«Παπ» ο τρομερός! (phs &vid)

«Παπ» ο τρομερός! (phs &vid)

Ο σοφός λαός λέει: «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις». Ο Δημήτρης Παπανικολάου πάντως τα έκανε και τα δύο στην καριέρα του και τελικά δεν του βγήκε σε κακό…

Γεύτηκε με το κουτάλι τις επιτυχίες, έλεγε πάντα αυτό που σκεφτόταν (κι ας αναγκάστηκε κάποιες φορές να αναιρέσει τα λεγόμενά του), γνώρισε την απόλυτη αγάπη, όπως και το απόλυτο μίσος, επιβίωσε, ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες του, πρόσφερε -μεταξύ άλλων- στο ελληνικό μπάσκετ μερικές από τις μεγαλύτερες ατάκες που έχουν ποτέ ειπωθεί και έπειτα από 20 χρόνια μιας μεγαλειώδους πορείας (με τα πάνω και τα κάτω της) αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του.

Το Onsports.gr κάνει ένα μίνι αφιέρωμα στον παίκτη, αλλά και τον άνθρωπο που ανεξάρτητα με το χρώμα φανέλας που φορούσε ήταν αδύνατον να περάσει απαρατήρητος. Ακόμη κι όταν καθόταν στην άκρη του πάγκου…

Φαινόταν από μικρός…

Κάποιοι γεννιούνται ταλαντούχοι… Κάποιοι χρειάζεται να δουλέψουν σκληρά για να φτάσουν ψηλά… Ο Δημήτρης Παπανικολάου τα είχε και τα δύο… Γεννημένος στις 7 Φεβρουαρίου του 1997 και όπως όλη η γενιά του «ποτισμένος» από τον θρίαμβο του ΄87, ξεκίνησε δειλά δειλά στον Αστέρα Νέων Λιοσίων. Και παρότι η ομάδα του ήταν μικρή, τα κατορθώματά του ήταν τόσο μεγάλα, που ανάγκασαν τις περισσότερες ομάδες να ασχοληθούν μαζί του πριν καν κλείσει τα 14!

Μάλιστα, οι «αιώνιοι»- οι οποίοι σημάδεψαν ανεξίτηλα την καριέρα του- έδωσαν την πρώτη τους μάχη για χάρη του όταν ακόμη αγωνιζόταν στον Αστέρα! Πρώτος είχε πλησιάσει τον «Φον Δημητράκη» (όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν)  ο Παναθηναϊκός το 1991, όμως, οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν, καθώς ο Ολυμπιακός μπήκε «σφήνα» και το 1992 απέκτησε τα δικαιώματά του.

Οι ερυθρόλευκοι έκριναν ότι το ταλέντο του «Παπ» ήταν ακόμη «άγουρο» και για να «ψηθεί» τον έδωσαν στον Σπόρτιγκ για τρία χρόνια. Με την ομάδα των Πατησίων πραγματοποίησε εξαιρετικές χρονιές σε Α2 και Α1 και τελικά το 1995 φόρεσε και επίσημα την φανέλα του Ολυμπιακού. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν φύγει από τα Πατήσια πρωταγωνίστησε στην ξέφρενη πορεία της ομάδας και την κατάκτηση της  4ης θέσης, που της έδωσε το ευρωπαϊκό εισιτήριο (1994-95).

Εθνικός… σταρ και άνθρωπος των τελικών!

Πριν την μετακόμισή του στον Πειραιά, ο Παπανικολάου είχε ήδη αρχίσει να «εθίζεται» με τις Εθνικές ομάδες στις επιτυχίες, καθώς το 1993 είχε αναδειχθεί με την Εθνική παίδων πρωταθλητής Ευρώπης. Εκτοτε «έχτισε» μια ξεχωριστή παράδοση… Εχανε σπάνια σε τελικό! Το 1995 κατέκτησει το πρωτάθλημα κόσμου με την Εθνική Εφήβων. Το 1997 τα σάρωσε όλα με τον Ολυμπιακό κατακτώντας το triple crown, ενώ δέκα χρόνια αργότερα πήρε ένα ακόμη triple crown, αυτή την φορά ως παίκτης του Παναθηναϊκού. Ας επιστρέψουμε, όμως, στο 1995…

Αγάπη παράξενη, με μίσος δεμένη!

Προπονητής στην πρώτη του χρονιά στο Λιμάνι ήταν ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος του είχε μεγάλη αδυναμία, παρότι οι σχέσεις τους στην πορεία των ετών είχαν αρκετά σκαμπανεβάσματα. «Είχα πολλά παράπονα από τον Ιωαννίδη, όπως και αυτός ενδεχομένως είχε από εμένα», είχε δηλώσει κάποτε για τον Ξανθό. «Δεν είμαι αχάριστος. Ο Ιωαννίδης είναι 40 χρόνια φούρναρης στο ελληνικό μπάσκετ και μαζί με τον κ. Κόκκαλη και τον κ. Σαλονίκη μου άνοιξαν μια λεωφόρο στη ζωή μου». Με τον Ξανθο -ο οποίος του έδωσε θέση βασικού παρά το νεαρό της ηλικίας του- στέφθηκε το 1996 πρωταθλητής Ελλάδος, όμως, το απόλυτο ήρθε έναν χρόνο αργότερα υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Ιβκοβιτς… Κόντρα στις αντιξοότητες και τα προγνωστικά ο Ολυμπιακός και μαζί του ο Δημήτρης Παπανικολάου ζούσε το απόλυτο όνειρο, καθώς έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατάκτησε Πρωτάθλημα-Κύπελλο και Ευρωπαϊκό…

Μόνο που τα πράγματα δεν ήταν τόσο ιδανικά για τον 20χρονο, τότε, Παπανικολάου, ο οποίος επιχείρησε να ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του μην αντέχοντας τον Ντούντα! Επέλεξε την Κίντερ Μπολόνια του Ετορα Μεσίνα, όμως, δεν έμελε ποτέ να τεθεί υπό τις εντολές του…  «Μετά το τέλος του πρωταθλήματος ο Παπανικολάου ταξίδεψε κρυφά στην Μπολόνια και έκλεισε την συμφωνία», είχε δηλώσει ο Ντούσαν Ιβκοβιτς στην «gazzetta dello sport», ενώ σε κάθε του εμφάνιση στον τύπο ο Σέρβος κόουτς φρόντιζε να «χύνει» το φαρμάκι του για τον διεθνή φόργουορντ. «Τον κύριο Ίβκοβιτς τον έχουμε μάθει από παλιά, πόσο φθηνά επιτίθεται στους παίκτες του και έχει αποδείξει άπειρες φορές στο παρελθόν πόσο φθηνός είναι», ήταν η απάντηση του Παπανικολάου. Τελικά μετά από λίγους μήνες και αρκετές δικαστικές  μάχες αμφότεροι (δεδομένου ότι την υπόθεση την κέρδισε ο Ολυμπιακός) αναγκάστηκαν να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να συνεργαστούν ξανά!

«Εκανα λάθη αλλά έμαθα μέσα από αυτά και επιτέλους σταμάτησα να ρίχνω τα βάρη στους άλλους. Οταν σου φταίνε πολλοί, τελικά φταίει το κακό σου το κεφάλι», είχε παραδεχθεί σε συνέντευξή του το 2001. «Θα μπορούσα να τα έχω πάει καλύτερα στην καριέρα μου, αλλά και χειρότερα! Σε πιο νεαρή ηλικία, έκανα λάθος επιλογές, πήρα λάθος δρόμους, είχα διάφορα μπλεξίματα, και εκεί που έπρεπε να κάνω το μπαμ, εκεί στα 20-22 μου χρόνια, έμεινα πίσω. Στην πορεία άλλαξε πολύ και το μπάσκετ και έπρεπε να προσαρμοστώ σε άλλους ρόλους».

Ποτέ μη λες ποτέ…!

Στην ίδια συνέντευξη έκανε και το λάθος να αποκλείσει το ενδεχόμενο να φορέσει κάποια στιγμή την φανέλα του Παναθηναϊκού. Μάλιστα, ως παράδειγμα προς αποφυγήν είχε αναφέρει την περίπτωση του Νίκου Οικονόμου. «Δεν θα πήγαινα ποτέ στον Παναθηναϊκό. Δεν αντέχονται τέτοιες καταστάσεις. Βρίσκεσαι συνεχώς στην... τσίλια και τελικά συνειδητοποιείς ότι οι μεν δεν θα σε αγαπήσουν ποτέ πραγματικά ­ απλώς θα σε ανέχονται ­ και οι δε θα σε μισούν παράφορα. Κλασικό παράδειγμα είναι ο Νίκος, που έπρεπε να αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν είναι ελέφαντας».  Όταν το 2002 έληξε το συμβόλαιό του με την ομάδα του Πειραιά, ο Παπ υπέγραψε με τις ευλογίες της στον Μακεδονικό και πολλοί έκαναν λόγο τότε για πισωγύρισμα στην καριέρα του. Μια εκπληκτική χρονιά, όμως, με την μακεδονική ομάδα ήταν αρκετή για να τον επαναφέρει στο προσκήνιο και για να κάνει τον Ολυμπιακό να τον «ποθήσει» ξανά. Και ενώ όλοι περίμεναν το come-back, ο Δημήτρης Παπανικολάου έκανε το… αδιανόητο! Υπέγραψε τον Παναθηναϊκό διαψεύδοντας τον εαυτό του!

Ο Παπ και ο… ελέφαντας!

Ντυμένος στα πράσινα ο Δημήτρης Παπανικολάου ήταν υποχρεωμένος να αποδεικνύει συνεχώς ότι δεν είναι ερυθρόλευκος ελέφαντας! Από το πρώτο του παιχνίδι αποδοκιμάστηκε χυδαία (σε βαθμό που ένιωθαν αμήχανα οι συμπαίκτες του, οι οποίοι δεν ήξεραν πως να τον προστατεύσουν), ενώ σε γλέντι του Παναθηναϊκού ο κολλητός του, Φραγκίσκος Αλβέρτης, «πιάστηκε» στα χέρια σε νυχτερινό μαγαζί με θερμοκέφαλο που του επιτέθηκε αναίτια! Ηταν δε ο μόνος παίκτης που κατάφερε να ενώσει τους οπαδούς των «αιωνίων», καθώς συχνά πυκνά ένωναν τις φωνές τους για να τον βρίσουν εν χορό! Τα χρόνια πέρασαν, ο ρόλος του «Παπ» στο Τριφύλλι συρρικνώθηκε, αλλά εκείνος παρέμεινε πιστός στρατιώτης… Και το απέδειξε όταν στον 5ο τελικό των πλέι οφ ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έκανε την κίνηση ματ… Τον "έριξε" 5αδάτο στο παρκέ και εκείνος "σκότωσε" την παλιά του αγάπη, χαρίζοντας στο Τριφύλλι το πρώτο triple-crown στην ιστορία του και στον εαυτό του το δεύτερο! Με αυτό τον μεγαλειώδη τρόπο ο Δημήτρης Παπανικολάου φόρεσε το καπελάκι του στραβά και αποχαιρέτησε με ψηλά το κεφάλι το Παναθηναϊκό…

Ατέλειωτα τα βάσανα…

Επόμενος σταθμός του ήταν η ΑΕΚ (αγωνίστηκε μια διετία σε αυτή) και αν κρίνουμε από τα πόσα τραγελαφικά έχει να διηγηθεί από εκείνη την περίοδο, ήταν μάλλον και μια από τις πιο τραυματικές του εμπειρίες. Μάλιστα, αν και για πολύ καιρό -όπως και οι περισσότεροι συμπαίκτες του- αγωνιζόταν απλήρωτος, ο Παπανικολάου έγινε από το καλό παιδί μαύρο πρόβατο για την διοίκηση, επειδή αποφάσισε να μην ανεχθεί άλλο την κοροϊδία και «έσπασε» την σιωπή του στα ΜΜΕ, εκθέτοντας όσους προσπάθησαν να τον εκθέσουν… Ακολούθησαν Πανιώνιος και Περιστέρι, όπου ο «Παπ» μεταξύ άλλων είχε και ρόλο δασκάλου… Αλλωστε, τον ίδιο ρόλο έχει τα τελευταία χρόνια και στο «Triple Crown», την ακαδημία που έχει ιδρύσει με τα φιλαράκια του Φραγκίσκο Αλβέρτη και Ευθύμη Ρεντζιά με στόχο να μυήσει στους λιλιπούτιους θαυμαστές του τα μυστικά της πορτοκαλί μπάλας.

Ένα… μικρό δείγμα από τις ατάκες που θα θυμόμαστε

«Έχω δημιουργήσει σχολή των πέντε δευτερολέπτων. Σκέφτομαι μάλιστα να διοργανώσω και ένα σχετικό καμπ»

«Πως να έχω καλό ποσοστό στις βολές (σ.σ. είχε 3/14 στην κανονική περίοδο!) όταν εκτελώ την πρώτη βολή τον Οκτώβριο, τη δεύτερη τα Χριστούγεννα και την τρίτη το Πάσχα;».

«Πήρα ένα triple crown το 1997 με τον Ολυμπιακό και ένα το 2007 με τον Παναθηναϊκό. Θα πάρω άλλο ένα το 2017 και μετά θα σταματήσω»

«Οι γυναίκες δεν βλέπουν με τίποτε ποδόσφαιρο αλλά λατρεύουν το μπάσκετ και αυτές το έκαναν πρώτο άθλημα στην Ελλάδα»

Αναφερόμενος στο τατουάζ του, μια ελληνική σημαία που «χτύπησε» στην Κόπα Καμπάνα: «Πήγαμε και εμείς μέσα στην καλή χαρά για να δούμε την πιο ονομαστή παραλία του κόσμου και... πουφ, βρωμόνερα. Σκέφθηκα ότι ο Θεός μάς ευλόγησε να γεννηθούμε στο ομορφότερο οικόπεδο του κόσμου και αποφάσισα να κάνω ένα τατουάζ που να υμνεί την Ελλάδα. Τι να κάνω, δηλαδή; σαύρα ή δράκο;».

Στην παρουσίαση χορηγού του Περιστερίου για εμφύτευση μαλλιών: «Σε λίγο όλοι στην Ελλάδα θα χρειαστούμε μαλλιά».

Ξέρατε ότι…

  • Είναι ο μοναδικός Ελληνας μπασκετμπολίστας που έχει κατακτήσει δύο triple crown με τους «αιώνιους».
  • Είναι πατέρας μιας 7χρονης κορούλας
  • Λατρεύει το κυνήγι και πηγαίνει συχνά με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη.
  • Ενας από τους λόγους που είχε επιλέξει τον Μακεδονικό ήταν και επειδή είχε την δυνατότητα να ζει κοντά στην φύση.
  • Την μέρα που ο Παναγιώτης Γιαννάκης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Εθνική, τόσο εκείνος όσο και οι υπόλοιποι συμπαίκτες του έκλαιγαν και έβγαζαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Το τατουάζ...

Το εκπληκτικό τελευταίο του παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό



Δωρεάν ταξίδια* αξίας 1.000 ευρώ στο opaponline.gr – Έως την Κυριακή οι συμμετοχές
Δωρεάν ταξίδια* αξίας 1.000 ευρώ στο opaponline.gr – Έως την Κυριακή οι συμμετοχές
Κύπελλο Ελλάδας: Άναψε «πράσινο» για τελικό με κόσμο ο Αχιλλέας Μπέος - Διαφωνία για τον αριθμό
Κύπελλο Ελλάδας: Άναψε «πράσινο» για τελικό με κόσμο ο Αχιλλέας Μπέος - Διαφωνία για τον αριθμό
Ρεάλ Μαδρίτης: Καταγγελία του Ρούντιγκερ μετά τη σύνδεσή του με την ISIS
Ρεάλ Μαδρίτης: Καταγγελία του Ρούντιγκερ μετά τη σύνδεσή του με την ISIS
Σούπερ προσφορές* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες των ελληνικών ομάδων στη Euroleague
Σούπερ προσφορές* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες των ελληνικών ομάδων στη Euroleague
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved