Επιστροφή στη Χαλανδρίτσα

Επιστροφή στη Χαλανδρίτσα

Διαβάζω πάλι για… πράσινο φως στην Χαλανδρίτσα. Για μία πίστα που θα φιλοξενήσει διεθνείς διοργανώσεις, για MotoGP  και Formula 1 και θυμάμαι…

Κάποιες φορές (οι οποίες τυχαία συμπίπτουν με χρηματοδοτήσεις αναπτυξιακών προγραμμάτων ) οι ιθύνοντες των υπουργείων αθλητισμού ή ανάπτυξης θυμούνται (ή τους θυμίζουν;) το θέμα: «Πίστα προδιαγραφών MotoGP και F1 στην Ελλάδα.

Μετά το χτίσιμο παλατιών στην άμμο του Ορχομενού (μέχρι και εταιρία είχε στηθεί μετά τα… εγκαίνια σε μία περιοχή, η οποία δεν ήταν καν αποψιλωμένη) εμφανίστηκε η πρόταση για την Χαλανδρίτσα.

Να θυμίσουμε πως πιο πριν είχε καταστραφεί λόγω… οικολογικών ανησυχιών η ιδέα στο Αιγίνιο ενώ ευτυχώς αργότερα αναπτύχθηκε  μόνη της η ιδέα και η πίστα των Σερρών. Έτσι φτάνουμε στο σωτήριο έτος του 2011. Οι αγώνες αυτοκινήτου δυστυχώς επέστρεψαν στην Τρίπολη (στρατιωτικό αεροδρόμιο) ενώ  η όαση των Σερρών φαντάζει μακρινή (μία μόνο διοργάνωση για φέτος). Ευτυχώς που δεν επιτρέπεται  η χρήση του Τατοΐου  γιατί θα είχαμε και εκεί δύο διοργανώσεις.

Σταματώ την ιστορική αναδρομή / γκρίνια στις πίστες για να επιστρέψω στον… δρόμο, που άνοιξε διάπλατα  για την κατασκευή πίστας προδιαγραφών FIA και FIM. Μετά την ομόφωνη απόφαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του υπουργείου ανάπτυξης να εντάξει στον αναπτυξιακό νόμο το αυτοκινητοδρόμιο της Πάτρας, στην περιοχή της Χαλανδρίτσας.

Λέγεται πως η επιλογή του χώρου, που βρίσκεται σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από την Πάτρα, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς η πρώτη φορά που έγινε λόγος για κατασκευή πίστας στη Χαλανδρίτσα ήταν το 1970 κατά την επίσκεψη ενός εκπροσώπου της FIA!!!

Στα (πολλά) χρόνια που μεσολάβησαν υπήρξε η χαρακτηριστική κωλυσιεργία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις μέχρι, που μάθαμε να γελάμε όποτε ακούμε, πως θα γίνει πίστα.
Όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης της Αχαϊας στη συνεδρίαση της Επιτροπής παρέστησαν και ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους υπέρ της υπαγωγής του έργου στον Αναπτυξιακό Νόμο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος της Εταιρείας «Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας» Ευάγγελος Φλωράτος και το μέλος του Δ.Σ. Ανδρέας Φούρας.
Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Κατσιφάρα με τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Πετράκο όπου, επίσης, εκ μέρους του Περιφερειάρχη τονίστηκε η αναγκαιότητα του έργου για την ανάπτυξη της περιοχής και την στήριξη της τοπικής οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό ήταν αλλεπάλληλες οι επαφές του κ. Κατσιφάρα με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και μάλιστα το θέμα είχε συζητηθεί διεξοδικά και κατά την επίσκεψη του κ. Υπουργού στην Πάτρα τον περασμένο Ιανουάριο.

Το έργο, με προϋπολογισμό 94 εκατομμυρίων ευρώ, θα επιδοτηθεί σε ποσοστό 40% έως του ποσού των 50 εκατομμυρίων ευρώ και ακολούθως με ποσοστό 20% για τις εργασίες από τα 50 εκατομμύρια ευρώ και πάνω.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Γνωμοδοτικής Επιτροπής οι κ.κ. Κατσιφάρας, Φλωράτος και Φούρας επεσήμαναν ιδιαίτερα ότι το έργο έχει ωριμότητα, βιωσιμότητα, ολοκληρωμένες μελέτες, εξασφαλισμένη έκταση και επιπροσθέτως είναι ένα έργο που θα δώσει πνοή στην παραγωγική διαδικασία σ' ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα.

Η Βουλή αναμένεται μέσα στο επόμενο 20ήμερο να «ανάψει» το πράσινο φως. Αν όλα πάνε καλά η κατασκευή του έργου θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 22 μήνες, σύμφωνα τουλάχιστον με το χρονοδιάγραμμα που έχουν καταρτίσει οι υπεύθυνοι και το οποίοι υπάρχει στον επίσημο φάκελο του έργου.

Όλα τα παραπάνω μου φέρνουν δάκρυα στα μάτια δυστυχώς όχι πια από τα γέλια αλλά από τη στενοχώρια και τα… νεύρα.

Επιστροφή στη Χαλανδρίτσα



Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα - Το πρόγραμμα της τελετής παράδοσης
Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα - Το πρόγραμμα της τελετής παράδοσης
Μπάσκετ Γυναικών: Εύκολα πήγε τη σειρά σε πέμπτο ματς ο Παναθηναϊκός
Μπάσκετ Γυναικών: Εύκολα πήγε τη σειρά σε πέμπτο ματς ο Παναθηναϊκός
Αργεντινή: Ο Τέβες πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο
Αργεντινή: Ο Τέβες πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 28 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 28 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved