Το αυτοκίνητο σε διωγμό

Το αυτοκίνητο σε διωγμό

Το διάβασα στην «Καθημερινή» και δεν το πίστευα. Οι Times της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν πως οι αρχές των πόλεων στην Ευρώπη δυσχεραίνουν τη χρήση τετράτροχων στις πόλεις.

Σύμφωνα με το άρθρο στις αμερικανικές πόλεις καταβάλλονται προσπάθειες να διευκολυνθεί η κίνηση των τροχοφόρων (!!!), ενώ στην Ευρώπη δυσκολεύουν σκόπιμα την κίνηση των αυτοκινήτων.

Θυμάμαι πριν από δύο χρόνια σε ένα ταξίδι μου στο «Big Apple» όταν ρώτησα τι χρειάζεται  για να νοικιάσω  αυτοκίνητο μου είπαν: «Να έχεις πάρκινγκ». Ίσως επειδή έμενα στο Midtown (κέντρο). Πάντως η προτροπή του ταξιδιωτικού πράκτορα ήταν να κινηθώ με ταξί ακόμη και αν άλλαζα ξενοδοχείο. Ο λόγος δεν ήταν η ασφάλειά μου (μόνο) αλλά κυρίως η έλλειψη χώρων πάρκινγκ. Μάλιστα μου έδωσαν ένα κατάλογο που έγραφε τους διαθέσιμους  χώρους με τις τιμές τους. Τότε ήρθε η έκπληξη. Οι τιμές ήταν αντίστοιχες (ή και ακριβότερες)  του δωματίου μου.

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας από τις πόλεις της Αμερικής που έχω επισκεφθεί, το Λας Βέγκας και το Μαϊάμι ήταν οι δύο παράδεισοι της αυτοκίνησης  στις ΗΠΑ.

Η Ευρώπη φαίνεται να δημιουργεί ένα περιβάλλον σαφώς εχθρικό για τα αυτοκίνητα. Η Βιέννη, το Μόναχο και η Κοπεγχάγη πεζοδρόμησαν κεντρικές οδούς, στη Βαρκελώνη και το Παρίσι τα αυτοκίνητα μοιράζονται τους δρόμους με τα ποδήλατα, στη Στοκχόλμη και το Λονδίνο οι οδηγοί καταβάλλουν διόδια για να φτάσουν στο κέντρο της πόλης, ενώ την τελευταία διετία πολλές γερμανικές πόλεις έχουν δημιουργήσει δίκτυο «περιβαλλοντικών ζωνών» όπου μόνο αυτοκίνητα με πολύ χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να εισέρχονται

Στη Ζυρίχη έχουν τοποθετηθεί φανάρια στους δρόμους που οδηγούν στην πόλη, έχουν αφαιρεθεί οι εναέριες πεζογέφυρες, ενώ οι μηχανοδηγοί του τραμ μπορούν να αλλάζουν εξ αποστάσεως το χρώμα του φαναριού ώστε να ευνοηθεί το δικό τους μέσο. Στη Λέβενπλατς, την πιο πολυσύχναστη πλατεία της Ζυρίχης, δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα, ενώ ακόμα κι όπου δεν απαγορεύονται, η ταχύτητά τους ανταγωνίζεται αυτήν της χελώνας, έτσι ώστε οι πεζοί να διασχίζουν τον δρόμο χωρίς ανησυχία. Μην ξεχνάμε όμως πως στην Ελβετία οι πολιτικοί δίνουν πρώτοι το καλό παράδειγμα αφού  το 91% των Ελβετών βουλευτών πηγαίνει στο Κοινοβούλιο με το τραμ.

Βέβαια στη Γηραιά Ήπειρο δεν μπορούν να τηρήσουν τους στόχους εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που προβλέπονται από το πρωτόκολλο του Κιότο και έτσι επιβάλλεται ο περιορισμός της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Παγκοσμίως οι εκπομπές των αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου λόγω συγκοινωνιών αυξάνονται και το 50% προέρχεται από ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Στην Ελλάδα όλα φαίνεται πως δουλεύουν για τους πολιτικούς. Τελευταία έρευνα δείχνει πως οι συγκοινωνιολόγοι  βλέπουν ότι ,λόγω της οικονομικής κρίσης, οι δρόμοι σε ορισμένες ώρες της ημέρας  δεν έχουν τον ίδιο κυκλοφοριακό φόρτο που είχαν πριν από την κρίση. Αυτό συμβαίνει γιατί, εξαιτίας της αύξησης της  τιμής των καυσίμων, των ασφαλίστρων  και των τελών κυκλοφορίας έχουν μειώσει τις μετακινήσεις τους µε Ι.Χ.

Σύμφωνα  µε μελέτη του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, η μέση ωριαία ταχύτητα στους δρόμους της Αθήνας είναι 15-20 χλµ. Η πρόβλεψη ωστόσο ήταν πως το 2012 η ταχύτητα θα μειωνόταν 5-7 χλµ. «Οι προβλέψεις έχουν αλλάξει», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Βασίλης Χαλκιάς. «Η εκτίμηση είναι ότι σε ορισμένους  δρόμους όπως η Αθηνών – Λαμίας και η Λεωφόρος Καβάλας (η εικόνα που έχει δημιουργηθεί δεν αφορά το κέντρο) οι ταχύτητες είναι αυξημένες ως και 20%».

Τι θα γίνει στο μέλλον;  Μην περιμένετε απάντηση, τώρα που είναι καλοκαίρι αφήστε να χειμωνιάσει και θα δούμε…

Το αυτοκίνητο σε διωγμό



Αρχίζει καριέρα προπονητή ο Φαν Πέρσι
Αρχίζει καριέρα προπονητή ο Φαν Πέρσι
Ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ και συμπαίκτη τον Καρεμπέ
Ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ και συμπαίκτη τον Καρεμπέ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved