Ένα κόσμημα στα βήματα του προπάππου του...

Ένα κόσμημα στα βήματα του προπάππου του...

Ένα... κόσμημα από το Γκοντομάρ, το προάστιο του Οπόρτο που φημίζεται για την παραγωγή των κοσμημάτων, είναι αυτό που θέλει να “φορέσει” στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού πρώτος από όλους ο Ζεσουάλδο Φερέιρα και οι διοικούντες τους “πράσινους” προσπαθούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία του 65χρονου προπονητή.

Ένα 23χρονο παιδί που από την ηλικία των 11 μπήκε στην ποδοσφαιρική “μηχανή” που ονομάζεται Πόρτο και που έχει τροφοδοτήσει το πορτογαλικό αλλά και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με ταλέντα και ποδοσφαιριστές που έκαναν τη διαφορά, έγραψαν ιστορία και πρόσδωσαν χαρακτήρα όχι μόνο στους “δράκους” αλλά και στις εκάστοτε ομάδες που αγωνίστηκαν.

Πως θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, από τη στιγμή που προέρχεται από μια οικογένεια που όλη η ζωή των αρσενικών μελών της περιστράφηκε γύρω από τη “στρογγυλή θεά” και γύρω από την μεγάλη αγκαλιά των “δράκων” του Οπόρτο! Με αρχή τον προπάππου του, Φρανσίσκο, που ήταν μέλος της Πόρτο όταν αυτή κατέκτησε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα της Πορτογαλίας το 1933.

Παράδοση, που συνεχίστηκε και με τον παππού του, Κάρλος Κάστρο, που είχε διοικητική θέση στους Πορτογάλους αλλά και τον θείο του, Μιγκέλ Άντζελο, ο οποίος διατέλεσε αρχηγός σε όλα τα τμήματα υποδομής της Πόρτο. Ο πλέον άτυχος ίσως της οικογένειας Κάστρο, ήταν ο πατέρας του Αντρε. Ο Ρουί Περέιρα ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στη συνοικιακή Ρίο Τίντο, όμως ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός δεν του επέτρεψε να κάνει την καριέρα που θα ήθελε.

Μια καριέρα που θέλει και μπορεί να κάνει ο γιός του, που από το 1999 φοράει τη φανέλα της Πόρτο και περνάει από όλα τα στάδια που πρέπει να περάσει ο κάθε επίδοξος ποδοσφαιριστής που θέλει να κάνει καριέρα στον πλέον ιστορικό σύλλογο της πατρίδας του. Ο Αντρέ Κάστρο τα κάνει όλα αυτά με επιτυχία, δείχνει τα στοιχεία που τον έχουν κάνει τώρα να ξεχωρίζει και ένα χρόνο πριν γίνει 20 χρονών, θα πάρει το κάλεσμα από τον άνθρωπο που τον καλεί και τώρα τον Ζεσουάλδο Φερέιρα, να γίνει μέλος της πρώτης ομάδας.

Η καθιέρωση, δύσκολη υπόθεση. Μόλις τρεις εμφανίσεις σε όλη τη σεζόν, ικανοποιητικό νούμερο όμως για τον μικρό Αντρέ Κάστρο που ονειρεύεται τη μεγάλη καριέρα με την Πόρτο. Όπως συμβαίνει με όλους τους παίκτες που η Πόρτο έχει σκοπό να αξιοποιήσει, είτε κάνοντάς τους μέλη της ομάδας και βασικά “κλειδιά” του 4-3-3 που εφαρμόζει εδώ και χρόνια είτε πουλώντας τους με τις γνωστές και συμφέρουσες τακτικές για τον Ντα Κόστα και το σύλλογο, ο Κάστρο δώθηκε δανεικός.

Όσο ταλέντο και να έχεις άλλωστε, είναι δύσκολο στα 19 σου να ξεπεράσεις στην ιεραρχία Λούτσο Γκονζάλες, Κριστιάν Ροντρίγκεζ, Ραούλ Μεϊρέλες, Τόμας Κόστα και Φερνάντο, συν τον Φερνάντο Μπελούτσι που ήρθε τον Ιανουάριο απο τον Ολυμπιακό, έτσι ώστε να χτυπήσεις την πόρτα της ενδεκάδας. Η Ολανένσε, ομάδα που έχει καλές σχέσεις με τους “δράκους”, ήταν ένας από τους καλύτερους προορισμούς αφού εκεί ο Αντρέ Κάστρο κατάφερε να δείξει το ταλέντο του και να ξεχωρίσει.

Σε δύο σεζόν έκανε 56 εμφανίσεις, κατάφερε να πετύχει και οκτώ γκολ, κάτι που έκανε τους ευρωπαϊκούς συλλόγους να τον... ορέγονται. Στην Πόρτο ξανά ήταν δύσκολο να βρει θέση. Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα που ίσως να τον υπολόγιζε και να ήθελε να τον ενσωματώσει στην ομάδα, αποχώρησε για την Μάλαγα (λίγους μήνες αργότερα θα ερχόταν στα μέρη μας και τον Παναθηναϊκό), οπότε για τον Αντρέ Κάστρο – που είχε παραγκωνιστεί από τον Βίλας Μπόας – η καλύτερη λύση ήταν ο δανεισμός.

Η δεδομένη ποιότητά του, έφερε την πρόταση από την Σπόρτινγκ Χιχόν. Μικρομεσαία ομάδα μεν, της Primera Division δε... Ο Κάστρο θα φύγει από το Οπόρτο στις 11 Ιανουαρίου του 2011 έχοντας μόλις 104 λεπτά συμμετοχές σε έξι παιχνίδια με την Πόρτο και στην Χιχόν θα βρει... την ποδοσφαιρική του Ιθάκη. Παίζοντας εκεί όπου παίζει ένα σύγχρονο “οχτάρι” θα κάνει 16 εμφανίσεις στο δεύτερο μισό της σεζόν και θα λατρευτεί από το κοινό της ομάδας που τον περιμένει... πως και πως!

“Ese Portugues, que bueno es!” φωνάζει σε κάθε του παρουσία στο “Μολινόν” το κοινό, υμνώντας τον εξαιρετικό Πορτογάλο χαφ που με την παρουσία του “κλείδωσε” την παραμονή της Σπόρτινγκ στην Primera Division. Ο δανεισμός του όμως τελείωσε και με δεδομένο ότι παρά τη φυγή του Μπόας η Πόρτο δεν αποδυναμώθηκε και ο Περέιρα θέλει να ακολουθήσει την πεπατημένη και όχι να βασιστεί σε νέα παιδιά, ο Κάστρο μπήκε ξανά στην λίστα των υπό δανεισμό παικτών των “δράκων”.

Εκεί εμφανίστηκε το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, ελέω Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ο 65χρονος τεχνικός ξέρει καλά ότι ο Αντρέ Κάστρο είναι αυτό που του λείπει για να “κουμπώσει” και να “δέσει” μια και καλή η πιο νευραλγική γραμμή για την ομάδα του φέτος. Ο Κάστρο είναι το 8άρι που θέλει στον Παναθηναϊκό, γιατί εδώ και έξι χρόνια παίζει ακριβώς εκεί που θέλει να τον χρησιμοποιήσει και με το ίδιο ακριβώς σύστημα. Βλέπετε στην Πόρτο... δεν ξέρουν, και εφαρμόζουν απο το παιδικό ως την πρώτη ομάδα το ίδιο σύστημα. Αυτό το ίδιο 4-3-3 που θέλει να παίξει στον Παναθηναϊκό ο Πορτογάλος.

Από το “τριφύλλι”, έτσι όπως σχεδιάζει την ενδεκάδα και το παιχνίδι της ο Φερέιρα λείπουν ακριβώς τα χαρακτηριστικά του Κάστρο. Πρέσινγκ και αντοχή, δύναμη και ποδοσφαιρικός “τσαμπουκάς”, καλή μεταβίβαση και γρήγορη σκέψη ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που θα δει κανείς τον Κάστρο να δοκιμάζει και τα πόδια του από μακρινή απόσταση.

Στη Χιχόν βέβαια δεν είναι και τόσο... άμπαλοι. Ξέρουν ότι είχαν για έξι μήνες στη διάθεσή τους έναν μέσο που έκανε τη διαφορά σε ομάδα της Primera Division. Έστω κι αν αυτή δεν είναι επιπέδου Μπαρτσελόνα. Για αυτό και κάνουν τα πάντα για να τον αποκτήσουν. Αν τα καταφέρουν, οι “πράσινοι” θα έχουν “φάει” άλλη μια μεγάλη γκέλα στην προσπάθειά τους να χτίσουν την ομάδα σε διαφορετική δομή από αυτή των δύο τελευταίων χρόνων.

Ο Παναθηναϊκός δεν θα είναι ξανά η ομάδα του ενός, ο Σισέ άλλωστε έχει φύγει, αλλά θα είναι η ομάδα του προπονητή και του συνόλου. Έτσι πρέπει να είναι και οι βασικοί της ποδοσφαιριστές, να μάχονται και να κάνουν τα πάντα για το καλό του συνόλου. Όπως κάνει δηλαδή και ο Κάστρο, που με τα χαρακτηριστικά του αυτά, κέρδισε και την πρώτη του κλήση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Πορτογαλίας, άσχετα αν ο Πάουλο Μπέντο δε του έδωσε λεπτά συμμετοχής κόντρα στο Λουξεμβούργο.

Εξαργυρώθηκαν τουλάχιστον, με αυτή την κλήση, οι 60 συμμετοχές με τη φανέλα όλων των μικρών εθνικών ομάδων της χώρας και οι διακρίσεις σε διοργανώσεις νέων και ελπίδων που τον ήθελαν ως τον καλύτερο παίκτη των τουρνουά που πήρε μέρος.

Τα επόμενα 24ωρα θα δείξουν αν και στο ΟΑΚΑ θα παίξει ο “καλός Πορτογάλος” (σ.σ. η εν μέρει μετάφραση του συνθήματος που φωνάζουν οι Ισπανοί το οποίο προαναφέραμε) ή αν ο δις-εγγονός του διεθνή Πορτογάλου Φρανσίσκο Κάστρο θα επιστρέψει στην Χιχόν όπου τον περιμένουν πως και πως συμπαίκτες και οπαδοί... Ο Αντρέ πάντως, έχει κάνει ποδοσφαιρικά άλματα τα τελευταία χρόνια και δικαιώνει όσους τον πίστεψαν, μεταξύ αυτών και ο Ζεσουάλδο Φερέιρα...

Ένα κόσμημα στα βήματα του προπάππου του...



Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved