαμαριάς! Ο Σταύρος Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης ομάδας παρακαλώ στη Βραζιλία, είδε στο πρόσωπο του Κλέιτον έναν παίκτη που μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην ομάδα του στην Ελλάδα.

Αυτό ήταν. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ο βιρτουόζος πιτσιρικάς από το Ζακαρέι βρέθηκε στην Καλαμαριά να φοράει τη φανέλα του ιστορικού Απόλλωνα. «Για μένα ο κ. Σταύρος είναι ένας άνθρωπος που μπορείς να του έχεις εμπιστοσύνη και για αυτό αποφάσισα να κάνω αυτό το βήμα και να έρθω στην Ελλάδα», έλεγε αρκετά χρόνια αργότερα ο Κλέιτον για το πώς αποφάσισε να έρθει στην πατρίδα μας. Η συνέχεια, είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Με τις εμφανίσεις του και τα 15 γκολ του στη Β’ Εθνική το 2004 «ανεβάζει» μαζί με τους άλλους συμπατριώτες του τους Πόντιους στην Α’ Εθνική. «Βγάζει» μάτια και παίζει δύο σεζόν στη μεγάλη κατηγορία και η καριέρα του στην Ελλάδα παίρνει την ανιούσα.

Ηγέτης στον κάμπο

Η Λάρισα του Κώστα Πηλαδάκη και του Γιώργου Δώνη βρίσκει στο πρόσωπό του το νέο «δεκάρι» της ομάδας για τη νέα της εποχή στη μεγάλη κατηγορία. Περίπου 600.000 ευρώ θα κοστίσει η μεταγραφή του και από την πρώτη σεζόν ο Κλέιτον θα αρχίσει να κάνει απόσβεση. Με κάθετη πάσα που… σκοτώνει, σπρώχνει την ομάδα προς την εξασφάλιση της παραμονής και στην κατάκτηση του Κυπέλλου απέναντι στον, μετέπειτα σύλλογο για τον οποίο θα αγωνιστεί, Παναθηναϊκό.

Στη Λάρισα θα βρει την δική του Ιθάκη. Εκτός από το γεγονός ότι θα γνωρίσει τη σύζυγό του, με την οποία έχει αποκτήσει μια ευτυχισμένη οικογένεια και έναν γιό που τον έχει κάνει… χαζομπαμπά, θα λατρευτεί από τον κόσμο. Η παρουσία του τη δεύτερη σεζόν στην ομάδα περνάει στη σφαίρα των «μορφών» της ομάδας αφού θα πετύχει γκολ στην ιστορική πρόκριση επί της Μπλάκμπερν στο Κύπελλο UEFA και θα αποτελέσει παίκτη-κλειδί για την πορεία Ευρώπης που κάνουν οι «βυσσινί» στο πρωτάθλημα.

«Μπαμ» και επικοινωνιακή νίκη

Ο Κλέιτον έγινε για ένα καλοκαίρι, αυτό του 2008, το «μήλον της έριδος» για τους τρεις μεγάλους της Αθήνας. Η μεταγραφή του θεωρούνταν… μπαμ πρώτου μεγέθους και τα χτυπήματα στα πρωτοσέλιδα ξεπερνούσαν ακόμα και τα πλέον σημαντικά γεγονότα των ημερών. Εν τέλει, ο Παναθηναϊκός θα κάνει την κίνηση-ματ και θα τον κατεβάσει στην Αθήνα. Παρότι όπως όλοι ξέρουν δεν ήταν όλα ρόδινα από τον πρώτο χρόνο της θητείας του στην Παιανία, ο ίδιος ακόμα και σήμερα δεν έχει μετανιώσει για την επιλογή του η οποία είχε προσφέρει τότε στο «τριφύλλι» την πρώτη και μεγαλύτερη επικοινωνιακή νίκη της σεζόν.

«Ναι, θα ερχόμουν πάλι στον Παναθηναϊκό. Δεν το μετάνιωσα καθόλου. Μετανιώνεις για αυτά που δεν έκανες, όχι για αυτά που έκανες», θα πει χαρακτηριστικά τον περασμένο χειμώνα όταν ακόμα δεν είχε ξεκαθαρίσει το αν θα τον δεχθούν πίσω οι «πράσινοι» μετά το πέρας του δανεισμού του στην Μέταλουργκ Ντόνετσκ.

«Είναι μεγάλη η διαφορά. Εγώ είμαι Βραζιλιάνος και ήρθα στην Ελλάδα όπου το κλίμα μπορεί να συνδυαστεί. Πήγα όμως σε μια εντελώς διαφορετική χώρα που είναι η Ουκρανία. Αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες εκεί. Και λόγω του καιρού αλλά και λόγω συμπεριφοράς του κόσμου. Άλλη κουλτούρα, άλλη νοοτροπία. Άλλη κουλτούρα έχω εγώ, άλλη έχουν αυτοί. Είχα πολλά προβλήματα», έλεγε ο «Κλέι» για τη ζωή στην Ουκρανία, αφού δεν κατάφερε να αποδώσει τα αναμενόμενα στους «πράσινους» μετά από μιάμιση σεζόν στην Παιανία. Δεν είχε όμως και τόσο άδικο… 

Τα «νυχτοπερπατήματα» και το Mea Culpa

Στην Ουκρανία, ωστόσο, έλειπαν πολλά πράγματα από τον Κλέιτον. Εκτός από την οικογένειά του και το ωραίο κλίμα της Ελλάδας έλειπαν και οι βόλτες του, οι ωραίες στιγμές που περνούσε εδώ, στη δεύτερη πατρίδα. Στην Ουκρανία δεν πήρε ευκαιρίες να παίξει ποδόσφαιρο και σαν να μην έφτανε αυτόν δεν μπορούσε να απολαύσει και κάτι άλλο πέρα από το... απόλυτο χιόνι και το κρύο. Αν εξαιρέσει δηλαδή κανείς το γεγονός ότι έμαθε από… κρύα κι από πάγους, έτσι ώστε να δίνει «τρίποντα» τίτλου όπως αυτό στα Γιάννινα, δεν ζηλεύει κανείς τη ζωή στο Ντόνετσκ όταν έχει ζήσει στην Αθήνα και ακόμα περισσότερο στη Θεσσαλονίκη. Την αγαπημένη πόλη του «Κλέι», εκεί που έκανε τα πρώτα του νυχτοπερπατήματα...

Οι «κακές γλώσσες» δεν δίστασαν πάντως να τον «βαφτίσουν» Chivas Cleyton, αντί για Σίλβα Κλέιτον, λόγω της τάσης του προς το ξενύχτι και την κατανάλωση αλκοόλ, συνήθεια που κακώς όπως έχει παραδεχθεί δεν έκοψε ακόμα κι όταν οι απαιτήσεις, με τη μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, είχαν μεγαλώσει σε... επικίδυνο βαθμό. Αλλά διάολε, δεν ζούμε και στο... Αφγανιστάν. Έχει πάψει να είναι ταμπού η βραδινή έξοδος για τον επαγγελματία αθλητή, αρκεί βέβαια να μην το παρακάνει.

«Για να γράψεις εσύ κάτι, σημαίνει ότι κάτι υπάρχει. Πολλές φορές όμως, γράφεται παραπάνω από ότι έχει γίνει, ή παρακάτω. Λίγες είναι οι φορές που θα γραφτεί ότι πραγματικά έχει γίνει. Όμως ξαναλέω ότι για να γραφτεί κάτι, πρέπει και να υπάρχει. Εγώ έχω κάνει πολλά πράγματα στη ζωή μου, που έχουν γραφτεί και τα έχει μάθει ο κόσμος. Πολλές φορές όμως γράφτηκαν πράγματα υπερβολικά. Με έχουν φέρει σε δύσκολη θέση και στην καριέρα μου αλλά και στη ζωή μου με όσα λέγονται για μένα. Έτσι είναι όμως. Όταν δίνεις δικαιώματα, τότε μπορούν να μιλάνε για σένα», θα πει ο ίδιος όταν πια είχε αποφασίσει πως είναι ώρα να σταματήσει τα λάθη και να ασχοληθεί σοβαρά με την καριέρα του.

Η τελευταία ευκαιρία που φαίνεται να αρπάζει

Το φετινό καλοκαίρι αποτελούσε πραγματικά μια τελευταία ευκαιρία για να μπορέσει να αποδείξει πως μπορεί να γίνει βασικό στέλεχος του Παναθηναϊκού και να δώσει λύσεις στην μεσαία γραμμή, λύσεις που πέρσι δεν είχε το «τριφύλλι» και θα μπορούσε να τις έχει δώσει ο Κλέιτον αν ήταν σε καλή κατάσταση. Απέμενε να φανεί αν πραγματικά ο Βραζιλιάνος θα τα καταφέρει και αν τα όσα έδειξε στη διάρκεια της προετοιμασίας ήταν προάγγελος της συνέχειας ή μια ακόμα… αναλαμπή.

Ο ίδιος δήλωνε πως ήθελε απλά να… παίξει ποδόσφαιρο. Αυτό του ζήτησε κι ο Φερέιρα. Σε θέση μάλιστα που δεν είχε ξαναπαίξει. Στο σύστημα του Ζεσουάλδο ο Κλέιτον έγινε κάτι ανάμεσα σε οργανωτή και σέντερ φορ. Ένα «9,5άρι» που προσφέρει όμως ως τώρα αρκετές λύσεις στον Παναθηναϊκό. Με τρία γκολ και τρεις ασίστ σε 14 παιχνίδια πρωταθλήματος, επτά βαθμούς από τα δικά του πόδια στα τελευταία παιχνίδια των «πρασίνων» στη λίγκα και με διάθεση να προσφέρει ακόμα περισσότερα, ο Κλέιτον φώναξε ξανά «παρών».

Χωρίς μάλιστα να χάσει στιγμή το χαμόγελο από τα χείλη του και αποδεικνύοντας παράλληλα πως ένας Βραζιλιάνος από το Ζακαρέι του Σάο Πάολο μπορεί να κάνει «ψαλιδάκια», σαν αυτά που κάνουν οι πιτσιρικάδες στην Κόπα Καμπάνα και την Ιπανέμα, στο… παγοδρόμιο των «Ζωσιμάδων».

Σημαντική λεπτομέρεια; Η… κωλοτούμπα με την οποία πανηγυρίστηκε το γκολ στα Γιάννινα. Λεπτομέρεια γιατί ξέφυγε από τη φετινή συνήθεια που έγινε λατρεία. Τα χορευτικά μετά τα γκολ του Παναθηναϊκού, όπως το «Ai Se Eu Te Pego» που θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, τα οποία ο ίδιος καθιέρωσε…

Ο Βραζιλιάνος που γνωρίζει από… πάγο



Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
Οι Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ σε αγώνα ταχύτητας στην... άμμο
Οι Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ σε αγώνα ταχύτητας στην... άμμο
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Κεκλεισμένων των θυρών το Παναθηναϊκός-Άρης λόγω του νέου νόμου
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Κεκλεισμένων των θυρών το Παναθηναϊκός-Άρης λόγω του νέου νόμου
Δωρεάν ταξίδια* αξίας 1.000 ευρώ στο opaponline.gr – Έως την Κυριακή οι συμμετοχές
Δωρεάν ταξίδια* αξίας 1.000 ευρώ στο opaponline.gr – Έως την Κυριακή οι συμμετοχές
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved