Ο προσωπικός μύθος του Ανδρέα Τάτου

Ο προσωπικός μύθος του Ανδρέα Τάτου

Η ανακοίνωση της μεταγραφής του Ανδρέα Τάτου στον Ολυμπιακό έκανε – τουλάχιστον – τρεις ανθρώπους υπερήφανους, πέρα βέβαια από τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή και την οικογένεια του.

Ο πρώτος είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, ωστόσο έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του 22χρονου μέσου. Το όνομά του είναι Στράτος Κουρούμαλος και πρόκειται για τον πρόεδρο και προπονητή του Ζακυνθιακού.

Ο γεννημένος στη Χειμάρρα, Τάτος, βρέθηκε στη Ζάκυνθο σε ηλικίας μόλις ενός έτους. Από πιτσιρίκι φανέρωσε μεγάλη αγάπη στη μπάλα και ανέκαθεν ήταν ο «οργανωτής», το «δεκάρι» και ο «σταρ» στα παιχνίδια της αλάνας με τους φίλους του. Αντιλαμβανόμενη την ανάγκη του μικρού να κάνει το κέφι του και διακρίνοντας ίσως και το ταλέντο του, η οικογένειά του τον έγραψε σε πολύ μικρή ηλικία στην Ακαδημία «Στράτος Club» του κ. Κουρούμαλου που ουσιαστικά λειτουργούσε ως προθάλαμος για τον Εσπερο Ζακύνθου (για τους καλούς παίκτες) και για τον Ζακυνθιακό (για τους… πολύ καλούς).

Ο… πολύ καλός Τάτος έγινε γρήγορα μέλος του Ζακυνθιακού, ομάδας που λίγα χρόνια αργότερα ανέδειξε και τον Χάρη Μαυρία. Η πορεία του ήταν εξαιρετική, ωστόσο για να γίνει γνωστός και εκτός νησιού, χρειάστηκε να κάνει ένα ταξίδι στο Ρίο ο Βασίλης Βούζας!

Ο δεύτερος άνθρωπος που νιώθει πανευτυχής για τη μεταγραφή του… πουλέν του στους ερυθρόλευκους. Ο άλλοτε προπονητής του Ατρομήτου, θέλησε πριν από οκτώ περίπου χρόνια να παρακολουθήσει ένα τουρνουά 5Χ5 στο οποίο αγωνιζόταν και το «Στράτος Club». Η ομάδα του βραχύσωμου μέσου επικράτησε της αντιπάλου της από την Πάτρα με το εντυπωσιακό 27-1 και όλοι παραμιλούσαν με τον Τάτο. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι είχε σημειώσει 17 γκολ!

Η επένδυση των 90.000 ευρώ!

Ο Βούζας έσπευσε αμέσως να γνωρίσει τον μικρό και λίγες ημέρες αργότερα, τον σύστησε στον νυν εκπρόσωπό του, Κίμωνα Κοκορόγιαννη. Ο τελευταίος πήγε τον Τάτο σε μια προπόνηση της Χαλκηδόνας. Ο Γιώργος Παράσχος εντυπωσιάστηκε, εισηγήθηκε την απόκτησή του, ωστόσο το deal δεν έγινε ποτέ και ο «μικρός» πήρε τον δρόμο για την Τρίπολη και τον Αστέρα όπου τότε ανέβαινε τρένο από τη Δ’ στη Γ’ Εθνική. Συμπαίκτης του στους Αρκάδες ήταν ο Ηλίας Αναστασάκος…

Αφού μπήκε στα 15 του στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου, ήταν παράλογο δεδομένου του ταλέντου του να μην προχωρήσει. Μετά τον Αστέρα ακολούθησε ένα σύντομο πέρασμα από την Παναχαϊκή (έξι μήνες), εντούτοις ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν του έδωσε ευκαιρίες με αποτέλεσμα να επωφεληθεί ο Βασίλης Βούζας και τελικά να τον πάρει στο Χαϊδάρι.

Ο Βούζας δεν φοβήθηκε το νεαρό της ηλικίας του Τάτου και τον έριξε στα βαθιά χρησιμοποιώντας τον σε περισσότερα από 20 παιχνίδια. Κι όταν το καλοκαίρι του 2008 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ατρομήτου, ζήτησε την απόκτηση του από τη διοίκηση των Περιστεριωτών. Το ποσό που δαπάνησε τότε ο Ατρόμητος ήταν 90.000 ευρώ και η επιλογή του να επενδύσει στον Τάτο αποδείχθηκε σοφή.

Δώνης, ο τρίτος…

Επειτα από τη φυγή του Βούζα και εν συνεχεία αυτή του Ντράγκαν Κοκότοβιτς από το Περιστέρι, ο Τάτος βρέθηκε στα χέρια του Γιώργου Δώνη. Σε αρκετές συνεντεύξεις του έχει παραδεχθεί ότι ο νυν προπονητής του Ατρομήτου τον βοήθησε να ανέβει επίπεδο. «Ο κ. Δώνης με έχει βοηθήσει πολύ από την ημέρα που ξεκίνησε η συνεργασία μας. Νιώθω ότι έχω γίνει καλύτερος ποδοσφαιριστής, ότι έχω βελτιωθεί πολύ σε τομείς όπως η τακτική, τα τελειώματα και η ουσία», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Εξέδρα» τον περασμένο Νοέμβρη.

Ηταν η επομένη της νίκης του Ατρομήτου επί του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη, όταν ήρθε η σειρά του Τάτου να βοηθήσει τον Δώνη. Ο τεχνικός των Περιστεριωτών προσπαθούσε επί βδομάδες να βρει λύση στα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ομάδα του για να πάρει αποτέλεσμα και το ματς με τους Κυανέρυθρους ήταν οριακό, καθώς με ήττα ο Ατρόμητος θα βρισκόταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.

Πραγματοποιώντας ίσως την καλύτερη εμφάνισή του με τα Κυανόλευκα και πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ στη Σούπερ Λίγκα, ο Τάτος χάρισε τη νίκη στην ομάδα του και μάλιστα αμέσως μετά την επίτευξη του τέρματος, έτρεξε στον πάγκο και αγκάλιασε τον προπονητή του. Τον τρίτο δηλαδή άνθρωπο που σήμερα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έβαλε το χεράκι του ώστε ο νεαρός μέσος να κάνει το μεγάλο άλμα…

Ο εφιάλτης και το όνειρο

Σε αυτή τη διαδρομή από τη Ζάκυνθο στον Πειραιά, ο Τάτος συνάντησε και εμπόδια. Το μεγαλύτερο εξ αυτών δεν ήταν απλά εμπόδιο, αλλά εφιάλτης. Ανήμερα των 19ων γενεθλίων του αγωνιζόταν στο ματς του Χαϊδαρίου με τον Ηλυσιακό. Στο 54’ της ατυχούς αυτής αναμέτρησης, πρόλαβε και τσίμπησε τη μπάλα από τον Κουρτεσιώτη ο οποίος δεν υπολόγισε σωστά και άθελά του χτύπησε τον Τάτο στο κεφάλι με τα γόνατα!

Ο νεαρός έπεσε στο έδαφος αναίσθητος και όλοι πάγωσαν. Ευτυχώς όχι οι γιατροί, οι οποίοι πρόλαβαν και αντέδρασαν γρήγορα με αποτέλεσμα να μην του γυρίσει η γλώσσα. Το σπάσιμο κλείδας που τελικά υπέστη ήταν μάλλον το λιγότερο που μπορούσε να του συμβεί.

Αφού τελείωσε με τον εφιάλτη, «ενεργοποίησε» ξανά τα όνειρα. Το μεγάλο του απωθημένο ήταν να κληθεί στην Εθνική ομάδα. Εγινε πραγματικότητα στις 5 του τρέχοντος μήνα όταν ο Φερνάντο Σάντος τον κάλεσε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα για το φιλικό με τη Βοσνία. Το δεύτερο όνειρο αφορούσε τη μεταγραφή σε μεγάλο σύλλογο. Πραγματοποιήθηκε και αυτό με τη μετακίνηση στον Ολυμπιακό, έστω και αν θα χρειαστεί να περιμένει έναν ακόμα χρόνο ώστε να γίνει ενεργό μέλος του ερυθρόλευκου ρόστερ. Εκκρεμεί το τρίτο του όνειρο. Αν κάποτε αγωνιστεί στην αγαπημένη του Μίλαν, θα έχει «υλοποιήσει» τον προσωπικό του μύθο…



Άνοιξε πειθαρχική διαδικασία η Euroleague για Μπολτάουζερ
Άνοιξε πειθαρχική διαδικασία η Euroleague για Μπολτάουζερ
Ρέντη: Στη φυλακή 3 από τους 10 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν
Ρέντη: Στη φυλακή 3 από τους 10 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν
Η ΔΕΑΒ κάλεσε σε ακρόαση τον ΠΑΟΚ
Η ΔΕΑΒ κάλεσε σε ακρόαση τον ΠΑΟΚ
Παναθηναϊκός AKTOR: Στήριξη Ερντογάν σε Αταμάν για τις απειλές από Μακάμπι Τελ Αβίβ (video)
Παναθηναϊκός AKTOR: Στήριξη Ερντογάν σε Αταμάν για τις απειλές από Μακάμπι Τελ Αβίβ (video)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved