Ο Άγγελος που έκανε… του κεφαλιού του

Ο Άγγελος που έκανε… του κεφαλιού του

«Όταν η δύναμη δεν προβάλλεται τότε είναι αληθινή. Όταν η δύναμη επιδεικνύεται, τότε είναι μηδαμινή», Ταοϊκή ρήση που ταιριάζει γάντι σε έναν άνθρωπο ο οποίος δε θέλησε ποτέ να προβάλει την δύναμη που κέρδισε όταν ξεπέρασε τα δικά του όρια και έκανε για πρώτη φορά του κεφαλιού του!

Ένα ψιλόλιγνο παιδί από το Στρυμωνικό Σερρών, που δεν είχε κλείσει καλά-καλά τα δεκαέξι του χρόνια, μπήκε κάποτε στο μάτι δυο ανθρώπων που χρόνια τώρα δραστηριοποιούνται στα τμήματα υποδομής και έχουν να επιδείξουν μεγάλο έργο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Άρη. Έναν Άρη που έχει να υπερηφανεύεται – αλλά και να προβληματίζεται γιατί δεν κατάφερε να πάρει παραπάνω πράγματα – ότι ανέδειξε ένα παιδί που… μια φορά έκανε του κεφαλιού του και έβγαλε την Ελλάδα στους δρόμους!

«Αυτό το παιδί, κάποτε θα κάνει ένα δις δραχμές»

Όταν η δεκαετία του ’90 έφτανε στα τέλη της, ο Άγγελος Χαριστέας είχε ενταχθεί στον Άρη και έπαιζε με την ομάδα Νέων του συλλόγου αφού ήταν ακόμα «άψητος». «Κάποιος φίλος από τις Σέρρες μάς ενημέρωσε για τον Άγγελο. Ήταν 16 χρόνων και αναπληρωματικός στη Μεικτή Σερρών. Τον έφερα στον Άρη για δοκιμή», έλεγε αρκετά χρόνια αργότερα ο Γιάννης Μιχαλήτσος. Στο περιβάλλον του και στους άλλους προπονητές μετά την πρώτη χρονιά στη δεύτερη ομάδα του Άρη, όπου βγήκε πρώτος σκόρερ για… πλάκα, ο Έλληνας προπονητής έλεγε πως «το παιδί αυτό θα κάνει κάποτε ένα δισεκατομμύριο».

Δεν έπεσε και πολύ έξω… Μόνο ένα δις! Για να γίνει όμως αυτό, έπρεπε ο Χαριστέας να περάσει από αρκετές δοκιμασίες και αντιξοότητες. Πρώτα από όλα, έπρεπε να είναι μέλος του Άρη που πάλευε να επιστρέψει στην Α’ Εθνική, μετά την τραγική σεζόν ’96-’97 και τον υποβιβασμό του. Κατάφερε στο φινάλε εκείνης της χρονιάς να πάρει παιχνίδια και να σκοράρει δυο φορές, δείχνοντας στον Γιώργο Φοιρό ότι κάτι καλό υπάρχει στο «Χαριλάου».

Το δικό του ντέρμπι

Ο Χαριστέας στο ξεκίνημα της επόμενης περιόδου έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή. Όχι όμως και του φίλαθλου του Άρη που δυσκολευόταν να δει στο πρόσωπο ενός 18χρονου τον επιθετικό ηγέτη της ομάδας. Δυο γκολ στην Τούμπα, μάγκικη εμφάνιση, τεράστιο διπλό (4-1) για τους «κίτρινους» και… κωλοτούμπες για τους επικριτές. Από αυτούς που θα εμφανιστούν και αργότερα, στα χρόνια που μετά το απόγειο της καριέρας του καθενός υπάρχουν πάντα αυτοί που έχουν το χειρότερο ελάττωμα του Έλληνα το να… «κοιτάμε περισσότερο το τι κάνει ο διπλανός μας και όχι το πώς θα γίνουμε εμείς καλύτεροι», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Άγγελος.

Τα 2 δις, ο Ζαχουδάνης και τα πρώτα συρτάκια

Παιδί που έχει μάθει στη σκληρή δουλειά, ακόμα και σε συνεργείο αυτοκινήτων όπου πέρασε για ένα «φεγγάρι», διατήρησε τους χαμηλούς τόνους και την σοβαρότητα, ακόμα και όταν τον… πέταξαν στα νταμάρια του Βύρωνα και τον Αθηναϊκό της Β’ Εθνικής μαζί με τον κολλητό του Γιώργο Θεοδωρίδη, για τα «μάτια» του Αγαθοκλέους, ο Χαριστέας δεν το έβαλε κάτω. Δούλεψε, πάλεψε, μόχθησε και τα κατάφερε. Εδραιώθηκε στον Άρη, έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις και δεν άργησε να έρθει η πρώτη κλήση στην αγαπημένη του Εθνική το Φεβρουάριο του 2002 όταν σκοράρει 2 φορές στο φιλικό 3-3 με τους Ρώσους αλλά και στο παιχνίδι των προκριματικών του Μουντιάλ με τους Γερμανούς στο ΟΑΚΑ, όπου σκόραρε αλλά δεν απέτρεψε την ήττα με 4-2 για την ομάδα του Βασίλη Δανιήλ.

Από εκείνο το ματς και μετά, θα αρχίσει έντονα το φλερτ με την Μπουντεσλίγκα. Έδωσε αρκετούς «πόντους» κι εκείνο το γκολ στο «Γουέμπλεϊ» στο 2-2 της Εθνικής με την Αγγλία, όταν ο «μέντορας» Ότο Ρεχάγκελ είχε πάρει θέση στον πάγκο της «γαλανόλευκης» και η ομάδα που μεγαλούργησε στα χέρια του Όθωνα, η Βέρντερ Βρέμης, ανοίγει τον Ιούλιο του 2002 τα ταμεία της και βγάζει 2 δις δραχμές για να πάρει τον Χαριστέα από τον Άρη. «Χάρηκα τόσο πολύ όχι μόνο γιατί θα έκανα ένα όνειρο πραγματικότητα παίζοντας στην Bundesliga, αλλά γιατί και η ομάδα μου θα έβαζε στα ταμεία της ένα ποσό που θα την βοηθούσε πολύ στη συνέχεια. Δυστυχώς όμως, όλα αυτά που έγιναν δεν αξίζουν στον Άρη», δήλωνε ο ίδιος για την πολύκροτη ιστορία με το χαμένο δισεκατομμύριο και την εξαφάνιση του τότε προέδρου Γιάννη Ζαχουδάνη! Ο Μιχαλήτσος πάντως δικαιώθηκε για το δις…

Ο «Χάρι», όπως αρχίζουν να τον φωνάζουν οι Γερμανοί, δεν έχει κανένα πρόβλημα να προσαρμοστεί στους «πράσινους» της Βρέμης. Με το… καλημέρα παίζει σε 39 ματς και σκοράρει 15 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, όσες και οι φορές που ακούστηκε το «συρτάκι» στα μεγάφωνα του «Βέζερστάντιον». «Είναι φοβερό, σκοράρω κι ακούω κατευθείαν τον Ζορμπά», έλεγε ο νεαρός τότε στράικερ. Έναν ζορμπά βέβαια, που μαθαίνει να παίζει στο μπουζούκι, πράγμα που αγαπούσε λίγο λιγότερο από ότι το ποδόσφαιρο και τον συνόδεψε όπου κι αν βρέθηκε και σε όλες τις διαδρομές της ζωής του. Από στο Στρυμωνικό στη Λισαβόνα και από το Άμστερνταμ... στο Αγρίνιο...

Όταν άρχισε να κάνει… του κεφαλιού του!

Από το Σεπτέμβριο του 2002 άρχισε η περιπλάνηση της Εθνικής στα προκριματικά του Euro 2004. Ο Χαριστέας είναι βασικό της στέλεχος και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του «Χερ Ότο», κάνοντας καλές εμφανίσεις χωρίς όμως το γκολ. Τότε δεν δεχόταν όμως επικρίσεις, αφού δεν είχε καταφέρει να γίνει τόσο… προσοδοφόρο δέντρο έτσι ώστε όλοι να αρχίσουν να το πετροβολούν. Στα προκριματικά πάντως, βάζει το λιθαράκι του για να φτάσει η Ελλάδα στην Πορτογαλία. Με δύο δικά του γκολ η Ελλάδα περνάει από τη Βόρειο Ιρλανδία με 2-0 ενώ έχοντας μπει πια στην τελική ευθεία και το 2003, λύνει το «γόρδιο δεσμό» κόντρα στην Ουκρανία του Σεφτσένκο στην «Λεωφόρο» και με προβολή μετά από σέντρα του Τσιάρτα ανοίγει το δρόμο για την πρόκριση.

Τα κατορθώματα στην Πορτογαλία, γνωστά. Εκτόξευση, όνειρο, πανζουρλισμός, τρέλα! Ο νταμπλούχος με την Βέρντερ στη Γερμανία, Χαριστέας, έχει κάνει… του κεφαλιού του δυο φορές και μας έχει δώσει το Κύπελλο του πρωταθλητή Ευρώπης. Τι να θυμηθεί και τι να ξεχάσει κανείς από τα γκολ της «γαλανόλευκης» και τους ύμνους που γράφονται καθημερινά για τον «χρυσό μας Άγγελο», για τον «Άγγελο της καρδιάς μας», για το «χρυσό κεφάλι» του και διάφορα άλλα.

«Όλοι οι Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, πρέπει να είναι υπερήφανοι, να χαμογελούν και να πανηγυρίζουν την νίκη μας. Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις απέναντι σε μια σπουδαία ομάδα και νομίζω αποδείξαμε σε όλους όσοι βρέθηκαν εδώ να μας παρακολουθήσουν, πως η επιτυχία ήρθε μέσα από την προσπάθεια και όχι από τύχη», δήλωνε ο πάντα χαμηλών τόνων Άγγελος.

Εκτόξευση, επιστροφή και … Εθνική κριτική!

Οι μετοχές του ωστόσο, όσο ταπεινός και αν ήθελε να μείνει ο ίδιος, εκτοξεύτηκαν. Χορός εκατομμυρίων και προτάσεων όλο το καλοκαίρι του 2004 στήνεται γύρω του αλλά αυτός μένει στην Βρέμη. Τελικά, τα 5 εκατ. ευρώ που δίνει ο Άγιαξ είναι πολλά για να μην πείσουν τους Γερμανούς και ο «Χάρι» ακολουθεί τα βήματα των Μαχλά και Αναστασίου, που δημιουργούσαν παράδοση για τους Έλληνες επιθετικούς στον «Αίαντα». Πρωταθλητής Ευρώπης γαρ, δε χρειάζεται να δώσει και πολλά διαπιστευτήρια. Απαντάει με γκολ, καταφέρνει να δώσει λύσεις ως αντί-Ιμπραΐμοβιτς και πάει περίφημα μέχρι που πέφτει πάνω στον… στριφνό Τεν Κάτε το καλοκαίρι του 2006 και φεύγει με μεταγραφή 3 εκατ. ευρώ για την Φέγενορντ, με την οποία σκοράρει και πάλι με αρκετά ικανοποιητική συχνότητα, τόση ώστε να ενδιαφερθεί για αυτόν η Νυρεμβέργη την επόμενη σεζόν.

Ο διεθνής φορ σε όλο αυτό το διάστημα βέβαια, αποτελεί βασικό στέλεχος της Εθνικής που παλεύει τόσο για την πρόκριση στο Μουντιάλ του 2006 που γίνεται στην Γερμανία, αν και η αποτυχία έφερε τις πρώτες επικρίσεις όχι μόνο για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του αλλά και για τον Ότο Ρεχάγκελ, όσο και για την παρουσία στο Euro 2008 στη συνέχεια. Ειδικά εκείνο το 4-1 από τους Τούρκους στο Φάληρο, έφερε τον Άγγελο ακόμα και στο στόχαστρο του Νίκου Αλέφαντου, ενώ ο πρόωρος αποκλεισμός από το Euro 2008, όπου ήταν ο μοναδικός σκόρερ της Εθνκής, τον έφερε ακόμα και σε τηλεοπτικό παράθυρο να ακούει τους μύδρους του «Αλέ».

Τα πικρόχολα σχόλια για την αξία του, αλλά και οι επικρίσεις προς τον Ρεχάγκελ που τον χρησιμοποιούσε παρά το γεγονός ότι πλέον δεν είχε σταθερή θέση ούτε στην Νυρεμβέργη της «Τσβάιτελιγκα», ούτε και στη Λεβερκούζεν όπου πήγε δανεικός, δεν τον πτόησαν. Ο ίδιος συνέχισε να μοχθεί κάθε φορά που φορούσε τη φανέλα της Εθνικής, αποδεικνύοντας ότι… υπάρχει και φιλότιμο. Στον ίδιο περισσεύει, σε όσους του έκαναν κακόπιστη κριτική πάλι, η απάντηση που θα μπορούσε να δώσει ήταν ότι αποτελεί τον εν ενεργεία πρώτο σκόρερ της «γαλανόλευκης». Δεν την έδωσε ποτέ και προτίμησε απλά να πει πως «εγώ θα σταματήσω από την Εθνική, όταν θα σταματήσει να με καλεί ο προπονητής της».

Μουντιάλ, Αρλ, τέλος (προσωρινό) και επαναπατρισμός

Όταν έχεις βάλει το λιθαράκι σου, μεταφραζόμενο ως δυο κεφαλιές-κανονιές, για να κάνεις την χώρα σου πρωταθλήτρια Ευρώπης τότε δικαιούσαι να ελπίζεις ότι θα καταφέρεις να παίξεις σε ένα μουντιάλ με την Εθνική. Κάπως έτσι σκεφτόταν και ο Ότο Ρεχάγκελ όταν καλούσε τον Άγγελο Χαριστέα, ο οποίος βέβαια με το σπαθί του και με τέσσερα γκολ στα προκριματικά προς την Νότιο Αφρική είχε κερδίσει τη θέση, για τα παιχνίδια της Ελλάδας στην Νότιο Αφρική.

Ο «Χάρι» έπαιξε σε ένα ματς, αυτό που στοίχισε τον αποκλεισμό καθώς η ήττα από τη Νότιο Κορέα ήταν τραυματική, και οι επικρίσεις δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Μέχρι και… συνταξιούχο τον αποκάλεσαν κι ας ήταν ακόμα 30! Εκεί φάνηκε ότι ήρθε η αρχή… του τέλους. Ένα τέλος που πλησίασε ακόμα πιο πολύ τον Αύγουστο του 2010 όταν ο νέος ομοσπονδιακός αν και τον είχε στην προεπιλογή για τα ματς με Γεωργία και Κροατία στα προκριματικά του Euro 2012, τον «έκοψε»…

Στην Ευρώπη πάντως, η «μπογιά» του περνούσε ακόμα. Συμβόλαιο βρήκε, στην νεοφώτιστη στην Ligue 1 Αρλ Αβινιόν. Μαζί με τον έτερο Άγγελο της Εθνικής, τον Μπασινά, βρήκε ποδοσφαιρική στέγη αλλά όχι και ηρεμία. Κάτι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του από τον προπονητή, κάτι οι μέτριες εμφανίσεις του, γρήγορα τον έφεραν στο περιθώριο. Στα μέσα της σεζόν γυρίζει στην αγαπημένη του Bundesliga και προλαβαίνει να σκοράρει έστω και μια φορά με τη φανέλα της Σάλκε αλλά και να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Κυπέλλου μαζί με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και τον Βασίλη Πλιάτσικα που ήταν συμπαίκτες του στους Γερμανούς.

Το καλοκαίρι του 2011 βρήκε πάντως τον Χαριστέα να σκέφτεται πολύ σοβαρά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Σενάρια πολλά, προτάσεις αρκετές και τελικά κέρδισε… ο Παναιτωλικός. Ούτε ο Άρης, που θα μπορούσε να τον έχει αποκτήσει αλλά «για να γυρίσω θα πρέπει να με πλησιάσει και κάπως από την ομάδα, μόνος μου πως θα πάω;», που έλεγε κι ο «Χάρι» στο περιβάλλον του, ούτε ο Παναθηναϊκός που μάλλον σκέφτηκε την γκρίνια της εξέδρας και δεν προχώρησε.

Ο «τρελός» και το μεγάλο come back

Η ανακοίνωση της μεταγραφής του, σκόρπισε ενθουσιασμό στο Αγρίνιο αλλά και… πικρόχολα σχόλια αρκετών από αυτούς που είχαν συνηθίσει πια να τον πετροβολούν. «Θα κολλήσει τα ένσημα», έλεγαν γελώντας χαιρέκακα. «Θα με δουν στο γήπεδο», απαντούσε ο Χαριστέας. Άλλωστε είχε αποφασίσει ο άνθρωπος, μετά και τη γέννηση του παιδιού του το 2010, να επιστρέψει στην Ελλάδα αν δεν βρει κάτι καλό στη Γερμανία. Παρά την μιζέρια που επικρατεί στο ελληνικό πρωτάθλημα και την αίσθηση που είχε ότι «τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, έτσι πιστεύω», είπε το «ναι» στον Φώτη Κωστούλα και γύρισε μετά από 9 χρόνια στην πατρίδα.

«Θέλω μέσα από τις εμφανίσεις μου με τον Παναιτωλικό να επιστρέψω στην Εθνική», δήλωνε στις αρχές του καλοκαιριού. «Ξέρω ότι θα με πουν τρελό», συμπλήρωνε. Και τον είπαν. Μέχρι μάλιστα να αρχίσει το πρωτάθλημα, πολλοί ήταν αυτοί που συνέχιζαν τις κρίσεις και τις επικρίσεις, χωρίς να τον έχουν δει καν να παίζει με τα «καναρίνια». Ο «Χάρι» όμως πήρε τ’ όπλο του και έκλεισε στόματα. Με δυο γκολ «χρυσάφι» για τους Αγρινιώτες στα πέντε πρώτα ματς του πρωταθλήματος, έκλεισε στόματα και άνοιξε την πόρτα της Εθνικής, ενάμιση χρόνο μετά την τελευταία παρουσία του σε αυτή. Το μεγάλο come back και ο φετινός του στόχος, είχαν πλέον επιτευχθεί…

Οι διακρίσεις, τα γκολ και η αγαπημένη πόλη

Όσο και να συνεχίζουν κάποιο να τον σχολιάζουν με κακία, οι απαντήσεις που έχει να δώσει είναι φυλαγμένες καλά στο σπίτι που έχει χτίσει στη Θεσσαλονίκη. Είναι άλλωστε η αγαπημένη του πόλη κι εκεί θέλει να συνεχίσει τη ζωή του όταν αποφασίσει να βάλει τέλος στην καριέρα του. «Θα φτιάξω έναν ειδικό χώρο για να βάζω εκεί τα μετάλλια», έλεγε όταν ακόμα έφτιαχνε το σπίτι στη «νύφη του Θερμαϊκού».

Θα έχει να βάλει πολλά, αφού έχει καταφέρει πέρα από το Euro 2004 και το βραβείο για τη συμμετοχή του στην καλύτερη ενδεκάδα της διοργάνωσης στην Πορτογαλία, να πάρει τον τίτλο του πρωταθλητή στη Γερμανία με την Βέρντερ Βρέμης την ίδια χρονιά. Μια χρονιά στην οποία πήρε και το Κύπελλο και πήγε στο Euro ως νταμπλούχος. Το Κύπελλο το κατέκτησε και με τη φανέλα της Σάλκε το 2011, ενώ έχει καταφέρει να πάρει και το Κύπελλο Ολλανδίας με τον Άγιαξ το 2006 και να σηκώσει και το σούπερ καπ της ίδιας χρονιάς με τον «Αίαντα».

Έχοντας παίξει σε Β’ Εθνική Ελλάδας και Γερμανίας, Α’ Γερμανίας, Α’ Ολλανδίας και Α’ Γαλλίας, σε Κύπελλα των παραπάνω χωρών αλλά και σε όλες τις διοργανώσεις της UEFA, ο Χαριστέας σε συλλογικό επίπεδο πάτησε επίσημα το χορτάρι 392 φορές. Όχι και λίγες… Έχει καταφέρει να σκοράρει 97 φορές και… συνεχίζει, με το ίδιο πάθος, με το ίδιο φιλότιμο – αυτό που τον έχει φέρει πολλές φορές ακόμα και σε θέση… μπακ να μαρκάρει «για να βοηθήσω την ομάδα», όπως λέει – ενώ οι επιδόσεις του στην Εθνική δείχνουν ότι… δεν κάνει του κεφαλιού του. Είπαμε, μια φορά το έκανε με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο «Χάρι», έχει 85 επίσημες παρουσίες με την Εθνική Ανδρών και έχει σκοράρει 24 φορές. Πέντε λιγότερες από τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών, Νίκο Αναστόπουλο, ρεκόρ που ενδόμυχα φιλοδοξεί να σπάσει με την επάνοδό του. Είναι άλλωστε και ο πρώτος εν ενεργεία σκόρερ της «γαλανόλευκης». Την ευκαιρία θα την έχει, αν το επιτρέψει και ο Φερνάντο Σάντος, αφού αυτή η ομάδα – που τόσο αγάπησε και βοήθησε αλλά και που αποτέλεσε αφορμή για να στοχοποιηθεί για μεγάλο μέρος της καριέρας του.

«Δούλεψα πολύ αυτό το διάστημα, η δουλειά μου απέφερε καρπούς και τώρα είμαι εδώ για να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για να πάει η Εθνική στο EURO. Κάνεις πολλές σκέψεις, όταν έχεις να κληθείς τόσο καιρό, αλλά δεν σταματούν οι φιλοδοξίες και τα όνειρα. Πέρυσι δεν άξιζα να είμαι στην Εθνική, γιατί δεν είχα ρυθμό και παιχνίδια στα πόδια μου και δικαίως δεν κλήθηκα. Οι φετινές εμφανίσεις μου απέδωσαν καρπούς. Τα βλέπω όλα θετικά», ήταν τα λόγια του στην επιστροφή στο φυσικό του περιβάλλον. Αυτό της αποστολής της Εθνικής ομάδας που του επιτρέπει να χαμογελά ξανά…

Ο Άγγελος που έκανε… του κεφαλιού του



Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
Οι Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ σε αγώνα ταχύτητας στην... άμμο
Οι Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ σε αγώνα ταχύτητας στην... άμμο
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Κεκλεισμένων των θυρών το Παναθηναϊκός-Άρης λόγω του νέου νόμου
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Κεκλεισμένων των θυρών το Παναθηναϊκός-Άρης λόγω του νέου νόμου
Δωρεάν ταξίδια* αξίας 1.000 ευρώ στο opaponline.gr – Έως την Κυριακή οι συμμετοχές
Δωρεάν ταξίδια* αξίας 1.000 ευρώ στο opaponline.gr – Έως την Κυριακή οι συμμετοχές
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved