Football League, όπως λέμε... Super League!

Football League, όπως λέμε... Super League!

Ο χάρτης της Super League αλλάζει και αλλάζει… δραματικά, σε βαθμό τέτοιο που σύντομα θα αντιληφθούν οι ισχυροί της Αθήνας ότι η «ζωή» τους θα γίνεται κάθε χρόνο και πιο δύσκολη.

Κάποτε, τις επαρχιακές ομάδες τις μετρούσε κανείς στα δάκτυλα του ενός χεριού. Σήμερα, χρειάζονται και τα δύο χέρια για να τις απαριθμήσεις, αφού μετά τον υποβιβασμό του Ηρακλή και τη διαφαινόμενη παραμονή του Αστέρα, συν την άνοδο τριών επαρχιακών ομάδων από τη Football League, η αναλογία έχει μετατραπεί σε 7-9 (Αθήνα/Θεσσαλονίκη - Επαρχία).

Η καρδιά του επαρχιακού ποδοσφαίρου αρχίζει και πάλι να χτυπάει δυνατά. Και ας έπεσε στη Β’ Εθνική, η Λάρισα, μια παραδοσιακή δύναμη, που στηρίζεται από τον κόσμο της και «κατόρθωσε» να υποβιβαστεί στην ιστορική χρονιά της εισόδου της στο νέο της γήπεδο.

Το κενό της, σε πρώτη φάση θα κληθεί να καλύψει ο Παναιτωλικός. Η νέα ανερχόμενη δύναμη της επαρχίας, αφού η δίψα των οπαδών του για διακρίσεις και η υγιώς σκεπτόμενη -εδώ και χρόνια- διοίκησή του, αποτελούν τις εγγυήσεις για μια μακράς διάρκειας παρουσία στα σαλόνια της Super League.

Στο Αγρίνιο είχαν επενδύσει σε αυτό το… καλό που τους βρήκε και πλέον ετοιμάζονται για τα επόμενα βήματα, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να πατήσουν γερά στα πόδια τους. Λάθη θα γίνουν, αφού είναι διαφορετική η Super League απ’ τα αλώνια της Football League 2 και της Football League. Και μοιάζει η διαδρομή αυτή των τελευταίων ετών, για τον Παναιτωλικό, με εκείνη του Αστέρα Τρίπολης.

Μια διαδρομή όμοια, που θα πρέπει να αποτελέσει όμως -ως προς τη διαχείριση από τη διοίκηση των Αρκάδων- παράδειγμα προς αποφυγή για τον Φώτη Κωστούλα και τους συνεργάτες του. Γιατί αποδείχτηκε περίτρανα, πως το χτίσιμο μιας ομάδας με «ξύλινα πόδια», αργά ή γρήγορα προκαλεί την κατάρρευση. Και μπορεί ο Αστέρας Τρίπολης να μείνει στη Super League, μέσω των δικαστικών αποφάσεων, όμως το κοντέρ της σεζόν 2010-2011 έγραψε… υποβιβασμό.

Και στο Αγρίνιο οφείλουν τώρα που είναι νωρίς και ακόμη κάνουν τα πρώτα πλάνα για τη νέα σεζόν, να αντιληφθούν πως τα… ράσα (δηλαδή τα λεφτά) δεν κάνουν τους παπάδες, δηλαδή τις μεγάλες ομάδες.

Ο Παναιτωλικός υπερτερεί έναντι του Αστέρα και σε έναν εξαιρετικά κρίσιμο τομέα, που δεν είναι άλλος από την παρουσία του κόσμου στο γήπεδο. Θα μου προκαλέσει τεράστια έκπληξη αν δεν γίνει sold out μόλις κυκλοφορήσουν τα νέα διαρκείας. Ένα γήπεδο σχεδόν κατάμεστο σε όλα τα ματς της Football League, μοιάζει εξαιρετικά μικρό για να «χωρέσει» τον Παναιτωλικό της Super League. Αλλά και αυτό το «κεφάλαιο» βασανίζει ήδη τους διοικούντες και ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα…

Η… ζωή των ισχυρών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, πλέον, δυσκολεύει επικίνδυνα. Μια καυτή έδρα, όπως αυτή του Αγρινίου, συν μια δεύτερη καυτή έδρα, όπως αυτή του ΠΑΣ Γιάννινα και μια τρίτη (αν πάρει την άνοδο και άδεια για το Γεντί Κουλέ), όπως αυτή του ΟΦΗ, θα αλλάξουν άρδην τις ισορροπίες στο νέο πρωτάθλημα.

Στον ΠΑΣ Γιάννινα ξέρουν πια, όσα πρέπει να αποφύγουν, για να αποβάλλουν τη «στάμπα» της ομάδας ασανσέρ.

Στον ΟΦΗ, αν τελικά πάρουν άδεια συμμετοχής και το τρίτο εισιτήριο της ανόδου, ξέρουν μετά από δύο χρόνια στη Β’ Εθνική, όσα πρέπει να κάνουν, για να μην αντιμετωπίσουν ποτέ ξανά τον εφιάλτη του υποβιβασμού, που για να λέμε και του στραβού το δίκιο, ήταν και η μόνη αχτίδα σωτηρίας ως προς την απεμπλοκή της ΠΑΕ από το… «θέατρο σκιών», όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Μαχλάς, του παρελθόντος.

Εχουν, λοιπόν, στον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Αρη τρεις νέους πονοκέφαλους, στο σχεδιασμό της νέας σεζόν.

Και το χειρότερο για όλους είναι πως κάθε χρόνο θα προστίθενται και άλλοι, σταθερά από την επαρχία. Η σημερινή λογική λέει πως δεν πρόκειται -με τον τρόπο που σήμερα λειτουργούν- να καταφέρουν άλλες ομάδες της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, πλην του Ηρακλή, να επιστρέψουν στην κορυφαία κατηγορία.

Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά στη Football League της νέας σεζόν… ΟΦΗ, Λεβαδειακός, Τρίκαλα, Δόξα Δράμας (σ.σ. μια εξ αυτών θα πάρει φέτος την άνοδο), Λάρισα, Πανσερραϊκός, Ηρακλής, Παναχαϊκή, Πανθρακικός, Βέροια και Πιερικός δημιουργούν ένα γκρουπ ομάδων που είναι σε θέση να προσφέρει το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όλων των εποχών στη δεύτερη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως δίπλα σε αυτό το γκρουπ, όσοι επιβιώσουν φέτος από τους «φτωχούς συγγενείς» της Αθήνας (Εθνικός, Θρασύβουλος, Εθνικός Αστέρας, Ιωνικός) θα παίξουν και πάλι -υποχρεωτικά- ρόλο κομπάρσων.

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και η ιστορία αποδεικνύει πως λόγο και τρόπο… επιβίωσης έχουν οι ομάδες εκείνες που στηρίζονται στον κόσμο τους και την ισχυρή -οικονομικά- διοίκησή τους.

Για τις υπόλοιπες τα λόγια είναι περιττά… Η διαδρομή τους τα τελευταία χρόνια, αλλά και αυτή που θα διαγράψουν τα επόμενα, μιλάει από μόνη της…

 



ΑΕΚ – Ολυμπιακός: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο πλην της νίκης» - Όσα είπε ο Μεντιλίμπαρ
ΑΕΚ – Ολυμπιακός: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο πλην της νίκης» - Όσα είπε ο Μεντιλίμπαρ
ΑΕΚ: Τιμωρία μιας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών
ΑΕΚ: Τιμωρία μιας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών
Βίρτους Μπολόνια - Παναθηναϊκός AKTOR: Οι Ιταλοί ακύρωσαν εισιτήρια Ελλήνων λίγο πριν το τζάμπολ!
Βίρτους Μπολόνια - Παναθηναϊκός AKTOR: Οι Ιταλοί ακύρωσαν εισιτήρια Ελλήνων λίγο πριν το τζάμπολ!
Βύρωνας: Talk of the town η Μαρίνα Σάττι σε κατάστημα ΟΠΑΠ
Βύρωνας: Talk of the town η Μαρίνα Σάττι σε κατάστημα ΟΠΑΠ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved