Ας το πάρουν απόφαση για τεχνοκράτες!

Ας το πάρουν απόφαση για τεχνοκράτες!

Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει όποιος έχει καθημερινά την… ατυχία να ασχολείται με το ελληνικό ποδόσφαιρο, οι «κοκορομαχίες» μεταξύ των παραγόντων δεν θα σταματήσουν ποτέ.

Και δεν θα σταματήσουν διότι οι ίδιοι, γνωρίζουν καλά πως μέσα από αυτού του είδους τις κατηγορίες, καταγγελίες ή ακόμη και δηλώσεις εντυπωσιασμού, κατορθώνουν να συντηρούν το… προφίλ του ισχυρού παράγοντα στα μάτια των οπαδών της ομάδας, της οποίας ηγούνται ή τυγχάνει να εκπροσωπούν.

Δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος να αρχίσουμε την αναπαραγωγή τέτοιου είδους δηλώσεων ή ομιλιών παραγόντων, είτε σε Δ.Σ. της Super League, είτε κατά τη διάρκεια αγώνων ή μετά το τέλος αυτών. 
Θα χρειαστεί, άλλωστε, για όποιον επιχειρήσει μια τέτοια καταγραφή τουλάχιστον μια εφημερίδα 64 σελίδων, για να χωρέσει τα… άπαντα των Ελλήνων παραγόντων την τελευταία πενταετία.

Και μιλάμε για την τελευταία πενταετία, γιατί υποτίθεται πως μπήκε στη ζωή μας η Super League για να αποκαταστήσει τη χαμένη αίγλη του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και να ρίξει μαύρη πέτρα στην «παλαιολιθική» εποχή της ΕΠΑΕ…

Και ενώ η Super League κατόρθωσε -είναι αλήθεια- να εκτινάξει στα ύψη τα εμπορικά έσοδα των ομάδων, αξιοποιώντας στο απόλυτο τη δυναμική της, αλλά και το timing, στο οποίο έκανε την εμφάνισή της, απέτυχε παταγωδώς να αλλάξει τη νοοτροπία των παραγόντων της.

Θα μου πείτε, πώς να αλλάξει νοοτροπία η Λίγκα στους παράγοντές της, όταν την στελεχώνουν οι ίδιοι οι παράγοντες; 
Εδώ, λοιπόν, θα μπορούσε κανείς να ανακαλύψει το μυστικό της επιτυχίας, αλλά και το κλειδί της… επιβίωσης του Συνεταιρισμού για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης φέτος και ο Νίκος Πατέρας πέρυσι, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, έχασαν -κατά διαστήματα- τον έλεγχο της εκπροσώπησης όλων των ομάδων, μέσω του θεσμικού τους ρόλου, ως πρόεδροι της  Super League και με τη συμπεριφορά τους έδειξαν πως πρώτιστο μέλημά τους ήταν η προάσπιση των συμφερόντων των δικών τους συλλόγων.

Αυτό είναι απόλυτα θεμιτό για τους ίδιους, αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους υπολοίπους της παρέας και ιδιαίτερα από τους υγιώς σκεπτόμενους -υπάρχουν ακόμα τέτοιοι...- Ελληνες οπαδούς, που περίμεναν και περιμένουν άλλου είδους συνεννόηση, μεταξύ των παραγόντων που διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μια… οικουμενική «διακυβέρνηση» της Super League, αποτελούμενη όχι από εν ενεργεία παράγοντες, αλλά από τεχνοκράτες που θα προτείνουν όλες οι ομάδες, οι οποίοι θα συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια, θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή νοοτροπίας.

Παράλληλα, θα μπορούσε να προσφέρει το ευεργέτημα της απώλειας του πεδίου αντιπαράθεσης, ορισμένες φορές και… γραφικότητας -όπως είναι κατά καιρούς, η αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου της Super League-  για τους «παραδοσιακούς» παράγοντες του χώρου.

Αλλά το μεγαλύτερο κέρδος για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι αυτό της στροφής σε ένα τεχνοκρατικό μοντέλο διοίκησης του ποδοσφαίρου.

Στο κάτω - κάτω, δεν μπορεί να γίνει χειρότερη η κατάσταση από αυτή που κατά καιρούς βιώνουμε στα γήπεδα. Στον πιο σημαντικό τομέα για τον κόσμο και όχι για τα ταμεία των ΠΑΕ, αυτόν της καταπολέμησης της βίας, η Λίγκα έχει αποτύχει παταγωδώς. Με όλα τα ελαφρυντικά που της προσφέρουν οι ευθύνες -που είναι μεγάλες και σημαντικές- της αστυνομίας, η έλλειψη απονομής δικαιοσύνης και εφαρμογής των νόμων και πολλές άλλες δυσλειτουργίες. Εχει αποτύχει, όπως έχει αποτύχει και η ΕΠΟ.

Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να διοικηθεί από ουδέτερα πρόσωπα και μη διοικητικά στελέχη των ΠΑΕ. Για να μπορέσει να σπάσει αυτό το κατεστημένο και να αποφασίσει η ίδια για τη βαριά τιμωρία των μελών της και την εφαρμογή -κατά γράμμα- των κανονισμών, που πλέον θα γίνουν ιδιαίτερα αυστηροί από την ΕΠΟ, αφού διαφορετικά δεν πρόκειται να μπει ξανά κρατικό χρήμα στα ταμεία της.

Σύντομα, θα αρχίσει πάλι η συζήτηση για τον τεχνοκράτη πρόεδρο της νέας σεζόν από τη μια πλευρά, αλλά και η… παρασκηνιακή διαμάχη μεταξύ των ισχυρών ΠΑΕ από την άλλη, για τον εκλεκτό παράγοντα που θα αναλάβει το τιμόνι, σε περίπτωση που και πάλι δεν τα βρουν να προχωρήσουν σε πρόεδρο κοινής αποδοχής.

Το δυσάρεστο είναι πως κανένας εξ αυτών δεν αντιλαμβάνεται ότι όσα συμβαίνουν στα του… οίκου τους δεν ενδιαφέρουν -πραγματικά- κανέναν.

Το ευχάριστο ξέρετε ποιο είναι; Το γεγονός πως σταδιακά θα πέσουν οι ίδιοι στην παγίδα που κάθε χρόνο τέτοια εποχή, προσπαθούν να στήσουν ο ένας στον άλλον. Και θα πέσουν μέσα, γιατί δεν μπορούν να αντιληφθούν πως η… μπογιά τους δεν περνάει πια.

Τουλάχιστον, σε όσους έχουν μυαλό και σκέφτονται...

 



O ιστορικός αγώνας της Ελλάδας με το Καζακστάν με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
O ιστορικός αγώνας της Ελλάδας με το Καζακστάν με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός και Περιστέρι – Τενερίφη
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός και Περιστέρι – Τενερίφη
Παναθηναϊκός AKTOR: Πέντε χρόνια από τον θάνατο του Θανάση Γιαννακόπουλου – Η συγκινητική ανάρτηση
Παναθηναϊκός AKTOR: Πέντε χρόνια από τον θάνατο του Θανάση Γιαννακόπουλου – Η συγκινητική ανάρτηση
«Μάξι, παικτάρα, τριφυλλάρα – Στο Top-3 ο Φορτούνης»: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
«Μάξι, παικτάρα, τριφυλλάρα – Στο Top-3 ο Φορτούνης»: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved