Tριάντα χρόνια είναι πολλά;

Tριάντα χρόνια είναι πολλά;

Η είδηση μπορεί και να περάσει στα ψιλά, αφού ενδεχομένως έτσι μας... συμφέρει, αλλά στην Ολλανδία ο 19χρονος Βέσλεϊ Α. τιμωρήθηκε με 30 χρόνια απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα.

Τριάντα χρόνια έξω απ' τα γήπεδα, για την ενέργειά του να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο, στη διάρκεια της αναμέτρησης του Αγιαξ με την Αλκμααρ, κατά την οποία δέχτηκε και την επίθεση με κλοτσιές από τον γκολκίπερ της φιλοξενούμενης, Εστέμπαν Αλβαδάρο.

Μια απόφαση που δείχνει τον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων ακραίων συμπεριφορών, αλλά κυρίως την αποφασιστικότητα των αρχών στην Ολλανδία να αποφύγουν την επανάληψή τους στο μέλλον.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένας νέος γύρος αντιπαραθέσεων και αρνητικών σχολίων για την επαναφορά της ποινής φυλάκισης στους ταραξίες των γηπέδων.

Η αυστηροποίηση των ποινών για την πάταξη της βίας στα γήπεδα αποτελούσε μια από τις πρώτες εξαγγελίες του υπουργείου Πολιτισμού. Και με καθυστέρηση -έστω- ήρθε να προστεθεί στο νομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί στην Βουλή. Ένα νομοσχέδιο που έγινε... γνωστό, λόγω της ρύθμισης για την επένδυση των «Σαουδαράβων» στις ελληνικές ΠΑΕ, αλλά που θα φανεί πολύ χρήσιμο, αν -επιτέλους- εφαρμοστούν οι διατάξεις εκείνες που αφορούν στην καταπολέμηση, αλλά και την αντιμετώπιση της βίας.

Δεν μπορεί να τυγχάνει της ίδιας αντιμετώπισης ο οπαδός που πετάει ένα καπνογόνο στον αγωνιστικό χώρο με εκείνον που κρατάει στο χέρι ένα πιστόλι και εκτοξεύει φωτοβολίδες. Πρέπει να ξεκινήσουμε με το διαχωρισμό της σοβαρότητας των αξιόποινων πράξεων -γιατί και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας- και να κρίνουν οι δικαστές, όταν βέβαια υπάρχουν συλλήψεις, για το μέγεθος και το είδος της ποινής που θα πρέπει να επιβληθεί στους ταραξίες.

Ατιμωρησία... τέλος! Αυτό θα πρέπει να είναι το μήνυμα που θα κληθούν να περάσουν και μάλιστα με τον πλέον ηχηρό τρόπο οι δικαστικές αρχές, προκειμένου να εκλείψουν τα ακραία κρούσματα βίας στα ελληνικά γήπεδα.

Οταν ο κάθε οπαδός γνωρίζει πως σε περίπτωση σύλληψής του κινδυνεύει να οδηγηθεί στη φυλακή, αφού πλέον δεν θα έχει το δικαίωμα άσκησης έφεσης ή εξαγοράς της ποινής φυλάκισης, σε περίπτωση που του επιβληθεί τέτοια, τότε θα είναι πραγματικά άξιος της τύχης και της μοίρας του, όταν δεν αρκείται στο να καθίσει στη θέση του, να παρακολουθήσει ένα αγώνα και να φωνάξει υπέρ της ομάδας του. Αντε και να βρίσει βρε αδερφέ, αφού το γήπεδο αποτελούσε και θα αποτελεί, πάντα, μια τέτοια πηγή εκτόνωσης...

Στις φωνές των αντιδράσεων που ακούγονται και θα συνεχίσουν να ακούγονται μέχρι να βρεθεί ένας νέος... Ιωαννίδης να πάρει πίσω το νόμο ή να τον προσαρμόσει σε πιο ευνοϊκά για τους χούλιγκαν, δεδομένα, η ελληνική Πολιτεία και η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να κλείσουν τα «αυτιά» τους και να συνεχίσουν τη δύσκολη πορεία σ’ ένα δρόμο δίχως επιστροφή.

Η βία πρέπει να εξαφανιστεί από τα ελληνικά γήπεδα. Οι συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων, γίνονται ολοένα και χειρότερες και οι φόβοι για έξαρση των κρουσμάτων αντίδρασης σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης «αγανακτισμένων» πολιτών αυξάνονται.

Ως εκ τούτου οφείλουν οι διοργανώτριες αρχές των μεγάλων πρωταθλημάτων και η Αστυνομία να θέσουν τις δυνάμεις τους σε επιφυλακή. Και η Δικαιοσύνη να εφαρμόσει πιστά τους νέους, στην προκειμένη περίπτωση, νόμους.

Αν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κάνουν σωστά τη δουλειά τους και αν το ηλεκτρονικό εισιτήριο με την ταυτότητα φιλάθλου εφαρμοστούν με ακρίβεια στην Ελλάδα, τότε μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον. Και για την επιστροφή των οικογενειών στα ελληνικά γήπεδα.

Διαφορετικά και με δεδομένη την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, στα γήπεδα θα συγκεντρώνονται εκείνοι που θα τα βρίσκουν μεταξύ τους και θα φροντίζουν να μας υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία, ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε ως κράτος, ακριβώς γιατί είμαστε ένα απέραντο... φρενοκομείο, που κάθε φορά που προσπαθούσε κάποιος να βάλει μια τάξη σε τομείς που κυριαρχούσε η ανοργανωσιά και η ανομία, γινόταν της κακομοίρας.



Μιχάλης Φιλόπουλος: 17 χρόνια από τη δολοφονία του - Το μήνυμα Ερασιτέχνη και ΚΑΕ Παναθηναϊκός
Μιχάλης Φιλόπουλος: 17 χρόνια από τη δολοφονία του - Το μήνυμα Ερασιτέχνη και ΚΑΕ Παναθηναϊκός
Ο Κώστας Νικούλι στο ΟΠΑΠ Game Time: Για τη φιέστα της ΑΕΚ, το ντέρμπι με Ολυμπιακό και την τέχνη
Ο Κώστας Νικούλι στο ΟΠΑΠ Game Time: Για τη φιέστα της ΑΕΚ, το ντέρμπι με Ολυμπιακό και την τέχνη
Παναθηναϊκός: «Ανάβει φωτιές» η Mundo Deportivo για τον Φώτη Ιωαννίδη
Παναθηναϊκός: «Ανάβει φωτιές» η Mundo Deportivo για τον Φώτη Ιωαννίδη
ΑΕΚ - Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
ΑΕΚ - Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved