Φέρτε πίσω τα… κερδισμένα!

Φέρτε πίσω τα… κερδισμένα!

Εχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για το αν άξιζε το ελληνικό ποδόσφαιρο τα χρήματα που του προσφέρθηκαν και μάλιστα με μεγάλη άνεση, τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Και έχει ανοίξει, τη στιγμή που κλείνει -μάλλον οριστικά- η… κάνουλα της κρατικής ενίσχυσης, μέσω ΟΠΑΠ και ΕΡΤ, ενώ κινδυνεύει να κλείσει και η ιδιωτική, μέσω της ΝΟVA.

To να χρηματοδοτεί ή να επιχορηγεί η ΟΠΑΠ ΑΕ ένα προϊόν που ορισμένοι παράγοντές του δεν σεβάστηκαν, τα προηγούμενα χρόνια, στο βαθμό που όφειλαν, αποτελεί μέγιστη πρόκληση. Δεν είναι της παρούσης να κάνουμε πρόβλεψη για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης των στημένων. Είναι όμως της παρούσης και μάλιστα άμεσα αναγκαίο, να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς το χορηγικό πρόγραμμα της ΟΠΑΠ ΑΕ. Τα μισά από τα παιχνίδια που βρίσκονται στους φακέλους της UEFA - και πλέον της δικογραφίας… - να αποδειχθεί ότι ήταν πραγματικά στημένα, φτάνουν για να δημιουργήσουν μέγα ζήτημα, όχι μόνο φραγής για κάθε μελλοντική χρηματοδότηση, αλλά ακόμη και απαίτησης επιστροφής χρημάτων από κάθε προηγούμενη…

Ολες οι ομάδες που πήραν χρήματα από την ΟΠΑΠ ΑΕ, ήταν υποχρεωμένες να υπογράψουν και ρήτρες διαφάνειας. Εχει περάσει στα ψιλά γράμματα αυτή η έννοια, αλλά κρύβει μεγάλες παγίδες για τις ΠΑΕ, που ίσως βρεθούν στα δικαστήρια και από προσφυγή που πιθανότατα να ασκηθεί εναντίον τους.

Ο Γιάννης Σπανουδάκης, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε., το είπε ξεκάθαρα  πως οι ρήτρες διαφάνειας έχουν ενεργοποιηθεί για όλες τις ομάδες που ήδη έχουν παραπεμφθεί  ή θα παραπεμφθούν στη συνέχεια για την υπόθεση των στημένων αγώνων. Η τελευταία αναφορά του ίσως αποδειχθεί και προφητική, αφού η υπόθεση στην Ελλάδα μόλις έχει ανοίξει και η παρέμβαση της UEFA δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο ίδιο το ποδόσφαιρο για να μην την προχωρήσει ως το τέλος…

Πώς αντιδρά ο συνεταιρισμός της Super League σε αυτή τη φραγή της κρατικής επιχορήγησης; Σπασμωδικά, προς το παρόν, με εμφανή τα σημάδια της παγωμάρας.

Στους διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας, δύο παράγοντες μιλούσαν για την αντίδραση της Λίγκας σε περίπτωση που η ΟΠΑΠ ΑΕ δεν άνοιγε την κάνουλα, μετά τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στο πρωτάθλημα που τελείωσε. Ελεγαν, πως θα πάνε σε ξένες στοιχηματικές εταιρίες που -αλήθεια είναι- περιμένουν στη… γωνία για να μπουν ως χορηγοί στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας.

Αυτό είναι το μεγάλο ατού που σήμερα κρατάνε στα χέρια τους οι παράγοντες της Super League, κατά κύριο λόγο, αφού στη Football League τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Βέβαια, εδώ υπάρχει ένα μεγάλο νομικό θέμα ως προς το αν μπορεί η Λίγκα να ανοίξει την αγορά του στοιχήματος και να σπάσει το μονοπώλιο που διατηρεί η ΟΠΑΠ Α.Ε. Και αυτό το θέμα θα το συζητήσουν άμεσα τα μέλη του συνεταιρισμού, ίσως και στη συνεδρίαση της 11ης Ιουλίου. Συζητήσεις γενικού περιεχομένου έχουν γίνει, πάντως, εδώ και δύο χρόνια…

Η ΝΟVA από την πλευρά της εμφανίζει -άργησε, είναι αλήθεια- την πρόθεση μείωσης των χρημάτων που δαπανά σε ετήσια βάση για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Λίγκας, σε ποσοστό 25%.

Εφόσον έρθει και τέτοιο χτύπημα στη  Super League, η συνολική απώλεια εσόδων από ΟΠΑΠ, NOVA και ΕΡΤ θα ξεπεράσει τα 45 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Η υπερτιμημένη Super League θα πρέπει να αρχίσει να αναζητά νέους πόρους εσόδων και εκεί είναι που πραγματικά θα δείξει τις πραγματικές της δυνατότητες, σε επίπεδο διαχείρισης οικονομικής «κρίσης» που μέχρι πρόσφατα δεν είχε πλησιάσει στην Οδό Αστροναυτών.

Η πρόσφατη πρόταση του Βαγγέλη Μαρινάκη για διοργάνωση του πρωταθλήματος από την ΕΠΟ, αλλά με συνύπαρξη της Λίγκας και διαχείρισης των εσόδων από το συνεταιρισμό, κινείται προς μια κατεύθυνση συμμαζέματος των εξόδων. Την ίδια ώρα όμως και η ΕΠΟ έχει τα δικά της σοβαρά οικονομικά ζητήματα και δεν πρόκειται, παρά τα όσα δηλώνει ο Πιλάβιος, να βάλει τέτοιο βαρίδι στα ήδη «γερασμένα», μετά την επιτυχία του Euro, «πόδια» της, αν δεν εξασφαλίσει σημαντικό μέρος των εσόδων ως νέα διοργανώτρια αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που εξακολουθεί να προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι η καθολική άρνηση του ποδοσφαίρου, με διάφορους τρόπους, να κοιτάξει κατάματα την σκληρή οικονομική πραγματικότητα και να βγει από τη χρυσή γυάλα που εδώ και χρόνια είχε δημιουργήσει, εκμεταλλευόμενο τις άκρως θετικές συνθήκες που το ίδιο, πρέπει να το παραδεχτούμε, είχε δημιουργήσει με τη σύσταση του συνεταιρισμού της Super League.

ΥΓ.: Νέα καρφιά Πιλάβιου προς τη Super League για την αυτοκριτική και την παραδοχή λαθών. Δεν έχει άδικο ο πρόεδρος της ΕΠΟ. Το ερώτημα όμως παραμένει. Ποιος κυβερνά το ελληνικό ποδόσφαιρο; Η Super League ή η ΕΠΟ;



Μακάμπι Τελ Αβίβ: Αλλαγή έδρας για τα ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR και με περισσότερους φιλάθλους
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Αλλαγή έδρας για τα ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR και με περισσότερους φιλάθλους
Σούπερ προσφορά* από το Pamestoixima.gr για τη σημερινή μάχη του Παναθηναϊκού στη Euroleague
Σούπερ προσφορά* από το Pamestoixima.gr για τη σημερινή μάχη του Παναθηναϊκού στη Euroleague
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι - Πού θα γίνει ο γάμος (vid)
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι - Πού θα γίνει ο γάμος (vid)
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved